
Onze selectiecriteria
Welkom bij onze grote thermosokken test 2023. Hier stellen we alle thermische sokken die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.
We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste thermische sokken voor je te vinden.
Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je thermische sokken wilt kopen.
Belangrijk om te weten
- Thermische sokken waren oorspronkelijk bedoeld voor wandel- en trektochten, maar zijn nu ook te vinden bij andere sporten, zoals fietsen, paardrijden of voetbal. Ook thuis en in het dagelijkse werkleven zijn ze erg populair geworden.
- Thermische sokken verhogen niet alleen het loopcomfort, maar helpen ook de voeten te isoleren, terwijl ze tegelijk door een hoge ademende werking hogere transpiratieniveaus voorkomen.
- Anders dan gewone sneakersokken of knuffelsokken is de praktische functionele kleding meestal gemaakt van hoogwaardiger materialen, die gekenmerkt worden door duurzaamheid en stevigheid.
Beste Thermosokken: Onze selectie
Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je thermosokken koopt
In de volgende paragrafen beantwoorden we vragen die je jezelf misschien al gesteld hebt om je te helpen beslissen of je al dan niet thermosokken moet kopen.
Voor wie zijn thermosokken bedoeld?
Maar als je van sport houdt of geïnteresseerd bent in bijvoorbeeld kamperen, kom je nauwelijks aan functionele sokken toe.
Ze beschermen je voeten niet alleen tegen vocht en kou, maar geven je ook een comfortabel gevoel en ondersteunen je bewegingen.
Allereerst zijn ademende sportsokken geschikt voor iedereen, niet alleen voor atleten en buitensporters.
Wat zijn de voor- en nadelen van thermosokken?
[/procon] We hebben de voor- en nadelen voor je samengevat in het volgende kader:
Besluit: Welke soorten thermosokken zijn er en welke is geschikt voor jou?
Als je eenmaal besloten hebt om thermische sokken te kopen, is het belangrijk om na te gaan welk type voor jou geschikt is. Daarom zullen we in de komende paragrafen de verschillende materialen waarvan functionele sokken gemaakt zijn uitvoerig bekijken.
Deze materialen spelen een sleutelrol bij het bepalen van belangrijke factoren zoals thermische isolatie, ademend vermogen en vochttransport.
In principe zijn de volgende materialen ingeburgerd geraakt
- Katoen
- Nieuwe wol
- Synthetische vezels
De volgende paragrafen gaan uitvoerig in op elk van de bovengenoemde soorten en tonen de respectieve voor- en nadelen.
Wat onderscheidt katoenen thermosokken en wat zijn hun voor- en nadelen?
Katoen is een natuurlijke vezel, dus wordt hij niet chemisch veranderd. Het wordt rechtstreeks uit de katoenplant gewonnen en gekweekt in gebieden met een warm klimaat, zoals India.
Omdat katoen weinig allergisch is en niet krast, is het het meest gebruikte materiaal in de textielproductie. Ongeveer 33% van de produktie van textielvezels in de wereld bestaat uit katoen. Het wordt echter ook gebruikt in de geneeskunde en in de cosmetica.
Thermische sokken van katoen zijn bijzonder geschikt voor kortere uitstapjes in de zomer. Voor langere tochten is een ander materiaal te verkiezen, want katoenen sokken nemen grote hoeveelheden vocht op maar drogen langzaam en bevorderen zo de vorming van blaren.
Wat onderscheidt thermische sokken van scheerwol en wat zijn hun voor- en nadelen?
Scheerwol is ook een natuurlijke vezel. In tegenstelling tot katoen wordt scheerwol echter niet uit plantaardige bronnen verkregen, maar uit dierlijke, namelijk uit de vacht van levende schapen.
Afhankelijk van het ras kunnen er verschillen in kwaliteit zijn – het Merino schaap levert hier de wol met de beste kwaliteit.
Zuiver scheerwol wordt gekenmerkt door een bijzonder goede thermische isolatie, waarbij de wol zelf niet zozeer opwarmt als wel de warmte van het eigen lichaam weerkaatst. Scheerwol is daarom ook erg populair in de textielproductie.
Thermische sokken van scheerwol zijn bijzonder geschikt voor langere tochten, want ze voeren vocht sneller af dan katoen en zijn daardoor comfortabeler om te dragen.
Wat onderscheidt thermische sokken van synthetische vezels en wat zijn hun voor- en nadelen?
Synthetische vezels zijn geen natuurlijke vezels maar door de mens gemaakte vezels, d.w.z. het is textiel dat met behulp van chemische processen uit steenkool of aardolie gewonnen of gemodificeerd wordt.
Dit fabricageproces zorgt voor bijzonder stevige, vormvaste en duurzame materialen, zodat bijvoorbeeld sokken vele jaren zonder problemen gedragen kunnen worden.
Ook synthetische vezels geven een aangenaam gevoel op de huid, maar er moet speciale aandacht besteed worden aan de juiste pasvorm, anders kunnen zich snel blaren vormen. Omdat ze heel snel drogen, zijn ze ook geschikt voor langere tochten.
Sommige sokken zijn gemaakt van een all-round of hybride materiaal, d.w.z. ze bestaan uit meerdere lagen van verschillende materialen. Ze combineren dus de voordelen van de andere materialen en zijn daarom ideaal voor wie onzeker kan zijn!
Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om thermische sokken te vergelijken en te beoordelen
Hieronder willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om thermische sokken te vergelijken en te beoordelen. Subjectieve factoren zoals kleur, patroon en grootte worden niet uitvoerig bekeken, hoewel ze ook een belangrijke rol spelen bij de aankoopbeslissing.
Natuurlijk is het materiaal van de sokken even belangrijk, maar daar zijn we al uitvoerig op ingegaan.
We zullen de volgende criteria in de volgende paragrafen meer gedetailleerd voorstellen
- Fit
- Opvulling
- Verwarmingselementen
- Zorg
- Tog waarde
Dit zijn typische producteigenschappen die het je gemakkelijker moeten maken het juiste model voor je te kiezen.
Fit
Je moet veel belang hechten aan de juiste pasvorm van je sokken. Niet elke sok is even geschikt voor elke voet. Verschillen in maat en snit komen het meest voor bij mannen- en vrouwensokken, omdat hun voeten verschillende breedtes hebben.
Thermische sokken hebben vaak ook een ergonomische pasvorm, die bij gewone sokken meestal ontbreekt. De ergonomische pasvorm is aangepast aan het doel van het kledingstuk, bijvoorbeeld bepaalde sporten, en is bedoeld om de voet optimaal te ondersteunen bij beweging.
De verkeerde snit of de verkeerde sokmaat kan bij het dragen dus tot bijzonder onaangename drukpunten leiden of zelfs de bewegingsvrijheid van de drager beperken of belemmeren.
Padding
Thermische sokken zijn vaak gevoerd bij de hielen en de ballen van de voeten, zodat de voet beter kan rollen. Dit wordt verondersteld tot een beter draag- en loopcomfort te leiden. Toch kan niet als algemene regel gezegd worden dat gevoerde sokken beter zijn dan ongevoerde. In plaats daarvan moet de sok passen bij de schoen in kwestie.
Hoge wandelschoenen ondersteunen de enkel en zijn meestal zelf goed gewatteerd. Extra opvulling in de sokken is dus onnodig en mogelijk ook hinderlijk. Lichte wandelschoenen daarentegen hebben van zichzelf weinig opvulling en moeten daarom aangevuld worden met gevoerde sokken.
Als je niet zeker weet welke sokken bij welke schoenen passen, kun je het beste ter plaatse advies vragen of de aanbevelingen van de fabrikant bekijken.
Omdat de materialen van de sokken een bepaalde functie hebben, worden ze tot deze groep van textiel gerekend. Andere eigenschappen zijn waterbestendigheid, ademend vermogen, UV-bestendigheid en vuilafstotendheid.
Verwarmingselementen
Sommige thermische sokken hebben verwarmingselementen voor extra warmteontwikkeling aan de voeten. Meestal werkt dit door een verwarmingsspiraal die door de sok loopt en door elektriciteit wordt aangedreven.
Een andere mogelijkheid is het gebruik van verwarmingskussens die met plakstrips aan de sok bevestigd zijn. Hier wordt warmte opgewekt door een chemische reactie op basis van de oxidatie van ijzerpoeder.
De stroomvoorziening voor de vaker gebruikte verwarmingsspiraal wordt geleverd door middel van een ingebouwde of bijgeleverde oplaadbare batterij, die bijvoorbeeld met drukknopen aan de schacht van de sok bevestigd is, en die kan worden opgeladen via het elektriciteitsnet in huis.
Voor meerdaagse tochten is het aan te raden verschillende oplaadbare batterijen mee te nemen om voortdurend warmte op te wekken. Sommige modellen werken ook met batterijen, maar die zijn minder milieuvriendelijk en minder ergonomisch ontworpen dan oplaadbare batterijen.
Opgemerkt moet worden dat zulke sokken aanzienlijk duurder kunnen uitvallen dan de gewone modellen. Afhankelijk van het model moet hier een budget van 20 tot 200 euro worden uitgetrokken.
Extra verwarmingselementen zijn bijzonder geschikt voor diabetici, want die hebben vaak last van koude voeten door een slechte bloedsomloop.
Verzorging
Een goede verzorging draagt bij tot een lange levensduur van de produkten en een beter draagcomfort. Dit kan variëren naargelang het materiaal. In de regel geeft de fabrikant op het etiket passende verzorgingsvoorschriften, waar je op moet letten vóór het wassen. In het algemeen geldt:
Katoenen sokken moeten gewassen worden op maximaal 40 graden Celsius en gestreken op maximaal niveau 2.
Voor sokken van nieuwe wol is eenvoudig luchten vaak voldoende, want de wol reinigt zichzelf meestal goed. Anders kun je ze het beste wassen op maximaal 30 graden op het fijne wasprogramma en niet strijken, want de kreukels verdwijnen vanzelf.
Synthetische vezels zijn vrij gemakkelijk te verzorgen. We raden aan ze te wassen op maximaal 40 graden Celsius en ze niet te strijken.
Als er verwarmingselementen zijn, moet je die vóór het wassen verwijderen en de sokken in een waszakje doen. Je moet ook centrifugeercycli en agressieve wasmiddelen vermijden.
Het is over het algemeen aan te bevelen een mild of wolwasmiddel te gebruiken om thermosokken te wassen.
Tog waarde
De Tog-waarde is een universele meeteenheid voor de warmteweerstand van textiel. Meer bepaald wordt het gebruikt om de thermische prestaties te meten van bijvoorbeeld kledingstukken of dekens. Hoe hoger de tog-waarde, hoe warmer het textiel u zal houden. De volgende tabel dient als leidraad:
Product | Tog waarde |
---|---|
Gemiddelde thermische sokken | 0,89 tog |
Bijzonder warme thermische sokken | 2,3 tog |
Lichte zomerdekens | 3,0 – 4,5 tog |
Dikke winterdekens | 12,0 – 13,5 tog |
Beeld bron: 123rf.com / 45161412