Laatst bijgewerkt: 27-09-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

47Bestede uren

16Beoordeelde onderzoeken

87Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote sportfles test 2023. Hier stellen we alle sportflessen die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing gemakkelijker maken en je helpen de beste sportfles voor jou te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een sportfles wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Sportflessen zijn een belangrijke metgezel voor elke atleet, want voor, en na de training is een hoog waterverbruik erg belangrijk voor het lichaam.
 • Sportflessen zijn er in verschillende materialen. De meest voorkomende zijn flessen van Tritan, plastic, aluminium en roestvrij staal.
 • Als je een sportfles koopt, moet je er zeker van zijn dat hij BPA-vrij is, want BPA is vergif voor het lichaam.

Beste Sportfles: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een sportfles koopt

Welke soorten sportflessen zijn er?

Aan de ene kant kun je natuurlijk sportflessen onderscheiden naar hun materiaal. We behandelen dit echter in de volgende vraag. Hier willen we je een kort overzicht geven van de verschillende soorten sportflessluitingen.

Allereerst zijn er sportflessen met klapdeksel. Omdat ze gemakkelijk met één hand te openen zijn, zijn ze zeer geschikt voor sport. Het nadeel van sportflessen met klapdeksel is hun dichtheid. Sommige modellen zijn niet 100% lekvrij en het omvallen van de fles moet daarom vermeden worden.

Dan zijn er sportflessen met schroefdop. Deze flessen zijn vaak erg stevig, dus schudden is geen probleem. Je hebt echter meestal beide handen nodig om ze te openen, wat erg vervelend kan zijn, afhankelijk van de soort sport.

Tenslotte zijn er sportflessen met een zuigdop. De kap wordt eenvoudig omhoog of omlaag getrokken. Dit is de gemakkelijkste manier om een fles te openen, en daarom hebben de meeste flessen deze dop.

Sportflasche in Schwarz

Deze sportfles valt op door zijn bijzondere vorm. Het staat voor een zeer goede grip tijdens sportactiviteiten. In dit geval is het het type fles met een zuigdop. (Foto: AlexDesign_vl / pixabay.com)

Welke materialen hebben sportflessen?

Sportflessen zijn er in veel verschillende materialen. Elk heeft zijn voor- en nadelen. Als je een sportfles koopt, moet je het BPA gehalte van de fles controleren. BPA is een wasverzachter die giftig is voor het menselijk lichaam.

Het materiaal Tritan is een BPA-vrij plastic en zeer robuust. Door zijn robuustheid en duurzaamheid heeft hij de gewone plastic fles bijna helemaal vervangen.

De roestvrijstalen sportfles is een zeer milieuvriendelijke keuze. Het slijt maar heel weinig en is recycleerbaar. Zijn extreme robuustheid maakt hem ideaal voor vooral buitensporten.

Ook al kan het tegenwoordig niet meer concurreren met veel andere materialen, toch willen we het voor de volledigheid vermelden: De aluminium sportfles. Het deukt gemakkelijk en is noch smaak-, noch reukloos. Dienovereenkomstig moet je twee keer nadenken voor je een aluminium fles koopt. Het voordeel van de aluminium fles is zijn lichte gewicht.

De alleskunner onder de sportflessen zijn echter de plastic drinkflessen. Tot een paar jaar geleden hadden ze een slechte reputatie vanwege hun BPA gehalte, maar tegenwoordig is dat heel anders. De meeste fabrikanten gebruiken nu geen BPA meer.

Omdat de plastic sportfles steviger is dan een glazen fles en tegelijk lichter dan, bijvoorbeeld, Tritan, is de plastic fles de perfecte allrounder.

Wat het schoonmaken betreft, moet opgemerkt worden dat plastic flessen vervormd kunnen raken als ze te heet in de gootsteen gewassen worden. Daarom is het raadzaam de plastic sportflessen van tijd tot tijd met de hand af te wassen en ze met een fijne doek te drogen.

Welke sportfles is het beste voor welke sport?

Ga je graag naar de sportschool of wandel je liever in de bergen? Afhankelijk van de soort sport die je graag beoefent, is een ander soort sportfles geschikt. We hebben wat informatie voor je klaargezet in de volgende tabel. Hopelijk helpt dit je bij het vinden van de juiste sportfles:

Sport Beschrijving 3 belangrijkste kenmerken van de sportbidon Aanbevolen type bidon
Lopen vooral lange afstandlopers moeten zorgen voor voldoende vocht. Er moet worden gekozen voor een praktische bidon van voldoende grootte voor de afstand vulinhoud van max. 250 ml voor comfortabel hardlopen, maat en pasvorm aangepast aan drinkgordelsysteem, lekvrije sluiting plastic bidon incl. bevestigingskarabijnhaak, vulinhoud 250 ml
Wandelen Bij het wandelen is het gewicht een bijzonder belangrijke factor. Evenzo moet de fles gemaakt zijn van niet-breekbaar materiaal krasbestendig en gemakkelijk schoon te maken voor lange-afstandstochten, geïsoleerd en lekvrij, lichtgewicht materiaal roestvrijstalen of titanium fles incl. thermische functie, lekvrije schroefdop
Fietsen Let bij het fietsen op het type sluiting van de fles. Het openen van de fles tijdens het fietsen is alleen mogelijk/veilig met één hand maat en pasvorm aangepast aan het montagesysteem van de fiets, easy-press materiaal voor praktisch drinken tijdens het fietsen, onregelmatig gevormde flesvormen voor een betere grip in de handen plastic fles incl. dop met bijtventiel, iconische vorm, easy-press plastic materiaal
Sportschool Bij het sporten in de sportschool moet de voorkeur worden gegeven aan een fles met een grote opening om de vloeistof te mengen met andere toevoegingen. Op dezelfde manier zorgt een snapzeef voor romige shakes zonder grotere poederresten Drinkflessen met snapzeef voor shakes, popdop voor gemakkelijk drinken, vulcapaciteit van meer dan 400 ml aanbevolen Plastic fles incl. snapzeef, grote opening, 750 ml vulcapaciteit, popdop

In het beslissingsgedeelte gaan we dieper in op de eigenschappen van verschillende bidons en hun voor- en nadelen. Dit zou je ook moeten helpen de beste fles voor je te vinden.

Wat weegt een sportfles?

Afhankelijk van het materiaal kan het gewicht van sportflessen sterk variëren. Plastic sportflessen zijn bijvoorbeeld veel lichter dan Tritan flessen. Als je een fles wilt kopen, moet je goed nadenken over waar je hem voor nodig hebt.

Als je een robuuste bidon nodig hebt om te trainen, dan kun je voor zwaar materiaal gaan. Als de fles daarentegen aan je fiets bevestigd moet worden, is een lichtgewicht versie voordelig.

Besluit: Welke soorten sportflessen zijn er en welke is de juiste voor jou?

Er zijn veel verschillende leveranciers van sportflessen met veel verschillende drinkflessen op de markt. Het is moeilijk om ze allemaal bij te houden. In principe kun je onderscheid maken tussen deze vijf soorten sportflessen

 • Plastic sportfles
 • Aluminium sportfles
 • Roestvrij stalen sportfles
 • Tritan sportfles
 • Glazen sportfles

De verschillende soorten sportflessen verschillen vooral in hun hoofdmateriaal en de bijbehorende verwerking. Afhankelijk van het materiaal en de afwerking variëren de bidons in prijs en stevigheid.

In het volgende hoofdstuk worden de verschillen tussen de afzonderlijke sportflessen kort toegelicht, zodat je zelf kunt beslissen welke bidon voor jou geschikt is. Het beschrijft ook de voor- en nadelen van elk type sportfles.

Hoe werkt een plastic fles en wat zijn de voordelen en nadelen ervan?

Plastic drinkflessen zijn goedkoop in aanschaf, licht van gewicht en praktisch. Maar sterke geuren kunnen bij plastic drinktoestellen hinderlijk zijn en het nippen uit de fles onaangenaam maken. Sterke geuren wijzen meestal op weekmakers en chemische additieven, zoals BPA.

Voordelen
 • Lichtgewicht
 • Goedkoop
 • Niet breekbaar
Nadelen
 • Niet smaakloos
 • Schadelijk voor het milieu

Hoe werkt een aluminium fles en wat zijn de voor- en nadelen?

Sportflessen van aluminium zijn licht en robuust. Maar helaas kunnen er gemakkelijk scheuren in de bekleding ontstaan, waardoor het aluminium vrijkomt. Dit leidt tot een verandering in smaak. Uit ecologisch oogpunt is de produktie van aluminium duur vergeleken met die van andere materialen. Bovendien zijn metalen flessen erg zwaar, en daarom worden ze zelden voor sport gebruikt.

Voordelen
 • Lichtgewicht
 • Robuust
Nadelen
 • Schadelijk voor de gezondheid
 • Niet smaakloos
 • Schadelijk voor het milieu

Hoe werkt een roestvrijstalen fles en wat zijn de voor- en nadelen?

Drinkflessen van roestvrij staal zijn licht, robuust en vaatwasmachinebestendig. Roestvrij staal is een materiaal dat gerecycleerd kan worden, wat flessen van roestvrij staal bijzonder milieuvriendelijk maakt. Het grootste nadeel van roestvrijstalen flessen is hun hoge prijs, maar die is gerechtvaardigd omdat de flessen erg duurzaam zijn. Bovendien zijn metalen flessen erg zwaar. Ze worden daarom zelden voor sport gebruikt.

Voordelen
 • Lichtgewicht
 • Robuust
 • Duurzaam
 • Recycleerbaar materiaal
 • Vaatwasmachinebestendig
Nadelen
 • Relatief duur

Hoe werkt een fles van Tritan en wat zijn de voor- en nadelen?

Tritan is een bijzonder stabiel plastic dat veel voordelen biedt boven gewoon plastic. Anders dan plastic is het vrij van BPA en wordt het daarom tot nu toe onschadelijk voor de gezondheid geacht. Tritan is heel stevig, heel licht en, in tegenstelling tot plastic, grotendeels geur- en smaakloos. Uit ecologisch oogpunt zijn echter flessen van roestvrij staal en glas meer aan te bevelen.

Voordelen
 • Vrij van BPA
 • Lichtgewicht
 • Robuust
 • Vaatwasmachinebestendig
Nadelen
 • Milieubelastend

Hoe werkt een glazen fles en wat zijn de voor- en nadelen?

Flessen van glas zijn absoluut smaakloos en vaatwasmachinebestendig en dus heel gemakkelijk schoon te maken. Bij praktische tests overtuigen ze echter niet helemaal, want ze zijn erg zwaar en door hun breekbaarheid niet geschikt voor sporten met veel trillingen. Glazen flessen zijn ook erg zwaar. Daarom worden ze zelden voor sport gebruikt.

Voordelen
 • Smaakloos
 • Vaatwasmachinebestendig
 • Gemakkelijk schoon te maken
 • BPA-vrij
Nadelen
 • Zeer breekbaar
 • Hoog gewicht

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om sportflessen te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je een klein overzicht geven dat je kan helpen bij het kiezen van een elliptische trainer. We gaan in detail in op elk belangrijk aankoopcriterium en geven je tips over waar je op moet letten.

De volgende koopcriteria worden hier uitgelegd

 • Materiaal
 • Vullende hoeveelheid
 • BPA gehalte
 • Sluitingstype
 • Gewicht

We hebben de meeste criteria in de gids al uitgelegd. Maar nu willen we je een overzicht geven van de meest ideale waarden voor elk criterium.

Materiaal

Het materiaal van een sportfles heeft invloed op andere criteria. Het materiaal heeft een directe invloed op het gewicht. Bovendien kan het materiaal ook gebruikt worden om de stevigheid van de sportdrankfles te bepalen.

Eerst en vooral moet je nadenken over de soort sport waarvoor je sportfles gebruikt zal worden. Als je veel buiten bent, zijn materialen als Tritan of roestvrij staal een prima manier om robuustheid te garanderen.

Als robuustheid daarentegen een ondergeschikte rol speelt en een lichtgewicht fles belangrijker voor je is, kies dan liever voor een plastic of aluminium fles. Hieronder volgt een kort overzicht om je te helpen bij je keuze van het materiaal voor je sportfles.

Voordelen Nadelen
Tritan Lichtgewicht en stabiel, BPA-vrij, neutraal van smaak en geur Geen
Roestvrij staal Zeer robuust, duurzaam, neutraal van smaak en geur, vrij van schadelijke stoffen Kost vaak meer
Aluminium Zeer licht, vaak niet neutraal van smaak en geur Niet erg robuust
Kunststof Prijs-kwaliteitverhouding, zeer licht Niet erg robuust

Vulhoeveelheid

Voordat je een sportfles koopt, moet je bedenken welke vulhoeveelheid je nodig hebt.

Heb je een handige fles nodig die niet te groot is? Dan moet je het bij 500 ml houden. Als je je sportfles nodig hebt voor fitness, waarbij je bijvoorbeeld vaak pauzeert en het gevoel niet belangrijk is, kun je ook voor een 2 l fles gaan.

Je moet daarom van tevoren bedenken hoeveel vocht je tijdens je training precies nodig hebt en hoe vaak je de gelegenheid zult hebben om te drinken.

BPA gehalte

Zoals al gezegd, moet je er zeker van zijn dat je sportflesje vrij is van BPA. BPA is vergif voor je organisme en mag daarom niet in je fles voorkomen.

De meeste winkeliers geven aan of hun fles geen BPA bevat. Is geen van deze aanwijzingen aanwezig, informeer dan op het Internet of bij de fabrikant. Als je geen antwoord krijgt, moet je de sportfles met rust laten en een alternatief zoeken.

Soort sluiting

De soort sluiting hangt ook af van het doel waarvoor de sportfles gebruikt gaat worden.

Als je de fles alleen tijdens pauzes gebruikt en je beide handen kunt gebruiken om hem te openen, is een zeer strakke uitvoering aan te bevelen. Sportflessen met schroefdoppen zijn hier bijzonder geschikt voor.

Moet je daarentegen tijdens de training naar je sportfles grijpen, dan is de zuigdop aan te bevelen, want daarmee kun je je bidon snel en zonder veel moeite openen en dan weer sluiten.

Sportflasche wird weitergereicht

Naargelang je tijdens het sporten of alleen tijdens pauzes wilt drinken, is een andere dop geschikt voor je. (Foto: 926663 / pixabay.com)

Gewicht

Gewicht is een belangrijk punt om rekening mee te houden. Het heeft vooral met het materiaal te maken en kan je veel last bezorgen als je onnodig gewicht met je meedraagt.

Ook hier is er geen algemeen antwoord op de vraag welk gewicht het juiste is. Het is belangrijk de verschillende gewichten van de flessen te vergelijken.

Je moet bedenken of je sportfles robuust of licht moet zijn. Lichte flessen hebben vaak het nadeel dat ze minder stevig zijn. Tritan is een materiaal dat dit enigszins tegengaat, maar verder moet je goed nadenken over wat voor jou belangrijker is.

Wetenswaardigheden over sportflessen

Wat is de optimale vulhoeveelheid voor sportflessen?

Afhankelijk van het doel kan de optimale vulhoeveelheid sterk verschillen. In de fitnesssector zijn er bijvoorbeeld flessen met een inhoud tot 2 liter. Deze zijn niet zo gemakkelijk te vervoeren, maar dat is niet nodig.

Als je daarentegen wilt gaan hardlopen, zal een fles met zo’n inhoud je alleen maar hinderen. Een sportfles met een inhoud van 500 ml zou hier veel zinvoller zijn.

Beeldbron: pixabay / RzlBrz007700

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies