Laatst bijgewerkt: 23-09-2021

Onze selectiecriteria

10Onderzochte producten

16Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

78Verzamelde opmerkingen

In de winter zijn donsjassen voor mannen geen zeldzame verschijning. Ze zijn bij veel mensen erg populair vanwege hun sterke thermische prestaties. Door de kleine vertakkingen van het dons wordt de warmte optimaal opgeslagen. Sommige soorten dons zijn duurder dan andere, vanwege hun zeldzaamheid en warmte.

Met onze grote donsjack voor mannen test 2023 willen we je helpen het beste donsjack voor mannen voor jou te vinden. We hebben verschillende jacks met elkaar vergeleken en de respectieve voor- en nadelen op een rijtje gezet. Dit moet je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk maken.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Donsjassen voor mannen zijn jassen die populair zijn om zowel dagelijks te dragen als voor buitensporten, omdat ze je extra warm houden.
 • Er zijn drie verschillende soorten dons die gebruikt worden bij de vervaardiging van donsjacks voor mannen. Het duurst is eiderdons, gevolgd door ganzendons. Het goedkoopste dons is eendendons.
 • Neer wordt geplukt. Sommige bedrijven plukken het dons van eendenvogels terwijl ze nog leven. Andere bedrijven staan erom bekend dat ze niet levend plukken. Binnen de EU is levend plukken verboden.

Donsjack voor mannen: favorieten van de redactie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een donsjack voor mannen

koopt

Wat is een donsjack voor mannen?

Een donsjack voor mannen is een jack dat met dons gevuld is. Dons houdt je erg warm en is daarom vooral populair voor winterjassen.

Er zijn donsjassen voor vrouwen, mannen en kinderen. Het dons is meestal omgeven door materiaal waar het dons niet doorheen kan ontsnappen.

Donsjassen voor mannen zijn meestal ademend. Door hun lichte gewicht zijn ze vooral populair bij buitensporters. Het is echter niet alleen populair voor sport, maar ook voor dagelijks gebruik. Dons is meestal omgeven door een waterafstotende stof. Jassen van hoge kwaliteit beschermen ook tegen wind.

Voor wie is een donsjack voor mannen geschikt?

Donsjassen voor mannen zijn overal erg populair. Ze worden vooral in de winter en in koude streken gedragen omdat ze je erg warm houden.

Donsjassen voor mannen zijn op veel gebieden erg populair.

In de winter worden donsjassen voor mannen vaak in het dagelijks leven gebruikt. Ze zijn echter ook erg populair voor sport. Donsjassen worden vooral bij bergsporten gebruikt omdat ze warmte het best opslaan en vasthouden. Ze wegen ook heel weinig, wat ideaal is voor langere maar ook korte tochten.

Welke soorten donsjassen zijn er voor mannen?

Donsjassen voor mannen verschillen vooral daarin dat het dons van verschillende dieren afkomstig is. Dons wordt verkregen uit drie verschillende dieren.

 • Eiderdons
 • Bukken
 • Ganzendons

Eiderdons

Eiderdons is afkomstig van de eidereenden die uitsluitend in IJsland leven. Ze hebben de grootste diameter van alle donssoorten. Omdat ze zo zeldzaam zijn, zijn ze ook het duurst. De dieren zijn beschermd, dus je kunt er zeker van zijn dat ze niet geleden hebben.

Ganzendons

Ganzendons is warmer dan eendendons, maar niet zo warm als eiderdons. Dons dat van ganzen wordt verkregen wordt vaak van de dieren geplukt terwijl ze nog leven. Als je dus een met ganzendons gevoerd jack koopt, let er dan op dat het dons niet levend geplukt is.

Eendendons

Eendendons is het goedkoopste dons. Dit komt omdat eendendons je niet zo warm houdt als ganzen- of eiderdons. Ze zijn de kleinste van de drie soorten dons.

Daunenjacke Herren-2

Er zijn drie verschillende soorten dons. Eiderdons is het grootste dons, gevolgd door ganzendons. Het kleinste dons komt van eenden.
(Image source: 123rf.com / andreadonetti)

Wat zijn de alternatieven voor het donsjack voor mannen?

Een alternatief voor het donsjack voor mannen is een jack van polyester. Polyester is waterafstotend en daarom bijzonder geschikt als je aan sport doet. De jas slaat warmte iets anders op. Warmte doet microvezels hechten.

De warmte wordt opgeslagen en vastgehouden in de luchtgaten. De structuur lijkt op die van een donsje en komt er heel dicht bij in termen van opwarming. We hebben beide jassen vergeleken en de voor- en nadelen op een rijtje gezet.

Donsjack

Voordelen
 • Lichtgewicht
 • Is opgerold kleiner dan een polyester jack
 • Voelt zacht aan
Nadelen
 • Niet zo waterafstotend als plastic jack
 • Nat dons klontert en houdt niet langer warmte vast
 • Droogt langzamer dan plastic jack
 • Soms wordt dons levend van dieren geplukt en lijden de dieren
 • Duur

Plastic jasje

Voordelen
 • Dieren hoeven niet te lijden
 • Houdt vocht en vochtigheid beter buiten dan dons
Nadelen
 • Niet zo zacht als dons
 • Zwaarder dan dons

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om verschillende donsjassen voor mannen te vergelijken en te beoordelen

Kwaliteit

Als het om donsjassen voor mannen gaat, zijn enerzijds de soort dons en anderzijds de hoeveelheid dons bepalend voor de kwaliteit. Eiderdons houdt je het warmst en is daarom van de beste kwaliteit. Dons dat van ganzen afkomstig is houdt je ook erg warm, maar niet zo warm als eiderdons. Het kleinste dons komt van eenden.

De donsgetal wordt gemeten in “cuin”.

Het aantal donsjes vertelt hoe warm het donsjack voor mannen is. Hoe meer dons, hoe warmer de jas je zal houden. Een minimum van 500 cuin wordt aanbevolen voor buitensporters. Mensen die tijd doorbrengen in ijzige gebieden kunnen voor hun jassen beter een minimum van 700 cuin kiezen.

Maat

Donsjassen voor heren zijn er in alle maten. Jassen zijn er van heel klein tot plus maten. Als je een donsjack voor mannen koopt, zorg er dan voor dat je dagelijkse kleren er goed onder passen. Vaak dragen mensen in de winter dikke truien, dus moet het jack iets groter zijn om er gemakkelijk onder te passen.

Gewicht

Het gewicht speelt een bijzonder belangrijke rol bij de keuze van een jas. Hoe lichter een jas is, hoe comfortabeler hij is om te dragen. Buitensporters, vooral bergbeklimmers, letten vooral op het gewicht. Voor sommige sporten telt elk grammetje dat gedragen moet worden.

Kleur

Donsjassen voor mannen zijn er in ontelbare kleuren. Rode, blauwe en groene jassen zijn bijzonder populair. Kleuren als paars zijn ook verkrijgbaar, maar komen minder vaak op de markt.

Er zijn ook veelkleurige jassen of jassen met patronen of tekens.

De kleurkeuze is aan jou. Je kunt gewoon kiezen welke kleur je het mooist vindt.

Ontwerp

Het ontwerp varieert naargelang de fabrikant. Donsjacks voor heren hebben vaak zakken aan de buitenkant en aan de binnenkant.

Bij bijna elk donsjack wordt een capuchon geleverd, want die biedt extra bescherming tegen de kou.

De andere vormgeving hangt af van de fabrikant, zoals hierboven vermeld. Er zijn bijvoorbeeld jassen met een logo of met verschillende ritsen of koorden. Donsjassen voor mannen zijn ook verkrijgbaar in verschillende patronen. Je kunt gewoon het ontwerp kiezen dat je het mooist vindt.

Wetenswaardigheden over donsjassen voor mannen

Hoe lang gaat een donsjack voor mannen mee?

Een donsjack voor mannen wordt blootgesteld aan allerlei spanningen die de levensduur van het jack verkorten. Enerzijds slijten ze naarmate ze vaker gedragen worden, omdat de stof door de wrijving steeds dunner kan worden, wat tot gaten leidt. Ook nattigheid kan zijn tol eisen van een donsjack.

Zodra dons vochtig wordt, klontert het samen en neemt het vaak niet meer de oorspronkelijke vorm aan als het droog is. Mocht het dons gaan klonteren, dan kunnen sommige stomerijen helpen. Ze blazen de jassen weer op en het dons keert terug in zijn oorspronkelijke vorm.

Hoe maak je donsjassen voor mannen schoon?

Er zijn twee manieren om een donsjack voor mannen te wassen. Of je maakt het thuis schoon of je brengt het naar een stomerij. We hebben beide mogelijkheden voor je uitgezocht en stellen ze hieronder voor.

Thuis schoonmaken

Als je je jas thuis wilt schoonmaken, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste moet je nooit wasverzachter gebruiken. Wasverzachter kan ervoor zorgen dat het dons aan elkaar gaat kleven.

Dit betekent dat de warmte verloren gaat. Ten tweede moet je het jack niet wassen bij temperaturen boven de 30 graden, want te hoge temperaturen kunnen het materiaal en het dons beschadigen.

Stomerij Het is ook mogelijk je jasje bij een stomerij te laten reinigen.

De prijs hangt af van het donsjack zelf. Meestal beginnen de prijzen voor een schoonmaakbeurt bij 15€. Veel stomerijen bieden ook aan om de jassen na het schoonmaken op te blazen, zodat de kleine vezels van het dons zich van elkaar scheiden en de jassen weer warmer zijn. Zulke extra diensten kunnen de prijzen verhogen.

Hoe wordt dons verkregen?

Down is afkomstig van watervogels. Ze bestaan uit de opwarmende laag veren die onder de gewone verenlaag zit. Het dons wordt van de vogel geplukt. Sommige bedrijven plukken het dons terwijl de vogels nog leven.

De vogels lijden hevige pijn. Deze techniek is in de EU verboden. Van andere bedrijven is bekend dat ze het dons alleen plukken van dieren die al dood zijn. Bij het kiezen van een donsjas voor mannen moet je er dus op letten dat het dons van dode dieren afkomstig is.

Welke zegels zijn er voor donsjassen voor mannen?

Om er zeker van te zijn dat de dieren niet geleden hebben omdat hun dons levend van hen geplukt is, zijn er verschillende zegels waarvan je zeker kunt zijn dat het dons op een respectabele manier verkregen is. We hebben een paar zegels voor je uitgezocht.

 1. Verantwoorde Down Standaard
 2. Omlaag Pass
 3. Wereldwijde Traceerbare Neer Standaard

Van alle drie de organisaties is bekend dat ze streng zijn in het niet martelen van dieren. Dus als je deze zegels op je donsjack voor mannen ziet, kun je er zeker van zijn dat er niet levend geplukt is.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies