Laatst bijgewerkt: 25-09-2021

Duitsers eten elke dag ongeveer 95 gram suiker. Dat komt overeen met meer dan 30 kilo zuivere suiker per jaar. “Dat is te veel, zegt de WHO. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie mogen we niet meer dan 25 gram per dag eten, wat overeenkomt met 10 kilo per jaar. De trend gaat dus in de richting van een suikerarmer dieet. Maar wat doe je als je gezonder wilt eten maar toch geen afstand wilt doen van heerlijk ijs?

In het volgende artikel leer je alles wat je moet weten over “ijs zonder suiker”. We vertellen je of suikervrij ijs net zo hemels smaakt als zijn calorierijke tweelingbroer, waar je deze gezonde lekkernij kunt kopen, en hoe je het zelf kunt maken.




Belangrijk om te weten

  • Het vermijden van suiker in je voeding en ijs heeft positieve effecten op je gezondheid. Overgewicht en tandbederf kunnen op deze manier verminderd of voorkomen worden.
  • Suiker vermijden betekent niet automatisch een slechtere smaak. Er zijn nu enkele gezonde alternatieven voor geraffineerde suiker, die je ijs zoet en heerlijk kunnen maken.
  • Een ijsmachine is niet onmisbaar voor zelfgemaakt ijs zonder suiker. Zo’n beetje elk soort ijs kun je in een gezonde versie maken of kopen.

Wat je moet weten over suikervrij ijs en hoe je het maakt:

Het onderwerp suikervrij ijs is de laatste jaren populair geworden in verband met een gezond en suikervrij dieet. Veel mensen willen bewust eten, maar willen niet alles opgeven bij het veranderen van hun eetpatroon. Bijgevolg hebben we een paar vragen voor je uitgefilterd om je te helpen inzicht in dit onderwerp te krijgen.

Wat is ijs zonder suiker?

Strikt genomen is suikervrij ijs niet echt suikervrij. Het verschil met gewoon ijs is dat suikervrij ijs geen extra toegevoegde industrieel geproduceerde (geraffineerde) suiker bevat.

“Suikervrij” betekent niet “vrij van alle suiker”.

Deze suiker wordt vaak ook gewone suiker of huishoudsuiker genoemd.

Maar ijs zonder suiker bevat meestal nog vruchtensuiker (fructose) en melksuiker (lactose) of is gemengd met gezondere suikeralternatieven (1). Bovendien, als je het zelf maakt, is suikervrij ijs vrij van kunstmatige toevoegingen, kunstmatige smaakstoffen en conserveringsmiddelen.

Wat zijn de voordelen van suikervrij ijs?

Geraffineerde suiker in grote hoeveelheden is schadelijk voor ons lichaam en onze gezondheid (2). Te veel ervan maakt ons moe, lusteloos, veroorzaakt spijsverterings- en darmproblemen, zwaarlijvigheid, tandbederf en kan zelfs de vorming van kankercellen bevorderen (3).

eis-ohne-zucker

Suiker is er in vele vormen en kleuren. Het is niet altijd wit en fijnkorrelig. (Image source: uleo / pixabay.com)

Geraffineerde suiker in onze voeding verminderen of elimineren is dus goed voor ons lichaam.

Wat zijn de alternatieven voor geraffineerde suiker om ijs te maken?

Tegenwoordig is er een goede keuze aan alternatieven voor de gewone geraffineerde suiker. In de volgende lijst hebben we een paar van deze alternatieven voor je samengesteld.

  • Data: Dadels bevatten minder calorieën dan suiker. Ze helpen ook de spijsvertering. Als alternatieve zoetstof zijn dadels geschikt als dadelstroop of als gepureerde (9).
  • Aspartaam: Aspartaam is een kunstmatig geproduceerde zoetstof en bevat minder calorieën dan suiker. Omdat de zoetkracht van aspartaam erg hoog is, heb je er minder van nodig om te zoeten. Er is echter al enkele jaren kritiek op het product. Bij overmatige consumptie kan het op lange termijn schade veroorzaken, zoals depressie of hersen- en zenuwbeschadiging (10).
  • Stevia: Stevia bevat geen calorieën. Het veroorzaakt ook geen tandbederf. Bovendien is stevia tot 300 keer zoeter dan gewone suiker. Maar voor de produktie ervan zijn veel chemicaliën nodig. Daarom bestaat er geen biologische stevia. Toch kan stevia normaal gesproken niet zonder suiker. Het product heeft een smaak waar je even aan moet wennen als het zuiver (1) is.
  • Erythritol: Erythritol is absoluut calorievrij, maar heeft slechts 70% van de zoetkracht van gewone suiker. Dit kan echter gecompenseerd worden door een hogere dosering erythritol. Erythritol wordt gemaakt door de fermentatie van koolhydraten (1).
  • Agavesiroop: Agavesiroop wordt gemaakt van Mexicaanse agaves. Het sap wordt eruit gehaald en ingekookt. De fructose en glucose die in het sap zitten geven het zijn zoetheid. Vanwege de mineralen, sporenelementen en secundaire plantaardige stoffen die het bevat, wordt het aangeboden en gezien als een gezonde suikervervanger (4). Maar niet iedereen kan fructose verdragen (5) en te veel fructose maakt je ook dik, sloom en veroorzaakt tandbederf.
  • Ahornsiroop: Om ahornsiroop te verkrijgen wordt sap gewonnen door de stammen van de suikeresdoorn af te tappen. Het sap wordt dan verwarmd en ingedikt. Om dezelfde zoetkracht te bereiken als suiker, heb je veel ahornsiroop nodig. Dit geeft je vergelijkbare caloriewaarden als gewone suiker (6).
  • Kokossuiker: Kokossuiker wordt gemaakt van het sap van de kokospalm. Het uiterlijk lijkt op bruine kristalsuiker. Kokossuiker is een pure vorm van suiker. Het kan in grote hoeveelheden tot hartziekten en zwaarlijvigheid leiden, net als gewone suiker (7).
  • Xylitol (berkensuiker ): Deze suiker is niet direct afkomstig van berkenbomen. Het kan ook gemaakt worden van ander hardhout, stro en maïskolven. Berken suiker heeft 40% minder calorieën dan gewone suiker. Berkensuiker vermindert de ontwikkeling van cariës (8), maar in te hoge doses kan het een laxerende werking hebben.

Zoals je ziet zijn er veel verschillende manieren om je ijs te zoeten. Afhankelijk van wat je zoekt, of het nu calorieën of smaak is, kun je kiezen uit de verschillende alternatieven. Al deze mogelijkheden zijn verkrijgbaar in supermarkten.

Smaakt ijs zonder suiker als gewoon ijs?

Veel mensen kunnen zich afvragen hoe ijs zonder suiker smaakt. IJs is immers ook populair vanwege zijn zoetheid. Maar dat ijs nu zonder geraffineerde suiker verkrijgbaar is, wil nog niet zeggen dat het slechter hoeft te smaken. De hierboven getoonde suikeralternatieven zoeten net zo goed met de juiste dosering.

Vers of bevroren fruit, cacaopoeder en vanille-extract geven ook smaak aan ijs. Bij het maken van je eigen ijs kun je ook je eigen nieuwe lievelingsijs maken, precies zoals je het lekker vindt.

Welke ingrediënten heb ik nodig voor zelfgemaakt ijs zonder suiker?

Je ingrediëntenlijst bestaat in principe uit vaste en vloeibare ingrediënten.

Voor zelfgemaakt ijs heb je niet veel ingrediënten nodig.

Afhankelijk van de soort ijs die je wilt maken, heb je verschillende soorten fruit, chocolade, koekjes, room en melk nodig. Natuurlijk kun je je ijs ook versieren met kleurrijke hagelslag, bijvoorbeeld.

Je kunt ook zelf ijsrepen maken. Je hebt kleine vormpjes nodig en de typische kleine houten stokjes. Als alternatief kun je lege yoghurtpotjes en gewone theelepeltjes gebruiken.

Heb ik een ijsmachine nodig om suikervrij ijs te maken?

Lucht is essentieel voor goed ijs. Het geeft het ijs zijn consistentie. Zonder lucht is het mengsel later gewoon een harde klomp. Als je een ijsmachine gebruikt, roert de machine je ijs voor je terwijl het bevriest. Dit zorgt ervoor dat er voldoende lucht in het ijs komt.

eis-ohne-zucker

Een ijsmachine is een snelle en gemakkelijke manier om heerlijk ijs te maken. Het is echter geen must voor zelfgemaakt ijs. (Foto bron: Son Tung Tran / pixabay).

Een ijsmachine is echter niet absoluut noodzakelijk. Een goede tip om voldoende lucht in het ijs te krijgen is de room goed op te kloppen voor je hem met de andere ingrediënten mengt. Zet het ijsmengsel ten slotte gewoon een paar uur in de vriezer en roer het elk half uur goed door.

Hoe wordt mijn ijs zonder suiker romig?

Bij zelfgemaakt ijs zonder suiker kan het gebeuren dat zich tijdens het invriezen grote ijskristallen vormen. Als dit gebeurt, is je ijs erg hard en moeilijk te portioneren. Om je zelfgemaakte ijs zonder suiker lekker romig te maken, is er een trucje. We raden aan een beetje johannesbroodpitmeel toe te voegen als bindmiddel.

Zijn er ook veganistische versies van suikervrij ijs?

Natuurlijk kunnen dierlijke producten gemakkelijk vervangen worden door veganistische alternatieven. Voor veganistisch ijs kun je plantaardige melk gebruiken in plaats van gewone koemelk. Room wordt gewoon vervangen door veganistische room van soja, kokos, haver of rijst. Je hebt niet per se eieren nodig om ijs te maken en je kunt ook zonder honing om het te zoeten.

Nicecream is heel geschikt om veganistisch ijs te maken. Deze bestaat hoofdzakelijk uit bevroren bananen, die met een beetje melk of plantaardige melk in een standmixer gepureerd worden. Door het fruit van tevoren te bevriezen, ontstaat tijdens het blenden een mooie koele en romige consistentie.

Waar kun je ijs zonder suiker kopen?

Als je je alle moeite wilt besparen om ijs zonder suiker te maken, kun je dat gemakshalve kopen. Sommige suikervrije ijsjes zijn nu in supermarkten verkrijgbaar. Kaufland, REWE en Edeka, onder andere, bieden suikervrij ijs aan.

Recepten voor suikervrij ijs

Je kunt van bijna elke soort ijs een suikervrije versie maken. In het volgende gedeelte vind je wat inspiratie voor suikervrij ijs en een korte lijst van ingrediënten.

IJs hoofdingrediënten
Nicecream bevroren fruit, een beetje melk, mixer.
Vanille-ijs room, vanille-extract, johannesbroodpitmeel, melk, zoetstof.
Yoghurtijs room, yoghurt, johannesbroodpitmeel, zoetstof.
Chocolade-ijs room, cacaopoeder, johannesbroodpitmeel, melk, zoetstof.
Koekjesijs room, vanille extract, koekjes, johannesbroodpitmeel, melk, zoetstof.

Natuurlijk zijn er nog veel meer ijsrecepten. Of het nu citroenijs, kaastaartijs of melkijs is, er zijn geen grenzen aan je fantasie.

Conclusie

Zoals dit artikel laat zien, hoeft ijs niet altijd suikerrijk en ongezond te zijn. Er zijn nu veel alternatieven voor gewone geraffineerde suiker. Je kunt in de supermarkt ook suikervrije ijsvarianten kopen. Maar als je aan de veilige kant wilt staan en echt wilt weten wat er in je ijs zit, raden we je aan om het zelf te proberen maken.

Alles wat je nodig hebt om je eigen ijs te maken zijn een paar basisingrediënten, een ijsmachine of een diepvries. Zelf ijs maken hoeft dus niet ingewikkeld te zijn. Als je onze raad opvolgt, ben je op de goede weg naar het maken van lekker ijs.

Beeldbron: RitaE / Pixabay

Referenties (10)

1. Nussbaumer H. (2019) Süßungsmittel und Zucker. In: Ernährungsempfehlungen bei Typ-2-Diabetes. Springer, Berlin, Heidelberg. https://doi.org/10.1007/978-3-662-57808-7_10
Bron

2. George A. Bray: Dietary Sugar and Body Weight: Have We Reached a Crisis in the Epidemic of Obesity and Diabetes? In: Diabetes Care 2014 Apr; 37 (4): 950 - 956.
Bron

3. Wölnerhanssen BK, Meyer-Gerspach AC. Effekte von Zuckerkonsum auf die Gesundheit und mögliche Alternativen [Health effects of sugar consumption and possible alternatives]. Ther Umsch. 2019 Sep;76(3):111-116. German. doi: 10.1024/0040-5930/a001070. PMID: 31498044.
Bron

4. Goodman S, Vanderlee L, Jones A, White C, Hammond D. Perceived Healthiness of Sweeteners among Young Adults in Canada. Can J Diet Pract Res. 2020 Dec 15:1-5. doi: 10.3148/cjdpr-2020-030. Epub ahead of print. PMID: 33320777.
Bron

5. Gaughan S, Ayres L, Baker PR II. Hereditary Fructose Intolerance. 2015 Dec 17 [updated 2021 Feb 18]. In: Adam MP, Ardinger HH, Pagon RA, Wallace SE, Bean LJH, Mirzaa G, Amemiya A, editors. GeneReviews® [Internet]. Seattle (WA): University of Washington, Seattle; 1993–2021. PMID: 26677512.
Bron

6. Perkins TD, van den Berg AK. Maple syrup-production, composition, chemistry, and sensory characteristics. Adv Food Nutr Res. 2009;56:101-43. doi: 10.1016/S1043-4526(08)00604-9. PMID: 19389608.
Bron

7. Alternative sugars: Coconut sugar. Br Dent J 223, 749 (2017). https://doi.org/10.1038/sj.bdj.2017.1011
Bron

8. Bánóczy J. Zuckerersatzstoffe in der Kariesprävention [Sugar-substitutes in the prevention of dental caries (author's transl)]. Zahn Mund Kieferheilkd Zentralbl. 1979;67(4):339-45. German. PMID: 42237.
Bron

9. Ritter, C.(2016): Superfoods von A bis Z gegen Krebs. 101 Gewürze, Früchte und Gemüße. Münschen: F.A. Herbig Verlagsbuchhandlung GmbH.
Bron

10. Naik AQ, Zafar T, Shrivastava VK. Health Implications Associated with Aspartame Consumption: A Substantial Review. Pak J Biol Sci. 2018;21(3):127-134. doi: 10.3923/pjbs.2018.127.134. PMID: 30187722.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Monografie
Nussbaumer H. (2019) Süßungsmittel und Zucker. In: Ernährungsempfehlungen bei Typ-2-Diabetes. Springer, Berlin, Heidelberg. https://doi.org/10.1007/978-3-662-57808-7_10
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
George A. Bray: Dietary Sugar and Body Weight: Have We Reached a Crisis in the Epidemic of Obesity and Diabetes? In: Diabetes Care 2014 Apr; 37 (4): 950 - 956.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Wölnerhanssen BK, Meyer-Gerspach AC. Effekte von Zuckerkonsum auf die Gesundheit und mögliche Alternativen [Health effects of sugar consumption and possible alternatives]. Ther Umsch. 2019 Sep;76(3):111-116. German. doi: 10.1024/0040-5930/a001070. PMID: 31498044.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Goodman S, Vanderlee L, Jones A, White C, Hammond D. Perceived Healthiness of Sweeteners among Young Adults in Canada. Can J Diet Pract Res. 2020 Dec 15:1-5. doi: 10.3148/cjdpr-2020-030. Epub ahead of print. PMID: 33320777.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Gaughan S, Ayres L, Baker PR II. Hereditary Fructose Intolerance. 2015 Dec 17 [updated 2021 Feb 18]. In: Adam MP, Ardinger HH, Pagon RA, Wallace SE, Bean LJH, Mirzaa G, Amemiya A, editors. GeneReviews® [Internet]. Seattle (WA): University of Washington, Seattle; 1993–2021. PMID: 26677512.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Perkins TD, van den Berg AK. Maple syrup-production, composition, chemistry, and sensory characteristics. Adv Food Nutr Res. 2009;56:101-43. doi: 10.1016/S1043-4526(08)00604-9. PMID: 19389608.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Alternative sugars: Coconut sugar. Br Dent J 223, 749 (2017). https://doi.org/10.1038/sj.bdj.2017.1011
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Bánóczy J. Zuckerersatzstoffe in der Kariesprävention [Sugar-substitutes in the prevention of dental caries (author's transl)]. Zahn Mund Kieferheilkd Zentralbl. 1979;67(4):339-45. German. PMID: 42237.
Ga naar bron
Monografie
Ritter, C.(2016): Superfoods von A bis Z gegen Krebs. 101 Gewürze, Früchte und Gemüße. Münschen: F.A. Herbig Verlagsbuchhandlung GmbH.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Naik AQ, Zafar T, Shrivastava VK. Health Implications Associated with Aspartame Consumption: A Substantial Review. Pak J Biol Sci. 2018;21(3):127-134. doi: 10.3923/pjbs.2018.127.134. PMID: 30187722.
Ga naar bron
Recensies