Laatst bijgewerkt: 25-09-2021

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

27Bestede uren

14Beoordeelde onderzoeken

85Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote lactosevrije chocolade test 2023. Hier stellen we alle lactosevrije chocolaatjes die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste lactosevrije chocolade voor jou te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je lactosevrije chocolade wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Lactosevrije chocolade bevat geen of nauwelijks lactose en is daarom geschikt voor mensen met lactose-intolerantie.
 • Er is een ruime keuze aan lactosevrije chocoladeproducten.
 • Lactosevrije chocolade is bijna identiek aan gewone chocolade in termen van verwerking en smaak.

Beste lactosevrije chocolade: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je lactosevrije chocolade koopt

Wat is lactosevrije chocolade?

Lactosevrije chocolade wordt (meestal) gemaakt zonder melk of melkproducten. Dit betekent dat het geen lactose (melksuiker) bevat en geschikt is voor mensen met een lactose-intolerantie.

Schokolade

Lactosevrije chocolade lijkt erg op gewone chocolade – zelfs qua smaak. (Image source: pixabay / kwol)

Een chocolaatje wordt als lactosevrij beschouwd als het de grens van 10 mg lactose per 100 g chocola niet overschrijdt.

Dit betekent dat er sporen van lactose aanwezig kunnen zijn, zelfs in een lactosevrije chocolade. Deze waarde is echter zo laag dat ze ongevaarlijk wordt geacht voor mensen met lactose-intolerantie.

Het is dus mogelijk dat je op de ingrediëntenlijst van een lactosevrije chocolade de termen melk of melkbestanddelen tegenkomt. De chocolade kan echter nog steeds lactosevrij zijn.
Waarin

verschilt lactosevrije chocolade van gewone chocolade?

In tegenstelling tot gewone chocolade bevat lactosevrije chocolade weinig of geen melksuiker (lactose).

De ingrediënten in de verschillende chocolades kunnen niettemin dezelfde zijn. Lactosevrije chocolade bevat meestal geen lactose of melkpoeder, en ook niet per se geen koemelk. Het verschil zit in de verwerking.

Bij de productie van lactosevrije chocolade voegen de producenten een enzym toe, meestal lactase. Dit enzym zorgt ervoor dat de lactose al tijdens het chocolade fabricageproces wordt afgebroken tot glucose en galactose.

Lactase is ook het enzym dat het lichaam gebruikt om de lactose af te breken tijdens de spijsvertering. Als dit enzym in te kleine hoeveelheden in het lichaam aanwezig is, of zelfs ontbreekt, kan het lichaam de lactose niet goed afbreken en verteren. Dit heet lactose-intolerantie.

Als de lactose in het productieproces al is afgebroken, is het praktisch al “voorverteerd”. Dit helpt het lichaam om het te verteren en de lactose veroorzaakt geen problemen meer.

Door de splitsing van de lactose in glucose en galactose, kan lactosevrije chocolade iets zoeter smaken dan gewone chocolade. Dit komt door de sterkere zoetkracht van de afgebroken enkelvoudige suikers.

Sommige producenten vermijden de toevoeging van het enzym door sojamelk of andere melkvervangers te gebruiken om hun lactosevrije chocolade te maken.

In het algemeen is het probleem van lactose groter bij melkchocolade dan bij donkere bonbons. Dit komt door het melkgehalte in de chocolaatjes. Veel donkere chocolades zijn meestal lactosevrij.

Welke varianten en alternatieven zijn er voor lactosevrije chocolade?

Als alternatief voor lactosevrije chocolade kun je natuurlijk ook gewone chocolade kopen. Conventionele chocolade met een (hoog) melkgehalte is echter niet geschikt voor mensen met lactose-intolerantie.

Als je de voorkeur geeft aan pure chocolade, zijn er ook conventionele producten die geen lactose bevatten. Veel donkere chocolaatjes zijn veilig om te eten, zelfs als je lactose-intolerant bent. Let echter op de ingrediënten.

Lactosevrije chocolade is er ook in vele soorten, waaronder witte chocolade. Vaak worden er noten of fruit aan toegevoegd.

Er zijn ook veel andere lactosevrije chocoladeproducten, bv. chocoladekoekjes. Je moet letten op de etikettering op de verpakking of merken gebruiken die gespecialiseerd zijn in lactosevrije producten (bv. MinusL).

Besluit: Welke soorten lactosevrije chocolade zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe zijn er twee verschillende soorten lactosevrije chocolade. Er is de lactosevrije chocoladereep en andere lactosevrije chocoladeproducten, bv. pralines of chocoladekoekjes.

In het volgende zullen we je met beide soorten laten kennismaken.

Wat zijn de voordelen en nadelen van lactosevrije chocoladerepen?

Lactosevrije chocolade, die geen andere ingrediënten zoals noten, vruchten enz. bevat, is het klassieke product. Het is meestal verkrijgbaar in reepvorm, net als gewone chocolade.

De vorm van de chocolade varieert naargelang de fabrikant. De meeste lactosevrije chocolaatjes worden verkocht in een rechthoekig formaat, maar er zijn ook vierkante repen, of bijzonder kleine repen. Deze laatste zijn vooral verkrijgbaar in verpakkingen met verschillende smaken.

Lactosevrije chocoladerepen zijn er in verschillende soorten

 • Witte lactosevrije chocolade
 • Lactosevrije melkchocolade
 • Pure lactosevrije chocolade

Het cacaogehalte kan variëren.

Helle und dunkle Schokolade

Lactosevrije chocolade is er in verschillende soorten. (Image source: pixabay / Enotovyj)

Welke van deze soorten je kiest, hangt helemaal van je persoonlijke smaak af. Alle als zodanig gemarkeerde producten zijn geschikt voor mensen met lactose-intolerantie.

Sommige donkere chocolades zijn standaard lactosevrij, afhankelijk van de ingrediënten. Je kunt je er echter van vergewissen dat het product geen lactose bevat door op het etiket te kijken of de ingrediënten te controleren.

In tegenstelling tot andere lactosevrije chocoladeproducten bevatten lactosevrije chocoladerepen gewoonlijk geen andere allergene stoffen, zoals gluten. Zelfs mensen met een notenallergie kunnen de meeste repen lactosevrije chocolade zonder aarzelen eten.

Veel lactosevrije chocoladerepen zijn ook veganistisch. Sommige producten worden gemaakt zonder geraffineerde suiker of gezoet met natuurlijke zoetstoffen zoals dadels.

Lactosevrije chocolade kan iets zoeter smaken dan gewone chocolade, hoewel hij niet meer suiker bevat. Bij de vroege afbraak van lactose ontstaan twee enkelvoudige suikers: glucose en galactose. Deze zijn iets zoeter dan lactose.

Voordelen
 • Geschikt voor lactose-intolerantie
 • Diverse variaties
 • Meestal glutenvrij
 • Vaak veganistisch
Nadelen
 • Smaakt iets zoeter dan gewone chocolade

Waarin onderscheidt lactosevrije chocolade zich van andere chocoladeproducten, en wat zijn de voor- en nadelen?

Er zijn veel variaties op gewone lactosevrije chocoladerepen

Je kunt bijvoorbeeld chocoladerepen met noten kopen. Er zijn ook chocoladerepen met fruit, b.v. sultana’s, veenbessen of frambozen. Ze bieden een goede afwisseling van gewone chocoladerepen. Deze soorten zijn vaak verkrijgbaar als melk- of pure chocolade, maar er is ook witte chocolade op de markt – in beide gevallen lactosevrij.

Wees bij het kopen van deze soorten bedacht op mogelijke intoleranties voor noten of bepaalde vruchten.

Er zijn ook lactosevrije chocolaatjes. Hier moet je ook letten op de ingrediënten en het lactosevrije etiket.

Er zijn ook veel lactosevrije chocoladeproducten, zoals chocoladekoekjes, chocoladeschijfjes, chocoladerepen en chocoladepudding. Deze zijn er in vele variaties. De chocolade zelf kan ook variëren, maar is vaak pure of melkchocolade.

We raden je aan te letten op nauwkeurige etikettering op de verpakking van deze producten of merken te gebruiken die gespecialiseerd zijn in lactosevrije producten. Zo kun je er zeker van zijn dat er echt geen lactose in de chocolade zit.

In verband met de extra ingrediënten, bv. gluten in koekjes, noten enz. moet je vooral op de ingrediëntenlijst letten. Vooral als je andere intoleranties hebt (gluten, fructose, …) moet je hier voorzichtig zijn.

De meeste producten zijn echter goed geëtiketteerd als ze lactose- of glutenvrij zijn. De etikettering van veganistische chocoladeproducten is al even goed.

Voordelen
 • Een verandering van chocoladerepen
 • een grote verscheidenheid aan ingrediënten
 • een grote verscheidenheid aan producten
Nadelen
 • Kan gluten bevatten
 • kan noten of dergelijke bevatten.

Koopcriteria: Je kunt deze criteria gebruiken om lactosevrije chocolade te vergelijken en te beoordelen

Ingrediënten

Lactosevrije chocolade bevat verschillende ingrediënten – en verschillende hoeveelheden ervan.

Allereerst hangt het ervan af welke lactosevrije chocolade je koopt. De ingrediënten variëren naar gelang de soort chocolade: wit, puur of volle melk.

Witte lactosevrije chocolade bevat meestal (volle) melkpoeder of een ander melkproduct. Je moet erop letten dat dit melkproduct duidelijk als lactosevrij wordt aangegeven.

Andere ingrediënten in witte lactosevrije bonbons zijn vaak cacaoboter, vanille en suiker of een andere zoetstof. Meestal zit er ook een emulgator in, vaak een sojaproduct.

Lactosevrije melkchocolade bevat soortgelijke ingrediënten als witte chocolade. Ook hier zit meestal een melkproduct in, en je moet uitkijken naar het lactosevrije etiket.

Lactosevrije melkchocolade bevat ook cacaomassa, cacaoboter, suiker (of een andere zoetstof) en een emulgator (meestal gemaakt van soja). Vaak vind je in de ingrediëntenlijst ook de term geklaarde boter. Hoewel het misschien niet zo klinkt, is geklaarde boter een lactosevrij product.

Als je besluit lactosevrije pure chocolade te kopen, kun je vaak ook producten gebruiken die niet specifiek als lactosevrij geëtiketteerd zijn. Veel donkere chocolades zijn lactosevrij door hun ingrediënten.

Dunkle Schokolade

Pure chocolade is heel vaak lactosevrij. (Image source: pixabay / StockSnap)

Donkere chocoladesoorten zijn meestal de chocoladesoort met de minste ingrediënten. Deze zijn vaak beperkt tot cacaomassa, cacaoboter en een zoetstof, b.v. suiker of dadels.

We hebben de meest voorkomende ingrediënten van de verschillende lactosevrije chocoladesoorten samengevat in de volgende tabel.

Lactosevrije witte chocolade Lactosevrije volle melkchocolade Lactosevrije pure chocolade
Lactosevrij melkproduct (poeder ect.), cacaoboter, suiker, emulgator Lactosevrij melkproduct, cacaomassa, cacaoboter, suiker, emulgator, geklaarde boter cacaomassa, cacaoboter, suiker

Lactosevrije chocolaatjes kunnen ook meer ingrediënten hebben, maar die zijn niet altijd nodig en zijn misschien niet bijzonder gezond.

Toevoegingen

Bij alle soorten lactosevrije chocolade is het niet nodig smaakversterkers of andere toevoegingen toe te

voegen.

Er zijn veel hoogwaardige producten die geen additieven bevatten en ook erg smakelijk zijn.

Je moet daarom producten kiezen die geen additieven, conserveringsmiddelen of kleurstoffen bevatten.

Toevoegingen zijn altijd duidelijk zichtbaar in de ingrediëntenlijst. Als producten geen additieven bevatten, staat dat meestal apart op de verpakking vermeld.

Etikettering en certificeringen

De etikettering van lactosevrije producten is in principe goed. Als een product geen lactose bevat, staat dat vaak duidelijk op de verpakking vermeld.

Je vindt ook goede etikettering van additieven, of bv. de vermelding vrij van additieven.

Sommige lactosevrije chocoladeproducten zijn ook veganistisch. Je vindt deze etikettering ook op de verpakking van het product.

Als een chocolade een biologisch product is, staat dat ook op de verpakking vermeld. Dit wordt vaak ondersteund door een biologisch zegel, zoals het BIO zegel volgens de EG Eco verordening.

Herkomst

Je kunt lactosevrije chocolades ook vergelijken op basis van de herkomst van het product.

Als je liever een zo regionaal mogelijk product hebt, is dat goed. Je moet er echter wel rekening mee houden dat de cacao in de chocolade niet rechtstreeks uit bijvoorbeeld Duitsland kan komen. Het moet uit een land komen waar het verbouwd kan worden.

Toch kun je aandacht besteden aan eerlijke productie en milieuvriendelijke cacaoteelt in het land van herkomst.

Kakaobohnen

Cacao van biologische of Fairtrade teelt wordt met zegels op de verpakking aangegeven. (Image source: pixabay / David Greenwood-Haigh)

Je kunt bij je keuze ook rekening houden met waar de cacao verwerkt wordt en waar de lactosevrije chocolade gemaakt wordt. Dit is echter vaak niet zo gemakkelijk te achterhalen. De herkomst van de cacao, daarentegen, wordt vaak aangegeven.

Beeldbron: pixabay.com / AlexanderStein

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies