
Onze selectiecriteria
Welkom bij onze grote mountainbike banden test 2023. Hier stellen we alle mountainbike banden voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.
We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste MTB banden voor jou te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen.
Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je mountainbike banden koopt
Belangrijk om te weten
- De overkoepelende term “mountainbike band” kan niet gebruikt worden om “de” klassieke band te definiëren. Onder deze overkoepelende term zijn er een grote verscheidenheid aan banden met zeer uiteenlopende eigenschappen.
- Er is echter één gemene deler tussen al deze verschillende mountainbike banden. Wat ze gemeen hebben is dat ze zo geschikt mogelijk moeten zijn om buiten de gebaande paden over ruw terrein te rijden.
- Mountainbike banden zijn er voor iedereen, van beginners tot profs. Afhankelijk van waar je hoofdzakelijk fietst, kies je een bredere, gripvollere of vlakkere band.
Beste mountainbike banden: Onze selectie
Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een mountain bike band koopt
Wie moet mountainbike banden kopen?
Mountainbike banden zijn ook een optie voor stadsbewoners die hun fiets bruikbaarder willen maken met meer grip biedende banden.
Als je niet alleen op verharde ondergrond wilt rijden en je fiets ook bij slecht weer wilt gebruiken, zijn mountainbike banden een goede keuze.
Natuurlijk heeft het kopen van MTB banden de meeste zin als je al een mountainbike bezit. Het is echter ook mogelijk om op een stadsfiets banden met betere grip te monteren.
Waarom is het belangrijk de juiste mountainbike banden te kiezen?
In de bergen heeft het minder zin om op slippers rond te lopen, maar in de stad zijn ze prima.
In het gebruik moeten mountainbike banden bestand zijn tegen allerlei invloeden. Het hangt dus allemaal af van de omgeving waarin je je fiets het meest gebruikt.
Afhankelijk van het gebruiksgebied kan het ook zinvol zijn om verschillende banden voor en achter te monteren.
Voor het voorwiel zijn grip in bochten en remtractie het belangrijkst. Het achterwiel draagt meer gewicht bergop, dus een lagere rolweerstand is erg belangrijk.
Zijn mountainbike banden ook geschikt voor geasfalteerd of vlak terrein?
Deze banden hebben grote en veel nokken, wat veel grip en een hoge rolweerstand oplevert. Dit maakt het erg moeilijk om op vlak terrein vooruit te komen.
Anderzijds zijn er andere mountainbike banden die een mengsel van grip en goede tractie hebben. Deze hebben kleinere lugs en zijn ook minder breed.
Wat zijn de alternatieven voor mountainbike banden?
Het hangt allemaal af van je behoeften. In het volgende gedeelte geven we je een kort overzicht van de verschillende soorten banden en hun eigenschappen.
Bandentype | Beschrijving |
---|---|
Citybike banden | Zeer smalle band met vlak loopvlak. Heeft bijna geen lugs. Op vlak terrein dus veel tractie, maar nauwelijks grip. |
Racefietsband | Nog smaller en nog soepeler. Minimaal contactoppervlak betekent minimale wrijving. Daarom de beste roleigenschappen op de weg, maar nul grip. |
Trekkingbike banden | Ook smal en glad loopvlak. Aan de rand gedeeltelijk noppen, voor grip in bochten en op lichte onverharde wegen. |
Spike wielbanden | Exotische en winterbanden. Vooral grote noppen, spikes genaamd. Met deze kleine metalen noppen komt u goed vooruit op sneeuw en ijs. Niet toegestaan in het wegverkeer! |
Besluit: Welke soorten mountainbike banden zijn er en welke is de juiste voor jou?
Als je mountainbike banden wilt kopen, zijn er drie alternatieven waar je uit kunt kiezen
- Cross Country
- Alle Bergen
- Afdaling/Enduro
Afhankelijk van het gebruik en de overweging, vlakke of oneffen paden, kan het positief of negatief zijn. Hier hebben we de belangrijkste verschillen voor je op een rijtje gezet.
Wat onderscheidt cross country mountainbike banden en wat zijn hun voor- en nadelen?
Crosscountry, ook wel CC of XC genoemd, zijn banden die vooral gebruikt worden voor meer gematigde ritten. Crosscountry banden moeten licht van gewicht zijn en een lage rolweerstand hebben.
Ze zijn vooral geschikt voor vlakke paden die geen wortels, stenen of grote hobbels hebben.
Hun profiel heeft nokjes. Deze zijn echter niet erg groot, zodat je niet te aarzelend en traag vooruit komt op de tamelijk vlakke ondergrond.
Wat zijn de eigenschappen van all-mountain bike banden en wat zijn hun voor- en nadelen?
Met all-mountain banden probeer je een allrounder te produceren. Dit is echter praktisch onmogelijk. Want goede tractie en veel grip botsen gewoon met een rolweerstand, die op vlakke paden te hoog is.
De industrie probeert nog steeds een band te maken die overal gebruikt kan worden. Maar omdat de verschillen tussen downhill, enduro en cross-country zo groot zijn, lijkt dit moeilijk te bereiken.
Je kunt zeker geen band op de markt krijgen die optimaal is voor elk terrein. Het contrast tussen lage rolweerstand en hoge grip is te groot.
Maar als je bereid bent wat opofferingen te doen, kun je zeker tevreden zijn met een all-mountain band.
Wat onderscheidt downhill/enduro mountainbike banden en wat zijn hun voor- en nadelen?
Het oppervlak van downhill en enduro fietsbanden is oneffen. Deze banden moeten een hoge bescherming tegen lekrijden bieden, een grote rolweerstand en veel grip.
Let hier goed op de breedte van de band en de nokken. Bredere banden bieden meer grip en veiligheid, en grote noppen kunnen in de grond graven en je vooruit helpen.
Bergafwaarts bij hoge snelheid heb je je fiets goed onder controle dankzij het goede profiel van de off-road banden. In bochten stabiliseren de noppen jou en je fiets.
Vanwege de vele stoten van stenen en dergelijke tegen de band, is een goede lekbescherming ook belangrijk. Er zijn veel extra dikke beschermers verkrijgbaar.
Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om mountainbike banden te vergelijken en te evalueren
In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele mogelijke mountainbike banden.
De criteria die je kunt gebruiken om banden met elkaar te vergelijken zijn onder andere
- Materiaal
- Breedte van de band
- Maat
- Profiel
- Velgbreedte
- Tractie
Materiaal
Fietsbanden zijn meestal gemaakt van een rubbersamenstelling. Afhankelijk van hun samenstelling is de rolweerstand van de fietsen verschillend. Standaard mountainbike banden zijn versterkt met een draadgaas.
De verdere ontwikkeling van clincher banden zijn vouwbanden. Deze doen het zonder de stijve, lekgevoelige draad en steunen in plaats daarvan op een speciale vezelsamenstelling die de band gemakkelijker monteerbaar maakt.
Op het achterwiel moet de band een snelle, lichte rubbersamenstelling hebben. Dit maakt het gemakkelijker om bergop te rijden, waar het meeste gewicht op het achterwiel rust.
Op het voorwiel moet de rubbersamenstelling echter plakkeriger zijn en meer grip bieden. Dit geeft je grip op je afdalingen.
Bandenbreedte
Ook de breedte van de band is van cruciaal belang voor een perfect gebruik van je mountainbike. Hoe gematigder je tochten, hoe smaller de banden kunnen zijn.
Hoe wilder, heuvelachtiger en ongelijkmatiger het terrein is waarop je rijdt, hoe belangrijker het is je te concentreren op banden met goede grip. Dit betekent dat je banden breder moeten zijn.
Als je niet te veel off-road wilt gaan en je fiets toch gedeeltelijk in de stad gebruikt, bijvoorbeeld, is een middelbrede band aan te bevelen.
Maat
Natuurlijk speelt de maat van de wielen, en dus ook de maat van de banden, een rol bij de aanschaf van banden. Je moet weten hoeveel centimeter je wielen zijn. Je vindt deze informatie op de oude banden van je fiets of op de aankoopbon.
De matenreeks voor fietsen voor volwassenen varieert meestal van 26 tot 29 banden. Voor kinderen past meestal de wielmaat van een 24 band.
Profiel
Ook hier bieden de verschillende banden een keuze uit verschillende bandenprofielen. Je moet bedenken waar je het meest met je fiets zult rijden en je keuze voor een loopvlakpatroon daarop baseren.
Als je alleen off-road rijdt, weg van verharde wegen, dan kun je veilig vertrouwen op grote noppen. Ze geven je veel grip op oneffen ondergrond en geven bergaf veel rolweerstand.
Hoe vlakker en kleiner de noppen, hoe beter de afrolprestaties op vlakke wegen. Als je dus meer op asfalt en vlakke onverharde wegen rijdt, kun je een gladdere band kiezen.
Velgbreedte
De velgen zijn het deel van het wiel dat de spaken met de band verbindt. Deze velgen kunnen in breedte variëren, afhankelijk van het wiel.
Het is dus aan te bevelen je ervan te vergewissen dat je velgen niet specifiek breder of smaller zijn voordat je banden koopt.
In het algemeen kan echter gezegd worden dat de meeste fietsen, ongeacht of het mountainbikes, stadsfietsen of trekkingfietsen zijn, bijna altijd dezelfde velgbreedte hebben. Dit betekent dat bijna elke band op bijna elke bandbreedte past.
Tractie
Het doel is om met elke band zo veel mogelijk tractie te hebben. Natuurlijk hangt dit af van hoe de band gebruikt wordt. Tractie bestaat uit het loopvlak van de band, het terrein en je kracht.
Hoe beter de krachtoverbrenging van je benen naar de banden, hoe losser en sneller je zult zijn.
Tractie betekent het omzetten van de beschikbare aandrijfkracht door te trappen in voortstuwing en dus in versnelling.
Je kunt altijd naar tractie zoeken of vragen in online winkels of bij je plaatselijke handelaar. Zoals reeds gezegd is de doorslaggevende factor het terrein waarop je de fiets wilt gebruiken.
Beeldbron: 123rf.com / soloway