Laatst bijgewerkt: 25-09-2021

Onze selectiecriteria

21Onderzochte producten

30Bestede uren

20Beoordeelde onderzoeken

112Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote koffiecapsules test 2023. Hier stellen we alle koffiecapsules voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste koffiecapsules voor jou te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je koffiecapsules wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Om een capsule-apparaat te kunnen gebruiken, heb je ook de bijbehorende koffiecapsules nodig. Deze capsules maken het mogelijk om snel en gemakkelijk koffie te bereiden.
 • De meeste koffiecapsules zijn gemaakt van aluminium, plastic of een combinatie van beide.
 • Veel koffiecapsules kunnen gemakkelijk gerecycleerd worden door ze naar de fabrikant terug te sturen of ze bij het plastic afval te doen. Er zijn ook biologisch afbreekbare capsules.

Beste koffie capsules: Onze selectie

Gids: vragen die je moet behandelen voor je koffiecapsules koopt

Waar kun je koffiecapsules kopen?

Afhankelijk van welk capsulesysteem je kiest, heb je meer of minder mogelijkheden om de juiste koffiecapsules voor je capsule machine te kopen.

Sommige leveranciers werken uitsluitend met hun eigen merkwinkels. De capsules worden dan in deze winkels verkocht of je kunt ze bij je thuis bestellen, maar in dat geval moet je meestal extra bezorgkosten betalen.

Produktbild Kaffeekapseln

Sommige koffiecapsules van leveranciers zijn recyclebaar en hebben minder invloed op het milieu.

Andere koffiecapsules zijn gemakkelijker bereikbaar. Je kunt ze overal krijgen in kruidenierswinkels, drogisterijen, warenhuizen of speciaalzaken.

Als je op zoek bent naar unieke, exclusieve capsules of graag grotere hoeveelheden tegelijk bestelt, kun je op internet ook heel interessante aanbiedingen vinden.

Wist je dat een volwassene veilig vier tot vijf koppen koffie per dag kan drinken?

Niet de hoeveelheid koffie maar het cafeïnegehalte is doorslaggevend. Een volwassene kan gemakkelijk tot 400 milligram cafeïne per dag verdragen. Hoeveel cafeïne je binnenkrijgt hangt af van de sterkte van de koffie en de grootte van het kopje. Een gemiddeld koffiekopje met een inhoud van 200 ml bevat ongeveer 85 milligram cafeïne.

Waar zijn koffiecapsules van gemaakt?

De meeste koffiecapsules zijn gemaakt van een combinatie van metaal (vooral aluminium) en kunststof. Dit creëert natuurlijk afval.

Er zijn echter leveranciers die maar met één materiaal werken, d.w.z. dat ze voor hun capsules alleen aluminium of 100% plastic gebruiken. Hun capsules kunnen om die reden volledig gerecycleerd worden, en hebben minder invloed op het milieu.

Een ander groen alternatief wordt geboden door koffiecapsules die bijna helemaal van plantaardig materiaal gemaakt zijn, en die al verkrijgbaar zijn. Je kunt deze koffiecapsules gewoon weggooien, in de bak voor organisch afval gooien of composteren, want ze zijn 100% biologisch afbreekbaar en dus milieuvriendelijk.

Zijn er ook herbruikbare koffiecapsules?

Er zijn enkele fabrikanten die koffiecapsules aanbieden die je zelf kunt vullen. Deze capsules zijn meestal gemaakt van plastic, roestvrij staal of een combinatie van deze twee materialen.

Kaffeetasse und Früchtebrot

Ten eerste zijn ze heel gemakkelijk te gebruiken met de bijbehorende machines. Anderzijds maken ze de bereiding mogelijk van de verschillende soorten koffie die de consument nu kent uit cafés of internationale koffiehuisketens. (Foto: congerdesign / pixabay.com)

Volgens de fabrikanten zijn de herbruikbare capsules compatibel met een grote verscheidenheid aan capsule-machines. Sommige leveranciers hebben zelfs producten ontwikkeld voor verschillende capsule systemen.

Als je besluit een herbruikbare capsule te gebruiken, zijn er natuurlijk voordelen en nadelen.
Aan de positieve kant

 • Lage prijs op lange termijn
 • Gratis keuze uit koffiebonen
 • Bescherming van het milieu

De negatieve punten zijn:

 • Het vullen van de herbruikbare capsules is iets omslachtiger
 • De eenvoud, snelheid en het gemak van het gebruik van een capsuleermachine lijden er dus onder
 • Je moet ook langer experimenteren om de juiste maalgraad van koffiebonen te vinden waarmee je koffie zonder problemen zet
 • Uiteindelijk wordt met deze methode geen crema gemaakt

Besluit: Welke soorten koffiecapsules zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe kun je drie verschillende soorten koffiecapsules onderscheiden

 • Koffie capsules met Arabica bonen
 • Koffiecapsules met Robusta bonen
 • Koffiecapsules met Arabica-Robusta melange

Afhankelijk van hoe je je koffie graag drinkt, is de ene of de andere soort meer geschikt voor je. In het volgende willen we je helpen uit te zoeken welke soort koffiecapsules het beste bij je past. Daartoe zullen we de drie hierboven genoemde soorten koffie duidelijk voorstellen en uitleggen wat in elk geval hun voor- en nadelen zijn.

Wat zijn de ingrediënten van Arabica koffie in koffiecapsules en wat zijn de voordelen en nadelen ervan?

Arabica koffie is de meest waardevolle koffiesoort in termen van kwaliteit. Omdat ze op meer dan 1000 meter hoogte worden geteeld, bevatten Arabica bonen een bijzonder hoog aroma, omdat ze langzamer rijpen.

Koffiecapsules met Arabica bonen onderscheiden zich daarom door hun volle smaak. Deze wordt vaak beschreven als zoet, karamelachtig, mild en fijnzuur. Deze kenmerken komen ook tot uiting in de prijs. Arabica koffie is populair vanwege zijn hoge kwaliteit en kost verhoudingsgewijs meer geld dan melanges.

Voordelen
 • Veel aroma
 • Volle smaak
 • Licht verteerbaar
Nadelen
 • Minder cafeïne
 • Duur

Zelfs als je maag wat gevoeliger is, is Arabica koffie de betere keuze omdat hij minder chlorogeenzuur bevat dan Robusta koffie. Het cafeïnegehalte is daarentegen lager in Arabica bonen.

Wat zijn de ingrediënten van Robusta koffie in koffiecapsules en wat zijn de voordelen en nadelen ervan?

Robusta koffie wordt gekenmerkt door zijn sterke, wrange en rokerige smaak. In vakjargon heet dit “lichaam”. Dit betekent: de koffie behoudt zijn eigen en typische smaak, ook nadat hij met melk verdund is.

Robusta koffie is voordeliger voor koffieproducenten omdat hij veel beter bestand is tegen plagen tijdens de teelt.

Dit is gemakkelijker voor je portemonnee omdat het verhoudingsgewijs goedkoper is dan Arabica koffie. Als je heel sterke koffie uit je koffiecapsules wilt drinken, let er dan op dat ze Robusta bonen bevatten. Dit is verantwoordelijk voor de verhoogde intensiteit.

Voordelen
 • Meer cafeïne
 • Goedkoper
Nadelen
 • Hardere smaak
 • Weinig smaak

Robusta koffie zou averechts werken voor mensen met maagproblemen, omdat hij meer chlorogeenzuur bevat, dat intolerant is voor de maag. Opmerking: Als de koffiebonen traditioneel en dus zacht gebrand zijn, is het chlorogeenzuurgehalte ook aanzienlijk verminderd.

Let op: Het is de moeite waard om op de verpakking of de website van de fabrikant te kijken. Het is niet ongewoon dat je op de verpakking geen informatie vindt.

Wat zijn de ingrediënten van een koffiemelange van Arabica en Robusta in koffiecapsules en wat zijn de voor- en nadelen?

Een mengsel van de twee bonen kan de voordelen van Arabica en Robusta combineren en individuele voorkeuren duidelijk maken. Afhankelijk van de mengverhouding kunnen de intensiteit en de smaak aangepast worden. Voor jou betekent dit dat je kunt kiezen uit een enorme variëteit.

Voordelen
 • Relatief goedkoop
 • Hoog cafeïnegehalte
 • Grotere keuze
Nadelen
 • Mogelijk wrange smaak, afhankelijk van melange en koffiebranding

Maar de koffiecapsules worden ook betaalbaarder in prijs omdat goedkopere Robusta bonen gebruikt worden. Opmerking: Bij gelijkmatig mengen kan echter de wrange en rokerige smaak van de Robusta bonen weer op de voorgrond treden. Voor mensen met een gevoelige maag kan dit bij industrieel roosteren ook negatieve effecten hebben.

Aankoopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om koffiecapsules te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om koffiecapsules te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald product geschikt voor je is of niet.

Samengevat zijn dat:

 • Werkingssfeer
 • Intensiteit
 • Speciale kenmerken
 • Cafeïnegehalte

In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Volume

Bedenk voor je koopt hoeveel koffiecapsules je nodig hebt. Natuurlijk moet je rekening houden met praktische criteria zoals het aantal drankjes dat je dagelijks drinkt, hoe vaak je capsules wilt kopen, en of er kortingen zijn voor grotere bestellingen.

Maar het is ook belangrijk om te weten of je liever steeds een bepaalde koffiesoort drinkt of de verschillende mogelijkheden wilt uitproberen, of hoeveel ruimte je in je keuken hebt om de koffiecapsules op te bergen.

Als je voor de eerste keer een koffiecapsule koopt die je nog nooit geproefd hebt, moet je er ook rekening mee houden dat hij misschien niet naar je smaak is. In dit geval is het waarschijnlijk niet de moeite om enkele tientallen capsules te kopen.

Elke portie koffiecapsules is anders. Bepaal voor jezelf hoeveel capsules je ongeveer nodig hebt en welke soorten je kiest.

Intensiteit

Intensiteit gaat over hoe sterk en aromatisch de koffie is. Dit hangt af van verschillende factoren, zoals de soort koffiebonen die gebruikt wordt, de melange en de branding. De intensiteit van koffiecapsules wordt meestal aangegeven op een tienpuntsschaal, waarbij 1 het minst sterk is en 10 zeer vol.

De volgende tabel toont de verschillende intensiteitsniveaus en hun smaken:

Ook hier geldt: Je moet eerst je weg door de selectie proeven om te zien welke intensiteit je het beste smaakt. Een goede indicatie van wat je lekker zou kunnen vinden is echter hoe je je koffie het liefst drinkt.

Als je een espresso drinker bent die hem het liefst kort, zwart en sterk drinkt, moet je eens rondkijken tussen koffiecapsules vanaf ongeveer intensiteitsniveau 6. Ben je echter meer een gelegenheidsdrinker, of kies je meestal voor melkdranken met suiker en/of siroop, dan zijn de mildere capsules tot hooguit niveau 5 waarschijnlijk geschikt voor je.

Probeer verschillende soorten capsules uit om te zien welke je het lekkerst vindt. Ze verschillen in intensiteit.

Speciale kenmerken

Op veel koffiecapsules staat extra informatie, zoals informatie over allergenen, ingrediënten of certificeringen. Als je bijzonder geïnteresseerd bent in een bepaald gebied, kan deze informatie nuttig zijn en je beslissing vergemakkelijken.

Produktbild Kaffeekapseln

Koffiecapsules zijn er zowel met als zonder cafeïne. De keuze aan cafeïnevrije capsules is echter beperkter.

Cafeïnegehalte

Naast cafeïnehoudende koffiecapsules zijn er natuurlijk ook cafeïnevrije versies verkrijgbaar voor alle capsulesystemen. Hoewel de keuze aan cafeïnevrije koffiecapsules vrij beperkt is in vergelijking met de cafeïnehoudende, vind je ook op dit gebied steeds meer aanbod.

Wist je dat het wekeffect van koffie pas na 15 tot 30 minuten begint?

Cafeïne maakt je wakker, al is het maar voor korte tijd. Het stimuleert het cardiovasculaire systeem en het centrale zenuwstelsel. Hoe intens cafeïne je beïnvloedt is individueel en kan niet bepaald worden door geslacht of grootte. Mensen reageren verschillend, sommigen kunnen meerdere kopjes verdragen en voelen slechts een licht effect. Voor anderen is één kopje al genoeg om zich energieker te voelen.

Foto credit: CITYEDV / pixabay.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies