
Stel je voor dat je zoveel pasta zou kunnen eten als je wilt zonder je afslankplan op te offeren. Onmogelijk? Met koolhydraatarme en caloriearme konjac pasta is het echt mogelijk.
In dit artikel leer je waarom koolhydraatarme pasta geschikt is om af te vallen en hoe je het dienovereenkomstig kunt bereiden. We laten je ook koolhydraatarme alternatieven voor konjac noedels zien, die je ook in je dieet kunt integreren.
Belangrijk om te weten
- Konjac noedels kunnen je helpen afvallen. Ze zijn vrij van ongezonde vetten en bevatten slechts enkele koolhydraten die het lichaam kan verteren.
- Bovendien hebben konjac noedels nog andere gezondheidsvoordelen. Behalve dat ze de bloedsuikerspiegel verlagen en het vetgehalte in het bloed verbeteren, zijn ze ook werkzaam tegen constipatie.
- Als alternatief voor konjac pasta kun je ook andere koolhydraatarme pasta’s proberen. De populairste soorten pasta worden gemaakt van linzen, kikkererwten, soja of courgette.
Konjac noedels om af te vallen: Wat je moet weten
In dit gedeelte hebben we de belangrijkste vragen over konjac noedels samengevat. Hier kom je te weten waarom konjac noedels geschikt zijn om af te vallen.
Wat zijn konjac noedels?
Vanwege hun lange en witte of doorschijnende uiterlijk worden de noedels ook wel “Shirataki noedels” genoemd, wat in het Japans “witte waterval” betekent.
Wat zijn de voedingswaarden & eigenschappen van konjac noedels?
Deze positieve eigenschappen zijn te danken aan de wateroplosbare voedingsvezel glucomannan, waarvan de noedels gemaakt zijn. Dit wordt op zijn beurt verkregen uit de konjac wortel, die heel weinig koolhydraten bevat.
Bovendien bestaan de noedels hoofdzakelijk uit water en slechts voor 3% uit glucomannaanvezel. De weinige koolhydraten die konjac noedels bevatten zijn dus waardevolle voedingsvezels.
Zijn konjac noedels geschikt om af te vallen?
Bovendien vertragen de voedingsvezels in konjac noedels de spijsvertering. Dit verlaagt het peil van ghreline, dat verantwoordelijk is voor het stimuleren van het hongergevoel. Daardoor voel je je langer voller en eet je minder (1). Het gewichtsverlies-bevorderende effect van glucomannaan vezel is in verschillende studies bewezen:
tabla
De resultaten tonen aan dat de vezel die in konjac noedels voorkomt gewichtsverlies bevordert. Specifieke studies over koolhydraatarme pasta, waarin konjac noedels expliciet onderzocht worden, zijn echter nog niet uitgevoerd. Er is een belangrijk verschil: Terwijl glucomannaan als voedingssupplement vóór het eten wordt ingenomen, maken konjac noedels deel uit van de maaltijd.
Het is ook belangrijk te vermelden dat, hoewel konjac noedels gewichtsverlies stimuleren, ze geen wondermiddel zijn om af te vallen. In plaats van je dieet helemaal te veranderen in konjac noedels, kun je beter streven naar een evenwichtige voeding en die combineren met lichaamsbeweging, zoals yoga oefeningen en duursporten.
Wat zijn de andere gezondheidsvoordelen van konjac noedels?
- de bloedsuiker- en insulinespiegel
- vetgehalten in het bloed
- Constipatie
- de darmflora
Verlagen van de bloedsuikerspiegel
De wateroplosbare vezels in konjac noedels zorgen voor een vertraging van de opname van glucose in de bloedbaan. Door de trage lediging van de maag komen de voedingsstoffen pas geleidelijk in je bloedbaan. Zo verlaagt glucomannaan de bloedsuikerspiegel (4).
Verlaging van het vetgehalte in het bloed
Bovendien tonen studies aan dat glucomannaan kan helpen het cholesterolgehalte te verlagen. De opname van de vezel bevordert de uitscheiding van cholesterol, zodat er minder cholesterol in de bloedbaan komt (5).
Verbetering van de darmflora
Verder zijn Konjac noedels, die rijk zijn aan vezels en water bevatten, werkzaam tegen constipatie en helpen ze de stoelgang te verbeteren. Terwijl het water de ontlasting zachter maakt zodat hij gemakkelijker door de darmen gaat, vergroten de vezels de omvang van de darminhoud. Dit betekent dat je vaker naar het toilet moet en dat de darmen geleegd worden (6).
Helpen bij constipatie
Als laatste ondersteunen de voedingsvezels in konjac noedels de darmflora door de gezonde darmbacteriën van energie te voorzien. Glucomannan levert dus voedsel voor de darmflora en helpt om een gezonde darm te behouden (7).
Hoe worden konjac noedels bereid?
De bereiding van konjac noedels is iets anders dan gewone pasta, maar het is geen toverij
- Spoel de pasta, voordat je hem verwerkt, af onder stromend water om de geur te verwijderen.
- Kook dan de noedels 2-3 minuten, laat ze met een zeef uitlekken en laat ze goed uitlekken.
- Verwarm dan de noedels kort in een koekenpan op middelhoge temperatuur om ze een pasta-achtige textuur te geven.
Vanwege hun neutrale smaak kunnen konjac noedels op veel verschillende manieren bereid worden. Ze absorberen de smaken van andere voedingsmiddelen, waardoor ze in verschillende gerechten geïntegreerd kunnen worden. Of het nu saus is, een andere topping, of met groenten – konjac noedels kunnen met veel voedsel gecombineerd worden.
Welke bijwerkingen kunnen konjac noedels veroorzaken?
Zoals alle andere voedingsvezels kan glucomannaan echter bij sommige mensen winderigheid en spijsverteringsproblemen veroorzaken als het in overmaat wordt geconsumeerd (8).
Of dit voor jou geldt, hangt af van de gevoeligheid van je maag. Je kunt dit uittesten door geleidelijk en voorzichtig pasta in je dieet te integreren.
Welke koolhydraatarme alternatieven zijn er voor konjac noedels?
Behalve konjac noedels zijn er nog een aantal andere caloriearme pasta-alternatieven die je kunnen helpen afvallen. Om je een beter overzicht te geven, hebben we de populairste koolhydraatarme pastasoorten op een rijtje gezet die je zullen helpen bij je dieetverandering
- Kikkererwten noedels
- Sojanoedels
- Courgette noedels “Zoodles
- Rode linzen pasta
Het is belangrijk te vermelden dat deze alternatieven sterk van smaak verschillen en niet smaken naar gewone pasta gemaakt van tarwe of volkoren.
Kikkererwten pasta
Deze pastasoort wordt beschouwd als bijzonder eiwitrijk en vetarm. Ze zijn ook rijk aan vezels en onverzadigde vetzuren. Kikkererwtennoedels bevatten ook waardevolle vitaminen en mineralen, zoals ijzer, zink en magnesium. Meestal worden de noedels bereid met tomatensaus of pesto, hoewel ze ook heel geschikt zijn voor Aziatische gerechten.
Sojanoedels
Met 36 gram koolhydraten per 100 gram zijn sojanoedels een van de koolhydraatarme alternatieven. Ze hebben ook een hoog eiwitgehalte, waardoor ze een goede bron van eiwitten zijn, vooral voor sportievelingen en veganisten. De smaak van de noedels is heel mild en heeft een licht nootachtige noot, waardoor ze in alle pastagerechten gebruikt kunnen worden.
Courgette noedels
Courgette noedels, beter bekend als “zoodles”, zijn spiralen van courgette. Snijd, om ze te bereiden, de courgettes met een spiraalsnijder in plakjes voordat je er kort heet water over giet. Met pesto, saus of groenten is de koolhydraatarme pasta een blikvanger in elk gerecht.
Rode linzen pasta
Pasta gemaakt van rode linzen valt in de categorie “langzame koolhydraten”, omdat de peulvruchten zogenaamde langzame koolhydraten bevatten. Deze zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel even langzaam stijgt, wat leidt tot een langer gevoel van verzadiging. Rode linzen pasta bevat ook veel eiwitten in vergelijking met gewone pasta. Ze worden vooral gebruikt in de Italiaanse of Aziatische keuken, hoewel er ook hier geen grenzen zijn.
Conclusie
Konjac noedels winnen aan populariteit omdat ze door hun heilzame voedingsstoffen een gezond alternatief zijn voor gewone pasta. Door hun calorie- en koolhydraatarme eigenschappen ondersteunen ze gewichtsverlies en zijn ze dus geschikt om af te vallen.
In het beste geval maken konjac noedels deel uit van een evenwichtig voedingsplan en worden ze gecombineerd met regelmatige lichaamsbeweging en lichaamsbeweging.
Beeldbron: barmalini / 123rf
Referenties (8)
1.
Chearskul S, Kriengsinyos W, Kooptiwut S, Sangurai S, Onreabroi S, Churintaraphan M, Semprasert N, Nitiyanant W. Immediate and long-term effects of glucomannan on total ghrelin and leptin in type 2 diabetes mellitus. Diabetes Res Clin Pract. 2009 Feb;83(2):e40-2. doi: 10.1016/j.diabres.2008.11.014.
Bron
2.
Birketvedt GS, Shimshi M, Erling T, Florholmen J. Experiences with three different fiber supplements in weight reduction. Med Sci Monit. 2005 Jan;11(1):PI5-8.
Bron
3.
Walsh DE, Yaghoubian V, Behforooz A. Effect of glucomannan on obese patients: a clinical study. Int J Obes. 1984;8(4):289-93.
Bron
4.
Chearskul S, Sangurai S, Nitiyanant W, Kriengsinyos W, Kooptiwut S, Harindhanavudhi T. Glycemic and lipid responses to glucomannan in Thais with type 2 diabetes mellitus. J Med Assoc Thai. 2007 Oct;90(10):2150-7.
Bron
5.
Sood N, Baker WL, Coleman CI. Effect of glucomannan on plasma lipid and glucose concentrations, body weight, and blood pressure: systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2008 Oct;88(4):1167-75. doi: 10.1093/ajcn/88.4.1167.
Bron
6.
Yang J, Wang HP, Zhou L, Xu CF. Effect of dietary fiber on constipation: a meta analysis. World J Gastroenterol. 2012;18(48):7378-7383. doi:10.3748/wjg.v18.i48.7378
Bron
7.
Matsuura Y. Degradation of konjac glucomannan by enzymes in human feces and formation of short-chain fatty acids by intestinal anaerobic bacteria. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 1998 Jun;44(3):423-36. doi: 10.3177/jnsv.44.423.
Bron
8.
healthyhappy.de: Sind Konjak Nudeln gesund und helfen sie beim Abnehmen? Richard Hartmann MSc
Bron