Laatst bijgewerkt: 24-09-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Kamperen was nog nooit zo comfortabel. Zet gewoon een hangmat tent op tussen twee bomen en je oase van welzijn in de natuur is klaar. Rugpijn, muggenbeten en doorweekte kleren behoren nu tot het verleden. De hangmat tent opent een nieuwe en flexibele manier van overnachten in de open lucht, ver weg van de traditionele tenten.

Met onze grote hangmat tent test 2023 willen we je helpen de juiste hangmat tent voor jouw behoeften te vinden. We hebben hangmattenten zonder regendak vergeleken met die met deze eigenschap en de respectieve voor- en nadelen op een rijtje gezet. Op deze manier willen we je aankoopbeslissing gemakkelijker maken.
Belangrijk om te weten

 • Hangmattenten zijn draagbare en veelzijdige buitenslaapgelegenheden die tussen twee bomen gespannen worden. Afhankelijk van het ontwerp bieden ze uitgebreide bescherming tegen UV-straling, regen, modder en insecten.
 • In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen hangmattenten met een regenluifel en zonder regenluifel. Ze zijn er in verschillende maten, kleuren en uitvoeringen en verschillen in wezen in hun waterdichtheid.
 • Hangmattenten met regenhoes zijn vooral geschikt voor langere rugzaktochten, overlevingstraining en kamperen in het bos. Hangmattenten zonder regenluifel, daarentegen, worden bij voorkeur alleen op privéterrein gebruikt, omdat ze niet waterdicht zijn.

Beste Hangmat tent: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor hangmattenten

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de verscheidenheid aan mogelijke hangmattenten.

Om je te helpen de perfecte hangmat tent voor jouw behoeften te vinden, hebben we de belangrijkste koopcriteria samengevat:

In de volgende paragrafen leggen we uit waar je bij de afzonderlijke criteria op moet letten.

Afmetingen

Bij de keuze van een hangmat tent zijn de afmetingen een belangrijke factor. Afhankelijk van of je de nacht alleen, met je partner of als gezin in je boomtent wilt doorbrengen, zijn er verschillende uitvoeringen verkrijgbaar.

De kleinere hangmattenten zijn ontworpen voor één of twee personen en meten ongeveer 2,5 x 3 meter. Voor stellen met twee kinderen daarentegen zijn de grotere tenten van 2,7 x 4,5 meter geschikt.

In het algemeen kunnen langere mensen van meer dan 1,85 m beter in een grotere boomtent investeren.

Deze bieden niet alleen meer ruimte om te slapen, maar ook meer comfort.

Hoe groter het slaapoppervlak, hoe comfortabeler de nacht in de hangmattent.

Materiaal

Om droog te blijven, ook als het nat is, is het zinvol een hangmattent te kiezen met een weerbestendig buitenmateriaal. Als je een hangmat tent koopt, zoek dan naar een robuust, UV-bestendig en waterafstotend oppervlak.

Veel hangmattenten van hoge kwaliteit zijn gemaakt van polyester of nylon.

Hangmattenten van scheurvast polyester zijn bijzonder geschikt voor nachten buiten, want ze zijn bijzonder slijtvast. Door hun hoge UV-bestendigheid en waterafstotende eigenschappen passen ze zich aan alle weersomstandigheden aan en zijn daarom de perfecte partner voor je volgende buitenavontuur.

Tenten van robuust parachutienylon zijn daarentegen bijzonder licht en kunnen heel klein opgevouwen worden. Hun compacte afmetingen en ademende stof maken deze hangmattenten perfect voor kampeerders en weekendtoeristen.

Het nadeel van deze variant is het hoge stretchgehalte en de verminderde waterbestendigheid. Om dit probleem op te lossen, bieden veel fabrikanten ook een waterafstotende regenluifel aan. Zorg er niettemin voor dat je je nylon hangmatten steeds opnieuw spant, want de stof rekt sneller uit als ze nat is.

Gewicht

Het gewicht van je hangmattent hangt vooral af van het aantal personen en het beoogde gebruik. Het gewicht van de hangmattenten varieert naargelang je alleen, met je partner of als gezin in de boomtent wilt slapen.

Type Beschrijving Gewicht Draagvermogen
Hangmattenten voor 1-2 personen Deze hangmattenten zijn ideaal om in je rugzak op te bergen tijdens het wandelen of klimmen vanwege hun lage gewicht. 1 tot 4 kg tot 200 kg
Hangmattenten voor 3-4 personen Deze hangmattenten zijn op den duur te belastend voor de rug en zijn daarom alleen geschikt voor korte afstanden bij het outdoorkamperen tot 10 kg tot 400 kg

Vooral als je je hangmat tent mee wilt nemen op een vlucht, is het gewicht een doorslaggevend keuzecriterium. Bedenk dat veel luchtvaartmaatschappijen op de luchthaven afschuwelijke bedragen vragen voor overbagage.

Waterkolom

Om te voorkomen dat je na een regenachtige nacht wakker wordt met natte kleren en een lekkende tent, moet je hangmattent een waterkolom van minstens 1300 mm hebben. Volgens de EU DIN kan van een waterdichte tent gezegd worden dat hij een waterkolom van minstens 1300 mm heeft.htest:

In het algemeen wordt een hangmattent met een waterkolom van minstens 3000 mm aanbevolen.

Hoe hoger je waarde, hoe waterdichter je boomtent zal zijn en hoe comfortabeler je nacht zal zijn.

Voordat je je volgende aankoop doet, moet je dus rekening houden met de streek waarin je gaat kamperen. Als je bijvoorbeeld van plan bent om in een regenwoud te kamperen, heb je een veel hogere waterkolom nodig dan in de woestijn. Je moet er ook op letten dat het materiaal ademend is.

Bescherming tegen insecten

Omdat de hangmattent ver van de grond staat, biedt hij je een uitgebreide bescherming tegen allerlei insecten. Vooral tijdens langere rugzaktochten door de Amazone of de outback van Australië kan een muskietennet je leven redden.

Een dicht muskietennet houdt giftige slangen en spinnen weg van je slaapplaats, terwijl je zonder net blootgesteld wordt aan de krachten van de natuur.

Hoewel er in Duitsland minder giftige dieren zijn, zijn hangmattenten met muskietennet nog steeds nuttig in onze breedtegraden. Ze bieden je uitgebreide bescherming tegen vervelende muggen, spinnen en mieren en zorgen zo voor een rustgevende nachtrust.

Besluit: Welke soorten hangmattenten zijn er en welke is geschikt voor mij?

Als je een hangmattent wilt kopen, zijn er twee soorten producten waaruit je kunt kiezen:

Type Voordelen Nadelen
Hangmattent zonder regenluifel licht, compact, ademend waterdoorlatend, slechte warmteopslag
Hangmattent met regenluifel UV-bestendig, slijtvast, weerbestendig lange opbouwtijd, hoge prijs

Als je meer wilt weten over de afzonderlijke soorten hangmattenten, vind je in de volgende hoofdstukken een overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen.

Hängemattenzelt ohne Regendach

Hangmattent zonder regenhoes

De hangmattent zonder regenhoes is heel compact en gemakkelijk te vervoeren dankzij zijn lichte gewicht. Zoals de naam al doet vermoeden, heeft dit type alleen een muskietennet als overkapping.

Een groot voordeel van dit model is de goede luchtcirculatie. Vooral na droge en hete zomerdagen geeft het lichte en ademende materiaal je ’s avonds een verfrissende verkoeling.

Voordelen
 • goed ademend
 • licht van gewicht
 • compacte vorm
Nadelen
 • waterdoorlatend
 • slecht warmtebehoudend

Maar het ontbreken van een regenvlies is zowel een vloek als een zegen. Hoewel de hangmat tent je een onbelemmerd uitzicht op de sterren biedt, beschermt hij je niet tegen regen en wind. Zo kan een korte regenbui al snel veranderen in een ongemakkelijke aangelegenheid.

Ook de warmteopslag is bij deze variant veel slechter. Daarom moet je, voordat je je hangmat tent koopt, rekening houden met de klimaatzone waarin je hem wilt gebruiken.

Door het gebrek aan isolatie zijn hangmattenten zonder regendak vooral geschikt voor warme en droge gebieden. Voor een trektocht door Scandinavië kun je in plaats daarvan beter investeren in een boomtent met goede isolatie.

Hängemattenzelt mit Regendach

Hangmattent met regenluifel

De hangmattent met regenluifel daarentegen wordt gekenmerkt door zijn robuuste en weerbestendige materiaal. Dankzij de hoogwaardige siliconen coating is de hangmattent waterdicht en heeft hij een hoge UV-bestendigheid.

Door de hoge waterkolom is dit type bijzonder geschikt voor lange wandel- en trektochten in de regenachtige streken van deze aarde.

Voordelen
 • waterdicht
 • UV-bestendig
 • robuust en duurzaam materiaal
Nadelen
 • langere opbouwtijd
 • hogere prijs
 • slechtere luchtcirculatie

De hangmattenten zijn verkrijgbaar met een geïntegreerde of een aparte regenluifel. Bij de levering zijn ook extra haringen voor het vastmaken van de luifel inbegrepen.

Door de grotere hoeveelheid stof en de extra accessoires is dit type beduidend zwaarder en duurder dan zijn concurrent. In het begin heb je ook meer tijd nodig om je hangmat tent op te zetten.

Maar met routine kan zelfs dit model in 15 minuten in elkaar gezet worden. Als de hangmattent eenmaal opgezet is, kun je je verheugen op een slijtvaste en duurzame boomtent.

Gids: Veelgestelde vragen over hangmattenten in detail beantwoord

Wat is een

hangmattent?
Een hangmattent, ook wel boomtent of draagbare richel genoemd, is een veelzijdige overnachtingsmogelijkheid voor buitenkampeerders. Je kunt hem gebruiken als bivak, hangmat of tent, afhankelijk van het doel.

Hängemattenzelt-1

Wil je een hangmat tent uitproberen voor je hem koopt? Huur dan een boomtent naar keuze voor een paar dagen. Veel bureaus voor toerisme bieden ook overnachtingen aan op verheven hoogten in heel Duitsland.
(Image source: Zach Betten / unsplash)

De hangmattent bestaat uit een hangend frame dat met behulp van boomriemen tussen twee bomen gespannen wordt. Anders dan een eenvoudige reishangmat hebben ze een extra dak van muskietengaas of een weerbestendig zeildoek.

Tegenwoordig zijn boomtenten in verschillende uitvoeringen te koop, zodat ze ook interessant zijn voor privé-gebruik. In het volgende deel leggen we uit voor wie hangmattenten geschikt zijn.

Voor wie is een hangmat tent geschikt?

Hangmattenten zijn geschikt voor iedereen die tijdens het reizen flexibel wil blijven in zijn slaapgelegenheid. Tijdens je trektocht kun je ze gemakkelijk in een rugzak opbergen dankzij hun compacte afmetingen, en ze overal opzetten met twee vaste punten.

Vooral op rugzaktochten door de Amazone, in Australië of Vietnam zijn hangmattenten onmisbaar om te overleven.

Omdat ze ver van de grond staan, beschermen ze je tegen modder, nattigheid en giftige dieren.

Behalve rugzaktochten worden hangmattenten ook steeds populairder bij outdoor kampeerders. Ze zijn niet langer een insider tip. Ze zijn nu al een onmisbaar buitensport-gadget, vooral bij overlevingstraining en kampeertochten.

Maar hangmattenten hebben ook hun beperkingen. Onatletische en zware mensen hebben minder kans om van deze variant te genieten. Door hun instaphoogte van 1.50 meter kost het wat kracht en handigheid om in en uit te stappen. Als laatste moet je nagaan of de hangmattent tegen je gewicht bestand is.

Welke alternatieven zijn er voor een hangmat tent?

Tenten zijn er in veel verschillende maten, kleuren en vormen. Van een kampeermatras tot een geodetische, er is van alles. Maar niet hetzelfde model is geschikt voor iedereen.

Om je te helpen de juiste tent voor je te vinden, presenteren we in deze sectie de beste alternatieven voor een hangmat tent.

Hängemattenzelt-2

Wist je dat koepeltenten oorspronkelijk ook wel “iglo tenten” werden genoemd? Door hun platte vorm lijken ze zo op een sneeuw iglo dat ze sindsdien deze bijnaam hebben.
(Image source: Peter Vanosdall / unsplash)

We hebben de belangrijkste kenmerken van de modellen samengevat in een kort overzicht. Voor meer informatie vind je een video aan het eind van de rubriek.

Type Beschrijving
Koepeltent Koepeltenten zijn zeer stabiel en bestaan uit een eenvoudige basisconstructie die over meerdere tentstokken is gespannen. Ze bieden uitgebreide bescherming tegen wind en regen en zijn daarom bijzonder geschikt voor wandelingen, trektochten en festivals. Door hun ronde basisvorm hebben ze ook maar weinig ruimte nodig.
Werptent Een werptent is extreem licht en door de geïntegreerde tentstokken binnen enkele seconden op te zetten en af te breken. Door hun flexibele gebruik zijn ze geschikt voor kortere kampeertochten en mensen die steeds van slaapplaats willen veranderen.

Vergeleken met de boomtenten maken de alternatieven indruk door hun sterke windstabiliteit. Ze kunnen een hangmat tent echter niet helemaal vervangen.

Zowel de koepeltent als de roltent hebben een ronde basisvorm, en daarom hebben ze allebei maar heel weinig bergruimte. Daarom kan de woonruimte alleen in de zeldzaamste gevallen effectief gebruikt worden en is ze eerder ongeschikt voor gezinnen.

Wat comfort en flexibiliteit betreft, moet je bij beide alternatieven ook concessies doen. Door de nabijheid van de grond voel je elke steen en elk takje ondanks een thermische mat. Daarom zijn ze, in tegenstelling tot de hangmattent, niet geschikt voor heuvelachtige gebieden en steile hellingen.

Hoe zet ik een hangmat tent op?

Als je een model gekozen hebt, is het tijd om je hangmat tent op te zetten. In het begin kan het wat langer duren om het op te zetten, maar met een beetje oefening kun je het snel en gemakkelijk binnen een paar minuten doen.

Om je een eerste indruk te geven van hoe je een hangmat tent opzet, volgt hier een overzicht van de belangrijkste stappen

 1. Zoek een geschikte plaats: Leg eerst het tentdoek op de grond en meet de afstand en de hoek tussen de bomen.
 2. Zet de boomtent op: Span de riemen om je bomen. Plaats daartoe een spanband rond je boom op een hoogte van 1,20 meter. Haal het dan door de overeenkomstige ratel. Herhaal dit aan beide kanten.
 3. Zet de regenluifel vast: Rijg de aluminium stokken aan het muskietennet. Doe tenslotte de regenhoes over de hangmat en maak hem met haringen aan de grond vast.

Het in elkaar zetten van een hangmattent duurt meestal tussen 10 en 15 minuten en kan iets verschillen naargelang het model. Laat je daarom niet ontmoedigen als je in het begin wat langer nodig hebt. In het begin is het nuttig om steun te krijgen van ervaren kampeerders. Ze geven je nuttige tips en trucs voor je individuele model op video platforms.

Hoe maak ik een hangmat tent schoon?

Voordat je je eerste nacht in een hangmattent kunt doorbrengen, is het belangrijk je boomtent vóór elk seizoen schoon te maken en op eventuele beschadigingen te controleren. Repareer voor je eigen veiligheid alle kapotte ritsen en lap alle gaten op.

Hängemattenzelt-3

Bij het schoonmaken van je hangmat tent kun je het beste zachte borstels en zachte schoonmaakmiddelen gebruiken. Een tuinslang en een kleine hoeveelheid afwasmiddel zijn hiervoor ideaal.
(Image source: Delia Giandeini / unsplash)

Om ervoor te zorgen dat je hangmattent nog vele jaren bruikbaar is, moet je een aantal tips en trucs in overweging nemen. In het volgende gedeelte vind je een paar belangrijke suggesties van onze redactie

 1. Voorbereiding: Hang de boomtent op vóór elke schoonmaakbeurt. Door het van de grond weg te houden, vermijd je extra vlekken van modder en bessen.
 2. Verwijder stof en vuil: Maak eerst de oppervlakken binnen en buiten schoon. Gebruik een zachte borstel om grof stof en licht vuil te verwijderen.
 3. Maak de oppervlakken schoon: Meng dan een mild afwasmiddel met lauw water en maak de oppervlakken schoon. Een zachte tentreiniger is geschikt voor grotere hoeveelheden vuil. Gebruik geen te agressief schoonmaakmiddel. Dit zal de coating van je hangmat tent vernietigen en de waterdichtheid verminderen.
 4. Verwijder vlekken: Verwijder koffie- en bessenvlekken zo snel mogelijk met water en een zachte doek. Laat hars en kaarsvet drogen en verwijder ze later met een lepel.
 5. Impregneer de tent na het schoonmaken: Reinigingsmiddelen tasten de oppervlaktestructuur aan. Het is daarom van essentieel belang de tent na elke schoonmaakbeurt te impregneren om je hangmat tent te beschermen tegen UV-straling, vuil en schimmel.
 6. Laat de tent drogen en luchten: Laat je hangmat tent een paar dagen drogen en luchten. Dit vermindert de vorming van schimmel.

Als je elke keer dat je je hangmat schoonmaakt rekening houdt met deze stappen, zal niets een veilige kampeertocht in de weg staan. In de volgende bronnen vind je ook verdere tips over het schoonmaken en verzorgen van hangmat tenten.

Foto bron: Bondariev/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies