
Onze selectiecriteria
Welkom op onze grote crossmotor test 2023. Hier stellen we alle crossmotoren die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.
We willen je aankoopbeslissing gemakkelijker maken en je helpen de beste crossmotor voor je te vinden.
Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een crossmotor wilt kopen.
Belangrijk om te weten
- Dirt bikes zijn stabiele maar lichte mountainbikes met meestal kleinere frames. Het zadel is verlaagd om tijdens de sprongen zo veel mogelijk bewegingsvrijheid te hebben.
- Ze worden gebruikt voor dirt jumps. Dit zijn een hele reeks verschillende spectaculaire sprongen. Deze fietsen zijn zuiver sportuitrusting en nauwelijks geschikt voor gewone voortbeweging.
- Ze zijn gemaakt van staal of aluminium legeringen, zodat ze zo weinig mogelijk wegen en dus verdere en hogere sprongen mogelijk maken.
Beste Crossmotor: Onze selectie
Wat is een crossmotor?
Een crossmotor is een bijzonder stabiele en tegelijk lichte mountainbike die vooral geschikt is voor sprongen. Ze worden gebruikt voor een leuke sport waarbij je bijzonder hoog en fancy springt over heuvels of andere hindernissen.
Hij heeft een kleiner frame dan je normaal op een mountainbike vindt. Dirt bikes worden vooral gebruikt voor dirt jumps en rijden in skateparken of bike parks, omdat je met deze fietsen heel goede trucs kunt doen. Behalve het frame zorgt ook de verende voorvork voor de nodige stabiliteit op een crossmotor.
Een crossmotor is een sportuitrusting die uitsluitend geschikt is voor deze extreme sport. De crossmotor is niet geschikt voor gebruik op de weg.
Hoe wordt een crossmotor gebouwd?
Om lange sprongen tot een goed einde te brengen en geen volledige schade te verwachten bij de extreme trucs, is de crossmotor uiterst robuust en tegelijk licht van gewicht.
De framehoogte en zadelpositie zijn lager dan bij een gewone mountainbike om onaangename schokken en verwondingen tijdens de sprongen te voorkomen.
De verende voorvork is ook sterker geveerd om schokken beter op te vangen. Hier heb je weer een lijst van de eigenschappen van een crossmotor
- Zeer stabiele en tegelijk lichte constructie voor het frame, stuur, stuurpen, velgen en crank
- Het frame is van aluminium of staal, waarbij de bovenbuis scherp naar achteren afloopt
- Zeer grote verende voorvork (80 tot 120 mm veerweg)
- Brede banden met grof loopvlak (2.1 tot 2.4 inch breed)
- Meestal maar één of zelfs geen versnellingen (single speed fietsen)
- Meestal is er maar één achterrem.
Wat moet ik zoeken in een crossmotor?
De stabiliteit van je dirt mountain bike moet voor jou doorslaggevend zijn. Hoe hoger je wilt springen of hoe extremer de trucs zijn die je wilt doen, hoe hoger de kwaliteit die je mag verwachten.
Gewicht speelt een centrale rol, want hoe lichter de fiets, hoe hoger en verder sprongen mogelijk zijn. De verende voorvork kan goed geveerd of hard zijn, afhankelijk van of je de voorkeur geeft aan sprongen of trucjes.
De framehoogte en de bandenmaat zijn ook belangrijke punten om van tevoren over na te denken.
Voor de leuke sport van het vuilspringen, waarbij je echt over heuvel en dal moet rijden, zijn banden met een hoog profiel en een lage rolweerstand aan te bevelen. Als je meer van trucrijden houdt, zijn banden zonder profiel een goede keuze, omdat je daarmee op droog en recht wegdek sneller vooruit kunt om aan een volgende truc te beginnen.
Maar ook de versnellingen en de remmen hebben alleen al door hun gewicht een beslissende invloed op de keuze van de beste fiets voor jou.
Natuurlijk hangt het er ook vanaf of je net begint of je als gevorderde rijder in hogere sferen wilt wagen.
Kan ik een crossmotor ook voor gewone fietstochten gebruiken?
Absoluut niet! De crossmotor is een sportuitrusting en is alleen geoptimaliseerd voor dirt jumps. Hij is totaal ongeschikt voor gebruik op de weg. Alleen al het lage zadel en de lage framehoogte maken normaal fietsen uiterst oncomfortabel.
Het ontbreken van verplichte verlichting, remmen en spatborden maakt de crossmotor ook ongeschikt voor het gewone wegverkeer.
Welke bekende merken en fabrikanten zijn er?
Hier vind je een aantal van de bekendste crossmotor merken. Ze zijn internationaal gevestigd en behoren tot de beste fabrikanten van crossmotoren
- Bergamont
- Stieren
- Canyon
- Kubus
- Dartmoor
- NS fietsen
- Roos
- Scott
- YT Industries
Welke alternatieven zijn er voor een crossmotor?
Natuurlijk kun je ook sprongen en trucs doen met een mountainbike of een BMX fiets. Maar er zijn grenzen aan beide alternatieven.
Een gewone mountainbike is meestal te zwaar om elegante sprongen te maken, terwijl een BMX fiets niet robuust genoeg is.
Dus als je deze leuke sport wilt beoefenen, die gekenmerkt wordt door bijzonder hoge en grillige sprongen, kom je niet om een crossmotor heen.
Besluit: Welke soorten crossmotoren zijn er en welke is geschikt voor jou?
Er zijn een paar factoren waarmee je rekening moet houden als je een crossmotor koopt. Het belangrijkste criterium is echter het gewicht. Dat is de reden waarom dirt mountain bikes een vrij minimalistische uitrusting hebben. Veel fietsers doen het daarom zonder extra remmen of versnellingen, want die voegen ook veel gewicht toe aan de weegschaal.
In principe kun je kiezen uit twee categorieën
- Dirt Bike Fiets met versnellingen
- Dirt Bike Fiets zonder versnellingen
In het volgende vergelijken we de voor- en nadelen van crossmotoren met en zonder versnellingen. Zo kun je zelf beslissen welke variant beter bij je past.
Wat onderscheidt een crossmotor met versnellingen en wat zijn de voor- en nadelen?
De voordelen van een crossmotor met versnellingen zijn comfort en, vooral, flexibiliteit.
Als je op verschillende routes rijdt (heuvelachtig, recht, bochtig) of soms een langere afstand aflegt, ben je dankbaar voor de verschillende versnellingen. Verschillende versnellingen gebruiken voor verschillende trucs kan ook nuttig zijn.
Een versnelling betekent natuurlijk extra gewicht, maar dat is niet zo belangrijk, vooral niet voor beginners. De fiets wordt tijdens de sprongen zwaar belast, en ook de kettinggeleider kan aangetast worden, of de achterderailleur kan verkeerd uitgelijnd raken.
Omschakelen naar singlespeed, d.w.z. zonder versnellingen, kan zonder problemen.
Als je een beginner bent en nog niet beslist welke kant je op wilt, geeft een crossmotor met versnellingen je de grootste flexibiliteit.
Wat onderscheidt een crossmotor zonder versnellingen en wat zijn de voor- en nadelen ervan?
Een crossmotor zonder versnellingen, d.w.z. een singlespeed fiets, is vooral één ding – ongecompliceerd.
Er is geen extra gewicht, wat cruciaal is voor echte profs. Zelfs na de hardste landing zullen geen opspringende versnellingen of verkeerd uitgelijnde derailleurs je buiten spel zetten. Niets rammelt en het kettingonderhoud wordt tot een minimum beperkt.
Natuurlijk is het niet zo comfortabel om lange afstanden of heuvels af te leggen in dezelfde versnelling, maar de zelfbenoemde dirt biker legt zich daar graag bij neer.
Dus singlespeed is gewoon een kwestie van je nergens zorgen over hoeven te maken als je al precies weet welke overbrengingsverhouding je nodig hebt.
Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om crossmotoren te vergelijken en te evalueren
Crossmotoren van hoge kwaliteit worden gekenmerkt door een grote stabiliteit en hebben een lange levensduur. Welke je kiest hangt van veel componenten af, zoals reeds beschreven.
De criteria die je kunt gebruiken om crossmotoren met elkaar te vergelijken zijn o.a.
- Materiaal
- Frame en wielmaten
- Remmen
- Vorkvering
In de volgende paragrafen leggen we uit wat belangrijk is in de afzonderlijke criteria.
Materiaal
Omdat het frame van de crossmotor even sterk als licht moet zijn, zijn de meeste gemaakt van aluminium of licht en robuust staal.
Vanwege de extreme omstandigheden waaraan de crossmotor wordt blootgesteld, moet je er niettemin voor zorgen dat alle materialen op je fiets robuust en stabiel zijn en zorgvuldig gemaakt.
Het kan gemakkelijk zijn dat een beschadigde fiets gewoon in elkaar zakt als hij zwaar belast blijft worden. Controleer voor je eigen veiligheid of alles intact is vóór elke rit.
Framemaat en wielmaat
Dirt bikes hebben een framemaat tussen 12 en 16 inch. Het zadel, dat meestal naar beneden is gezet, en de korte zadelbuis zorgen voor mobiliteit op de fiets. De beste manier om de perfecte montuurmaat voor je te vinden is door uit te proberen – er is geen gouden regel.
Behalve het frame is ook de wielmaat van een crossmotor van doorslaggevend belang voor hoe goed je er trucjes op kunt doen. Wielmaten van 24 of 26 inch zijn ideaal. De wielmaten mogen niet groter zijn dan dit, want anders zijn veel kunstjes met deze fiets niet uit te voeren.
Remmen
Dirt bikes moeten natuurlijk goede remmen hebben, hoewel op instapmodellen meestal mechanische remmen gemonteerd zijn. Als je geen snelle afdalingen gaat doen, zijn deze over het algemeen voldoende.
De beroepssporter zal echter kiezen voor hydraulische remmen. Deze grijpen vrij snel in bij weinig remkracht en zware belasting.
De meeste crossmotoren hebben maar één achterrem. Om zo soepel mogelijk trucs en hoge sprongen te kunnen uitvoeren, moeten crossmotoren een heel laag gewicht hebben.
Het ontbreken van een voorrem maakt het ook mogelijk kunstjes uit te halen zoals de barspin, waarbij je het stuur een keer om jezelf heen draait. Een remkabel zou hier erg vervelend zijn.
Niettemin willen veel crossmotoren niet zonder voorrem, en dus zijn nu ook hydraulische en mechanische remmen voor en achter gangbaar.
Verende voorvork
De verende voorvork is een centraal onderdeel van je crossmotor. Je moet van tevoren nadenken over de richting die je met de sport wilt inslaan. Dirt jumps of tricks, ook dit bepaalt de keuze van de juiste vering.
De veerweg van de vork is meestal tussen 80 en 120 mm. Veel professionele rijders hechten bijzonder veel belang aan een uiterst goed uitgeruste voorvork op hun crossmotor, want die zorgt voor de best mogelijke demping van de impact bij het springen.
Sommigen daarentegen doen het zonder een lange veerweg en geven de voorkeur aan een stijve vork om na de landing zoveel mogelijk snelheid mee te kunnen nemen.
Wetenswaardigheden over cross motoren
Waar kan ik met mijn crossmotor rijden en oefenen?
Er zijn overal in de steden en de omgeving speciale parkparcoursen en parcoursroutes. Je kunt op internet informatie vinden over een parkour bij jou in de buurt. De trails zijn afgesloten voor het gewone verkeer, zodat je je kunt concentreren op je sprongen en trucs.
Er zijn ook verschillende trainingsaanbiedingen die iedereen, van beginner tot prof, aanmoedigen en uitdagen. Ze worden meestal aangeboden door clubs of verenigingen.
Wat zijn de trucs en sprongen?
Er zijn een heleboel trucs die je met een crossmotor kunt doen. In principe zijn het allemaal onafhankelijke trucs, maar ze worden meestal in combinatie uitgevoerd. Rijden op een crossmotor kan dus ook heel gevaarlijk zijn, en daarom moet je altijd een helm dragen.
Trick | Uitvoering |
---|---|
Motowhip | De fiets wordt in een sprong haaks op de bewegingsrichting geplaatst |
Tabletop | De fiets wordt in de lucht “gelegd” zodat deze in een horizontale positie staat. |
Onehander | Eén hand wordt van het stuur gehaald en zo ver mogelijk naar boven of opzij gestrekt. |
Tuck Nohander | De handen worden van het stuur gehaald en het stuur wordt in het bekkengebied ondersteund. De armen worden zo ver mogelijk naar boven gestrekt. |
Zelfmoord Nohander | De handen worden ook van het stuur gehaald, maar de armen worden zo ver mogelijk naar achteren gestrekt en de fiets wordt gestabiliseerd met de knieën op het zadel. |
360 | De rijder maakt met zijn fiets een volledige draai van 360 graden om zijn eigen as. Er zijn ook 720’s waar een andere bout wordt gedraaid. Er wordt ook gezegd dat een 1080 mogelijk is. |
Backflip | achterwaartse salto. Er zijn ook doublebackflips, maar tot nu toe is er slechts één triplebackflip geland met een BMX-fiets. |
Frontflip | voorwaartse salto. Deze truc is veel moeilijker dan de backflip omdat je bij de frontflip 120° meer moet draaien. |
Tailwhip | De handen houden het stuur vast en met de voet wordt het frame van de fiets één keer om het stuur geduwd. Dubbele en driedubbele tailwhips zijn ook mogelijk, evenals een combinatie met andere trucs. |
Barspin | Je draait het stuur één keer 360° en vangt het dan weer op. |
No Foot Cancan | Beide voeten worden van de pedalen gehaald en dan naar één kant van het frame “geslingerd”. |
(Onefoot) Cancan | Eén voet wordt van het pedaal genomen en naar de andere kant van het frame gestrekt voor de voet links op het pedaal. |
Nacnac | Eén voet wordt naar de andere kant van het frame gestrekt achter de voet links op het pedaal. Daarnaast kan de berijder knielen waarbij de voet op het pedaal blijft. |
Superman | Beide voeten worden van de pedalen gehaald en naar achteren weg gestrekt, terwijl de armen de fiets naar voren weg strekken. |
De fiets wordt in de lucht “geplaatst” zodat hij in een horizontale positie staat.
Ja, natuurlijk is dat mogelijk. Je kunt je eigen individuele crossmotor samenstellen bij een gespecialiseerde dealer. Net als bij een bouwpakket kies je het frame, de wielen, de remmen en, indien nodig, de versnellingen. Deze service heeft echter een prijs; een geprefabriceerde crossmotor is goedkoper.
Als je geen professionele monteur bent, is het niet aan te raden de onderdelen zelf in elkaar te zetten. In dit soort sport zijn ernstige valpartijen en ongelukken onvermijdelijk, en je moet ze niet aanmoedigen met onprofessioneel vakmanschap.
Beeldbron: pixabay.com / David Mark