Laatst bijgewerkt: 13-08-2021

Iedereen leert op school dat de lever een vitaal orgaan is in het menselijk lichaam. Bij leverbeschadiging verwijst men vaak naar een hoog alcoholgebruik en vermoedt men de gevreesde levercirrose. Veel mensen zijn zich er echter nog steeds niet van bewust dat dit niet de enige oorzaak van zo’n ziekte is.

Leververvetting is de meest voorkomende leverziekte in de westerse landen en is de voorloper van andere ernstige orgaanbeschadigingen. Dit artikel is bedoeld om je meer informatie te geven over het klinische beeld van leververvetting en om je kennis te laten maken met het leververvetting dieet als een geschikte maatregel ertegen. Bovendien krijg je waardevolle informatie en tips over het vette lever dieet en de onderliggende ziekte.
De belangrijkste feiten in het kort

 • De term leververvetting verwijst naar een ziekte van de lever die veroorzaakt wordt door een sterke ophoping van vetmoleculen in de levercellen.
 • De ziekte is het gevolg van een ongezonde levensstijl of van bepaalde reeds bestaande aandoeningen en kan effectief bestreden worden met behulp van een leververvetting dieet.
 • De nadruk van het dieet ligt in de eerste plaats op een gezonde verandering van voeding bestaande uit groenten, fruit en volkoren producten. Bovendien moet de voorkeur gegeven worden aan water en moet regelmatig aan lichaamsbeweging gedaan worden.

Definitie: Wat is een leververvetting dieet?

Een leververvetting is een ziekte van de lever die gekenmerkt wordt door een zware opslag van vet in de levercellen. De belangrijkste functie van de lever is het reinigen van het bloed en het omzetten van voedingsstoffen. Als de lever steeds vetter wordt, kan hij zijn essentiële taken in het lichaam niet meer uitvoeren.

In dit verband wordt met een leververvettingdieet geprobeerd de hoeveelheid vet die in de lever is opgeslagen te verminderen met behulp van een aangepast dieet in combinatie met lichaamsbeweging(1). Het dieet richt zich op een koolhydraatarm dieet met veel groenten.

Fettleber Diät-1

Verschillende soorten kool en wortelgroenten zijn bijzonder geschikt voor een levervriendelijk dieet.
(Image source: Sharon Pittaway / Unsplash)

Als een leververvetting niet wordt tegengegaan, kan het orgaan op de lange duur getekend raken en zijn vitale functie van ontgiften beperkt worden. Het is daarom absoluut noodzakelijk iets aan een vervette lever te doen, anders bestaat het gevaar van ernstige lichamelijke schade op lange termijn.

Achtergrond: Wat je moet weten over het eten en volgen van een leververvetting dieet

Voor we je tips geven over het volgen van een leververvetting dieet, moet je eerst wat achtergrondinformatie over dit dieet en leververvetting te weten komen. Deze veel gestelde vragen willen we in de volgende paragrafen voor je beantwoorden.

Waarom wordt de lever in de eerste plaats vet?

Leververvetting is de meest voorkomende chronische leverziekte in Duitsland, die vaak veroorzaakt wordt door een ongezonde levensstijl. Bovendien kunnen medicijnen en andere ziekten bijdragen tot het ontstaan ervan.

Oorzaken Kenmerken
Ongezonde leefstijl Te veel koolhydraten innemen of regelmatig alcohol gebruiken
Medicatie Sommige medicijnen kunnen de lever zwaar belasten, dus lees de bijsluiter goed
Ziekten Vooral diabetes mellitus type 2 en het metabool syndroom kunnen tot het ontstaan van leververvetting leiden

Het precieze biologische proces dat tot leverziekte leidt is nog niet helemaal begrepen. Wat redelijk duidelijk is, is dat er een onevenwicht is tussen calorie-inname en calorie-uitgaven in het lichaam, waardoor te veel vetten zich ophopen in de levercellen. Deze vetzuren worden door de lever zelf gevormd uit het aangevoerde voedsel(2).

Normaal gesproken worden deze vetzuren snel verbrand om het lichaam van energie te voorzien. Omdat in de lever meer vet wordt opgeslagen dan verbrand, kan op lange termijn een leververvetting ontstaan.

Wat zijn de symptomen van een vette lever?

De symptomen volgen geen duidelijk patroon, waardoor leververvetting vaak lange tijd onopgemerkt blijft. De ziekte kan zich dus jarenlang in het lichaam ophopen zonder dat de lijders enige symptomen ervaren.

De lever kan meer dan twee keer zo groot worden als hij te vet is.

Het is vaak zo dat lijders geen symptomen vertonen tot het vetorgaan uiteindelijk ontstoken raakt. Pas als dit gebeurt kan de leververvetting in het bloed worden opgespoord, want de leverwaarden stijgen sterk. Dit is de reden waarom de ontwikkeling van leververvetting vaak onopgemerkt blijft.

In het algemeen zijn de symptomen van een vervette lever tamelijk aspecifiek en uiten ze zich meestal in een gevoel van volheid of druk in de leverstreek. Mensen met de ziekte ervaren vaak een algemene afname van hun prestaties en verlies van drift. Als de ziekte vordert, kunnen de getroffenen last krijgen van vergeling van de huid, pijn, misselijkheid en braken(3).

Wat is het beloop van vette leverziekte?

De littekenvorming van de lever wordt cirrose genoemd

Leververvetting wordt gedefinieerd door het feit dat vet in meer dan 5 procent van de levercellen is opgeslagen. Dit wordt “eenvoudige leververvetting” genoemd. De oorzaak ervan is een permanent hoog gehalte aan vetmoleculen die zich in de lever ophopen.

Het grootste gevaar in dit ziekteproces is de overgang van de vette lever in ontstekingsfibrose, die dan niet-alcoholische steatohepatitis, kortweg NASH, wordt genoemd. Dit beperkt de functie van de lever, en om dit te compenseren begint de lever uit te zetten, wat tot verdere problemen kan leiden(4).

Om de mate van vervetting van de lever precies te kunnen meten, moet een fijn weefselmonster van het orgaan genomen worden. Zo kan de precieze ernst van de ziekte gemeten worden. Het wordt meestal in drie graden van ernst verdeeld

 • Milde leververvetting: Minder dan een derde van de levercellen is vervet.
 • Gematigde leververvetting: Meer dan een derde maar minder dan twee derde van de levercellen is vervet.
 • Ernstige leververvetting: Meer dan tweederde van de levercellen is vervet:

Hoe ernstiger de ziekte, hoe groter de kans op ernstige sequelae.

Wat zijn de oorzaken van leververvetting?

De oorzaken van een leververvetting kunnen zeer uiteenlopend zijn. Vaak houdt het ontstaan ervan verband met een ongezonde levensstijl en een slechte lichamelijke conditie. Regelmatig alcoholgebruik, diabetes en zwaarlijvigheid worden vaak genoemd in verband met het ontstaan ervan.

Zowel voedingsgewoonten als medische aandoeningen worden beschouwd als de belangrijkste oorzaken van niet-alcoholische leververvetting. De belangrijkste factoren die tot deze toestand bijdragen zijn de volgende(5).

 • Obesitas
 • Insulineresistentie
 • Hoge calorie-inname
 • Weinig beweging
 • Verstoord vetmetabolisme

In veel gevallen is het een combinatie van vele factoren die tot het ontstaan en de voortgang van de ziekte bijdragen.

Wat is alcoholische leververvetting?

Alcoholische leververvetting is de term die gebruikt wordt om het klinisch beeld te beschrijven wanneer chronisch alcoholmisbruik als de hoofdoorzaak beschouwd wordt.
Vrouwen kunnen alcohol langzamer afbreken dan mannen.

Alcoholconsumptie van 20 gram alcohol voor vrouwen of 30 gram alcohol voor mannen per dag wordt beschouwd als een belangrijke oorzaak van het ontstaan ervan(6).

Alcoholtolerantie hangt van veel andere individuele factoren af. Dit maakt het moeilijk om in het algemeen te zeggen hoeveel alcohol op lange termijn schadelijk is voor een mens. De hier gegeven waarden zijn gemiddelde waarden die door voedingsdeskundigen gegeven worden.

Is voeding de enige factor bij het ontstaan van een vette lever?

Zoals reeds gezegd, kan een verkeerd dieet veel bijdragen tot het ontstaan van een vette lever. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn. Leververvetting kan ook optreden als gevolg van een stofwisselingsstoornis of bepaalde vormen van diabetes.

Dieet-gerelateerde leververvetting ontwikkelt zich meestal over vele jaren, in tegenstelling tot andere oorzaken.

Hoe lang duurt het voor een vervette lever hersteld is?

In het algemeen is het moeilijk te zeggen, want het hangt af van de ernst van de leververvetting. Zodra zo’n ziekte ontdekt of vermoed wordt, is het zinvol het dieet te veranderen. De regel is dat hoe minder calorieën het lichaam krijgt toegediend, hoe sneller de lever herstelt.

De lever is het enige orgaan dat na enkele weken het vermogen heeft zijn celmassa zelfstandig te regenereren. Dit vergroot het voordeel van een verandering in eetgewoonten en een beschadigde lever kan zich in een paar weken herstellen.

Vette Lever Dieet: De Beste Tips & Trucs voor een Succesvol Vette Lever Dieet

Om een mogelijke vette lever te voorkomen, kun je een vette lever dieet in je dieetplan integreren. We zullen dit soort dieet in de volgende paragraaf uitvoeriger beschrijven.

Het juiste dieet voor een vette lever dieet

Waarschijnlijk de belangrijkste aanpak om een vette lever te bestrijden is je eetpatroon te veranderen en je eigen schadelijke eetgewoonten onder ogen te zien. De nadruk ligt op een calorie-arm dieet om de verdere opname van vetten in de lever tegen te gaan. Deze voedingsmiddelen moeten de basis vormen van je dagelijkse voeding bij een leververvetting dieet.

Voedingsmiddelen Voorbeelden
Groenten Wortelen, kool, bieten, bonen, broccoli
Suikerarm fruit Grapefruit, bessen, appels, Perziken
Volkoren producten Probeer alle witte bloem te vermijden
Vetarme en eiwitrijke voedingsmiddelen Noten en peulvruchten, yoghurt, magere kwark

Groenten en fruit mogen in geen enkel gezond dieet ontbreken en zijn ook het hoofdvoedsel in het vette lever dieet. Groenten moeten voorzichtig bereid worden door ze te koken of te koken. Als je fruit eet, let er dan op dat het weinig suiker bevat en dat je er niet te veel van eet.

Zorg ervoor dat voedsel voorzichtig bereid wordt.

Volkorenproducten bevatten minder korte-keten koolhydraten zoals glucose, fructose en sucrose, die sterk in verband worden gebracht met het ontstaan van leververvetting(7). Deze komen vooral voor in producten op basis van witte bloem, en ook in snoep en frisdrank. Een voldoende eiwitbehoefte hoort bij een gezonde voeding.

In verband met een leververvetting dieet moet erop gelet worden dat voedingsmiddelen bijzonder weinig vet bevatten. Zeer vette kazen moeten vermeden worden, evenals gesuikerde zuivelproducten. Je kunt het beste gaan voor de ongezoete klassiekers in de gekoelde afdeling.

Dit is wat je moet drinken bij een leververvetting dieet

Het zal duidelijk zijn geworden dat overmatig alcoholgebruik een sterke invloed kan hebben op de lever en tot zijn vervetting kan leiden. Daarom moeten alcoholische dranken helemaal vermeden worden. Ook alle gesuikerde dranken, zoals frisdranken en frisdrank, moeten vermeden worden.

Fettleber Diät-2

Water is een goede keuze voor elk dieet. Ongezoet en rijk aan mineralen, is het beste wat je je lichaam kunt geven.
(Image source: michaud / Pixabay)

De meeste sappen bevatten veel suiker, en zelfs als het natuurlijke fructose is, kunnen grote hoeveelheden de lever beschadigen. Het is het beste om het bij kleine hoeveelheden te houden en vaker een spritzer te drinken. Alleen stilstaand water drinken en lichte, ongezoete thee is de beste manier om de lever snel te helpen herstellen. Een studie vond ook dat één tot twee kopjes filterkoffie een positief effect kunnen hebben op een leververvettingdieet(8).

Het is nog gezonder om het gebruik van plastic flessen te vermijden. Dit beschermt je ook tegen microplastics en weekmakers.

Wat je in je dieet moet vermijden

Geef je lichaam de kans om te herstellen en te regenereren, daarom moet je ook sommige dingen en gewoonten helemaal vermijden.

 • Alcohol, tabak en drugs
 • Zoete snacks
 • Lange periodes zonder lichamelijke activiteit

Het vermijden van alcohol, tabak en drugs is essentieel voor een succesvol vette lever dieet. Dit komt niet alleen je lichaam direct ten goede, maar geeft je ook het gevoel dat je na korte tijd weer controle over jezelf hebt. Dit heeft ook een positief effect op je mentale houding.

Probeer op regelmatige tijden te eten.

Vermijd onregelmatig eten, vooral kleine hapjes tussen de maaltijden door kunnen over een langere periode optellen en je vooruitgang merkbaar verminderen. Voor een goed en snel resultaat is het belangrijk dat je wilskrachtig bent en je eetgedrag kritisch in vraag stelt.

Behalve je eetstijl kun je ook je levensstijl positief aanpassen aan het dieet. Een gezonde voeding leidt niet tot succes op lange termijn zonder lichamelijke activiteit. Probeer lichaamsbeweging in je dagelijkse routine op te nemen om je lichaam lichamelijk te laten wennen aan een gezonde levensstijl.

Maak je eigen individuele dieetplan

Een maatregel die je aanzienlijk kan helpen bij de uitvoering van een leververvetting dieet is een dieetplan. Je kunt er vrij gemakkelijk zelf een samenstellen, of met de professionele steun van dokters en voedingsdeskundigen.

Er is nu ook een ruime keuze aan dieet-apps, dus kijk eens rond of je daar iets geschikts kunt vinden.

Je hoeft niet je hele maand minutieus te plannen, maar schrijf het gewoon op om jezelf aan je dieet en de doelen ervan te herinneren. Begin met op te schrijven wat je gegeten en gedronken hebt. Dan kun je bedenken wat je de komende dagen wilt eten. Je raakt er snel aan gewend waar je op moet letten bij het boodschappen doen en met hoeveel minder voedsel je weg kunt komen.

Dan kun je je plan steeds volwassener maken, bijvoorbeeld door er sportactiviteiten in op te nemen. Na enige tijd zul je in staat zijn terug te kijken op je dieetontwikkeling en er met jezelf en anderen over na te denken. Deze video geeft je een paar suggesties over hoe je goed kunt eten bij je vette lever dieet.

Conclusie

Onopgemerkte vette leverziekte kan ernstige gevolgen hebben. De verhoogde opslag van vetmoleculen in de levercellen kan tot ernstige schade leiden. Naast een milde ontstekingsfibrose van de lever kan zich ook littekenweefsel vormen, dat zich uit in levercirrose. Dit betekent dat de lever zijn vitale functies niet meer kan vervullen.

Leverziekte kan echter meestal onder controle gebracht worden door een gerichte verandering in dieet en een ongezonde levensstijl. Het belangrijkste is dat je alcohol en suiker vermijdt. Een caloriearm dieet in combinatie met lichaamsbeweging en het streven naar gewichtsverlies is vaak het meest effectieve middel gebleken om leververvetting tegen te gaan.

Beeldbron: Kachmar/ 123rf.com

Referenties (8)

1. Takato Ueno, Hiroshi Sugawara et. al.: Therapeutic effects of restricted diet and exercise in obese patients with fatty liver; Journal of Hepatology Volume 27, Issue 1, July 1997, Pages 103-107
Bron

2. Heribert Wagner, Esther Seelig und Karl Bernhard: Nachweis einer Beteiligung von Fettsäuren aus dem Nahrungs- oder Depotfett am Aufbau des Leberfettes und an der bei Cholinmangel auftretenden Leberverfettung; Biological Chemistry, Band 306: Heft Jahresband
Bron

3. Julia L. Newton: Systemic Symptoms in Non-Alcoholic Fatty Liver Disease; Biomedical Research Centre in Ageing – Liver Theme and Institute for Ageing and Health, Newcastle University, Newcastle , UK
Bron

4. Univ.-Prof. Dr. Hans Hauner: Ernährungsempfehlungen bei nichtalkoholischer Fettleber der Klinik für ErnährungsmedizinKlinikum rechts der Isar, TU München
Bron

5. Steven K. Herrine MD, Sidney Kimmel Medical College at Thomas Jefferson University: Nichtalkoholische Steatohepatitis (NASH)
Bron

6. Priv. Doz. Dr. med. Jörn M. SchattenbergI. Medizinische Klinik und Poliklinik und Zirrhose Zentrum Mainz (CCM)Universitätsmedizin, Johannes Gutenberg Universität Mainz: Nicht-alkoholische Fettleber (NAFLD) und nicht-alkoholische Steatohepatitis (NASH): Pathophysiologie und Ernährungsaspekte
Bron

7. Kimber L. Stanhope, Jean Marc Schwarz et. al.: Consuming fructose-sweetened, not glucose-sweetened, beverages increases visceral adiposity and lipids and decreases insulin sensitivity in overweight/obese humans; J. Clin. Invest.119:1322–1334 (2009)
Bron

8. Sunder Mudaliar, Robert R Henry et. al.: Efficacy and Safety of the Farnesoid X Receptor Agonist Obeticholic Acid in Patients With Type 2 Diabetes and Nonalcoholic Fatty Liver Disease; 2013 Sep;145(3):574-82.e1.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
Takato Ueno, Hiroshi Sugawara et. al.: Therapeutic effects of restricted diet and exercise in obese patients with fatty liver; Journal of Hepatology Volume 27, Issue 1, July 1997, Pages 103-107
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Heribert Wagner, Esther Seelig und Karl Bernhard: Nachweis einer Beteiligung von Fettsäuren aus dem Nahrungs- oder Depotfett am Aufbau des Leberfettes und an der bei Cholinmangel auftretenden Leberverfettung; Biological Chemistry, Band 306: Heft Jahresband
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Julia L. Newton: Systemic Symptoms in Non-Alcoholic Fatty Liver Disease; Biomedical Research Centre in Ageing – Liver Theme and Institute for Ageing and Health, Newcastle University, Newcastle , UK
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Univ.-Prof. Dr. Hans Hauner: Ernährungsempfehlungen bei nichtalkoholischer Fettleber der Klinik für ErnährungsmedizinKlinikum rechts der Isar, TU München
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Steven K. Herrine MD, Sidney Kimmel Medical College at Thomas Jefferson University: Nichtalkoholische Steatohepatitis (NASH)
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Priv. Doz. Dr. med. Jörn M. SchattenbergI. Medizinische Klinik und Poliklinik und Zirrhose Zentrum Mainz (CCM)Universitätsmedizin, Johannes Gutenberg Universität Mainz: Nicht-alkoholische Fettleber (NAFLD) und nicht-alkoholische Steatohepatitis (NASH): Pathophysiologie und Ernährungsaspekte
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Kimber L. Stanhope, Jean Marc Schwarz et. al.: Consuming fructose-sweetened, not glucose-sweetened, beverages increases visceral adiposity and lipids and decreases insulin sensitivity in overweight/obese humans; J. Clin. Invest.119:1322–1334 (2009)
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Sunder Mudaliar, Robert R Henry et. al.: Efficacy and Safety of the Farnesoid X Receptor Agonist Obeticholic Acid in Patients With Type 2 Diabetes and Nonalcoholic Fatty Liver Disease; 2013 Sep;145(3):574-82.e1.
Ga naar bron
Recensies