Laatst bijgewerkt: 28-09-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

27Bestede uren

15Beoordeelde onderzoeken

73Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote parboiled rijst test 2023. Hier stellen we alle parboiled rijst producten voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste parboiled rijst voor jou te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je parboiled rijst wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Parboiled rijst is een rijstsoort die door een speciaal productieproces bijzonder rijk aan voedingsstoffen is gebleven.
 • Deze rijstsoort is geschikt voor diabetici, zwangere vrouwen en allerlei andere mensen met allergieën, omdat hij een lage glykemische index heeft en weinig histamine en nikkel bevat. Bovendien bevat rijst geen gluten.
 • Deze rijst is bijzonder geschikt als bijgerecht bij vlees- en groentegerechten. Voor sushi, paella en risotto kun je echter beter voor rondkorrelige rijst gaan, omdat die beter vloeistoffen opneemt.

Beste Parboiled rijst: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je parboiled rijst koopt

Wat is parboiled rijst en hoe herken ik het?

Parboiled rijst is het resultaat van een methode om rijst te maken die parboiling heet. Door dit speciale proces blijft tot 80% van de vitaminen en mineralen in de rijstkorrels behouden die in witte rijst verloren gaan. In principe is geparboilde rijst langkorrelige rijst. Dit betekent dat het een korrellengte heeft van 6-8 mm.

De bijzondere kenmerken van geparboilde rijst zijn de sterke inherente smaak en de verhoudingsgewijs korte kooktijd. Een ander kenmerk van deze rijstsoort is de consistentie: door het speciale productieproces is het meer een korrelige soort.

Is geparboilde rijst geschikt voor mij?

De keuze van de rijstsoort hangt af van je individuele voorkeuren. Geef je de voorkeur aan lange of ronde korrels? Heb je liever korrelige of kleverige rijst? Als je diabetisch bent of een baby verwacht, zijn er behalve je voorkeuren nog andere dingen om rekening mee te houden. Als diabetespatiënt moet je voedsel eten met een lage glykemische index (GI), wat betekent dat je bloedsuiker langzaam stijgt.

Parboiled rijst is in dit geval bijzonder geschikt voor je, want die heeft een GI van minder dan 55. Parboiled rijst heeft het voordeel dat het meer voedingsstoffen bevat dan witte rijst als je zwanger bent. Het wordt ook vaak gezien als een compromis tussen witte en volkorenrijst. Je kunt dus gerust geparboilde rijst kiezen als je een kind verwacht.

Welke ingrediënten bevat voorgekookte rijst en hoe gezond is het echt?

In principe wordt er een onderscheid gemaakt tussen gekookte en ongekookte of rauwe rijst als het gaat om voedingsinformatie. Hieronder hebben we een tabel opgenomen met de voedingsinformatie voor 100 g gekookte parboiled rijst. De volgende waarden zijn bij benadering, want ze kunnen variëren naargelang het merk.

Samenstelling hoeveelheid
Calorische waarde 511kJ
Calorieën 122 kcal
Eiwit, eiwitten 2,24g
Totaal vet 0,16g
Koolhydraten 27,22g
Totaal voedingsvezels 0,48g
Mineralen 0,18g
Totaal suikers 0,08g
Vitamine B1 0,08mg
Magnesium 10mg

Hieronder hebben we ook een tabel opgenomen met de voedingswaarden bij benadering voor 100 g ongekookte parboiled rijst.

Methode Resultaat
Methode met water Kook de rijst, na toevoeging van 5-6 keer de hoeveelheid water, in ongeveer 20 minuten gaar. Daarna zeef je het. Op deze manier wordt de rijst bijzonder korrelig, maar de ingrediënten worden er letterlijk uitgespoeld en gaan verloren.
Stoommethode Hier wordt de rijst in een stoomoven boven stoom gekookt en blijft droog en luchtig. Dit vergt ca. 30min kooktijd.
Zwelmethode Hier wordt het dubbele van de hoeveelheid water toegevoegd en aan de kook gebracht. Dan wordt de rijst uit de pan gehaald en zwelt gedurende ongeveer 20min. In tegenstelling tot de watermethode, blijven de ingrediënten hier behouden.

Samenvattend is parboiled rijst rijk aan B vitamines, mineralen en sporenelementen, waaronder magnesium en ijzer. Het feit dat deze rijstsoort gepeld is, betekent ook dat fytinezuur, dat de opname van mineralen belemmert, geen probleem is. Kleine hoeveelheden van de verontreinigende stof arsenicum kunnen echter ook in rijst gevonden worden.

Het anorganische arsenicum is giftig en kan tot ziekten als kanker leiden als rijst over een lange periode in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd. Maar door de rijst te wassen kan het arsenicumgehalte verminderen.

Waar kan ik parboiled rijst (niet) voor gebruiken?

Zoals reeds gezegd is parboiled rijst een tamelijk korrelige soort door de speciale bereidingswijze. Als je de rijst echter niet laat weken voor je hem kookt en verschillende keren omroert, wordt hij plakkeriger. Als langkorrelige rijst is parboiled rijst geschikt als bijgerecht bij vlees- en groentegerechten.

Voor rijstpudding, sushi en risotto raden we echter gewone rondkorrelige rijst aan, omdat die de vloeistoffen beter absorbeert en een meer geschikte (kleverige) consistentie heeft.

Gekookte rijst is ook niet zo goed voor Spaanse paella, omdat hij geen vloeistoffen of smaken opneemt. Ook hier heeft rondkorrelige rijst de betere kwaliteiten. Er zijn echter veel receptideeën voor parboiled rijst, zoals kerrierijstsalade, rijst met zoete maïs of kokossoep met rijst en koolvis. We hebben een verzameling van verschillende recepten voor geparboilde rijst opgenomen in de verdere bronnen (1).

Is er een alternatief voor geparboilde rijst?

Niet alle rijst is hetzelfde. In feite zijn er over de hele wereld meer dan 100.000 rijstsoorten om uit te kiezen, elk met verschillende kenmerken en smaken. Je kunt zelf bepalen wat je wilt proberen, naargelang je persoonlijke voorkeur.

In principe maakt men onderscheid tussen langkorrelige, halflangkorrelige en rondkorrelige soorten, die elk geschikt zijn voor speciale gerechten. Zo is er rondkorrelige sushi, risotto en paella rijst. Er zijn ook speciale soorten zoals wilde rijst, basmati of jasmijnrijst. Basmatirijst wordt beschouwd als de edelste soort en is bijzonder aromatisch en rijk aan voedingsstoffen. Jasmijnrijst heeft ook een sterk, bloemig aroma.

De gezondste soort is bruine zilvervliesrijst, die nootachtig smaakt en je lang vol houdt. De zogenaamde zwarte rijst is ook gezond en bevat zelfs ontstekingsremmende stoffen. Er zijn ook enkele bijzondere rijstsoorten, zoals rode rijst – een natuurlijke en volkoren rijstsoort.

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om parboiledrijst te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om parboiled rijst te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde parboiled rijst geschikt voor je is of niet. Samengevat zijn dat:

 • Hoeveelheid
 • Kookzak
 • Kooktijd
 • Biologisch zegel

hoeveelheid

Het grote voordeel van online winkelen zijn de kwantiteitsaanbiedingen, die in supermarkten slechts selectief verkocht worden. In het algemeen kun je op de lange duur geld besparen als je meteen grotere verpakkingen koopt. De prijzen kunnen sterk variëren, afhankelijk van de leverancier. Merken die biologische producten aanbieden, behoren tot de duurdere aanbieders.

Omdat rijst lang houdbaar is en niet bederft als je het goed bewaart, raden we je aan de grotere verpakkingen te kopen.

Kookzakjes

In het algemeen kun je bij het kopen van rijst kiezen tussen producten met en zonder kookzakjes.

Een groot voordeel van de kookzak is dat zelfs beginners met succes kunnen koken, want de rijst in de kookzak kan niet aanbranden of kleven.

Maar geparboilde rijst met kookzakjes is meestal duurder dan losse rijst. Als je al ervaring hebt met koken, raden we de goedkopere losse rijst aan, want dat voorkomt ook extra afval. Hieronder hebben we de belangrijkste voor- en nadelen van rijst koken met kookzakjes op een rijtje gezet:

Voordelen
 • De rijst verbrandt niet en kleeft niet aan elkaar
 • De rijst blijft los en hoeft niet gezeefd te worden
 • Smaken blijven in de rijst.
Nadelen
 • Bij verkeerd gebruik (bv. met te weinig water) kunnen uit de kookzak schadelijke stoffen vrijkomen
 • De zak belandt als extra afval
 • Rijst in kookzakken is duurder.

Kooktijd

Je vindt online aanbiedingen van parboiled rijst met kooktijden tussen 5 min. en 20 min. We raden je echter aan je keuze voor een leverancier niet te laten afhangen van de kooktijd, maar wel van de kwaliteit van de rijst.

Lees het volgende hoofdstuk voor meer informatie. Je kunt ook een rijstkoker gebruiken om overkoken en aanbranden te voorkomen. https://www.kitchenfibel.de/reiskocher-test/

Biologisch etiket

Sommige merken bieden biologische parboiled rijst aan.

Dit betekent dat er geen kunstmatige smaakversterkers worden gebruikt en dat de rijst op een milieuvriendelijke manier wordt geproduceerd.

Het biologische zegel bevestigt dat er geen genetische manipulatie, kunstmest of andere bestrijdingsmiddelen in het productieproces gebruikt zijn. Dit betekent dat deze soort parboiled rijst minder vervuild is.

Bovendien betekenen producten van gecontroleerde biologische teelt dat het milieu tijdens de teelt beschermd wordt. Door de complexere maar ook duurzamere teelt zijn biologische producten echter duurder.

Wetenswaardigheden over parboiled rijst

Hoe wordt parboiled rijst gemaakt?

Voor het speciale “parboiling” proces wordt ongepelde rijst uit de groeigebieden van China, India of Zuidoost-Azië gebruikt, ook wel paddyrijst genoemd.

Er zijn echter nog een paar tussenstappen voor de geparboilde rijst op je tafel staat

 1. De paddy rijst wordt in verschillende stappen geweekt, waarbij de vitaminen en mineralen in de zilverhuid vrijkomen.
 2. Dan wordt de rijst met hete stoom behandeld, waardoor de ingrediënten in de binnenkant van de korrel worden geperst. Een andere stoombehandeling versterkt de oppervlaktestructuur van de rijstkorrel en verzegelt hem.
 3. Op dit punt wordt het graan gedroogd.
 4. Tenslotte wordt de rijst gepeld en gepolijst.

Hoe bereid ik parboiled rijst op de juiste manier?

In principe zijn er drie verschillende manieren om rijst te bereiden. We hebben een tabel samengesteld om je een overzicht te geven van de drie methoden.

Hieronder hebben we een video opgenomen die je precies laat zien hoe je te werk gaat met de meest populaire methode, de zwelmethode.

Hoe lang is geparboilde rijst houdbaar?

Rijst kun je voor altijd bewaren. Gedroogd en verpakt in een luchtdicht bakje is parboiled rijst heel lang houdbaar.

De enige rijstsoort die kan bederven is zilvervliesrijst, die kan bederven door het verhoogde vetgehalte.

Hoe werkt zilvervliesrijst bij fitnesstraining?

Zilvervliesrijst heeft bij sporters de voorkeur boven witte rijst, omdat het een van de gezondere en meer voedingsrijke van de gedopte rijstsoorten is. Het bevat ook lange-keten koolhydraten, die je langer voller houden.

Voor spieropbouw of bodybuilding geven sporters echter meestal de voorkeur aan de duurdere zilvervliesrijst, die nog meer voedingsstoffen bevat.

Wist je dat je geen rijst hoeft op te geven om af te vallen? In feite kun je tijdens de lunch een kleine portie eten en profiteren van de energieboost. Het belangrijkste is dat je de saus weglaat, die echt in de weg zit om af te vallen. We hebben hieronder een informatieve video opgenomen die de verschillende soorten rijst en hun voor- en nadelen voor fitnesstraining nader uitlegt.

Is geparboilde rijst geschikt voor mijn hond?

Als je hond maagproblemen heeft, kun je rijst aan zijn dieet toevoegen. Parboiled rijst is hier goed voor omdat het meer voedingsstoffen bevat dan witte rijst.

Hetis belangrijk dat de rijst goed gekookt is als je hem aan je hond serveert.

Helpt geparboilde rijst bij diarree?

Diarree gaat vaak gepaard met misselijkheid en braken, waardoor je lichaam veel belangrijke voedingsstoffen wegwerkt. Rijst is hiervoor een echt wondermiddel, dat je helpt het water in je lichaam te binden en het zout te herstellen.

De beste rijst tegen diarree is zilvervliesrijst, die de meeste voedingsstoffen bevat. Maar ook voorgekookte rijst geeft je voldoende vitamine B, ijzer en magnesium bij diarree.

Waarom is geparboilde rijst verhoudingsgewijs goedkoop?

Behalve de produktie- en transportkosten bepalen ook de marketing en de winstmarge de prijs van een produkt. Vraag en aanbod spelen echter ook een rol bij de prijsbepaling. Omdat er rijstsoorten zijn die een betere reputatie hebben, zoals Basmatirijst, is de vraag in dit geval groter en het product duurder dan bijvoorbeeld Parboiled rijst.

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies