Laatst bijgewerkt: 25-09-2021

Onze selectiecriteria

21Onderzochte producten

51Bestede uren

24Beoordeelde onderzoeken

145Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote indoor sportschoenen test 2023. Hier stellen we alle indoor sportschoenen voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste indoor sportschoenen voor jou te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je indoor sportschoenen wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Voor zaalsporten gebruiken sporters speciale zaalschoenen met een slijtvaste en gladde zool. De optimale binnenschoen biedt een zeer goede demping en zorgt voor een stevige en veilige voet.
 • Criteria als demping, pasvorm, gewicht, bovenmateriaal en stabiliteit maken verschillende indoor sportschoenen vergelijkbaar en zijn belangrijke factoren bij de aanschaf.
 • Het assortiment binnenschoenen is zeer groot. Of ze nu online of in speciaalzaken gekocht worden, indoor sportschoenen zijn er in ontelbare kleuren, modellen en varianten.

Beste indoor sportschoenen: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je binnensportschoenen koopt

Wat zijn binnensportschoenen?

Binnensportschoenen zijn sportschoenen die uitsluitend in de sporthal, dus binnenshuis, gedragen worden.

De meest voorkomende sporten die binnenschoenen vereisen zijn voetbal, tennis, handbal en basketbal.

Elk van deze sporten stelt andere eisen aan jou en je schoeisel. Daarom zijn er voor elke sport specifieke zaalschoenen.

De binnenschoenen worden door de fabrikanten vaak afgekort met de volgende letters: IC (Indoor Wedstrijd), IT (Indoor Training) of IN (Indoor).

Er zijn echter ook zaalschoenen die niet speciaal voor een bepaalde sport ontworpen zijn. Deze worden meestal trainingsschoenen genoemd en zijn goede allrounders.

Waarom moet ik extra binnensportschoenen gebruiken?

Alleen al omwille van de netheid mag je binnenshuis alleen binnenschoenen gebruiken. Maar prestatie is ook een belangrijke factor voor indoor sportschoenen.

Sportschoenen die je buiten draagt worden vast en zeker vuil. Zelfs grondig schoonmaken kan kleine steentjes en vuil niet helemaal verwijderen, en daarom zijn zaalschoenen in veel sportzalen verplicht.

Als je binnenshuis sport, heb je ook de juiste schoenen nodig. Deze moeten lichtgekleurde en slijtvaste zolen hebben die geen donkere strepen achterlaten op de vloer van de hal. Buitenschoenen met donkere zolen zijn in de meeste sporthallen verboden. (Image source: 123rf.com / 60388839)

Bovendien zijn de zolen van buitensportschoenen meestal niet slijtvast en laten ze zwarte strepen achter op de vloer van de hal. Binnenschoenen hebben daarom een speciale zool die niet kan schuren.

Logischerwijze zijn binnenschoenen ontworpen voor gebruik binnenshuis. Je hoeft geen compromissen te sluiten, want de omstandigheden in sporthallen zijn bijna altijd identiek.

Terwijl sportschoenen voor buiten op verschillende ondergronden moeten presteren, zoals gras, teer, zand of tartan, hebben binnenschoenen altijd dezelfde ondergrond.

Dit betekent dat het aspect van de profieldiepte verwaarloosd kan worden en dat de aandacht gericht kan worden op de optimale demping van de schoen, die voor de genoemde sporten enorm belangrijk is.

Besluit: Welke soorten indoor sportschoenen zijn er en welke is de juiste voor jou?

De keuze tussen de verschillende soorten zaalsportschoenen moet gemaakt worden op grond van de sport die je beoefent. Voetbal, tennis, handbal en basketbal zijn het belangrijkst.

Elk van deze sporten stelt andere eisen aan je schoeisel en bepaalt welk type zaalschoen je moet kiezen.

 • Voetbalschoenen
 • Tennisschoenen
 • Handbalschoenen
 • Basketbalschoenen

In de volgende tabel hebben we de belangrijkste kenmerken van de verschillende soorten zaalsportschoenen voor je samengevat:

Stabiliteit Demping Gewicht Mobiliteit
Voetbalschoenen Slecht Slecht Zeer licht Zeer goed
Tennisschoenen Goed Goed Iets zwaarder Goed
Handbalschoenen Goed Goed Licht Goed
Basketbalschoenen Zeer goed Zeer goed Zwaar Slecht

Wat is er speciaal aan voetbalschoenen en wat zijn hun voor- en nadelen?

Voetbal je regelmatig bij een club of met je hobby-team? Dan moet je beslist een voetbalschoen kopen.

Het gladde bovenmateriaal is speciaal ontworpen voor balcontact en biedt daardoor een beter balgevoel dan gewone trainings- of joggingschoenen.

Voordelen
 • Beter gevoel voor de bal
 • Meer beweeglijkheid
 • Zeer licht
Nadelen
 • Slechtere demping
 • Minder stabiliteit

Sommige varianten van voetbalschoenen hebben een geïntegreerde sok die betere steun en meer beweeglijkheid belooft.

Wat zijn de voordelen en nadelen van tennisschoenen?

De eisen voor een tennisschoen zijn duidelijk – stabiliteit, demping en grip!

Een snelle start, een verandering van richting, abrupt remmen of glijden naar een bijna onbereikbare stop, je voeten en je gewrichten krijgen in het tennis heel wat te verduren.

Voordelen
 • Goede demping
 • veel stabiliteit
Nadelen
 • Iets zwaarder

Een tennisschoen is ontworpen om zulke extreme belastingssituaties te weerstaan en je gewrichten zo goed mogelijk te beschermen. Het gewicht speelt een minder grote rol.

Wat is belangrijk aan handbalschoenen en wat zijn hun voor- en nadelen?

De eisen voor een handbalschoen zijn vergelijkbaar met die voor tennis. Een goede handbalschoen wordt enerzijds gekenmerkt door veel stabiliteit, voor snelle richtingsveranderingen, maar ook door een goede demping, die bij elke landing je gewrichtsbanden en botten beschermt.

Maar een licht gewicht en een goede grip zijn ook heel belangrijke factoren bij handbalschoenen voor snelle trappen en maximale beweeglijkheid.

Voordelen
 • Veel stabiliteit
 • Goede beweeglijkheid
 • Goede demping
Nadelen
 • Iets duurder

Een gebied dat handbalschoenen onderscheidt van volleybalschoenen is de loopafstand. De afgelegde loopafstand bij handbal is groter dan bij volleybal en daarom moeten de demping van de zool en het loopcomfort daar ook op berekend zijn.

Wat zijn de bijzondere kenmerken van een basketbalschoen en wat zijn de voor- en nadelen?

Basketbalschoenen verschillen van andere sportschoenen allereerst in hoogte. Door de veelvuldige sprongen bij basketbal en de talrijke abrupte richtingsveranderingen is het uiterst belangrijk dat de enkels van de spelers beschermd zijn om te voorkomen dat ze verdraaien.

Voordelen
 • Extreme stabiliteit
 • Zeer goede demping
Nadelen
 • Minder beweeglijkheid
 • Zwaarder
 • Iets duurder

De demping van basketbalschoenen is ook enorm belangrijk vanwege de vele sprongen en moet de gewrichten beschermen.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om indoor sportschoenen te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele mogelijke indoor sportschoenen.

De criteria die je kunt gebruiken om de verschillende sportschoenen te vergelijken zijn o.a.

 • Kussen
 • Fit
 • Gewicht
 • Boven
 • Stabiliteit
 • Ontwerp

In het volgende lees je over de respectieve criteria en ontdek je waarom het voor jou zinvol is om een model op basis van de criteria te kopen of niet.

Demping

Een sterke demping is van cruciaal belang voor de gezondheid van je kniegewrichten, enkels en ruggenwervelschijven. Het dempt stoten op de harde binnenvloer en voorkomt verwondingen.

In principe geldt: hoe harder de demping van de schoen, hoe beter de verende werking. Je kunt zien of de schoen goede demping heeft door naar de binnenbekleding te kijken.

Vooral de hielzone draagt een groot deel van de belasting, en daarom moet de schoen op dit punt bijzonder goed gedempt zijn. Dit is de enige manier om de belasting tot een minimum te beperken en de voet optimaal te ondersteunen.

Afhankelijk van de soort sport die je beoefent, moet je veel waarde hechten aan dit aspect.

Fit

Alleen een goed passende schoen kan je optimale steun geven en je beschermen tegen blessures.

Daarom moet je eerst onderscheid maken tussen heren- en damesschoenen. Ze verschillen in voetvorm en zijn gebaseerd op gemiddelde geslachtsspecifieke maten.

Wist je dat het in veel sporthallen verplicht is sportschoenen te dragen met naturelkleurige of lichtgekleurde zolen?

Binnensporten worden vaak gekenmerkt door snelle richtingsveranderingen en abrupte stopbewegingen. De naturelkleurige en lichtgekleurde zolen voorkomen dat er gekleurde strepen op de zaalvloer achterblijven. Intussen zijn er echter ook gekleurde schoenzolen die tegen schuren bestand zijn.

De binnenschoen mag niet te strak en niet te los zitten. Een comfortabele pasvorm zorgt ervoor dat je je volledig op je training of wedstrijd kunt concentreren.

Met behulp van een verstandig sluitsysteem kan de schoen zich nog meer individueel aan je voet aanpassen en hem zo nog meer stabiliteit en zekerheid geven.

Afhankelijk van het merk en model kan de maat van je binnenschoenen verschillen van je gebruikelijke schoenmaat. Vaak heb je voor sportschoenen een halve of hele maat groter

nodig dan voor straatschoenen.

Gewicht

Als je snel wilt zijn, moet je letten op het gewicht van je schoenen. Hiervoor geldt: hoe lichter je schoen, hoe sneller je ermee kunt bewegen. Dienovereenkomstig moet ook het gewicht van een binnenschoen een belangrijk criterium zijn bij de keuze van wat je koopt.

Lichte schoenen zijn enorm voordelig bij voetbal of handbal, omdat ze een betere beweeglijkheid en snellere trappen mogelijk maken.

Gemiddelde gewichtsspecificaties voor de verschillende binnenschoenen:

Model Gewicht
Voetbalschoenen 150 tot 250g
Tennisschoenen n.v.t.
Handbalschoenen 250 tot 300g
Basketbalschoenen 300 tot 350g

Bovenmateriaal

Het bovenmateriaal moet soepel genoeg zijn om goed aan de voet te passen. Op sommige plaatsen moet hij echter stabiel zijn om optimale steun te bieden. De fabrikanten gebruiken meestal echt leer, synthetisch leer of synthetische materialen zoals netstof.

Duurzaamheid en kwaliteit zijn hier vaak een factor. Leer is steviger en gaat veel langer mee, maar het is ook zwaarder. Synthetisch, soms meerlagig materiaal is harder, maar toch lichter dan echt leer.

Hier moet je de optimale combinatie van stabiliteit en gewicht vinden die het beste bij je past.

Stabiliteit

Het maakt niet uit welke sport je beoefent, stabiliteit is belangrijk!

Daarom moet een binnensportschoen je voet stabiliteit bieden om een stevige grip te garanderen en je ligamenten en gewrichten te beschermen.

Wist je dat zelfs de beste binnenschoenen hun grip verliezen als er stof en vuil op de vloer ligt?

Om je binnensportschoenen weer antislip te maken, kun je de zool met water bevochtigen of met bijvoorbeeld haarlak besproeien.

Stabilisatoren moeten geïntegreerd worden, vooral in het middenvoetgebied , om de voet steeds in de juiste positie te houden en zo verdraaiing te voorkomen.

Bij basketbalschoenen en soms ook bij handbal- of voetbalschoenen merk je dat de schoen opgetrokken is in het gebied van de enkel. Dit is ook bedoeld om de gewrichten te beschermen en te stabiliseren en verdraaiing te voorkomen.

Design

Natuurlijk speelt ook de vormgeving van de schoenen een rol. Afhankelijk van de persoon, soms meer en soms minder. Maar je belangrijkste aandacht bij een sportschoen moet duidelijk gaan naar functionaliteit en comfort.

Welke soort schoen je ook kiest, er is een ruime keuze aan modellen, kleuren en variaties.

Smaken verschillen en zo ook de meningen over bepaalde ontwerpen. Er zijn veel klassieke en tijdloze modellen, maar ook elk jaar nieuwe vernieuwende ontwerpen met felle kleuren en verschillende kleurencombinaties.

Bepaal gewoon wat je het mooist vindt en volg niet alleen de trends!

Beeldbron: 123rf.com / 38362682

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies