
Onze selectiecriteria
Welkom bij onze grote handbalschoenentest 2023. Hier stellen we alle handbalschoenen voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.
We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste handbalschoenen voor jou te vinden.
Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je handbalschoenen wilt kopen.
Belangrijk om te weten
- Handbalschoenen zijn er in dames-, heren- en kindermodellen, die van elkaar verschillen wat snit, maten en ontwerp betreft.
- Handbalschoenen zijn zaalschoenen die speciaal voor de handbalsport ontwikkeld zijn om de voet optimaal te beschermen tegen handbal-typische verwondingen bij snelle richtingsveranderingen.
- Een goede handbalschoen biedt de voet flexibiliteit ondanks een stabiele greep met een aangenaam draagcomfort, heeft een sterke demping en een goede grip en is tegelijk zo licht mogelijk.
Beste Handbalschoenen: Onze selectie
Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je handbalschoenen koopt
Voor wie zijn handbalschoenen geschikt?
Wat is het verschil tussen handbalschoenen en andere zaalschoenen?
Snelle richtingsveranderingen, sprints en hoge sprongen zijn bewegingen die bij een handbalspel bijzonder vaak voorkomen en een hoog risico op blessures met zich meebrengen.
De juiste schoen geeft je voet stabiliteit zonder de flexibiliteit te beperken. Sterke demping absorbeert harde schokken en beschermt zo je gewrichten.
Het is echter ook zeer aan te bevelen kaatssokken te dragen, zodat je voeten en gewrichten op de baan optimaal beschermd zijn.
Handbalschoenen zien er niet alleen cool uit, ze hebben ook een bijzondere functie. De meest populaire merken handbalschoenen zijn: adidas, Asics, Kempa, Mizuno, Salming Hummel, en Puma.
Moeten handbalschoenen een lichtgekleurde zool hebben?
De meeste handbalschoenen met donkere zolen schuren tegenwoordig niet meer over de zaalvloer, omdat de kleur verzegeld is. Binnenschoenen die geen kleursporen achterlaten op de vloer van de hal kunnen dus zonder problemen gebruikt worden.
Opmerking: Een zaalwacht of conciërge is gemachtigd je te verbieden het speelveld te betreden met handbalschoenen die een donkere zool hebben. Als je bang bent voor problemen in je trainingszaal, kijk dan voor je koopt of donkere, niet-vlekkende zolen zijn toegestaan.
Wat is het verschil tussen dames-, heren- en kindermodellen?
Omdat de schoen stevig aan de voet moet zitten zonder op de zijkanten te drukken, is het belangrijk aandacht te besteden aan de doelgroep waarop een model gericht is.
Geschlecht | Schuhgrößen |
---|---|
Männer | 39-49 |
Frauen | 36-44,5 |
Kinder | 29-39 |
Ondanks de gedeeltelijk overlappende maten, kun je handbalschoenen in maat 40 die voor mannen worden geadverteerd niet gelijkstellen met dameshandbalschoenen in maat 40 – zelfs niet als de schoenen van hetzelfde merk zijn.
De pasvorm van de modellen is aangepast aan gemiddelde, geslachtsgebonden voetvormen, waardoor damesschoenen meestal smaller gesneden zijn dan modellen voor mannen.
Herenschoenen hebben een breder oppervlak, vooral in het voorvoet- en middenvoetgebied, waardoor een vrouwenvoet in een herenmodel niet dezelfde steun heeft als in een handbalschoen speciaal voor vrouwen.
Anderzijds passen niet alle mannen met kleine voeten zonder problemen in damesschoenen. Behalve de maat is ook de breedte van de voeten belangrijk. Door de smallere snit kan het snel gebeuren dat de schoenen aan de zijkant knellen omdat de voet te breed is voor de beschikbare ruimte.
Sommige schoenen worden niet als dames- of als herenmodel geadverteerd. Deze schoenen zijn geschikt voor beide seksen en hebben vaak een gemiddelde pasvorm. Afhankelijk van het merk verschillen de dames- en herenmodellen ook in hun pasvorm.
Toch zijn er natuurlijk ook vrouwen met verhoudingsgewijs grote en brede voeten en mannen met kleine en smalle voeten voor wie het andere geslachtsmodel zeker in aanmerking kan komen.
De regel hier is dat je de schoen gewoon past en kijkt hoe hij aan je voet aanvoelt. Het is altijd zinvol om handbalspecifieke bewegingen uit te proberen (snel van richting veranderen, stoppen, springen, etc.).
Kinderen hebben meestal de smalste voeten, omdat ze nog in de groeifase zijn. Het is echter gebruikelijk dat vooral jongens al op jonge leeftijd verhoudingsgewijs grote voeten hebben.
Het is niet ongewoon dat voeten eerder in lengte groeien dan in breedte. Daarom moeten jongens met grote voeten (in de zin van lange voeten) vaak eerst damesmodellen passen, want herenhandbalschoenen zijn vaak nog te wijd voor hen, en de stabiliteit en het comfort lijden daaronder.
Behalve in het uiterst belangrijke criterium van geschiktheid, verschillen de modellen ook in een ander opzicht: vormgeving.
Ook dit is aangepast aan de gemiddelde voorkeur van de seksen wat kleur en patroon betreft. Zo hebben herenmodellen vaak donkerdere kleuren, terwijl damesschoenen vaak in felle kleuren gemaakt worden.
Welke merken produceren handbalschoenen?
Wist je dat het merk Kempa zijn binnenschoenen samen met de bandenfabrikant Michelin ontwikkelt?
Sinds 2010 werkt Kempa voor de ontwikkeling van handbalschoenen samen met de bandenfabrikant Michelin, die schoenzolen voorziet van een speciaal rubbermengsel dat de slijtvastheid en de statische wrijving verhoogt. De eerste schoenen op basis van deze samenwerking werden in juni 2012 gelanceerd.
Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om handbalschoenen te vergelijken en te evalueren
Demping
Een sterke demping is van cruciaal belang voor de gezondheid van je kniegewrichten, enkels en ruggenwervelschijven, want ze vangt de schokken op de harde binnenvloer op.
In principe geldt: hoe harder de demping van de schoen, hoe beter de verende werking. Je kunt zien of de schoen goed gedempt is door naar de binnenbekleding te kijken.
Vooral de hielzone draagt een groot deel van de belasting, en daarom moet de schoen op dit punt bijzonder goed gedempt zijn. Dit is de enige manier om de belasting tot een minimum te beperken en de voet optimaal te ondersteunen.
Stabiliteit
Je handbalschoen moet je voet stabiliteit bieden om een stevige grip te garanderen en zo je gewrichtsbanden te beschermen.
Stabilisatoren moeten geïntegreerd worden, vooral in het middenvoetsbeentje , om de voet steeds in de juiste positie te houden en zo te voorkomen dat hij verdraait.
Flexibiliteit
Om snelle bewegingen te kunnen maken, heb je een schoen nodig die je voldoende flexibiliteit in de voet geeft. Let er bij het kopen van een schoen op dat de voorvoet, vooral het teengedeelte, voldoende bewegingsvrijheid heeft en dat de schoen flexibiliteit biedt in dit gebied, zodat je snel van richting kunt veranderen.
Fit
Alleen een goed passende schoen kan je optimale steun geven en je beschermen tegen blessures.
Een handbalschoen mag niet te strak en niet te los zitten. Een comfortabele pasvorm zorgt ervoor dat je je volledig op je training of wedstrijd kunt concentreren.
Afhankelijk van het merk en model kan de maat van je handbalschoenen verschillen van je gebruikelijke schoenmaat. Vaak heb je voor handbalschoenen een halve of hele maat groter nodig dan voor straatschoenen.
Met behulp van een verstandig sluitsysteem kan de schoen zich nog meer individueel aan je voet aanpassen en hem zo nog meer stabiliteit en zekerheid geven. Volwassen modellen zijn voornamelijk voorzien van veters.
De aanduiding of een schoen een heren- of damesmodel of een heren- of damesschoen is, is ook belangrijk voor de optimale pasvorm, want ze zijn gebaseerd op gemiddelde geslachtsspecifieke voetvormen.
Het is daarom het beste om minstens twee maten te passen en denk er altijd aan om typische handbalbewegingen uit te proberen. De schoenen mogen op geen enkel punt knellen, maar houd er rekening mee dat de meeste schoenen nog moeten worden ingelopen en een beetje zullen uitrekken.
Grip
Een handbalschoen moet een anti-slip zool hebben om steeds goede grip op de zaalvloer te hebben, ook bij snelle bewegingen. Of het nu gaat om een abrupte stop of een snelle verandering van richting, je handbalschoen moet je steeds goede grip op de vloer bieden. De belasting op de voorvoet is bij deze bewegingen bijzonder groot, en daarom moet de zool in dit gebied bijzonder versterkt zijn.
Gladde schoenen kunnen tot ernstige verwondingen leiden. Het loopvlak van een schoenzool slijt na verloop van tijd, waardoor ook de grip van de schoen vermindert. Als een handbalschoen uitglijdt op de zaalvloer, moet de schoen beslist vervangen worden (tenzij dit het gevolg is van een stoffige vloer).
Gewicht
Als je snel wilt zijn, moet je aandacht besteden aan het gewicht van je handbalschoenen. Hier geldt: hoe lichter je schoen is, hoe sneller je ermee kunt bewegen.
Een zelftest met schoenen van verschillende gewichten laat je zien dat gewicht geen factor is die je bij handbalschoenen moet onderschatten. Snelle, dynamische bewegingen, die bij handbal vaak voorkomen, gaan veel gemakkelijker met een licht paar.
Ademend vermogen
Het is belangrijk dat je voeten in je handbalschoenen kunnen ademen, vooral tijdens het sporten, zodat zweet zich niet ophoopt in de schoen.
Een ademende handbalschoen zorgt ervoor dat het zweet naar buiten verdampt en frisse lucht in de schoen kan stromen. Dit beschermt je huid en houdt je handbalschoen langer geurloos.
Design
Het uiterlijk van een handbalschoen is voor veel kopers het belangrijkste criterium. Op dit punt moet het heel duidelijk gezegd worden: Natuurlijk moet je ook het uiterlijk van je handbalschoen mooi vinden, maar aan functionaliteit moet een veel hogere prioriteit gegeven worden.
Handbalschoenen zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren en kleurenmengsels met een grote verscheidenheid aan patronen. Voor wie niet van kleurrijke schoenen houdt: Natuurlijk zijn er ook gewone paren. Elk merk heeft zijn eigen unieke creaties.
De meeste modellen zijn er in heren- en damesuitvoering, en het ontwerp is meestal geslachtsspecifiek.
Algemene opmerking: Op deze plaats moet nog eens duidelijk gesteld worden dat je bij de aanschaf van je handbalschoenen goed op de hier gepresenteerde criteria moet letten. Het hangt af van de regelmaat, de intensiteit en, natuurlijk, je eigen oordeel over welke criteria je compromissen kunt sluiten.
Bedenk dat je investeert in je gezondheid op lange termijn. Handbalschoenen beschermen je misschien niet tegen alle blessures, maar ze minimaliseren de kans op blessures wel aanzienlijk.
Wetenswaardigheden over handbalschoenen en handbal
Hoe kun je handbalschoenen schoonmaken?
Ook al wordt handbal vooral binnenshuis gespeeld, handbalschoenen worden na verloop van tijd vuil en kunnen een onaangename geur ontwikkelen. Maar wat kun je er aan doen?
Veel handbalschoenen kunnen 1-2 keer per jaar in de wasmachine gewassen worden. Als je niet zeker weet of je handbalschoenen tegen een machinewas kunnen, kun je contact opnemen met de fabrikant en specifiek vragen naar de geschiktheid van je model voor de wasmachine, of de schoen af en toe schoonmaken met lauw water (heet water kan verwerkte kleefstoffen oplossen) en een sponsje.
Voor grof vuil is het een goed idee om een beetje zeep of afwasmiddel te gebruiken. Voor beide methoden is het raadzaam de schoen met krantenpapier te vullen en hem te laten drogen.
Om te voorkomen dat er een nare geur in je kaatsschoenen ontstaat, moet je ze na gebruik altijd in de frisse lucht laten staan.
Je kunt ook nare geurtjes voorkomen door speciale inlegzolen te gebruiken, bijvoorbeeld van cederhout. Als je schoenen al stinken, kan een goed schoendeodorant vaak helpen om ze een nieuwe frisheid te geven.
Wat is de gemiddelde werpsnelheid van een Bundesliga speler?
De werpkracht (snelheid van de arm) en de resulterende balsnelheid is een beslissende factor voor het scoren van doelpunten, samen met de werpprecisie voor de meeste soorten werpen.
In het professionele mann enspel haalt de bal een gemiddelde snelheid van ongeveer 100-110 km/u. Het record wordt gehouden door een van de beste en bekendste spelers ter wereld. Het record is in handen van een van Duitslands beste en beroemdste handballegendes Erhard Wunderlich met 131 km/u toen dat in 1978 gemeten werd.
Vrouwen kunnen deze snelheid niet helemaal bijhouden. De gemiddelde werpsnelheid van een vrouw die in de 1e Bundesliga speelt is ca. 85 km/u. Maar ook vrouwen kunnen de bal af en toe gooien met snelheden tot 100 km/u.
Welke Duitse clubs zijn de meest succesvolle handbalclubs?
De handbalsport wordt in Duitsland steeds populairder. Hier vind je een overzicht van de drie meest succesvolle Duitse handbalclubs.
Alle nationale titels (kampioenschappen, bekers) en alle internationale titels tot 2019 werden in beschouwing genomen.
Club | Nationale titels | Internationale titels |
---|---|---|
THW Kiel | 42 | 8 |
VfL Gummersbach | 17 | 13 |
TV Großwallstadt | 11 | 5 |
Hoeveel geld verdienen spelers uit de 1e divisie gemiddeld in Duitsland?
Het salaris van een handballer hangt van veel factoren af: Voor welke club speel ik? Hoe waardevol ben ik voor het team? Hoeveel ervaring heb ik? enz. Hierdoor is het moeilijk een gemiddelde waarde te bepalen.
Met een salaris van €10.000 tot €15.000 bruto per maand behoor je tot de topverdieners als kaatser in Duitsland. Maar niet eens alle spelers die in de Duitse nationale ploeg spelen krijgen een vijfcijferig maandsalaris.
Er bestaat gewoon niet zoiets als een gemiddeld maandsalaris in de handbalsport, want dat is heel individueel. De meeste spelers in de mannen 1e Bundesliga verdienen echter tussen de 4000€ en 8000€, zodat ze van dit salaris goed kunnen leven. Vaak krijgen de spelers ook een auto en een flat aangeboden tegen een lage prijs of zelfs gratis.
Wist je dat bij professioneel handbal de schoenen niet geleverd worden door de leverancier van het team, maar dat de spelers er hun eigen sponsors voor hebben?
De meeste handballers van wereldklasse worden gesponsord door een bepaalde fabrikant, onafhankelijk van hun club. Ze mogen deze sponsor tijdens een wedstrijd vertegenwoordigen door hun schoenen en hoeven niet het schoeisel van de leverancier van de club te gebruiken.
Topclubs in Duitsland zoals THW Kiel, Rhein-Necker-Löwen of HSG Flensburg-Handewitt hebben natuurlijk een hoger budget dan kleinere clubs, en daarom kunnen ze zich de topspelers veroorloven.
Men mag echter niet vergeten dat handballers op dit niveau op 32 – 35-jarige leeftijd te oud worden voor de sport (als keeper heb je ongeveer 5 jaar langer de tijd).
Als je het loon over een heel leven berekent, is het erg laag. Daarom hebben alle handballers een stage gevolgd in een tweede baan of een studie ernaast, zodat ze aan het eind van hun handbalcarrière in een ander beroep verder kunnen gaan.
Vrouwen, daarentegen, kunnen als professionele handbalsters niet van hun salaris leven. De reden hiervoor is dat er veel meer geld omgaat in herenhandbal omdat het populairder is bij de toeschouwers.
De aanwezigheid op televisie brengt bijvoorbeeld grotere sponsors en meer toeschouwers naar de zalen, wat de clubs geld oplevert. In het geval van vrouwen zijn ook kleinere salarissen mogelijk door een lager inkomen van de kant van de club.
Hoe lang is handbal al een sport in Duitsland en hoe heeft het zich ontwikkeld?
De handbalsport ontstond in Duitsland in de 20e eeuw en werd aanvankelijk op het voetbalveld gespeeld en niet binnenshuis. Hoewel het begin van handbal hand in hand gaat met de uitvinding van veldhandbal door Max Heiser op 29 oktober 1917, mag niet vergeten worden dat ook deze spelvorm niet uit het “niets” is ontstaan.
De geschiedenis van handbal gaat terug tot de oudheid, toen er al balspelen werden gespeeld. In zekere zin kunnen deze al tot de voorvormen van handbal gerekend worden.
De voortdurende en doelgerichte ontwikkeling van het huidige kaatsspel begon echter pas aan het eind van de 19e eeuw: Drijfbalspelen over een grens (Grenzball), de daarop volgende spelen op manden of tegen netten (Deutscher Netzball, Korbball, Turmball) tot en met het spel op doelen, maar zonder balcontrole (Handball 1906 in Zweden, Neuer Raffball, Torball).
Max Heiser ontwikkelde in 1917 uit dit balspel de directe voorvader van het huidige handbal, veldhandbal (maar nog steeds met beperkingen), waarbij de spelers niet met de bal mogen lopen en hem slechts drie seconden in de hand mogen houden.
Aanvankelijk werd de teamsport uitsluitend door meisjes gespeeld om een eerlijk tegenwicht te bieden aan de fysieke mannensport voetbal. Heiser’s handbal verbood dienovereenkomstig elke vorm van vechten of lichamelijk contact.
Met Carl Schelenz’s wijziging van de spelregels ging in 1919 het Duitse handbalspel voor mannen van start, wat het startsein was voor een snelle opwaartse ontwikkeling van het handbal en aanleiding gaf tot het veldhandbal zoals we dat nu kennen.
Het eerste Duitse kampioenschap veldhandbal werd gehouden in 1921, en slechts vier jaar later, in 1925, vond de eerste internationale wedstrijd op groot veld plaats. Door de toenemende populariteit van de sport werd in 1926 een officieel reglement voor internationaal kaatsen opgesteld.
Twee jaar later werd de IAHF, International Amateur Handball Federation, opgericht en op 12 juli 1946 (na de Tweede Wereldoorlog) vervangen door de IHF (International Handball Federation). Drie jaar later, op 1 oktober 1949, werd uiteindelijk de Duitse Handbal Bond (DHB) opgericht.
In 1936 telde veldhandbal voor de eerste en enige keer mee als Olympische discipline in Berlijn (zie Olympische Spelen en Handbal), waar Duitsland in de finale tegen Oostenrijk zelfs de gouden medaille won voor 100.000 toeschouwers (vandaag nog steeds een toeschouwersrecord in veld- en zaalhandbal).
Het eerste wereldkampioenschap werd in 1938 in Berlijn gehouden, zowel voor veld- als zaalhandbal. Beide Duitse teams wonnen ook dit toernooi. Veld- en zaalhandbal bleven zich beide in de loop van de decennia ontwikkelen en werden in Duitsland als gelijkwaardige sporten beschouwd.
In de Scandinavische landen maakten de klimatologische omstandigheden het echter moeilijk om veldhandbal te spelen, en daarom worden ze beschouwd als de stuwende kracht achter de geschiedenis van het zaalhandbal. De regels moesten aangepast worden aan de nieuwe omgeving en mogelijkheden.
Door de onafhankelijkheid van het weer zowel als het kleinere speelveld en dus een vermindering van het aantal spelers van 11 tot 7, konden nieuwe tactieken en het tempo spel ontwikkeld worden. Het gevolg was dat zaalhandbal steeds aantrekkelijker werd en dat het wispelturige veldhandbal steeds verder in de schaduw kwam te staan.
De Olympische Spelen van 1972 in München, waarop alleen zaalhandbal gespeeld werd, was een duidelijk teken van de teloorgang van het veldhandbal. Het laatste Duitse kampioenschap in veldhandbal vond plaats in 1975, en de laatste wereldkampioen werd al in 1966 bepaald. Zoals de geschiedenis laat zien, is de handbalsport een Duitse uitvinding die bedoeld was als tegenhanger van voetbal, dat uit Engeland kwam, aanvankelijk voor meisjes.
Ook al wordt veldkaatsen tegenwoordig alleen nog op een paar gezelligheidstoernooien gespeeld, we mogen niet vergeten dat we onze passie te danken hebben aan deze uitvinding van Heiser en Schelenz en de verdere ontwikkeling ervan – handbal.
Beeldbron: Pixabay.com / JeppeSmedNielsen