
Onze selectiecriteria
Vandaag gaan we het hebben over een instrument dat een beroepssport geworden is: de pijl en boog.
Gebruikt in wedstrijden over de hele wereld, is de pijl en boog geëvolueerd en tegenwoordig zijn er verschillende modellen, met verschillende eigenschappen voor elke persoon, kennisniveau en doel.
Te midden van zoveel mogelijkheden laten we je in dit artikel zien waar je op moet letten voor je de pijl en boog koopt die aan je verwachtingen en behoeften zal voldoen.
Belangrijk om te weten
- Boogschieten is een sport geworden die mensen van alle leeftijden aantrekt.
- Tegenwoordig is er een enorme verscheidenheid aan pijl en boog modellen voor elk doel en elke persoon.
- We laten je zien welke kenmerken het ene model van het andere onderscheiden en hoe je de ideale pijl en boog kunt kiezen.
Beste Pijl en boog: Onze selectie
Koopgids
Of je nu al boogschieten beoefent of niet, het is belangrijk te weten dat je om de ideale uitrusting te kopen rekening moet houden met je doel, je kennisniveau, naast andere factoren.
Daarom hebben we deze Koopgids gemaakt met alle informatie die je nodig hebt om de beste beslissing te nemen bij het kopen van de meest geschikte pijl en boog.
(Bron: 422737 / Pixabay)
Wat is een pijl en boog?
Strijkstokken bestaan uit gebogen, buigzame segmenten met twee uiteinden die met een touw verbonden zijn. Op de pees rust de achterkant van de pijl, een staafvormig projectiel dat een doordringende punt heeft.
Als de pees naar achteren gespannen is, wordt de boog gebogen. En zodra de pees wordt losgelaten, wordt de pijl met grote snelheid voortgestuwd in de richting die de boogschutter wijst.
Hoe groter de trekkracht, hoe groter de afstand die de pijl aflegt en de kracht van zijn inslag.
Verder moet je tijdens het maximaal trekken aan een touwtje een gewicht van tot 120 pond dragen, wat overeenkomt met ongeveer 54 kg. Daarom is dit een sport die lichamelijke conditie vereist.
Dit is ook de reden waarom deze uitrusting in de loop van de tijd geëvolueerd is, ook wat het fabricagemateriaal betreft.
Oorspronkelijk was de pijl en boog van hout gemaakt. Vanaf de tweede helft van de twintigste eeuw begon men ze te vervaardigen van sterkere, lichtere en duurzamere materialen, zoals koolstofvezel, glasvezel en sommige metaallegeringen.
Ook al zijn er tegenwoordig verschillende soorten pijl en boog, van de meest traditionele tot de meest moderne.
Toch zijn er maar twee modellen pijl en boog die als sport gebruikt worden. We bespreken ze uitvoerig onder Aankoopcriteria.
Wanneer verscheen de pijl en boog?
En dit bewijs verschijnt in de meeste culturen, van de Nubiërs, via de Amerikaanse Indianen, tot de Europeanen en de Chinezen. In het begin waren de twee belangrijkste toepassingen van de pijl en boog de jacht en oorlogsvoering.
Als wapen voor jacht en oorlogsvoering werd de pijl en boog gebruikt vanaf het paleolithicum tot hij plaats maakte voor vuurwapens. Maar met de verschijning van vuurwapens verloor de pijl en boog aan belang.
In de loop van de tijd, tot op de dag van vandaag, is de pijl en boog echter aanwezig gebleven, zowel in de praktijk van de jacht, in traditionele culturen, als in sportwedstrijden.
Hoe werd boogschieten een sport?
De sport werd in 1900 in de Olympische Spelen ingevoerd en bleef tot 1920 bestaan. In 1931 werd de Internationale Federatie voor Boogschieten (FITA) opgericht.
In Brazilië arriveerde het boogschieten in de jaren 1950, meegebracht door Adolpho Porta, een stewardess voor Panair do Brasil.
Op 19 november 1958 werd in Rio de Janeiro de Metropolitan Federatie voor Boogschieten opgericht. En in 1991 werd de Braziliaanse Federatie voor Boogschieten geboren.
En, hoewel de sport een tijdje buiten de Olympische Spelen bleef, keerde hij in 1972 terug en is nu nog steeds aanwezig. De eerste deelname van Brazilië aan de Olympische Spelen vond plaats in 1980, op de Spelen van Moskou.
Tegenwoordig kan boogschieten zowel buiten als binnen gespeeld worden. Het doel is de hoogst mogelijke score te halen.
Om je een idee te geven, in de door FITA georganiseerde wedstrijden maakt de schutter 144 schoten, met 12 series van drie pijlen voor elk van de vier gereglementeerde afstanden.
De score wordt verkregen door de resultaten van alle schoten bij elkaar op te tellen. De bogen die bij wedstrijden gebruikt worden zijn meestal van staal of samenstellingen van vezel, kunststof en hout.
Hun afmetingen variëren: langere bogen worden gekenmerkt door stabiliteit, terwijl kortere snellere pijlen afschieten.
Er is ook een verschil tussen mannen- en vrouwenbogen. De bogen die in mannelijke wedstrijden gebruikt worden meten tussen 1.73m en 1.83m, terwijl die in vrouwelijke wedstrijden tussen 1.50m en 1.68m meten.
Pijlen meten tussen 60 en 79 centimeter, met een maximum gewicht van 28g. Bij wedstrijden kan de boogschutter rekenen op de hulp van een vizier, en op verschillende oriëntatiepunten.
Wat zijn de kenmerken van het doel bij boogschieten?
Elk doel is verdeeld in 10 concentrische zones, genummerd van één tot 10 (van het midden naar de rand) en herkenbaar aan kleuren.
De pijl in het midden van het doel schieten, dat wil zeggen, in het midden van het getal 10, is het grote doel van elke boogschutter, dat ook wel X genoemd wordt.
Bekijk de volgende puntentelling volgens elk doelgebied en zijn respectieve kleuren:
Kleur van elk doelgebieda | Score |
---|---|
Geel | 10 en 9 |
Rood | 8 en 7 |
Blauw | 6 en 5 |
Zwart | 4 en 3 |
Wit | 2 en 1 |
Als de pijl de lijn tussen twee scoringsgebieden raakt, telt de hogere score. Bijvoorbeeld, als een deelnemer de lijn raakt die de scoregebieden 8 en 9 begrenst, is zijn score 9.
Als de atleet het doel mist, is zijn score, uiteraard, nul of M.
De grootte van het doel volgt al de internationale maatstaven, die variëren naargelang de afstand waarop de pijlen geschoten worden en de categorie van de deelnemer.
Als beginners beginnen te leren, wordt het doel echter tussen vijf en tien meter van de schietlijn geplaatst.
Mettertijd begint de atleet met langere afstanden te trainen, tot hij 18 meter bereikt, de standaardmaat voor indoor wedstrijden. In dit geval is de diameter van het doel 40 cm en heeft het 10 ringen.
Bij buitenwedstrijden hangen de afstand tussen de schietlijn en het doel, de diameter en het aantal ringen van het doel af van de categorie waarin de schutter meedoet.
Hieronder vind je de tabel met informatie over het doel volgens de categorie van de indoor-deelnemer:
Categorie | Doelafstand (m) | Doeldiameter (cm) | Ringen op doel |
---|---|---|---|
Recurve Adult | 70 | 122 | 10 |
Recurve Cadete | 60 | 122 | 10 |
Adult Compound | 50 | 80 | 6 |
Kinder Recurve | 30 | 122 | 10 |
Wat zijn pijlen voor de schietsport?
Ze zijn aan de punt geslepen of hebben een aparte punt aan het uiteinde, en hebben een nock voor bevestiging aan de boogpees.
Pijlpunten zijn er in verschillende soorten, afhankelijk van het beoogde gebruik van de pijl, sport, jacht of militair.
Meteen na de nock worden de veren, of schoepen, vastgemaakt. Meestal worden drie veren vastgelijmd.
Er zijn verschillende maten pijlen, die in aanmerking komen naar gelang de atleet en zijn trekkracht. Je moet met al deze factoren rekening houden om de ideale voor je te kiezen.
Daarom raden we je aan eerst met je coach te praten. Maar ook hierover komen we later meer te spreken in Aankoop Criteria.
Wat moet ik weten om boogschieten te kunnen beoefenen?
Verder moet de ademhaling onder controle gehouden worden, want een simpele zucht op het verkeerde moment kan de schutter zijn concentratie ontnemen en hem zijn doel doen verliezen.
Houding en de juiste biomechanische structuur zijn ook doorslaggevend voor de stabiliteit, kracht en uithoudingsvermogen die nodig zijn om deze sport te beoefenen.
De voeten moeten bijvoorbeeld op schouderbreedte uit elkaar staan. Verder moet de verdeling van je lichaamsgewicht 60 tot 70% op de voorkant van je voeten zijn en 40 tot 30% op je hielen.
Concentratie is een andere kritieke stap. Deskundigen raden aan dat een of twee keer diep ademhalen hierbij helpt.
Daarom omvat de routine voor beginners en professionals training om de motorische coördinatie te verbeteren en de spieren van de ruggengraat, handen en armen te versterken.
Behalve dat zijn er natuurlijk ook voorzorgsaanbevelingen. De beoefenaar mag nooit in de richting van mensen en dieren mikken. Verder moet je niet naar boven mikken, want de pijl kan bij zijn terugkeer een grote snelheid bereiken.
Wat zijn enkele merkwaardigheden over boogschieten?
Daarom hebben we voor jou drie grote curiosa over de pijl en boog bijeengebracht. Bekijk ze hieronder:
- Robin Hood: De middeleeuwse held, Robin Hood, leent zijn naam aan een van de zeldzaamste bewegingen van het boogschieten: die waarbij de deelnemer erin slaagt de achterkant te raken van een pijl die al in het doel vastzit, en hem zo in tweeën breekt.
- Record medailles: De Belg Hubert Van Innis houdt het record voor de meeste gewonnen medailles in het Olympisch boogschieten. Op de Spelen van Parijs in 1900 pakte hij twee gouden medailles en een zilveren. Twintig jaar later, op de Olympische Spelen van 1920 in Antwerpen, won hij vier gouden medailles en twee zilveren.
- Koreaanse dominantie: De Zuid-Koreaanse atleten domineren het boogschieten op het internationale toneel. Van de vier gouden medailles op de Olympische Spelen van Londen in 2012 wonnen de Koreanen er drie.
Wat zijn de voordelen van boogschieten?
Hoewel het een fysiek veeleisende sport is, is een ander voordeel dat boogschieten de rugspieren bewerkt, wat helpt bij de houding, en ook bij concentratie, ademhaling en ontspanning.
Boogschieten wordt zelfs gebruikt als therapie voor zelfkennis en emotionele beheersing.
Een ander voordeel is dat boogschieten ook een goed middel is om geduld te oefenen. Bovendien is dit een sport die zowel binnen als buiten beoefend kan worden.
Toch zijn er ook enkele nadelen. Om te concurreren zijn de kosten van het wapen en de accessoires meestal vrij hoog.
Hieronder vind je de belangrijkste voor- en nadelen van boogschieten:
Koopcriteria: Waar je op moet letten voor je een pijl en boog kiest
Zoals we gezien hebben moet je, voor je een pijl en boog koopt, je doel analyseren, je niveau van oefening en je fysieke gestel.
Daarmee moet je ook rekening houden met de eigenschappen van elk model dat tegenwoordig op de markt is. Daarom hebben we voor jou de belangrijkste factoren op een rijtje gezet die je moet overwegen voor je een pijl en boog koopt
- Dominant oog
- Boeg type
- Gewicht
- Maat
- Pijlen
- Accessoires
Hieronder leggen we elk van deze factoren in detail uit, zodat je de beste beslissing neemt en in de ideale pijl en boog investeert.
Bepalend oog
Dit is een fundamentele factor waarmee je rekening moet houden voor je een pijl en boog koopt.
Voor je uit de beschikbare modellen kiest, moet je je bepalende oog te weten komen. Bij boogschieten kies je meestal het type boog voor rechts- of linkshandig schieten.
Fabrikanten geven deze informatie op de verpakking van het product. Maar deze keuze wordt gemaakt op basis van het hoofdmeesters- of dominante oog, wat een nauwkeuriger mikpunt kan garanderen.
Om je in staat te stellen je juiste oog te bepalen volg je deze aanwijzingen
- Kijk naar een voorwerp dat op 5 of 10 meter afstand staat;
- Plaats je handen naar voren, voeg ze samen, laat dan een ruimte tussen je duimen en wijsvingers;
- Als je merkt dat je hand maar één oog nadert, wordt dat gekozen als je dominante oog.
Soorten bogen
Er zijn verschillende soorten bogen en elk heeft zijn eigen kenmerken. En, zoals we gezien hebben, hangt het effectieve gebruik van de uitrusting af van de gebruikte techniek en houding.
Daarom is het belangrijk dat je de juiste boog voor je aanschaft. We raden je aan om, voordat je in deze uitrusting investeert, je coach of trainer te raadplegen.
Er zijn namelijk bogen en pijlen van verschillende modellen, zoals bijvoorbeeld de Traditionele Longbow, de Flatbows, de Recurve Bow, de Compound Bow, enz.
Hier zullen we ons echter concentreren op de twee belangrijkste en populairste soorten: de recurve en de compound boog.
De recurve boog is de soort die in de Olympische Spelen gebruikt wordt. Dit model heeft bladen met dubbele kromming, die een gladde “S” vormen. Maar omdat hij geen katrollen heeft, kost dit type boog en pijl meer inspanning om getrokken te worden.
Verder komt de recurve boog voor in twee formaten: eendelig of inklapbaar. Hij kan gemaakt zijn van hout of van zeer bestendig materiaal zoals metaal, koolstofvezel en glasvezel.
De compound boog is een moderner model dat aan de uiteinden een systeem van katrollen heeft waar de pees langs gaat.
Met behulp van de katrollen wordt de pees gespannen, waardoor er minder kracht nodig is om de pees helemaal uit te rekken, wat het richten van het schot vergemakkelijkt.
Bovendien heeft de compound boog minder last van veranderingen in temperatuur en vochtigheid dan de recurve boog.
Hij biedt de boogschutter ook een betere nauwkeurigheid, snelheid en reikwijdte. Toch kunnen beide soorten pijl en boog worden uitgerust met accessoires die nauwkeurig schieten vergemakkelijken.
Hieronder vind je de belangrijkste verschillen tussen de recurve en compound bogen:
Recurve boog | Compound boog | |
---|---|---|
Formaat | Dubbele kromming | Pulley systeem |
Gebruikt in de Olympische Spelen | Jah | Nee |
Nauwkeurigheid, snelheid en reikwijdte | Minor | Major |
Kracht om de pees te strekken | Major | Minor |
Storing door klimatologische factoren | Major | Minor |
Gewicht
Een andere factor die je in acht moet nemen voor je in je pijl en boog investeert, is het gewicht. En in dit geval hebben we het niet over hoeveel kilo het instrument weegt. We hebben het over de kracht die je uitoefent om aan de pees van de boog te trekken.
Als je een beginner bent, is het aan te bevelen een recurve boog te kiezen die tussen de 25 en 35 pond (lbs) weegt, dat is ongeveer 11 tot 15 kg.
Voor compound bogen zijn 50 tot 60 pond ideaal. Dit is nodig opdat de beoefenaar de bewegingen op de juiste manier kan uitvoeren.
Maat
Om de maat van je boog te kiezen is het nodig de maat van je “trek” te kennen. Het is een feit dat ieder mens een andere “trek” heeft.
Om deze maat te weten te komen, moet je de afstand meten tussen de twee naar opzij gestrekte armen. Vermenigvuldig dan die waarde met 2,5 en je krijgt de trekkracht in inches.
Bekijk de tabel hieronder, die de grootte (in inches) van de boog toont volgens je trekkracht (in inches):
Trekkracht (lbs) | Voorgestelde boogmaat (lbs) |
---|---|
24 | 62 |
24 tot 26 | 64 |
26 tot 27 | 66 |
27 tot 29 | 68 |
29 tot plus | 70 |
Pijlen
Tenslotte is het belangrijk dat je bij de aankoop van je boog rekening houdt met pijlen. In veel gevallen worden bij het instrument al enkele pijlen geleverd, meestal tussen twee en 6. Maar dit is geen regel, dus let goed op.
Net als de boog heeft ook de pijl verschillende bijzonderheden en maateenheden. Een van deze maten is de lengte van de pijl, gemeten tussen de nock en het uiteinde van de buis, waarbij de maat van de punt buiten beschouwing wordt gelaten.
Het is de spanwijdte van de boogschutter die de grootte van de ideale pijl bepaalt. Dus nogmaals, raadpleeg je coach om de beste keuze te maken.
Dit komt omdat een te lange pijl tot onstabiele schoten kan leiden. Een korte pijl, daarentegen, kan ernstige ongelukken veroorzaken, omdat hij sneller is.
Een andere belangrijke maat is de wervelkolom. Dit toestel meet de flexibiliteit van de pijl: hoe groter de ruggengraat, hoe groter de vervormende beweging van de pijl tijdens de vlucht naar het doel.
Accessoires
We raden je ook aan te kijken naar de accessoires die bij je boog en pijl geleverd worden.
Het is mogelijk alleen de boog te koop te vinden, maar kies zo mogelijk voor het model dat al met enkele accessoires, waaronder pijlen, geleverd wordt.
In het algemeen kan een pijl en boog bestaan uit voorwerpen als een stabilisator, een pijlsteun, een vezeloptisch vizier, een pijlkoker om pijlen in te dragen, een booglus en een polsslingerpijl.
De kosten-batenverhouding is meestal groter als je de uitrusting koopt met de toebehoren erbij.
(Foto: Vince Fleming / Unsplash)