Laatst bijgewerkt: 24-09-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

28Bestede uren

11Beoordeelde onderzoeken

69Verzamelde opmerkingen

Welkom op onze grote Turkse thee test 2023. Hier stellen we alle producten die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste Turkse thee te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids.

Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je Turkse thee wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Turkse thee is de nationale drank van Turkije en wordt ook in dit land steeds populairder.
 • De thee is meestal een cay, een zwarte thee die zoet en sterk gedronken wordt.
 • Meestal wordt de thee bereid in een speciale ketel. Intussen zijn echter ook zak- en instant theeën populair geworden.

Beste Turkse thee: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je Turkse thee koopt

Waarom Turkse thee?

Turkse thee wordt steeds populairder in Duitsland. Cay (Turks: thee), is meestal een zwarte thee en is de nationale drank bij uitstek in Turkije. Bij elke geschikte gelegenheid wordt er Turkse thee geserveerd.

Turkije is het land met de hoogste theeconsumptie per hoofd van de bevolking in de wereld en is een echte liefhebber van Turkse thee.

In Duitsland is Turkse thee vooral bekend van Turkse restaurants, waar het meestal gratis wordt aangeboden. Maar in veel huishoudens wordt ook Turkse thee aangeboden; het is een goede gewoonte om een gast een kopje Cay aan te bieden.

Iedereen die ooit in een Turks restaurant gegeten heeft, kent het wel: Turkse thee. Hij overtuigt met zijn intense en volle smaak. (Image source: unsplash.com / Kelvin Yan)

Wat kost Turkse thee?

Turkse thee is qua prijs vergelijkbaar met andere soorten thee. Dit betekent echter ook dat er enkele kwaliteitsverschillen zijn die de prijs kunnen bepalen.

Wist je dat er theeën zijn die tot 1000 dollar kunnen kosten? Puh-Erh thee uit China is een soort groene thee die verondersteld wordt je te helpen afvallen en die steeds populairder wordt, ook in dit land. De rijpheidsgraad is ook bijzonder, want de thee wordt waardevoller naarmate hij ouder wordt, omdat de smaak intenser wordt naarmate hij ouder wordt.

Toch zijn er sommige producten die iets duurder zijn omdat ze in grote hoeveelheden worden aangeboden of speciale ingrediënten bevatten.

Let bij het kopen van Turkse thee altijd op de aangegeven hoeveelheid. Vaak bieden de grote fabrikanten van Turkse thee hetzelfde product ook in verschillende maten aan. In de regel zijn de prijzen als volgt:

 • Turkse thee los 4-40 euro.
 • Turkse thee in een zakje: 2-10 euro.
 • Instant Turkse thee: 3-6 euro.

Het is vaak de moeite waard om de prijs tussen verschillende handelaars te vergelijken. De prijzen kunnen van product tot product verschillen.

Welke alternatieven zijn er voor Turkse thee?

Behalve Turkse thee kun je ook thee kiezen uit andere theeproducerende streken. De verschillen komen vooral door de manier waarop ze verbouwd worden, de manier waarop de thee gezet wordt en hoe hij daarna bereid wordt.

We hebben een aantal belangrijke theeproducerende streken en hun kenmerken voorgesteld.

Streken waar thee verbouwd wordt vind je overal ter wereld, zoals hier in India. (Image source: pixarbay.com / freephotos)

China

Het land van de ontdekking van thee. Thee werd er 5000 jaar geleden al verbouwd. Uit de theeplant ontstonden uiteindelijk twee soorten thee, die we vandaag kennen als groene thee en zwarte thee, en die met verschillende methoden worden gemaakt.

Tot op de dag van vandaag is China de grootste theeproducent op de markt. China is ook bekend om zijn oolong thee, een mengsel tussen groene en zwarte thee, en zijn witte thee, een milde, licht fruitige thee.

Zuid-Afrika

Een belangrijke producent, bekend om zijn inheemse theesoorten.

Rooibos: een kruidenthee die wereldwijd populariteit geniet. De smaak lijkt op die van zwarte thee en is minder bitter en intenser.

Honeybush: ook bekend als berg- of kaapthee. Heeft een natuurlijke honingzoetheid en wordt vaak ’s avonds gedronken.

Japan

Naast China is dit waarschijnlijk het land met de langste theetraditie. In Japan wordt bijna uitsluitend groene thee gezet en geserveerd. Er zijn talloze variaties en manieren om het te serveren. Japan is ook de grootste producent van matcha thee.

Deze groene thee in poedervorm is erg populair en maakt indruk met zijn hoge gehalte aan voedingsstoffen, waaraan hij zijn ingewikkelde productieproces te danken heeft.

India

Er zijn talloze streken in India waar thee verbouwd wordt, vooral in Darjeeling, Assam en Nilgiri. In deze streken wordt groene en zwarte thee geproduceerd.

Aan elke streek worden speciale eigenschappen voor zijn thee toegeschreven, waarmee ze geïdentificeerd worden. India is een van de grootste theeproducenten ter wereld.

Sri Lanka

Nog een grote producent van verschillende soorten thee. De theeteelt daar is goed voor ongeveer 60% van de totale export.

Thee uit Sri Lanka is bekend geworden als Ceylon en wordt in drie categorieën verdeeld, naar de hoogte van het teeltgebied: Lowgrowns (tot 650 meter), Mediums (650 – 1200 meter), Highgrowns (1200 meter en hoger).

Het tijdstip van de oogst wordt bepaald door de moesson en de passaatwinden en daarom varieert de smaak van streek tot streek.

Ceylon wordt ook vaak gebruikt voor Turkse thee, omdat hij erg lijkt op thee uit de Turkse streek Rize. Verdere vermeldenswaardige theeproducerende regio’s staan in deze tabel:

Groeigebied Specialiteit
Vietnam 500 jaar oude theetraditie. Bekend om hun groene en oolong.
Nieuw Zeeland Korte thee geschiedenis tot nu toe, maar overtuigt met hoge kwaliteit oolong.
Kenia Een van de grootste producenten van thee, vooral voor de Engelssprekende wereld.
Nepal Nog een opkomende theeproducent. Overtuigt met heerlijke Darjeeling.

De meeste van deze theeproducerende regio’s hebben hun eigen tradities, die verbonden zijn met diepgewortelde teeltmethoden, oogsttijden en irrigatiesystemen, waardoor een grote verscheidenheid aan theesoorten ontstaat.

Hoe wordt Turkse thee op de juiste manier bereid?

Om een Turkse thee goed te bereiden heb je een paar hulpmiddelen nodig die het authentieke, maar vooral smaakvolle, gevoel van een echte Turkse thee moeten oproepen.

Het belangrijkste product is de caydanlik, de theemaker. Als alternatief kun je ook de samovargebruiken, zijn Russische broer.

Deze samovar, het Russische alternatief voor een kajdanlik, kom je in veel Russische huishoudens tegen. (Image source: pixarbay.com / beeki)

Deze theeketel heeft twee ketels. In de onderste kleine ketel worden de theeblaadjes verwerkt tot een sterk concentraat. De tweede ketel bevat gekookt water, dat je kunt gebruiken om het concentraat te verdunnen en van je thee te genieten.

Voor ceremoniële gelegenheden, in restaurants, theetuinen en bars, wordt ook vaak een semaver gebruikt. Dit is een vergrote vorm van de caydanlik. Turkse theeglazen geven je een echt cay-gevoel.

Deze tulpvormige theeglazen zijn vaak versierd met versieringen, onmiskenbaar is de gouden ring boven het glas. Het glas is doorzichtig zodat je kunt zien hoe sterk je Turkse thee gebrouwen is.

Besluit: Welke soorten Turkse thee zijn er en welke is geschikt voor jou?

In ons beslissingsgedeelte willen we je laten zien welke gangbare soorten Turkse thee er zijn en wat hun voor- en nadelen zijn. We laten je kennis maken met de volgende productsoorten:

 • Losse Turkse thee.
 • Turkse thee in een zakje.
 • Turkse instant thee.

In de volgende paragrafen tonen we je de voor- en nadelen van elk type.

Wat zijn de kenmerken van losse Turkse thee en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Losse theeblaadjes worden meestal gebruikt om van Turkse thee te genieten. Daartoe worden ze sterk verhit in de theeketel en wordt het concentraat verdund met kokend water.

Een kenmerk van losse Turkse thee is dat hij, dankzij zijn grote oppervlak, veel smaken doorgeeft aan het concentraat in de ketel. Dit geeft het de onmiskenbare authentieke smaak waar het zo geliefd om is.

Voordelen
 • Authentiek theegevoel
 • Intensere smaak
 • Bekerprijs goedkoper Aantrekkelijk
Nadelen
 • Lange bereidingstijd
 • Hulpstoffen nodig
 • Aanschafkosten hoger

Waarin onderscheidt Turkse zakjesthee zich en wat zijn de voor- en nadelen?

Zakjesthee wordt gewoonlijk niet gebruikt voor Turkse thee, maar toch wordt het steeds populairder. Maar de snelle en gemakkelijke manier om het te bereiden is vaak al genoeg reden om ook de zakvorm te gebruiken.

Het is een mythe dat de afsnijdsels van losse thee gebruikt worden voor thee in zakjes. Voor theezakjes worden de kleinste bladstukjes van de theeplant gebruikt. Door hun kleine oppervlak geven ze snel smaak af aan het water, maar kunnen niet alle aroma’s afgeven zoals grote, losse bladeren dat kunnen. Deze bladeren worden fannings genoemd.

De bekende producenten van Turkse thee bieden steeds meer smaken aan in zakjesvorm. De meest voorkomende soort is echter de klassieke cay, een zwarte theesoort.

Voordelen
 • Snelle bereiding
 • Geen toevoegingen nodig
 • Intense smaak
Nadelen
 • Minder smaken
 • Minder keuze
 • Minder theegevoel

Waarin onderscheidt Turkse instant thee zich en wat zijn de voor- en nadelen?

Turkse instant thee is in die zin geen theesoort, maar moet eerder opgevat worden als een frisdrank. Voor de volledigheid hebben we echter ook instant thee in ons besluitgedeelte opgenomen. Je kunt de thee heel snel serveren en hij kan warm of koud gedronken worden.

Het is er in verschillende smaken en is vooral populair bij kinderen. Het poeder kan ook in de keuken gebruikt worden als ingrediënt in gebak, pudding en koken.

Voordelen
 • Korte bereidingstijd
 • Kan warm of koud gedronken worden
 • Veelzijdig gebruik
Nadelen
 • Hoog suikergehalte
 • Minder theegevoel
 • Selectie minder

Vanwege het hoge suikergehalte raden we matig gebruik van instant thee aan. Je moet niet meer dan drie kopjes per dag drinken om mogelijke bijwerkingen tot een minimum te beperken.

Aankoopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om Turkse thee te vergelijken en te beoordelen

We hebben de belangrijkste factoren samengesteld waar je op moet letten als je Turkse thee koopt. Behalve onze koopcriteria moet je, als je de gelegenheid hebt, ook je plaatselijke theehandelaar raadplegen.

Daar kun je nog meer tips krijgen en profiteren van zijn ervaring met de theehandel. De belangrijkste koopcriteria zijn o.a.:

 • Gewicht.
 • Kwaliteit.
 • Verscheidenheid.

In de volgende paragrafen laten we je zien wat belangrijk is bij de individuele koopcriteria.

Gewicht

Zoals gezegd wordt Turkse thee verkocht in verpakkingen van verschillende grootte, die in verschillende prijsklassen vallen. Losse Turkse thee wordt meestal verkocht in pakjes van 500 g of 1 kg. Deze hoeveelheden zouden voldoende moeten zijn voor de toevallige theedrinker voor een tijdje.

In Turkije wordt thee vaak in nog grotere hoeveelheden van 2 KG of meer verkocht, vanwege de consumptie. De theezakjes komen meestal in pakjes van 500 gram. Dit is genoeg voor 20-25 ontspannende theemomenten. De oplosbare thee is meestal verkrijgbaar in de versie van 1Kg.

Kwaliteit

Kwaliteit is een doorslaggevende eigenschap van goede thee. Voor Turkse thee wordt meestal thee uit Turkse teeltgebieden of Ceylon (Sri Lanka) gebruikt.

De theeblaadjes in Turkse thee moeten altijd heel grof gesneden worden, in tegenstelling tot in dit land, waar de theeblaadjes fijner gesneden worden.

In zulke klassieke theehuizen in Turkije heb je soms de gelegenheid om thee te drinken die rechtstreeks van de producent komt. (Image source: pixarbay.com / justinat)

De bekende producenten van Turkse thee beloven allemaal hoge kwaliteit in de behandeling en selectie van hun theebladeren. Let ook op de houdbaarheid, bewaar je thee droog, koel en apart van andere specerijen en kruiden.

Verscheidenheid

Ook al is Turkse thee meestal een zwarte thee, er zijn ook andere soorten waar Turkse thee bekend om staat. In Turkije wordt naast de klassieke cay ook af en toe groene thee gedronken. Deze worden vaak verfijnd met pepermunt.

Dit geeft de groene thee een frisse noot en een aangenaam opwekkende smaak. Als alternatief is het ook verkrijgbaar in de smaken appel, citroen of citroenmelisse.

Thee type Eigenschappen
Lindebloesemthee Licht citroenachtige smaak. Nuttig bij angina pectoris of koorts. Zou ook ontspannend werken.
Tijmthee Effectief tegen hoest en verkoudheid. Heeft een antibacteriële werking en verzacht ontstekingen. Er wordt ook gezegd dat het helpt tegen spier-, menstruatie- en maagpijn.
Saliethee Een veelgebruikt kruid in Turkije. Effectief tegen overmatig zweten, daarom grijpen vrouwen er vaak naar tijdens de menopauze om opvliegers tegen te gaan.
Granaatappelthee Fruitige en volle smaak. Bevat veel antioxidanten en helpt dus beschermen tegen milieu-toxines. Vermoedelijk helpt het bij gewichtsverlies en het genezen van ontstekingen.

Maar de favoriet onder de kruiden- en vruchtenthee is appelthee. Turkse appelthee is meestal gebaseerd op zwarte thee, maar heeft een veel zoetere smaak.

Men zegt dat het een positief effect heeft op het immuunsysteem en goed is voor de ogen. Er wordt ook gezegd dat het een positief effect heeft op ongewenste tekenen van veroudering.

Wetenswaardigheden over Turkse thee

Wat is de geschiedenis van Turkse thee?

Thee werd aan het eind van de 19e eeuw in Turkije geïntroduceerd en kort daarna mislukten de eerste pogingen tot verbouw rond de streek van Bursa omdat het klimaat er niet geschikt voor was.

Enig onderzoek en waarnemingen werden gedaan in Georgië en Rusland, die met succes thee hadden verbouwd.

Men ontdekte dat de streek rond Rize, in het noordoosten van het land en dicht bij de Zwarte Zeekust, ideaal was om thee te verbouwen. De theehandel groeide snel. Tegenwoordig is meer dan 50 procent van de 350.000 inwoners van de streek Rize bij de theehandel betrokken.

De milde maar sneeuwrijke winters houden de theeplanten vrij van plagen en ziekten. De regenachtige zomers zorgen ervoor dat de plant het vocht krijgt dat ze nodig heeft om te gedijen. Ongeveer 60 procent van alle Turkse thee komt uit de streek Rize.

Kan ik Turkse thee drinken tijdens de zwangerschap?

De klassieke Turkse thee, cay, is een zwarte thee en moet daarom slechts met mate gedronken worden vanwege de cafeïne. Je moet niet meer dan twee koppen Turkse thee per dag drinken om mogelijke bijwerkingen voor jou en de baby te voorkomen.

Afbeelding bron: 123rf.com / geckophotos

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies