Laatst bijgewerkt: 14-08-2021

De meeste mensen kennen het wel: in een moment van onvoorzichtigheid stoot je je knie aan de rand van een tafel, je blijft haken aan een sporttoestel of je glijdt uit en valt ongelukkig op het gewricht. Als je pech hebt, doet je knie pijn en zwelt zelfs op voor je het weet. Een bezoek aan de dokter bevestigt het vermoeden: een kniekneuzing.

Maar wat moet je doen als je zelf getroffen wordt? In het volgende geven we je een overzicht van de belangrijkste informatie over kniekneuzingen, het verloop van de ziekte en mogelijke triggers. We presenteren dan onmiddellijke maatregelen en populaire huismiddeltjes en medicijnen die gebruikt kunnen worden om kniekneuzingen te behandelen en een snelle genezing te bevorderen.




De belangrijkste feiten in het kort

  • Een kniekneuzing kan ontstaan door elke soort stomp voorwerp dat de knie treft. Afhankelijk van de plaats van de kneuzing kan het een gewrichts-, spier- of botkneuzing zijn. Dit heeft ook invloed op de symptomen, zoals zwelling, roodheid, pijn en beperking van bewegingsbereik.
  • Het is meestal niet nodig om naar een dokter te gaan. Als er echter symptomen van een ernstige blauwe plek of dubbelzinnigheid optreden, moet altijd eerst een arts geraadpleegd worden om verergering te voorkomen.
  • Als onmiddellijke behandeling voor gewone kniekneuzingen is de PECH regel bedoeld om de genezing te versnellen, pijn en zwelling te verlichten, en complicaties te voorkomen. Pas in de volgende fase van genezing is het aan te bevelen de bloedsomloop te stimuleren door warmte toe te passen.

Definitie: Wat is een kniekneuzing?

Kniekneuzingen worden ook wel kniegewrichtskneuzingen en spierkneuzingen genoemd. De medische naam is contusie. Deze termen beschrijven botte verwondingen aan de knie. In dit geval blijft het huidoppervlak meestal onbeschadigd, wat in het algemeen een gesloten verwonding wordt genoemd. De verwonding is meestal zichtbaar als een bult of zwelling in de knie (1, 2).

Achtergrond: Wat je moet weten over kniekneuzingen

Om je een beter inzicht te geven in het onderwerp kniekneuzingen en je voor te lichten over wat je kunt verwachten, hebben we hier de belangrijkste informatie over kniekneuzingen voor je verzameld.

Wat zijn de verschillende soorten kniekneuzingen?

Kniekneuzingen worden over het algemeen in drie soorten verdeeld, afhankelijk van de precieze plaats van de kneuzing.

  • Gewrichtscontusie: Dit leidt tot een uitstorting binnen in het gewricht, die de functie van het gewricht kan beperken. Dit is meestal erg pijnlijk voor de getroffene, en de meest voorkomende variant (1).
  • Spiercontusie: Zoals de naam al zegt, bevindt de kneuzing zich tussen de spiervezels. Als gevolg daarvan ervaart de getroffene vaak hevige pijn en een beperking van de mobiliteit (3).
  • Botkneuzing: Bij deze soort kneuzing is er een kneuzing tussen het periost en het bot. Hoewel dit een zeer pijnlijke plek is, zakt de pijn meestal snel (2, 4).

Behalve met deze soorten moet ook rekening gehouden worden met de ernst van de kniekneuzing, want die beïnvloedt ook het verloop van de ziekte. In milde gevallen kan er helemaal geen blauwe plek zijn.

Wat zijn de symptomen van een kniekneuzing en hoe lang duurt het voor ze genezen is?

De symptomen en de duur van een kniekneuzing kunnen sterk variëren, afhankelijk van de ernst. Als het een kneuzing is zonder weefselbeschadiging, is er meestal alleen wat roodheid en zwelling van de knie, en lichte pijn. Deze symptomen verdwijnen meestal na korte tijd – binnen een paar dagen.

Als er echter sprake is van een kniekneuzing met weefselbeschadiging, gaat dit vaak gepaard met ernstiger symptomen en een langer genezingsproces. Het kan zelfs enkele weken duren voor de symptomen helemaal verdwenen zijn. Deze omvatten gewoonlijk enkele of alle van de volgende klachten

  • Zwelling of zelfs ontsteking van de knie
  • Roodheid of verkleuring van de getroffen plek
  • Blauwe plekken, afhankelijk van de variant, binnen het gewricht, de spiervezels of tussen het bot en het periost
  • Ernstige pijn in de regio bij bewegen, en ook bij rusten van de knie
  • Beperking van het bewegingsbereik, vooral van het vermogen om de knie te buigen en te strekken
  • Intense pijn in het boven- en onderbeen met botkneuzingen van de knie

Vooral bij ernstige kniekneuzingen moet een arts geraadpleegd worden, want zonder de juiste medische behandeling kan blijvende schade ontstaan. Maar in het algemeen hebben kniekneuzingen, hoewel pijnlijk, meestal geen gevolgen op lange termijn (1, 3).

Wat zijn de oorzaken van kniekneuzingen?

Kniekneuzingen worden meestal veroorzaakt door een stomp trauma aan het kniegewricht, zoals een val, stoot of klap. Die kunnen op elk moment in het dagelijks leven gebeuren, op het werk of thuis, zoals een val op de trap. De meest voorkomende oorzaak van blauwe plekken zijn echter sportblessures.

prellung-knie

Hoewel elke vorm van stomp trauma aan de knie een kniekneuzing kan veroorzaken, is een sportblessure de meest voorkomende oorzaak. (Image source: CHUTTERSNAP / Unsplash)

Afhankelijk van de plaats wordt zacht weefsel, zoals spieren, tegen het gewrichtskapsel of bot gedrukt en samengedrukt of verplaatst. Het scheuren van kleine of middelgrote lymfe- of bloedvaten veroorzaakt uiteindelijk de eigenlijke blauwe plek. Vloeistof kan door deze scheurtjes lekken en tussen de cellen sijpelen, waardoor de blauwe plekken ontstaan (1, 2, 4, 6).

Zijn er andere verwondingen die lijken op een kniekneuzing?

Omdat de symptomen op elkaar lijken, worden de termen kneuzing en verstuiking vaak verward. Terwijl de overgang van een kneuzing naar een verstuiking of ergere verwonding vloeiend verloopt, spreekt men pas van een verstuiking als het gewricht ook beschadigd is door een te grote beweging.

Een dokter kan ernstiger verwondingen uitsluiten.

Dit leidt meestal tot overrekking, verrekkingen en kleine vezelscheurtjes in de gewrichtskapsels of ligamenten. Een arts kan ook andere verwondingen met gelijkaardige symptomen uitsluiten, zoals gescheurde ligamenten, gebroken botten en gewrichtsletsels. Dit gebeurt meestal door te vragen naar het verloop van het ongeval, en naar de klachten, pijn en mobiliteit. Bovendien wordt de aangedane plek gepalpeerd en zo nodig wordt een CT-scan, röntgenfoto of MRI gemaakt (1, 2, 5).

Wanneer moet een arts geraadpleegd worden voor een kniekneuzing?

Als er een kniekneuzing optreedt, is het niet absoluut nodig om naar een dokter te gaan. Afhankelijk van de ernst van de verwonding – vooral in het geval van een ernstige blauwe plek – of als het onduidelijk is of het werkelijk om een blauwe plek gaat, moet een arts geraadpleegd worden om de situatie op te helderen. Alleen een arts kan mogelijke verdere verwondingen uitsluiten of herkennen en ze dienovereenkomstig behandelen.

Raadpleeg bij twijfel altijd een arts.

Vooral bij ernstige kneuzingen van de knie kan verdere behandeling door een arts noodzakelijk zijn. Het kan bijvoorbeeld nodig zijn het vocht af te voeren of de bloeduitstorting operatief te verwijderen om te voorkomen dat de spieren te weinig voeding krijgen. Hoewel dit zelden nodig is, moet je altijd een arts raadplegen als je een van de volgende symptomen ervaart.

Hiertoe behoren aanzienlijk grote bloeduitstortingen, evenals extreme zwelling van het kniegewricht en ernstige bewegingsbeperking van de knie. Onmiddellijke actie is ook nodig als de streek vervormd raakt of als een breuk wordt vermoed. Andere waarschuwingssignalen zijn merkbaar toenemende pijn en blauwe plekken die langer dan 2 weken aanhouden (4, 5).

Kniekneuzing: Hoe behandel je een kniekneuzing?

Om je te helpen een weloverwogen beslissing te nemen over de behandeling van je kniekneuzing en de beste behandelingsoptie voor je te kiezen, hebben we een overzicht gegeven van de verschillende methoden. Merk echter op dat je altijd eerst een arts moet raadplegen als je een ernstige kniekneuzing hebt of als je ergens onzeker over bent.

Welke onmiddellijke maatregelen geven verlichting bij een kniekneuzing?

Een snelle reactie is bij verwondingen als deze bijzonder belangrijk, omdat die van grote invloed kan zijn op het verdere verloop van het lijden. Hoe eerder de blauwe plek goed behandeld wordt, hoe sneller het hele herstelproces meestal verloopt (7).

De PECH regel

Een algemeen gebruikte benadering van de meeste kniekneuzingen is de PECH regel. Dit wordt in meer detail uitgelegd in de volgende tabel:

Keyword Description
P Pause Als je een kniekneuzing hebt, mag je geen gewicht meer op de knie zetten tot de symptomen weggaan. Doe je dat toch, dan loop je het risico dat de symptomen verergeren, de genezing wordt vertraagd of dat je zelfs ernstiger verwondingen en blijvende secundaire schade oploopt. Het is daarom beter om een pauze in te lassen in de sport.
E Eis Koeling is vooral in het begin belangrijk. De zwelling kan tot een minimum beperkt worden omdat de vaten door de koeling vernauwd worden. Het remt ook de kans op ontstekingen en beperkt de blauwe plekken plaatselijk, wat ook de pijn kan verlichten. Hier moet koeling nooit op de blote huid gebeuren, maar altijd met een barrière, zoals een doek. De plek moet ook vaker gekoeld worden, maar slechts gedurende 10-20 minuten per keer, gevolgd door een korte pauze.
C Compressie De zwelling kan verminderd worden door uitwendige druk op de wond uit te oefenen. Dit verlicht meestal ook de pijn. Zorg ervoor dat, hoewel er een lichte spanning is, de knie niet gewurgd wordt.
H Het Het opheffen van de knie kan ook de zwelling verminderen door te helpen lymfe en bloed af te voeren. De knie mag alleen hoger dan het hart geplaatst worden.

Als je deze vier maatregelen goed toepast, kun je meestal ergere ontwikkelingen voorkomen en je genezing op een goed pad brengen (7, 8).

Verdere maatregelen

Nadat de eerste fase van de genezing – na ongeveer 48 tot 72 uur – voltooid is en de zwelling is afgenomen, moet de bloedsomloop nu gestimuleerd in plaats van verzwakt worden, wat het genezingsproces kan versnellen.

Elke vorm van warmte kan hierbij helpen, zoals een warmtekussen of verwarmende zalven. De knie mag ook niet gemasseerd worden, want de kneuzing kan ingekapseld of verkalkt raken, wat de kans op genezing kan verslechteren (9, 10).

Welke huismiddeltjes en geneesmiddelen kunnen gebruikt worden voor kniekneuzingen?

Er zijn allerlei huismiddeltjes en medicijnen die je kunt gebruiken voor een gekneusde knie. Deze moeten de volgende effecten dienen, afhankelijk van het toneel: Verlicht pijn, verkoel en verminder zwelling. Als het nodig is, kun je gewone pijnstillers uit de apotheek gebruiken, zoals ibuprofen, en ook verkoelende en zwelling verminderende zalven en gels (3).

Er zijn ook alternatieve geneeswijzen beschikbaar. Een populair homeopathisch geneesmiddel is arnica, verkrijgbaar als zalf of bolletjes, en ook als Traumeel.

prellung-knie

Er zijn allerlei huismiddeltjes en homeopathische middelen om een gekneusde knie te helpen genezen. (Image source: Priscilla Du Preez / Unsplash)

Van sommige huismiddeltjes wordt natuurlijk ook gezegd dat ze de genezing ondersteunen. Van een kwarkkompres wordt gezegd dat het verkoelt en ontstekingen vermindert door het melkzuur.

Van Franzbranntwein wordt ook gezegd dat het een verkoelend en pijnstillend effect heeft door de alcohol en de etherische oliën. Tenslotte wordt van Retterspitz verdund met water gezegd dat het ontstekingen vermindert en pijn verlicht door zijn kruidenbestanddelen (5).

Conclusie

Ook al kunnen kniekneuzingen vaak voorkomen, genezing is vaak mogelijk zonder complicaties. Het is echter belangrijk op te merken dat er verschillende soorten en ernst van kniekneuzingen zijn. Traditionele symptomen zijn zwelling, roodheid, blauwe plekken, pijn en verminderde beweeglijkheid. Afhankelijk van de ernst van de kniekneuzing kan het een paar dagen tot weken duren voor ze genezen is. Als er symptomen van een ernstige blauwe plek of dubbelzinnigheid optreden, moet altijd eerst een arts geraadpleegd worden.

Anders kan bij het begin van een kniekneuzing eerst de PECH regel toegepast worden, want deze maatregelen kunnen de symptomen verlichten en het verdere genezingsproces bevorderen. Daarna moet de aandacht gericht worden op het verbeteren van de circulatie door warmte toe te passen. Verschillende huismiddeltjes en medicijnen kunnen ook het genezingsproces ondersteunen.

Beeldbron: Anna Auza / Unsplash

Referenties (10)

1. Sanders, T. G., Medynski, M. A., Feller, J. F., & Lawhorn, K. W. (2000). Bone Contusion Patterns of the Knee at MR Imaging: Footprint of the Mechanism of Injury. RadioGraphics, 20(Suppl_1). doi:10.1148/radiographics.20.suppl_1.g00oc19s135
Bron

2. Mandalia, V., Fogg, A., Chari, R., Murray, J., Beale, A., & Henson, J. (2005). Bone Bruising of the Knee. Clinical Radiology, 60(6), 627-636. doi:10.1016/j.crad.2005.01.014
Bron

3. Kasemkijwattana, C. (1998). Development of Approaches to Improve the Healing Following Muscle Contusion. Cell Transplantation, 7(6), 585-598. doi:10.1016/s0963-6897(98)00037-2
Bron

4. Pedersen, D. R., El-Khoury, G. Y., Thedens, D. R., Saad-Eldine, M., Phisitkul, P., & Amendola, A. (2017). Bone Contusion Progression from Traumatic Knee Injury: Association of Rate of Contusion Resolution with Injury severity. Open Access Journal of Sports Medicine, Volume 8, 9-15. doi:10.2147/oajsm.s118811
Bron

5. Schabus, R. & Bosina, E. (2007). Das Knie: Diagnostik, Therapie, Rehabilitation, Springer-Verlag, doi:10.1007/978-3-211-69413-8
Bron

6. Kramer, J. & Scheurecker, G. Radiologe: Knie- und Sprunggelenkverletzungen beim Fußballspiel. 2010 (50) 435–443. doi:10.1007/s00117-009-1936-6
Bron

7. Schäfer, W.: Die Knie-Sprechstunde (2007) Alle Therapien von Naturheilkunde bis High-Tech-Medizin. F.A. Herbig Verlagsbuchhandlung GmbH, München. ISBN 978-3-7766-8168-0
Bron

8. medicalnewstoday.com: How to Treat a Bruise. Daniels, L., & Bell, A. M, 23.11.2020.
Bron

9. uofmhealth.org: Rest, Ice, Compression, and Elevation (RICE). Michigan Medicine Healthwise Staff. 16.11.2020
Bron

10. Apotheken.de: Schleimbeutelentzündung am Knie. Dr. med. Martin Schäfer, Dr. med. Arne Schäffler in: Gesundheit heute, herausgegeben von Dr. med. Arne Schäffler. Trias, Stuttgart, 3. Auflage (2014). Überarbeitung und Aktualisierung: Dr. med. Sonja Kempinski, zuletzt geändert am 27.02.2020
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftlicher Review
Sanders, T. G., Medynski, M. A., Feller, J. F., & Lawhorn, K. W. (2000). Bone Contusion Patterns of the Knee at MR Imaging: Footprint of the Mechanism of Injury. RadioGraphics, 20(Suppl_1). doi:10.1148/radiographics.20.suppl_1.g00oc19s135
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Mandalia, V., Fogg, A., Chari, R., Murray, J., Beale, A., & Henson, J. (2005). Bone Bruising of the Knee. Clinical Radiology, 60(6), 627-636. doi:10.1016/j.crad.2005.01.014
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Kasemkijwattana, C. (1998). Development of Approaches to Improve the Healing Following Muscle Contusion. Cell Transplantation, 7(6), 585-598. doi:10.1016/s0963-6897(98)00037-2
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Pedersen, D. R., El-Khoury, G. Y., Thedens, D. R., Saad-Eldine, M., Phisitkul, P., & Amendola, A. (2017). Bone Contusion Progression from Traumatic Knee Injury: Association of Rate of Contusion Resolution with Injury severity. Open Access Journal of Sports Medicine, Volume 8, 9-15. doi:10.2147/oajsm.s118811
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Schabus, R. & Bosina, E. (2007). Das Knie: Diagnostik, Therapie, Rehabilitation, Springer-Verlag, doi:10.1007/978-3-211-69413-8
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Kramer, J. & Scheurecker, G. Radiologe: Knie- und Sprunggelenkverletzungen beim Fußballspiel. 2010 (50) 435–443. doi:10.1007/s00117-009-1936-6
Ga naar bron
Die Knie-Sprechstunde: Alle Therapien von Naturheilkunde bis High-Tech-Medizin
Schäfer, W.: Die Knie-Sprechstunde (2007) Alle Therapien von Naturheilkunde bis High-Tech-Medizin. F.A. Herbig Verlagsbuchhandlung GmbH, München. ISBN 978-3-7766-8168-0
Ga naar bron
How to treat a bruised knee
medicalnewstoday.com: How to Treat a Bruise. Daniels, L., & Bell, A. M, 23.11.2020.
Ga naar bron
Rest, Ice, Compression, and Elevation (RICE)
uofmhealth.org: Rest, Ice, Compression, and Elevation (RICE). Michigan Medicine Healthwise Staff. 16.11.2020
Ga naar bron
Schleimbeutelentzündung am Knie
Apotheken.de: Schleimbeutelentzündung am Knie. Dr. med. Martin Schäfer, Dr. med. Arne Schäffler in: Gesundheit heute, herausgegeben von Dr. med. Arne Schäffler. Trias, Stuttgart, 3. Auflage (2014). Überarbeitung und Aktualisierung: Dr. med. Sonja Kempinski, zuletzt geändert am 27.02.2020
Ga naar bron
Recensies