Laatst bijgewerkt: 24-09-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Klimbroeken zijn een speciaal soort broeken die je extra voordelen bieden ten opzichte van gewone broeken. Vooral klimbroeken geven je meer bewegingsvrijheid en stevigheid. Er zijn klimbroeken voor zowel binnen als buiten. Of het nu gaat om sportklimmen, boulderen of alpine klimmen, voor elke activiteit is er de juiste uitrusting. Klimbroeken zijn niet alleen praktisch, maar kunnen er ook stijlvol uitzien. Veel klimmers dragen hun klimbroek ook graag in hun vrije tijd.

Onze klimbroekentest 2023 is bedoeld om je te helpen de beste klimbroek voor jouw behoeften te vinden. In het volgende artikel geven we je tips om je te helpen beslissen welke soort klimbroek je nodig hebt. Informatie over de voor- en nadelen van de verschillende soorten broeken vind je in de volgende hoofdstukken. Met onze vergelijking vind je zeker de perfecte uitrusting voor je volgende klimtocht.




De belangrijkste feiten in het kort

  • Klimbroeken hebben extra functies vergeleken met gewone broeken. In een klimbroek ben je vooral soepeler. Klimbroeken zijn comfortabeler en duurzamer dan gewone broeken.
  • Bij het kopen van een klimbroek is het belangrijk dat je bedenkt of je binnen of buiten wilt klimmen. Hoe intensiever je buiten actief bent met je klimbroek, hoe steviger en weerbestendiger hij moet zijn.
  • Als je in je vrije tijd graag regelmatig gaat klimmen, moet je beslist een klimbroek voor de lange termijn kopen. In tegenstelling tot gewone sportbroeken is het materiaal van klimbroeken steviger, ontstaan er niet zo snel gaten en is de levensduur dus langer.

Klimbroek test: favorieten van de redactie

Koop- en beoordelingscriteria

voor klimbroeken Het volgende deel is bedoeld om je te helpen de juiste klimbroek voor je behoeften te vinden. De criteria die je kunt gebruiken om de verschillende klimbroeken te vergelijken zijn:

In de volgende paragrafen lichten we de opgesomde criteria meer in detail toe en geven we je tips over waar je op moet letten bij het kopen van een klimbroek.

Dragers

Voordat je een klimbroek koopt, moet je beslissen wie de broek tijdens het klimmen zal dragen. Er zijn zowel speciale broeken voor vrouwen als voor mannen. Klimbroeken voor dames en heren zijn aangepast aan de respectieve lichaamsvormen.

Er zijn ook uniseks modellen die zowel door mannen als vrouwen gedragen kunnen worden. Er zijn ook speciale klimbroeken voor kinderen.

Van bijna elk populair merk klimuitrusting vind je een geschikt model voor de genoemde dragers. Ook voor kinderen en jongeren is geschikt klimmateriaal belangrijk om het risico op verwondingen zo klein mogelijk te houden. Elastische taillebanden helpen om de broek aan de vorm van het kinderlichaam aan te passen.

Fit

De snit is van cruciaal belang. Je moet voldoende bewegingsvrijheid hebben in je klimbroek. Daarom is het een goed idee om ze te passen. Je kunt de bewegingsvrijheid testen. Je moet testen of je genoeg ruimte hebt om te hurken, de spagaat te doen en je been te buigen. Er mag op geen enkele plaats gekneld worden.

Je klimbroek zou idealiter niet mogen opvallen.

Een andere factor is de lengte van de broek. Er zijn korte en lange klimbroeken. Er wordt ook onderscheid gemaakt tussen ¾ broeken en ⅞ broeken. Korte broeken zijn minder geschikt voor buitenklimmen, omdat er anders snel krassen en geschaafde knieën kunnen ontstaan. Daarom geven vrouwen de voorkeur aan broeken van ¾ lengte voor buitenklimmen. Er zijn ook klimbroeken in extra lengte.

In principe zijn er verschillende pasvormen voor klimbroeken, dus er is voor elk wat wils. Klimbroeken zijn echter vrij strak gesneden, zodat je nergens tussen kunt komen.

Je moet ook rekening houden met het gewicht van je klimbroek. De meeste klimbroeken wegen tussen de 150 en 750 gram. Als je je klimbroek past, moet hij licht aanvoelen. Onnodige beperkingen kunnen je belemmeren bij het klimmen.

Materiaal

Klimbroeken zijn er in een grote verscheidenheid aan materialen. Gangbare materialen zijn katoen, hennep, spandex, synthetische stoffen, jeans en ribfluweel. Het is belangrijk dat het materiaal prettig aanvoelt tegen je huid. Als je buiten klimt, moet je klimuitrusting voorkomen dat je het koud krijgt.

Een belangrijke factor is de stevigheid van de stof. Je klimbroek moet tegen een stootje kunnen. Als je klimbroek in aanraking komt met een rots of iets dergelijks, moet je broek niet te snel schuren en gaten vormen.

Katoen is een beproefd materiaal. Katoen wordt al heel lang gebruikt voor klimbroeken. Katoen is zeer robuust en ademend. Maar in tegenstelling tot synthetische stoffen is het materiaal zwaarder en droogt het langzamer. Hennep biedt het voordeel dat het materiaal beduidend minder weegt dan katoen.

Bovendien is hennep beter ademend en duurzamer dan katoen. Bovendien droogt hennep sneller. Daarom is hennep een geschikt materiaal als je een klimbroek zoekt voor zomerdagen of zwoele klimaten. Hennep is ook duurzamer dan katoen.

Spandex is geschikt als je een klimbroek zoekt met maximale bewegingsvrijheid. Het materiaal is erg rekbaar.

Dit betekent dat het niet in de huid knelt of snijdt bij zeer acrobatische klimbewegingen. Spandex is ook een heel licht materiaal. Synthetische stof heeft als voordeel dat het ademend en duurzaam is. Synthetische stof is zeer rekbaar, sneldrogend en ademend. Maar als je zweet, kan de synthetische stof snel aan je huid blijven plakken. Jeans worden gekenmerkt door hun sterke robuustheid. Corduroy houdt je warm en is comfortabel om te dragen.

Stijl

Veel klimmers willen dat hun klimbroek zowel functioneel als stijlvol is. Je vindt klimbroeken in verschillende stijlen. Er zijn heel opvallende en heel eenvoudige modellen om uit te kiezen.

Als je liever wat discreter bent, kun je een klimbroek kiezen met een jeanslook.

Er zijn wijde klimbroeken en klimleggings. Leggings om te klimmen hebben vooral de voorkeur van vrouwen vanwege hun uiterlijk. In een klimlegging ben je heel mobiel. Het nadeel is dat leggings heel snel beschadigd kunnen raken als ze in aanraking komen met een steen of iets dergelijks. Klimbroeken zijn er in talloze kleuren en motieven. Een klassieke kleur is gemakkelijk te combineren. Je valt op met een neonkleurige klimbroek.

Een veel voorkomend patroon is camouflage. Er is een klimbroek voor elke smaak. Veel klimmers dragen hun klimbroek ook in het dagelijks leven omdat hij erg comfortabel is. Als je van plan bent hetzelfde te doen, moet je daar rekening mee houden bij de keuze van de stijl van je klimbroek.

Gebruik

Voordat je een klimbroek koopt, moet je bedenken of je liever binnen of buiten klimt. Buiten zul je waarschijnlijk vooral op rotsen klimmen en binnen vooral op klimmuren. Als je vooral buiten klimt, moet je klimbroek duurzaam zijn en vocht absorberen.

Je moet ook weten of je je klimbroek graag in de zomer of in de winter gebruikt. Afhankelijk van het seizoen waarin je klimbroek gebruikt zal worden, moet hij de juiste eigenschappen hebben. Het hangt bijvoorbeeld van het seizoen af hoeveel je broek je moet beschermen tegen afkoeling.

Op warme dagen in de zomer is een korte klimbroek geschikt. Maar als je een klimbroek met korte pijpen draagt, kunnen er sneller blessures ontstaan.

Ook kunnen insecten je gemakkelijker bijten. Er zijn klimbroeken die voorzien zijn van ventilatieritsen. Lange broeken zijn goed in de winter en houden je warm. Lange benen beschermen je ook tegen schaafwonden. Sommige broeken hebben ook speciale eigenschappen die geschikt zijn voor bepaalde weersomstandigheden. Er zijn broeken die helemaal waterdicht of winddicht zijn.

Andere klimbroeken zijn alleen waterdicht of winddicht. Er zijn ook broeken die je beschermen tegen UV-stralen bij het klimmen, wat vooral belangrijk is bij het klimmen op hoogte. Klimbroeken met afritsbare rits kunnen als korte of lange broek gedragen worden.

Activiteit

Bij de keuze van je klimbroek hangt het af van het soort klimmen dat je wilt doen. Er zijn speciale klimbroeken voor boulderen of voor alpine klimmen. Je kunt echter ook een alpine broek gebruiken voor het boulderen en omgekeerd. Over deze twee soorten gaan we in het volgende deel meer in detail.

Klimbroeken zijn ook populair voor yoga.

De reden is dat een klimbroek heel comfortabel zit, een goede snit heeft en volledige bewegingsvrijheid biedt tijdens yoga-oefeningen. Als je je klimbroek alleen in je vrije tijd wilt dragen, hoeft hij niet per se aan speciale eisen te voldoen. Het belangrijkste is dat de broek comfortabel zit en er zo nodig stijlvol uitziet.

Technische functie

Je klimbroek moet ademend zijn. Dit betekent dat warmte en transpiratie snel naar buiten worden afgevoerd. Deze eigenschap is essentieel om te voorkomen dat je het koud krijgt bij het pauzeren of bij het vastbinden.

Vergeleken met wandelbroeken heeft een klimbroek iets diepere zakken.

Je klimbroek moet je ook andere voordelen bieden. Het gaat hier vooral om zakken. Je klimbroek moet voldoende zakken hebben en ze moeten gemakkelijk bereikbaar zijn. De tailleband van je klimbroek moet je voldoende gereedschap bieden, maar niet te veel. Elastische taillebanden zijn ook handig. Een elastische tailleband aan de zoom van je broek maakt het mogelijk de lengte van je benen aan te passen en voorkomt dat je ergens blijft haken.

Als je broek strak zit, heb je een vrij uitzicht. Voorgevormde knieën bieden je extra bewegingsvrijheid. Het is ook handig om een kruisje in het kruis te hebben om ervoor te zorgen dat de beenlussen van de gordel op hun plaats blijven. Het is ook handig als de tailleband elastisch is om een comfortabele pasvorm te garanderen. Er zijn klimbroeken op de markt die al een geïntegreerde klimgordel hebben. Je hebt geen extra harnas nodig. Met zo’n broek kun je je dan direct ophangen.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een klimbroek koopt

Als je een klimbroek wilt kopen, heb je waarschijnlijk een aantal vragen die je jezelf moet stellen voor je ze koopt. In de volgende paragrafen hebben we vragen voor je verzameld die vaak door klanten gesteld worden. We hebben korte en precieze antwoorden op deze vragen voor je samengesteld.

Wat is er speciaal aan een klimbroek en welke voordelen biedt hij?

Een klimbroek is een broek die speciaal voor het klimmen ontworpen is. Vergeleken met gewone sportbroeken is een klimbroek duurzamer. Bovendien bieden klimbroeken extra’s zoals handige zakken. Je kunt de broek strakker maken met elastische taillebanden of knopen. Dit zorgt ervoor dat je niet blijft haken in een klimbroek en dat je altijd vrij zicht hebt.

Veel fabrikanten bieden klimbroeken aan in een duurzame uitvoering. De fabrikanten besteden bijzondere aandacht aan de duurzaamheid van het materiaal en de productie.

In principe kun je natuurlijk ook met elke broek gaan klimmen. Een klimbroek biedt je echter enkele voordelen die je ondersteunen bij het klimmen. Eerst en vooral zijn ze flexibel en robuust. Verder zijn klimbroeken meestal van ademende stof gemaakt en comfortabel om te dragen. Dankzij het materiaal van de klimbroek en de snit heb je maximale bewegingsvrijheid.

Welke soorten klimbroeken zijner?

Er zijn klimbroeken, alpine broeken en boulderbroeken. In principe kun je een klimbroek ook gebruiken voor boulderen. Op dezelfde manier kun je een boulderbroek gebruiken om te klimmen. Beide soorten broeken hebben echter speciale kenmerken.

Alpine

broeken Klimbroeken die geschikt zijn voor alpine klimmen hebben speciale zakken. De zakken kunnen gebruikt worden om uitrusting voor het alpine klimmen in op te bergen. Een alpine klimbroek heeft meestal een geïntegreerde riem of riemlus, wat erg handig is bij het klimmen. Voorgevormde knieën helpen voor maximaal bewegingscomfort.

Nadelen
Voordelen
  • Robuustheid
  • Extra opbergruimte
  • Beschermt tegen vocht
  • Zwaarder materiaal

Speciale stof zorgt ervoor dat de stof beschermd is tegen schuren. Het materiaal van een apline klimbroek is meestal erg soepel, zodat het zich aan verschillende lagen kleding aanpast. Een alpine klimbroek is bijzonder robuust tegen weersomstandigheden en biedt optimale isolatie. Deze broek is ook zeer ademend.

Boulderbroek

Een klimbroek voor boulderen of sportklimmen hoeft geen speciale zakken te hebben. Je hebt niet per se extra bergruimte nodig. Een boulderbroek moet echter een hoge tailleband rond de taille hebben. Voorgebogen knieën en een elastische tailleband helpen om bij het klimmen vlekkeloze bewegingen te maken. Bovendien heb je meestal een houder voor een borstel.

Voordelen
  • Comfortabel
  • Gemakkelijk te dragen
  • Maximale bewegingsvrijheid
Nadelen
  • Beschermt je niet tegen het weer
  • Beschermt je niet optimaal tegen afkoeling

Een boulderbroek hoeft je niet per se tegen afkoeling te beschermen, want je kunt een andere broek aantrekken als je even pauzeert. In principe kun je zeggen dat boulderbroeken ontworpen zijn om eenvoudiger te zijn. Door het hoge katoengehalte zijn boulderbroeken meestal erg licht.

Hoe kan ik mijn eigen klimbroek naaien?

Klimbroeken kun je ook zelf naaien. Je vindt enkele instructies voor klimbroeken op het internet. Bij sommige van de instructies hoort ook het patroon. Hobbynaaisters die graag klimmen wisselen informatie uit over het naaien van klimbroeken, vooral op forums.

Kletterhose-1

Veilige klimuitrusting is belangrijk. Dit omvat een degelijke klimbroek om schaafwonden te voorkomen.
(Image source: Bhargava Marripati / Unsplash)

Je eigen klimbroek naaien is een goed idee, vooral voor kinderen. Als je thuis het juiste materiaal hebt en de juiste naaikunsten, kun je gemakkelijk je eigen klimbroek maken. Kinderen groeien snel, dus je kunt misschien geld besparen door je eigen broeken te naaien. Als je merkt dat je klimbroek snel defect raakt, is het ook een goed idee om je eigen klimbroek te maken om geld te besparen.

Wees je er echter van bewust dat je vooral voor alpine klimmen een gekochte broek moet gebruiken. Veiligheid is erg belangrijk bij het klimmen en de broek moet tegen een stootje kunnen. Daarom is het vooral geschikt voor boulderen om je eigen klimbroek te maken.

Hoe verzorg ik mijn klimbroek goed?

In principe moet je bij het onderhoud van je klimbroek de aanwijzingen van de fabrikant volgen. De fabrikanten geven meestal instructies over hoe de klimbroek onderhouden moet worden om de levensduur te maximaliseren. Op het binnenetiket voor onderhoudsinstructies staat hoe je je klimbroek moet wassen.

Hoe repareer ik mijn klimbroek?

Als je klimbroek gescheurd is, kun je hem zelf oplappen of laten repareren. Veel outdoor kledingbedrijven bieden een reparatiedienst aan. Je kunt je klimbroek met gaten gemakkelijk inleveren. De prijs voor de reparatie varieert naargelang de schade en het kledingstuk.

Kletterhose-2

Tijdens intensief klimmen kan je klimbroek beschadigd raken. Verstevigd materiaal bij de knieën helpt voorkomen dat de stof op deze plaats zo snel beschadigd raakt.
(Image source: Hu Chen / Unsplash)

Er zijn fabrikanten die patchtoebehoren aanbieden. Met patching gereedschap kun je gaten tot een bepaalde grootte zelf patchen. Er zijn pleisters die je kunt aanbrengen en er is ook vloeibaar materiaal in tubes om gaten te dichten. Nadat je de plek opgelapt hebt, moet je testen of je bewegingsvrijheid beperkt wordt.

Welke alternatieven zijn er voor een klimbroek?

Als alternatief kun je ook een wandelbroek voor het klimmen gebruiken. Aan de positieve kant kun je ze ook gebruiken om te wandelen. Je wandelbroek biedt je echter misschien geen handige hulpmiddelen bij het klimmen. De extra’s in wandelbroeken zijn ontworpen voor wandelen en ondersteunen je misschien niet optimaal bij het klimmen.

In een wandelbroek ben je onbeweeglijker door het materiaal.

Een ander alternatief is een gewone sportbroek. Het voordeel is dat je waarschijnlijk toch al een gewone sportbroek hebt en die niet apart hoeft te kopen. Het nadeel van sportbroeken is dat ze niet erg duurzaam zijn en snel kunnen breken. Een ander alternatief is het gebruik van een gewone klimbroek.

Een ander positief punt is dat je ze waarschijnlijk thuis in je garderobe zult hebben. Wat tegen een gewone broek spreekt, is dat je in een gewone spijkerbroek veel minder bewegingsvrijheid hebt. Bovendien biedt je gewone broek je geen nuttige extra’s die een voordeel zijn bij het klimmen.

Soort broek Samenvatting
Wandelbroek Heeft niet de juiste extra’s om je te helpen bij het klimmen
Sportbroek Raakt snel beschadigd door het klimmen
Normale broek Biedt je niet de optimale bewegingsvrijheid

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies