Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

29Bestede uren

14Beoordeelde onderzoeken

80Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote filterkoffietest 2023. Hier stellen we alle filterkoffies voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste filterkoffie voor jou te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je filterkoffie wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Filterkoffie is een van de bekendste en populairste manieren om koffie te bereiden. De koffiefilter werd aan het begin van de 20e eeuw gemaakt door een vrouw die Melitta Bentz heette.
 • Filterkoffie zorgt ervoor dat je geen last meer hebt van hinderlijk koffiedik in je koffie. Het biedt ook veel voordelen voor de gezondheid.
 • Filterkoffie is een manier om koffie te bereiden. Er zijn zes verschillende manieren om filterkoffie te zetten: handfilter, Chemex, AeroPress, French Press, Hario Syphon en Karlsbaden pot.

Filterkoffie: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je filterkoffie koopt

Wat is filterkoffie?

Filterkoffie is een manier van koffie bereiden door heet water op gemalen koffie te gieten die in een filter zit. Het filter voorkomt dat je met koffiedik in je koffie komt te zitten. Het filtert ook koffieoliën en vetten uit de koffie. Er zijn verschillende manieren om filterkoffie te bereiden, die in een latere paragraaf uitvoeriger besproken worden.

Een manier om filterkoffie te bereiden is de Chemex glazen karaf. De Chemex filters hebben fijnere poriën en zijn dikker dan papieren filters. (Image source: unsplash.com / Di Bella Coffee)

Wie heeft filterkoffie uitgevonden?

Het filterkoffieproces werd in het begin van de 20e eeuw uitgevonden door Melitta Bentz. Mellita Bentz was de dochter van een uitgeverij-boekhandelaar uit Dresden. Ze stoorde zich aan het feit dat haar koffie koffiedik bevatte, wat het genot van de koffie vertroebelde. Dus nam ze een oud blikje en prikte gaatjes in de bodem.

In het blik stopte ze een verknipt kladblaadje uit het schriftenboek van haar zoon. Ze zette het blik op een pot en deed er gemalen koffie bij. Ze goot toen heet water over het koffiepoeder en de koffie druppelde in de pot zonder koffiedik – filterkoffie was ontdekt.

In 1908 registreerde ze de koffiefilter bij het patentbureau in Berlijn. In hetzelfde jaar stichtte ze samen met haar man en kinderen een familiebedrijf.

Hoe gezond is filterkoffie?

Zoals het gezegde luidt? De dosis maakt het vergif. Koffie of filterkoffie is gezond, maar alleen met mate. Als je te veel koffie drinkt, riskeer je bijwerkingen zoals rusteloosheid, slapeloosheid, misselijkheid en hartkloppingen.

Filterkoffie is bijzonder gezond omdat de ingrediënten cafestol en kahweol overwegend in het papieren filter worden vastgehouden. Enerzijds drijven deze stoffen de bloedlipiden op en vormen ze een risico voor een hartaanval. Anderzijds hebben ze een anti-kanker werking.

De horeca biedt nu ook filterkoffie aan. (Image source: unsplash.com /Jannis Brandt)

Koffie, of liever de cafeïne die erin zit, biedt veel voordelen

 • Koffie beschermt het hart en vermindert de kans op overlijden met 15%.
 • Koffie beschermt tegen hart- en vaatziekten, maar ook tegen kanker, borstkanker en prostaatkanker.
 • Koffie stimuleert je stofwisseling en stimuleert de vetverbranding. Het kan ook je eetlust afremmen en is daarom een prima hulpmiddel bij het diëten.
 • De cafeïne die het bevat stimuleert je concentratievermogen.
 • Cafeïne verlicht de pijn en kan nuttig zijn bij hoofdpijn en migraine.
 • Cafeïne vermindert het risico op de ziekte van Parkinson.
 • Koffie beschermt de levercellen en heeft positieve effecten op de leverwaarden.

Hoeveel kost filterkoffie?

Er is een grote variatie in prijzen voor filterkoffie. Allereerst kun je onderscheid maken tussen gemalen koffie en hele koffiebonen die je zelf maalt. Gemalen koffie is veel goedkoper dan hele bonen. Je kunt gemalen koffie kopen vanaf ongeveer €7,50 per kilo. Voor koffiebonen moet je rekenen op meer dan 10 € per kilo. Als je waarde hecht aan biologische kwaliteit, moet je iets meer uitgeven.

Type Prijs per kg klassiek Prijs per kg biologisch
gemalen koffie circa 7,50-13 € circa 13-40 €
Koffiebonen circa 12-20 € circa 35-45 €

Wat zijn de verschillende manieren om filterkoffie te bereiden?

Er zijn zes verschillende manieren om filterkoffie te zetten

 • Handfilter
 • Chemex
 • AeroPress
 • Franse pers
 • Hario Syphon
 • Karlsbaden pot

Bereiden met een handfilter is ongecompliceerd en snel. Je plaatst een papieren filter in een handfilter die op een pot staat. Dan hoef je alleen nog maar gemalen koffie en heet water toe te voegen.

Een andere manier om koffie te bereiden is de Chemex, een brouw- en serveervat in één. Het is een glazen flacon in de vorm van een zandloper. Je legt het filter in het glas, vult het met koffiepoeder en vult het aan met heet water.

De AeroPress is een bereidingswijze voor filterkoffie die bestaat uit een zetcilinder, een filterhouder en een persplunjer. Je doet het filter in de filterhouder, schroeft de brouwcilinder en de filterhouder in elkaar en zet hem op een kopje. Je moet er koffiepoeder en heet water aan toevoegen. Na één keer roeren druk je langzaam de persplunjer naar beneden.

De voedingsdeskundige Bas Kast raadt aan om maximaal 5 kopjes filterkoffie per dag te consumeren.

De Franse pers, ook wel perspot genoemd, is een koffiepot waarin koffie gezet wordt. Het koffiedik wordt naar beneden gedrukt met behulp van een plunjer die een zeef bevat.

Een alternatieve manier om filterkoffie te bereiden is de Hario Syphon, die met stoomdruk werkt.

Je kunt ook filterkoffie bereiden met de zogenaamde Karlsbaden pot, die uit porseleinen delen bestaat. Het filter is een porseleinen zeef.

Hoe filterkoffie maken Bereiding
Handfilter Je doet een papieren filter in een handfilter, die meestal van porselein gemaakt is. Plaats dit handfilter op een pot. Doe het koffiepoeder in het papieren filter. Giet dan het hete water over het koffiepoeder.
Chemex De Chemex, een handmatige filterkoffiemachine van glas, werd in 1941 uitgevonden door de scheikundige Peter Schlumbohm. Het is een glazen flacon in de vorm van een zandloper. Het gebruikt bepaalde filters die fijner geporiënteerd en dikker zijn dan gewone filters. Eerst doe je het speciale papieren filter in het glas. Dan vul je het met gemalen koffiepoeder en giet er heet water over.
AeroPress De AeroPress is gemaakt van kunststof en heeft een brouwcilinder, een filterhouder en een persplunjer. Eerst zet je het filter in de filterhouder. Schroef de filterhouder in de brouwcilinder en plaats hem op een kopje. Doe dan koffiepoeder in de zetcilinder en voeg heet water toe. Nadat je kort geroerd hebt, druk je langzaam de persplunjer naar beneden tot de filterhouder bijna bij het koffiepoeder komt. Je kunt de koffie naar behoefte met water bijvullen tot hij de gewenste sterkte heeft bereikt.
French Press De French Press, ook wel perspot genoemd, is een koffiepot waarin de koffie gezet wordt en het koffiedik naar beneden gedrukt wordt met behulp van een plunjer die een zeef bevat. Doe eerst koffiepoeder in de pan, giet er heet water over en roer dan een keer krachtig. Druk de plunjer langzaam en gelijkmatig naar beneden.
Hario Syphon De koffiesyphon werkt met stoomdruk. De syphon bestaat uit twee op elkaar liggende vaten die met een pijp verbonden zijn. Vul eerst water in het onderste vat. Dit water wordt boven de brander verwarmd en stijgt op in het bovenste vat. Daar doe je het koffiepoeder in het hete water en roert het door elkaar. Zodra je de brander uit de sifon haalt, koelt het water af en ontwikkelt een vacuüm in het onderste vat. Deze onderdruk zuigt de koffie door het filter in het onderste vat.
Karlsbaden pot Hij is gemaakt van porseleinen delen. De koffie wordt gefilterd door een fijne porseleinen zeef. Doe het koffiepoeder in het filter en voeg dan heet water toe. Je kunt het porseleinen filter verwijderen als de gewenste hoeveelheid water is doorgelopen.

Voor je al het hete water over het koffiepoeder giet, bevochtig je het koffiepoeder eerst met een klein beetje water, zodat het gaat ‘bloeien’.

Welke koffiebonen zijn geschikt voor filterkoffie?

Welke koffiebonen je voor filterkoffie gebruikt is puur een kwestie van smaak. Je kunt kiezen tussen Arabica en Robusta koffievariëteiten. We hebben de belangrijkste verschillen tussen de twee soorten koffie hieronder op een rijtje gezet.

Weiße Tasse mit Bohnen

Welke koffiesoort geschikt is voor jou is uiteindelijk een kwestie van smaak. (Image source: pixabay.com/ Couleur)

De Arabica soort werd in de 7e eeuw in Ethiopië ontdekt, terwijl de Robusta soort een paar eeuwen later in Uganda werd ontdekt. De koffiebonen verschillen zowel in uiterlijk als in smaak. De Arabica boon heeft een ovale vorm met een S-vormige snede. De Robusta boon heeft een ronde vorm met een rechte brede centrale snede. Terwijl de Arabica soort aromatisch en mild smaakt, heeft de Robusta soort een aardse en bittere smaak.

Koffiesoort Arabica Robusta
Oorsprong Ontdekt in Ethiopië. Ontdekt in Uganda.
Teelt Neemt 60-70 % van de koffieteelt in de wereld in beslag. Neemt 30-40 % van de koffieteelt in de wereld in beslag.
Verschijning Ovale vorm met een S-vormige snede. Ronde vorm met een rechte brede centrale snede.
Smaak Aromatisch en mild. Aards en bitter.
Cafeïnegehalte 1.1-1.7 % 2-4.5 %

Welke maling is de juiste?

De maling van koffiepoeder is een essentiële factor voor een goede smaak. Een onjuiste maling kan een waterige of bittere smaak tot gevolg hebben. De maling verschilt naargelang de manier waarop filterkoffie wordt bereid.

Soort bereiding van filterkoffie Maalgraad
Handfilter medium
Chemex medium
AeroPress fijn-medium
French Press medium-grof
Hario Syphon grof
Karlsbadener Kanne grof

Wat zijn de alternatieven voor filt

 • oploskoffie
 • Koffiepads
 • Koffiecapsules

Een alternatief voor filterkoffie is oploskoffie. Dit is de snelste en gemakkelijkste manier om koffie te bereiden, waarbij de koffie alleen met heet water hoeft te worden aangelengd. Oploskoffie wordt gemaakt van koffiebonen.

We raden je aan de koffiebonen onmiddellijk voor gebruik te malen, zodat geen waardevolle aroma’s verloren gaan.

Behalve filterkoffie kun je ook koffiepads gebruiken. Een koffiepad bestaat uit gemalen koffie die al voorgeportioneerd is. Ze worden gebruikt in een koffiepadmachine.

Je kunt ook koffiecapsules gebruiken, die je in een capsule-machine kunt bereiden. Ook deze zijn voorgeportioneerd.

Besluit: Welke soorten filterkoffie zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je filterkoffie wilt kopen, zijn er twee alternatieven waar je uit kunt kiezen

 • gemalen koffie
 • Koffiebonen

Met behulp van het volgende gedeelte willen we je helpen bij je beslissing, zodat je de voor jou beste soort filterkoffie koopt.

Wat zijn de voordelen en nadelen van gemalen koffie?

Gemalen koffie is veel goedkoper dan koffiebonen. Je bespaart ook tijd omdat je niet eerst de koffiebonen hoeft te malen. Je hoeft dus geen extra molen te kopen. Een nadeel is dat gemalen koffie maar 2 weken bewaard kan worden en dat het koffiearoma betrekkelijk snel vervliegt.

Voordelen
 • Goedkoper dan koffiebonen
 • Niet erg tijdrovend, je hoeft niet te malen
Nadelen
 • Het koffiearoma vervliegt snel
 • Korte houdbaarheid (ongeveer 2 weken)

Je moet de koffieverpakking altijd goed sluiten en op een koele, droge plaats bewaren om de intensiteit van de koffie zo lang mogelijk te behouden.

Wat onderscheidt koffiebonen die je zelf maalt en wat zijn de voor- en nadelen?

Liefhebbers van Frahling zijn onder de indruk van de smaak die komt van koffiebonen die direct voor de bereiding gemalen worden. Voor koffiebonen moet je echter dieper in de buidel tasten.

Voordelen
 • Koffie-aroma blijft langer bewaard
 • Langer houdbaar (ca. 8 weken)
Nadelen
 • Meer tijdrovend
 • Duurder dan gemalen koffie

Je kunt koffiebonen tot 8 weken bewaren omdat de aroma’s en ingrediënten langzamer ontsnappen dan bij reeds gemalen koffiebonen.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om filterkoffie te vergelijken en te evalueren

Wil je koffie kopen? In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om te kiezen tussen de vele mogelijke koffiesoorten.

De criteria die je kunt gebruiken om koffiesoorten te vergelijken

 • Houdbaarheid
 • Oorsprong
 • Kwaliteit
 • Zegel
 • Verpakking

Houdbaarheid

De twee soorten filterkoffie zijn verschillend houdbaar. Koffie die al gemalen is, is ongeveer 2 weken houdbaar als hij al geopend is. Om de smaak van de koffie zo lang mogelijk te bewaren, bewaar je hem op een koele, droge en luchtdichte plaats. Als je koffie zoekt die langer houdbaar is omdat je ze niet zo snel opgebruikt, ga dan voor hele koffiebonen. Deze zijn ongeveer 8 weken houdbaar. Koffiebonen behouden hun aroma langer.

Herkomst

De koffieboon is afkomstig van de koffieplant, een plant die alleen gedijt onder optimale klimatologische omstandigheden. Overwegend tropische en vochtige groeigebieden zijn bijzonder geschikt voor de koffieteelt. Landen die dicht bij de evenaar liggen zijn geschikt voor de koffieteelt. Zo wordt koffie verbouwd in Brazilië, Ethiopië, Nicaragua en Sumatra.

Kwaliteit

Er zijn natuurlijk kwaliteitsverschillen tussen de verschillende koffieproducten. Als je waarde hecht aan biologische kwaliteit, moet je de voorkeur geven aan koffie van biologische teelt. We raden je aan biologische koffie te kopen, ook al is die duurder dan traditionele koffie, want die is niet genetisch gemodificeerd. Je kunt er ook fair trade koffie kopen. In dit geval steun je ook de eerlijke werk- en leefomstandigheden van de boeren in de koffieproducerende streken.

Zegel

Je kunt het verschil in kwaliteit in een oogopslag zien aan de zegels. De zegels geven aan dat de producten van biologische kwaliteit en/of Fairtrade zijn.

Verpakkingen

Het uiterlijk van koffieverpakkingen is voor veel mensen misschien niet belangrijk, maar je wilt misschien koffie die niet alleen lekker smaakt maar ook een goed uitziende verpakking heeft. Om de verpakking wat meerwaarde te geven, proberen fabrikanten exclusieve en aantrekkelijke verpakkingen te ontwerpen.

Wetenswaardigheden over filterkoffie

Welk water is geschikt voor filterkoffie?

Filterkoffie bestaat voor 99% uit water. De kwaliteit van het water heeft dus een grote invloed op de smaak van je koffie. Je kunt mineraalwater gebruiken, kraanwater, gedestilleerd water of speciaal koffiewater.

Mineraalwater is rijk aan sporenelementen en mineralen en voorziet je lichaam van belangrijke stoffen die je nodig hebt om te leven. Je moet beslist mineraalwater kiezen met een zure pH waarde, want zuur is slecht voor je koffiezetapparaat.

Om een ongewenste nasmaak te voorkomen, spoel je het filterpapier voor gebruik even af onder stromend water.

Je kunt ook leidingwater gebruiken. Kraanwater is een goedkoper alternatief voor mineraalwater. Het bespaart je ook het gedoe van het dragen van waterflessen. Over het algemeen kun je in Duitsland zonder aarzelen leidingwater drinken. De kwaliteit van leidingwater hangt echter af van waar je woont.

Als alternatief voor mineraal- en kraanwater kun je gedestilleerd water gebruiken. Gedestilleerd water bevat echter niet alle mineralen en sporenelementen.

Je kunt ook speciaal koffiewater gebruiken. Zowel de pH waarde als de watersterkte worden op koffie afgestemd.

Waarom moet ik zout aan mijn koffie toevoegen?

Een snufje zout gaat bittere koffie tegen. Het natrium dat het bevat verwijdert de bittere stoffen uit de koffie en versterkt de natuurlijke smaak van de koffie. Je kunt het zout vóór het brouwen aan het koffiepoeder toevoegen of het gewoon achteraf aan je afgewerkte koffie toevoegen.

Waarom is filterkoffie gezonder dan espresso?

Zoals gezegd is filterkoffie bijzonder gezond omdat de ingrediënten cafestol en kahweol overwegend in het papieren filter opgesloten zitten. Deze stoffen verhogen het schadelijke LDL cholesterolgehalte. Omdat bij de bereiding van espresso een betrekkelijk grove zeef wordt gebruikt, komen juist deze stoffen in de espresso terecht. Dit is de reden waarom mensen met een slecht cholesterolgehalte beter naar filterkoffie kunnen grijpen.

Anderzijds heeft espresso, door zijn lagere zuurgraad, het voordeel dat het beter verteerbaar is voor gevoelige magen dan filterkoffie. De espressobonen worden langer gebrand, wat de lagere zuurgraad op het eind verklaart.

Beeldbron: pixabay.com/ StockSnap

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies