Laatst bijgewerkt: 25-08-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

22Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

62Verzamelde opmerkingen

Of het nu in een dokterspraktijk is of thuis, er zijn instrumenten die onmisbaar zijn om mogelijke gezondheidsproblemen op te sporen. Vandaag vertellen we je bij Fitforbeach welke de beste otoscopen zijn die er op de markt zijn, waar je ze kunt krijgen, en hoe je kunt weten welke geschikt is voor jou.

In een notendop is een otoscoop een instrument waarmee we de gehoorgang kunnen observeren, hoewel het vaak ook gebruikt wordt voor de keel en de neus. Het is een van de eerste instrumenten die we gebruiken bij het onderzoeken van een patiënt, of we nu een algemene controle doen of een meer specifiek probleem bekijken.
Belangrijk om te weten

 • Otoscopen hebben drie hoofdonderdelen: een handvat, een kop, en een kegel. De variabiliteit van deze onderdelen bepaalt het type otoscoop en hoe hij zijn voornaamste doel zal vervullen: holtes kunnen waarnemen die met het blote oog onmogelijk te bereiken zijn.
 • Er zijn verschillende soorten otoscopen, en het gebruik dat we er van gaan maken bepaalt welke we moeten kopen. Met andere woorden, een otoscoop kopen voor de praktijk van een specialist is niet hetzelfde als er een kopen voor thuis.
 • Bij de keuze van een otoscoop die aan onze behoeften en doelstellingen beantwoordt, zijn de belangrijkste aankoopfactoren: Gebruik, mate van complexiteit, materiaal, en prijs-kwaliteit verhouding. We moeten weten waar elk van deze variabelen uit bestaat om te kunnen bepalen welk instrument voor ons het nuttigst zal zijn.

Beste Otoscopen: Onze selectie

Koopgids

De markt voor medische hulpmiddelen is zeer gevarieerd, met producten die sterk in complexiteit variëren, afhankelijk van het gebruik. Daarom moeten we in gedachten houden wat onze behoeften zijn, waarvoor we het product zullen gebruiken, en waar elk verschillend soort instrument voor werkt. In dit deel leggen we uit hoe je de beste optie voor jou kunt vinden.

Otoscopen zijn nodig voor het onderzoeken van mensen van alle leeftijden, en zijn een van de meest gebruikte instrumenten in de medische wereld. (Foto: Katarzyna Białasiewicz / 123rf.com)

Wat is een otoscoop en wat zijn de voordelen ervan?

Met een otoscoop kunnen we plekken zichtbaar maken die zonder hulp van een gespecialiseerd instrument moeilijk te zien zijn. Het wordt vooral in het oor gebruikt, bijvoorbeeld om ziekten zoals infecties of andere aandoeningen van de gehoorgang op te sporen.

Het kan echter ook gebruikt worden om andere gebieden zoals de keel en de neus te bekijken. Daarom is het van essentieel belang dat elke dokter en, eerlijk gezegd, elk huishouden een otoscoop heeft om zich ervan te vergewissen dat er op deze plaatsen geen onregelmatigheden zijn.

Anderzijds moet men voorzichtig zijn met het gebruik van de otoscoop, want alleen een dokter kan met zekerheid weten hoe hij gebruikt moet worden en waarvoor. Hier volgen de voor- en nadelen van de aanschaf van een otoscoop, zowel voor persoonlijk gebruik als voor een dokterspraktijk.

Voordelen
 • Onmisbaar in allerlei medische praktijken
 • Over het algemeen gemakkelijk te gebruiken
 • Nuttig om onregelmatigheden op te sporen
 • Helpt om het oor beter schoon te maken
 • Multifunctioneel
Nadelen
 • Sommige zijn niet ontworpen voor persoonlijk gebruik
 • Moet een basiskennis hebben van het te observeren gebied om nuttig te zijn
 • Vereist een uitstekende reiniging
 • Bij onoordeelkundig gebruik kan het schadelijk zijn (vooral voor de oren)

Traditionele of digitale otoscoop – waar moet je op letten?

Otoscopen zijn er in verschillende soorten, maten, materialen, en vormen, dus de aanschaf van zo’n instrument kan verwarrend zijn. Een van de belangrijkste verschillen is of ze digitaal of mechanisch werken, dus we beginnen met de verschillen uit te leggen tussen een traditionele otoscoop (met lens) en een digitale otoscoop.

Traditionele otoscoop. Ze bestaan uit een handvat, waarin meestal ook de batterij zit; een kop die een bol en een vergrootglas bevat; en een kegel, het deel van het instrument dat in het oor wordt gestoken. Er zijn otoscopen met verschillende verlichtingssystemen, zoals halogeen, vezeloptisch, of LED. De kenmerken van elk worden hieronder toegelicht.

Traditionele otoscopen zijn er in verschillende prijsklassen. De goedkoopste otoscopen zijn traditionele otoscopen, hoewel een exemplaar van hoge kwaliteit erg duur kan zijn. Over het algemeen hebben deze otoscopen een langere levensduur. Deze zijn echter alleen bedoeld om een ander te onderzoeken, en werken niet voor persoonlijk gebruik.

Digitale otoscoop. In plaats van een beeld door een lens uit te zenden, maakt de digitale otoscoop een digitaal beeld dat op een scherm geprojecteerd wordt, en vele zelfs met een mobiele telefoon verbonden kan worden. Digitale otoscopen zijn er in verschillende prijzen, hoewel de goedkoopste van de digitale otoscopen niet van goede kwaliteit zullen zijn voor professioneel gebruik.

Digitale otoscopen hebben het voordeel dat het prettiger is om naar het beeld te kijken, dat van goede kwaliteit is omdat, hoewel ze vaak LED verlichting bevatten die vanaf het apparaat bediend kan worden, de camera de verlichting zelf regelt.

Zoals alle elektronische apparaten kunnen digitale otoscopen echter meer onderhoud nodig hebben vanwege hun elektrische functies. Als laatste voordeel functioneren digitale otoscopen voor zelfonderzoek, en sommige kunnen foto’s en video’s maken.

Traditionele otoscoop Digitale otoscoop
Kosten Minder duur (per model) Over het algemeen duurder
Verlichting Verschillende soorten verlichting Zelfregulerend licht
Kwaliteit Langere levensduur Vereisen meer zorg
Functies Voor het onderzoeken van anderen geen beeld vastleggen. Kan voor persoonlijk gebruik zijn, beeldopname

Otoscopen worden ook door dierenartsen gebruikt. (Foto: Alfred Hofer /123rf.com)

Koopcriteria: factoren waarmee je verschillende modellen otoscopen kunt vergelijken en beoordelen

Tenslotte bieden we je bij Fitforbeach een beknopte lijst van factoren waarmee je rekening kunt houden bij de aankoop van je otoscoop, afhankelijk van je specifieke behoeften. Als je al deze punten overwogen hebt, weet je waar je je aankoop op moet baseren en hoeveel je bereid bent in je instrument te investeren

 • Gebruik
 • Soort licht
 • Lens
 • Niveau van complexiteit
 • Materiaal
 • Prijs-prestatie verhouding

Het beoogde gebruik

van je otoscoop is waarschijnlijk de belangrijkste factor, want een otolaryngoloog zal niet dezelfde otoscoop gebruiken als een student, iemand die zijn kinderen wil controleren of iemand die er een voor persoonlijk gebruik wil.

Persoonlijk gebruik. Als je overweegt een otoscoop voor jezelf te kopen, is het duidelijk dat je geen traditionele otoscoop kunt gebruiken, want het beeld moet op een scherm geprojecteerd worden. Digitale otoscopen zijn een uitstekende optie, vooral die welke met een mobiele telefoon verbonden kunnen worden. Er zijn goedkope opties als je geen uitzonderlijk goede beeldkwaliteit nodig hebt.

Professioneel gebruik. Een otoscoop voor professioneel gebruik zal variëren naargelang de arts. Als de arts voortdurend de oren, keel, of neus van zijn of haar patiënten zal onderzoeken, is een hoogwaardige traditionele otoscoop aan te bevelen. Als de arts beeldvorming nodig heeft, zou een digitaal instrument met hoge definitie ideaal zijn. Een huisarts kan van alles hebben, van een zakotoscoop tot een digitale otoscoop.

Educatief gebruik. Voor een student geneeskunde kunnen we traditionele zak otoscopen aanbevelen, want die kunnen ze overal mee naartoe nemen. Ze zijn ook een goed hulpmiddel om te leren hoe je patiënten moet observeren. Digitale otoscopen zijn een andere goede optie, hoewel ze wat minder praktisch zijn wat vervoer betreft.

Soorten licht

De soort licht is een van de belangrijkste aankoopcriteria, want de soort verlichting beïnvloedt de beeldkwaliteit aanzienlijk. Verschillende lampen dienen verschillende functies, dus het soort licht hangt sterk samen met het gebruik. De volgende lijst legt uit welke soorten licht je kunt gebruiken, en in welk geval.

Halogeen licht. Bij otoscopen met halogeenlicht bevindt de lichtbron zich in het hoofd. Dit maakt directe verlichting van het te onderzoeken gebied mogelijk, wat vooral nuttig is voor het onderzoeken van diepe holten zoals de keel. Niet aanbevolen voor huishoudelijk gebruik omdat de lamp een deel van het gezichtsveld bedekt, wat verwarring kan veroorzaken.

Fiber optic light. De verlichting van deze instrumenten komt van het handvat, wat ze comfortabeler in het gebruik maakt. Het beeld is vrij van schaduwen en obstructies, wat het perfect maakt voor het onderzoeken van kleine holtes zoals oren en neus.

XENON licht. Het is een soort wit licht, dat zeer krachtig en helder is, en een goede beeldkwaliteit geeft. Het is de minst voorkomende soort lamp in otoscopen, maar hij is van hoge kwaliteit en bruikbaar voor elk soort onderzoek.

LED. Dit zijn zeer krachtige lampen, zeer aan te bevelen, hebben een laag stroomverbruik en worden meestal met een kabel opgeladen. Digitale otoscopen werken meestal met LED licht, dat helder, zuinig en gemakkelijk te bedienen is. Hij wordt aanbevolen voor alle soorten onderzoek.

Lens

Een laatste aspect dat je bij je traditionele otoscoop moet overwegen is het type lens, want dat zorgt voor het beeld. Lenzen variëren in principe in vergroting, waardoor je de patiënt op verschillende schalen kunt observeren.

Zorg ervoor dat de otoscoop die je koopt goede referenties heeft voor de beeldkwaliteit, en maak je vertrouwd met de verschillende beschikbare vergrotingen. Veel otoscopen worden geleverd met meerdere lenzen, of hebben een functie waarmee je de vergroting kunt instellen. De meeste otoscopen hebben een vergroting van “x3” of “x4”, wat voldoende is om een onderzoek uit te voeren.

Mate van complexiteit

Ook het gebruik bepaalt de mate van complexiteit die nodig is, of we alleen een zak otoscoop zonder complexe functies nodig hebben of dat we een instrument met meerdere functies nodig hebben. Met complexiteitsniveau bedoelen we drie niveaus: complex, eenvoudig en draagbaar (je zou het bijna “wegwerp” kunnen noemen)

Complex. Voor specialisten. Bevat veel onderdelen, soms zwaarder, voor een vaste praktijk. Voorbeeld: meer geavanceerde digitale otoscopen verbonden met beeldschermen, verpakte otoscopen van bekende medische merken.

Eenvoudig. Traditionele of digitale otoscopen die mobiliteit mogelijk maken, maar oncomfortabel zouden zijn om bijvoorbeeld dagelijks door een ziekenhuis te lopen. Perfect voor thuis of een huisartsenpraktijk.

Draagbaar of “wegwerp”. Zak otoscopen die onder de 500 MXN zijn, zijn gemakkelijk mee te nemen, hebben niet al te veel functies, maar omvatten alleen de basisprincipes. Het is ook handig dat veel onderdelen voor eenvoudigere otoscopen apart te koop zijn.

Materiaal

In principe heeft het materiaal van onze otoscoop zowel te maken met de kwaliteit als met de prijs en het gebruik ervan. Het is belangrijk dat, afhankelijk van onze doelstellingen, elk materiaal een bepaald gewicht heeft, en op verschillende manieren verzorgd moet worden.

Plastic. Kunststof otoscopen zijn meestal minder duurzaam dan aluminium of metalen otoscopen en zijn over het algemeen minder esthetisch aantrekkelijk. Er zijn echter ook otoscopen van goede kwaliteit in kunststof verkrijgbaar, afhankelijk van het model en type otoscoop. Dit geldt vooral voor traditionele otoscopen.

Aluminium of metaal. Je vindt ze meestal in complexere of gespecialiseerde traditionele otoscopen, die samen met hun aanvullende onderdelen in een pakket worden opgeborgen. Ze zijn esthetischer en duurzamer, hoewel ze zwaarder kunnen zijn.

Als we eenmaal duidelijk zijn over de kwaliteit van de otoscoop die we volgens de bovenstaande factoren nodig hebben, kunnen we teruggaan naar ”

Hoeveel kost hij?

Kortom, hoeveel zijn we bereid te investeren?

Goede prijs, lage kwaliteit. Eenvoudiger otoscopen, zoals zak otoscopen (merk op dat niet alle zak otoscopen van mindere kwaliteit zijn), hebben meestal een mindere kwaliteit of een kortere levensduur dan hoger geprijsde otoscopen. Overweeg of je een meer “vervangbare” otoscoop nodig hebt, zoals in het geval van een student, bijvoorbeeld.

Goede prijs, goede kwaliteit. Intermediaire” otoscopen, die niet overdreven duur zijn, maar wel een aanzienlijke levensduur hebben. De meeste otoscopen die zowel door huisartsen als door particulieren voor persoonlijk gebruik gebruikt worden, vallen in dit gamma.

Hoge prijs, uitstekende kwaliteit. Een specialist zal een product van betere kwaliteit nodig hebben, dat meestal meer dan 3000 MXN zal bedragen. Natuurlijk is dit voor deze specialisten een uitstekende investering, dus loont het de moeite een otoscoop uit te zoeken die complex is en een hoge duurzaamheid heeft.

Veel succes met je keuze!

(Foto: Katarzyna Białasiewicz / 123rf.com) (Zichtbare foto: Katarzyna Białasiewicz / 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies