Laatst bijgewerkt: 28-09-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Iedereen die ooit in de natuur bij harde wind geprobeerd heeft een vuurtje aan te steken, kent de immense waarde van een stormaansteker. Een stormaansteker met gravure, bijvoorbeeld, is een esthetisch aantrekkelijk en functioneel superieur alternatief voor wegwerpaanstekers, zoals de vele relatiegeschenken die we ontvangen hebben. Of het nu een gewone tegen de wind beschermde vlam is of een tot meerdere straalvlammen, een stormaansteker zal je nooit in de steek laten in de vrije natuur.

In onze grote stormaansteker test 2022 hebben we de drie beschikbare soorten, stormaansteker met benzine, met gas en de elektronische stormaansteker met elkaar vergeleken en de respectieve voor- en nadelen op een rijtje gezet, om je optimaal te ondersteunen bij je zoektocht naar de perfecte stormaansteker.
Belangrijk om te weten

 • Een stormaansteker is een speciaal soort aansteker die een zeer hete en stabiele vlam kan produceren, ongeacht de omgevingsinvloeden. Ze werden oorspronkelijk voor het leger ontwikkeld om in de natuur een vlam te kunnen ontsteken, ongeacht het weer.
 • Er zijn in principe drie verschillende soorten, gas-, benzine- en elektrische stormaanstekers, die verschillen in hun constructie en werkingswijze.
 • In principe kan elke stormaansteker bijgevuld worden, al verschillen de benodigde gebruiksvoorwerpen sterk tussen de drie verschillende soorten. Afhankelijk van het type is aanstekervloeistof, butaangas of een USB oplaadkabel nodig.

Beste Stormaansteker: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor stormaanstekers

In het volgende laten we je zien welke eigenschappen voor jou van cruciaal belang zijn om de stormaansteker te vinden die bij je past.

De criteria die je kunt gebruiken om de aanstekers te vergelijken zijn:

In de volgende paragrafen gaan we meer in detail in op de afzonderlijke koop- en beoordelingscriteria en leggen we uit waar je op moet letten.

Soort stormaansteker

In principe zijn er drie verschillende soorten stormaanstekers: benzine, gas en elektrisch. Het verschil zit in de soort brandstof die gebruikt wordt om de vlam te maken en in leven te houden.

Benzine stormaanstekers hebben speciale aanstekervloeistof nodig om de watten in de aansteker te bevochtigen.

Het wordt gebruikt om de vlam op de lont te ontsteken en dan de lont met de brandstof voor te bereiden.

Stormaanstekers met gas hebben vooral butaangas nodig voor de vlam, soms is een butaan – propaangas mengsel voldoende. Het gas verbrandt na het ontstekingsproces in het bovenste deel van een spiraalveer.

Een elektronische stormaansteker, of plasma aansteker, produceert een zeer hete boog door een elektrische vonk tussen twee elektroden. Hij hoeft dus niet met gas of benzine gevuld te worden, maar kan via een USB-kabel aan een stopcontact opgeladen worden.

Buitenmateriaal

Afhankelijk van de fabrikant en de prijsklasse zijn stormaanstekers verkrijgbaar in veel verschillende materialen. De meeste zijn van verschillende metalen gemaakt om ze tegen vallende schade te beschermen.

In het algemeen moet je stormaansteker altijd van zo stevig mogelijk materiaal gemaakt zijn.

Het buitenmateriaal van een hoogwaardige en dus duurdere stormaansteker (bijvoorbeeld van Zippo of Tesla) is van geborsteld chroom, volmetaal, messing of andere stevige metaallegeringen.

Een stevig buitenmateriaal is belangrijk om de stormaanstekers te beschermen tegen vallen, vooral in de buitenruimte. Indien mogelijk mag het materiaal niet beschadigd worden, zelfs niet door grote druppels, anders kan de aansteker defect raken.

Bijvullen

Het bijvullen van stormaanstekers verschilt naar gelang het type aansteker, dat in het begin al onderverdeeld werd. Bijvullen is niet moeilijk voor alle drie de soorten, maar er zijn verschillende materialen nodig.

Ein Sturmfeuerzeug mit Benzin benötigt spezielles Feuerzeugbenzin, welches sehr leicht im Handel erhältlich ist
De benzine wordt op watten aan de onderkant van de aansteker gedruppeld. De vulling is tot 2 weken houdbaar als ze niet gebruikt wordt. 125 milliliter aanmaakvloeistof kost tussen de 3 en 5 euro, afhankelijk van de leverancier.

Voor een stormaansteker met gas is butaangas nodig, of een butaan-propaangas mengsel kan voldoende zijn om een vlam te produceren. Het gas wordt met een gaspatroon aan een ventiel in de aansteker gevuld. Afhankelijk van de leverancier en het gasmengsel kost 100 milliliter tussen 2 en 4 euro.

Het navullen van een elektronische aansteker is de goedkoopste optie. Hij heeft geen gas of benzine nodig, maar kan thuis gewoon met een USB-kabel opgeladen worden. Een volledig opgeladen aanstekerbatterij kan tot 300 keer gebruikt worden, hoewel er natuurlijk verschillen zijn tussen de verschillende leveranciers.

Vlam

De vlam van een aansteker is het belangrijkste onderdeel van een aansteker, het is tenslotte de basisbedoeling achter de aankoop. In het geval van stormaanstekers verschilt de vlam aanzienlijk tussen de soorten aanstekers.

De gasaanvalaansteker heeft in de meeste gevallen een zogenaamde straalvlam, in sommige gevallen zelfs 3 of 4 straalvlammen in één aansteker. Een straalvlam is gemakkelijk te herkennen aan zijn blauwachtige kleur en heeft een temperatuur van ongeveer 2000°C. Hij vertoont gelijkenis met een vlam. Het heeft overeenkomsten met de vlam van een bunsenbrander.

Als je waarde hecht aan een authentieke gele vlam, moet je voor een benzine aansteker gaan.

Petrol stormaanstekers geven een klassieke windvaste vlam door de in benzine gedrenkte lont. Het heeft een kenmerkende geel-roodachtige kleur en bereikt een temperatuur van tussen 800 en 1300°C.

Vergeleken met de aanstekers die in het begin beschreven zijn, geven de elektrische stormaanstekers geen vlam, maar alleen een elektrische boog. Deze kan temperaturen tot 1100°C bereiken, maar heeft een veel geconcentreerdere hitte dan de andere soorten door de vorm van de “vlam”.

Besluit: Welke soorten stormaanstekers zijn er en welke is geschikt voor mij?

Als je een stormaansteker wilt aanschaffen, zijn er in principe drie soorten producten waar je uit kunt kiezen.

Type Voordelen Nadelen
Benzine stormaansteker nobel en authentiek design, robuuste en betrouwbare vlam invloed op smaak, geurintensief
Gas stormaansteker geur- en smaakneutraal, makkelijk bij te vullen storingen bij lage temperaturen
Elektrische stormaansteker geen benzine of gas nodig, boog zonder invloed iets duurder dan gemiddeld, geen open vlam

In de volgende paragrafen kom je meer te weten over de drie verschillende soorten stormaanstekers.

Sturmfeuerzeug Benzin

Benzine stormaansteker

Het grote voordeel van een benzine stormaansteker is de esthetiek van het edele ontwerp en het gevoel dat hij geeft bij het gebruik. De meeste mensen associëren een stormaansteker met het geluid dat hij maakt als hij geopend wordt, met een gelige vlam die beschermd is tegen de wind, en met het feit dat de vlam gedood wordt door het deksel te sluiten. De benzine stormaansteker, de klassieke stormaansteker, biedt dit alles.

Door het buitenmateriaal met hoge hittebestendigheid zijn benzine stormaanstekers zeer robuust en stabiel tegen beschadiging door de buitenwereld. Dit helpt om je aansteker enkele tientallen jaren zonder problemen te kunnen gebruiken. Bovendien geven veel leveranciers van benzine aanstekers, zoals “Zippo”, garantie op de gekochte aansteker.

Voordelen
 • Esthetische vlam
 • aantrekkelijk en elegant ontwerp
 • windbeschermde open vlam
 • werkt bij elke temperatuur
Nadelen
 • Benzine beïnvloedt de smaak
 • onaangename geur
 • verhoudingsgewijs moeilijk bij te vullen
 • benzine vervluchtigt na verloop van tijd, ook als ze niet gebruikt wordt.

Een benzine stormaansteker kan bijgevuld worden met aanstekervloeistof, maar dit vereist een moeilijker procedure dan bij de andere soorten, want veel onderdelen van de aansteker moeten verwijderd worden en dan op de juiste manier weer teruggeplaatst worden.

De vlam van een benzine stormaansteker verspreidt bij gebruik een wat eigenaardige geur door de brandstof, die niet in de laatste plaats ook invloed kan hebben op het tabaksproduct dat aangestoken wordt. Daarom zijn ze waarschijnlijk niet geschikt voor de consumptie van tabaksproducten.

Een benzine stormaansteker biedt een groot voordeel voor mensen die met hun stormaansteker een nobel imago willen uitdragen, vooral vanwege het authentieke en esthetische uiterlijk. Toch biedt het enkele nadelen in het gebruik, vergeleken met de andere soorten.

Sturmfeuerzeug Gas

Stormaansteker gas

De stormaansteker met gas biedt het grote voordeel dat hij een vlam afgeeft die niet alleen heel heet is, maar ook heel sterk en stabiel, en die brandt in weer en wind. Bovendien zijn er versies van de aansteker met niet slechts één, maar meerdere vlammen, wat de betrouwbaarheid van de aansteker weer extreem verhoogt.

De vlam is reukloos en smaakloos, dus er zijn geen onaangename bijwerkingen bij het gebruik van de aansteker of het genieten van tabaksproducten.

Het bijvullen van aanstekergas is verhoudingsgewijs heel gemakkelijk, want je hoeft alleen maar het gaspatroon tegen het daarvoor bestemde ventiel te drukken. Er is geen ander keukengerei nodig en het kan binnen een halve minuut klaar zijn. Het gas hoeft ook minder vaak bijgevuld te worden en blijft in de aansteker, ook als hij niet gebruikt wordt.

Nadelen
Voordelen
 • Geur- en smaakloze vlam
 • betrouwbare en stabiele vlam
 • talrijke verschillende versies met verschillende mechanismen
 • lang houdbaar gas
 • gemakkelijk bij te vullen
 • werkt slecht bij temperaturen onder 0°C
 • geen conventionele vlam
 • gascontainer soms onstabiel

Een groot nadeel van stormaanstekers met gas is dat ze slecht werken, soms helemaal niet, bij zeer koude temperaturen van onder 0°C. Dit komt omdat koud gas een zeer gevaarlijk gas is. De reden hiervoor is dat koud gas een lagere dichtheid heeft, wat betekent dat de druk in de gascontainer te laag is om te ontbranden.

Het is ook mogelijk dat gasaanstekers niet goed werken, zelfs nadat ze gevuld zijn. De reden hiervoor kan zijn dat de gascontainer onstabiel is en het gas dus niet zoals gewoonlijk gebruikt kan worden. De kans hierop is echter groter bij goedkopere modellen.

Wie waarde hecht aan een authentieke vlam en probleemloos gebruik, ook bij extreme temperaturen, is waarschijnlijk beter af met een ander type stormaansteker. De gasaansteker is echter een perfect goedkoop alternatief voor de benzine stormaansteker.

Sturmfeuerzeug Elektro

Elektrische stormaansteker

Een elektrische stormaansteker heeft noch aanstekervloeistof noch butaangas nodig om te werken. Het enige dat nodig is om hem op te laden is de juiste USB voor de aansteker. En dit vormt het grootste voordeel van een elektrische stormaansteker. Je zult nooit meer het probleem hebben dat je een aansteker nodig hebt maar hem thuis niet kunt gebruiken door gebrek aan gas of benzine.

Een ander voordeel is dat de “vlam” in dit geval een elektrische boog is, die volkomen ongevoelig is voor invloeden van buitenaf, of het nu kou, wind of een vriend is die de vlam wil uitblazen. De zeer hete boog gloeit onder alle omstandigheden, zolang de aansteker voldoende geladen is.

Voor de zuinige koper biedt de elektrische stormaansteker het voordeel dat je geen extra kosten hebt voor benzine, gas, een nieuwe lont, enz. De elektrische aansteker brengt, als hij goed gebruikt wordt, geen extra vaste kosten met zich mee, afgezien van eventuele reserve-onderdelen en marginale elektriciteitskosten.

Voordelen
 • geen gas of benzine nodig
 • gemakkelijk bij te vullen
 • stabiele en hete boog
 • geen extra kosten
 • gemakkelijke ontsteking met een druk op de knop
Nadelen
 • opladen vereist stroombron
 • geen grote, open vlam
 • meestal iets duurder dan andere soorten stormaanstekers

Een groot nadeel dat boogaanstekers hebben geldt voor alle kampeerders en wandelaars. Voor het opladen van de aansteker is altijd een stroombron nodig, die in de natuur niet al te gemakkelijk te vinden is. Mensen die geïnteresseerd zijn in lange trektochten of survivalavonturen en daarvoor de juiste aansteker zoeken, kunnen beter afzien van het gebruik van een elektrische aansteker.

Samen met dit is het ontbreken van een vlam in een elektrische stormaansteker een ander nadeel. Hij produceert alleen een zeer hete boog tussen twee elektroden, maar geen open vlam zoals bij de andere twee soorten. Daarom zijn elektrische aanstekers weliswaar optimaal voor het aansteken van kleine voorwerpen zoals sigaretten, maar kun je moeilijkheden ondervinden met grotere voorwerpen.

Gids: Veel gestelde vragen over stormaanstekers uitvoerig beantwoord

De volgende gids geeft antwoord op de belangrijkste en meest gestelde vragen over stormaanstekers. Na het lezen van deze gids zul je alles geleerd hebben wat essentieel is over stormaanstekers en kun je je beslissing afronden.

Wat is een stormaansteker?

Een stormaansteker is een speciaal soort aansteker die zelfs bij harde wind en storm een vlam kan produceren. Ze werden aanvankelijk vooral voor militaire doeleinden gebruikt, maar worden nu ook veel in de maatschappij gebruikt.

Sturmfeuerzeug-1

Stormaanstekers van bekende merken zijn erg populair. Of het nu gaat om voetbalclubs, automerken of merknamen, stormaanstekers zijn verkrijgbaar met bijna elke gravure.
(Image source: Ismail Hadine / unsplash)

Ze zijn er nu in alle vormen, maten en ontwerpen, waarbij persoonlijke gravures en logo’s of namen van favoriete merken en clubs bijzonder populair zijn.

Hoe werkt een stormaansteker?

Zowel de constructie als de werking ervan varieert naar gelang het type stormaansteker (elektrisch, gas of benzine).

 • Elektronische storm aanstekers wekken door middel van elektrische spanning een vlamboog op tussen twee dicht bij elkaar staande elektroden, die tot 1000°C heet wordt.
 • Een gas stormaansteker werkt meestal met een z.g. gedeeltelijke meng-voorbrander. Een spiraalveer aan de uitlaat van het mondstuk zuigt vóór de verbranding afzonderlijk lucht aan, waardoor een zeer resistente vlam ontstaat.
 • Benzine stormaanstekers produceren een vonk door de wrijving tussen het wrijvingswiel en de ontstekingssteen, die overspringt op een in de aansteker ingebouwde lont. Deze lont is doordrenkt met de brandstof (benzine) en in de aansteker ingebouwd, beschermd tegen de wind. De vlam dooft pas als het deksel en dus de zuurstoftoevoer gesloten is.

Welk gas moet ik gebruiken voor een stormaansteker?

Voor een in de handel verkrijgbare gasaansteker is butaangas nodig, of als alternatief een butaan-propaangas mengsel. Deze zijn te koop in bijna elke winkel en online winkel die aanstekers en dergelijke voert.

Het is aan te bevelen standaard zuiver butaangas te gebruiken.

De meeste gasaanstekers hebben echter zuiver en hoogwaardig butaangas nodig, omdat het minder druk nodig heeft om vloeibaar te blijven.

Daarom wordt in het algemeen aangeraden om voor een stormaansteker butaangas te gebruiken, want het prijsverschil met het buteen-propaan mengsel is marginaal, maar het zal toch soepeler werken.

Hoe vul ik gas bij in een stormaansteker?

Alvorens bij te vullen zijn er een paar tips die helpen om het bijvullen probleemloos te laten verlopen.

 • De druk in de gaskamer moet zo laag mogelijk zijn. Daarom moet men de aansteker zo lang mogelijk gebruiken, zodat het gas zo leeg mogelijk is. Je kunt de aansteker ook in de koelkast leggen voor je hem bijvult om de dichtheid van het gas en dus de druk te verminderen.
 • Er mogen geen open vuur of open haarden in de buurt zijn bij het bijvullen, want door onvoorzichtigheid kan het gas bijvoorbeeld heel snel ontbranden.

De beste manier om de aansteker te vullen is als volgt.

 1. Bevestig het gaspatroon: Plaats de gaspatroon in de daarvoor bestemde ruimte op de aansteker. Als het niet past, kan een adapter nodig zijn.
 2. Spuit het gas in: Druk de gaspatroon met een beetje druk tegen de aansteker gedurende 10-20 seconden. De aansteker zou nu hoorbaar moeten vullen. Als je niet zeker weet of het werkt, verwijder dan de gaspatroon, zet hem ver genoeg weg en probeer of de aansteker weer goed werkt.
 3. Herhaal: Als het nog steeds niet werkt, zet je de gaspatroon weer op de aansteker en herhaal je het proces. Let er vooral op dat de patroon goed vastzit en strak tegen de aansteker zit.
 4. Na het vullen: Als de aansteker opnieuw gevuld is, zou hij weer zonder problemen moeten werken. Je moet dan de gaspatroon opbergen volgens de aanwijzingen van de fabrikant.

Hoe verwissel ik de lont van een stormaansteker?

De volgende gebruiksvoorwerpen zijn nodig om de lont te verwisselen

 • Een nieuwe lont
 • Een kleine platte schroevendraaier
 • Een pincet
 • Een schaar

En zo werkt het

 1. Voorbereiding: Neem eerst de aansteker uit zijn doos of verpakking en draai hem ondersteboven.
 2. Schroef de aansteker los: Er zit een klein gouden schroefje op de aansteker. Neem de schroevendraaier en draai hem los om de vuursteen en een veer los te maken. Je kunt ze dan verwijderen door de aansteker te draaien.
 3. Verwijder het vilt en de watten: Er verschijnen nu een viltkussen en verschillende stukken watten. Neem de pincet en trek hem voorzichtig uit de aansteker. Onthoud de volgorde van de stukken, zodat je ze later weer correct kunt plaatsen.
 4. Verwissel de lont: Nu kun je de oude lont eruit trekken met de pincet of met je vingers en dan de nieuwe lont erin doen. Het is belangrijk dat je de nieuwe lont naar beneden trekt tot hij nog maar een paar millimeter boven de aansteker uitsteekt.
 5. Zet de aansteker in elkaar: Steek nu de lontstukjes en het viltkussentje in de juiste volgorde in de aansteker en bevestig de vuursteen en de veer.
 6. Kort de lont in: Knip tenslotte de uitstekende lont af met een schaar en vul de aansteker opnieuw.
 7. Na de verandering: Nu kun je de aansteker blijven gebruiken zoals gewoonlijk. Met een nieuwe lont kan het een paar pogingen kosten om hem voor het eerst aan te steken.

Hoe vul ik een stormaansteker op de juiste manier met benzine?

Voor het correct bijvullen van benzine is het belangrijk alleen speciaal daarvoor bestemde aanmaakbrandstof te gebruiken. Het is ook zeer ontvlambaar, net als gas. Eventuele brandhaarden moeten worden geëlimineerd voordat je opnieuw vult.

Hoe vul je de stormaansteker op de juiste manier

 1. Voorbereiding: Neem de benzineaansteker uit zijn metalen huls. Houd nu de benzinetank in je hand.
 2. Draai de aansteker om: Aan de onderkant van de benzinetank zit een vilten onderlegger met watten eronder.
 3. Vul benzine bij: Til het viltkussentje op en doordrenk de watten met de benzine tot ze vochtig maar niet helemaal nat zijn.
 4. Afwerking: Vouw dan het vilten kussentje terug en duw de aansteker in zijn huls. Het zou nu weer goed moeten werken.

Waarom werkt mijn stormaansteker niet meer nadat ik hem gevuld heb?

Er zijn verschillende redenen waarom een stormaansteker kan stoppen met werken na het bijvullen.

 • Bij het vullen van stormaanstekers met gas kan het gas niet goed in de aansteker gestroomd zijn. In dit geval moet de vulling expliciet herhaald worden volgens de aanwijzingen.
 • Het is mogelijk dat de druk van een butaan-propaangas mengsel niet voldoende is voor de aansteker. Daarom moet zuiver butaangas gebruikt worden.
 • Als het nog steeds niet werkt, moet je de aansteker ontluchten. Druk daartoe met een nagelschaartje of iets dergelijks op het ventiel tot je hoort dat resten worden geleegd. Herhaal dit proces tot de aansteker leeg is en er niets meer uit stroomt. Vul dan de aansteker opnieuw en steek hem aan.

Wat zijn de alternatieven voor een stormaansteker?

De alternatieven voor de stormaanstekers zijn de klassieke wegwerp- of stokaanstekers, die heel vaak door bedrijven als promotie-artikelen gebruikt worden. Ze zijn echter alleen geschikt voor gebruik binnenshuis, omdat hun naar verhouding zwakke vlam niet kan ontbranden in weer en wind zoals een stormaansteker.

Type Beschrijving
Wegwerpaansteker Een eenvoudige aansteker zoals bekend als relatiegeschenk, vlam niet beschermd tegen wind, meestal niet navulbaar
Stokaansteker heeft een lange hals om bijvoorbeeld het aansteken van kaarsen te vergemakkelijken
Vuursteen door wrijving ontstaat een vonk, heeft geen vlam, alleen bruikbaar om hooi aan te steken

Om een vonk te ontsteken voor bijvoorbeeld kampvuren, ongeacht de invloedsfactoren buiten, kan men op klassieke vuursteen vertrouwen. Hij is echter alleen in staat om enkele vonken te produceren en geen resistente vlam zoals een stormaansteker. Niettemin kan een vuursteen, vergeleken met (storm)aanstekers, niet leeg raken en is hij altijd klaar voor gebruik.

Sturmfeuerzeug-3

Stormaanstekers zijn optimaal voor buiten, want ze zijn bestand tegen alle weersomstandigheden. Een absolute must voor elke buitenliefhebber.
(Image source: Mason Hansen / unsplash)

Een stormaansteker geeft je altijd een betrouwbare en robuuste vlam in de wind en het weer van de grote buitenlucht, en is dus onmisbaar voor een optimale, outdoor ervaring.

Beeldbron: eevl/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies