Laatst bijgewerkt: 21-09-2021

Onze selectiecriteria

25Onderzochte producten

45Bestede uren

10Beoordeelde onderzoeken

95Verzamelde opmerkingen

’s Avonds voor het huis geparkeerd en de volgende ochtend is de dure fiets spoorloos verdwenen. Helaas is dit niet ongewoon. Veel fietsen worden door derden gestolen, en slechts weinige ervan kunnen teruggevonden worden. Zelfs sloten van hoge kwaliteit zijn geen partij voor dieven.

Met een fiets GPS tracker vergroot je je kansen om je fiets terug te vinden. De meeste GPS trackers zijn gemakkelijk te installeren en de kosten zijn laag in vergelijking met de schade die door diefstal ontstaat. In onze fiets GPS tracker test 2023 vergeleken we een paar geselecteerde GPS trackers met elkaar.

Of het nu is als pure datalogger of om de fiets te lokaliseren bij diefstal, GPS trackers kunnen voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Ontdek hier wat belangrijk is bij het kiezen van de juiste GPS tracker voor je fiets en hoe je de juiste GPS tracker voor je doeleinden vindt.
Belangrijk om te weten

  • Met een fiets GPS tracker kun je je fiets lokaliseren. Dit kan om verschillende redenen belangrijk zijn, bv. als je fiets verloren of gestolen wordt. Als je fiets gestolen wordt, stuurt je GPS tracker automatisch een bericht naar je mobiele telefoon.
  • In sommige fietsen is al een GPS tracker ingebouwd. Andere fietsen kunnen gemakkelijk achteraf gemonteerd worden. Het model of type fiets doet er niet toe.
  • Fiets GPS trackers zijn er met en zonder SIM kaart. Beide soorten producten hebben hun voor- en nadelen.

Beste fiets GPS tracker: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor fiets GPS trackers

Als je besluit een fiets GPS tracker te kopen, moet je op een paar dingen letten. We hebben hieronder enkele belangrijke criteria voor je bekeken. Vooral de levensduur van de batterij kan in noodgevallen erg belangrijk zijn. Maar je moet ook op de hoogte zijn van mogelijke extra kosten. Hier vind je waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste fiets GPS tracker.

Levensduur van de batterij

De meeste fiets-GPS trackers worden gevoed door een oplaadbare batterij. Afhankelijk van de capaciteit heeft deze batterij een langere of kortere looptijd. De levensduur van de batterijen van verschillende trackers varieert sterk. Afhankelijk van het model kan het van een paar dagen tot een paar maanden meegaan. Om te voorkomen dat de batterij in geval van nood plotseling leeg raakt, ga je bij aankoop na hoe lang de batterij meegaat.

Een ander belangrijk aspect is hoe je de batterij oplaadt. De meeste batterijen kunnen met een USB kabel opgeladen worden. Andere vereisen een voedingseenheid waarop je de batterij kunt aansluiten en opladen.

In andere gevallen kun je de batterij van je fiets-gps tracker opladen met de naafdynamo van je fiets. Als je een e-bike hebt, kun je sommige modellen ook handig opladen via de accu ervan. Als de batterij bijna leeg is, krijg je meestal een melding op je mobiele telefoon, zodat je genoeg tijd hebt om de batterij op te laden. Je zult hieronder zien wat de levensduur van de batterij te maken heeft met de bevestiging van de GPS tracker aan je fiets.

Bereik

De GPS tracker gebruikt satellieten om je locatie te volgen. De satellieten communiceren met de GPS ontvanger in de tracker. De locatie van je fiets wordt dan bijvoorbeeld naar je smartphone gestuurd. Met behulp van GPS kun je de plaats van je fiets tot op ca. 3 – 5 m nauwkeurig bepalen. Dit helpt je om je fiets in noodgevallen terug te vinden.

Dit helpt je om in geval van nood je fiets weer terug te vinden. Het GPS signaal werkt bijzonder goed als het vrij is van interferentie. Buiten kun je je plaats nauwkeuriger bepalen. Bomen of hoge gebouwen kunnen echter het GPS signaal verstoren. Dit kan vooral in de stad problematisch zijn en het moeilijk maken je fiets te lokaliseren.

Om de plaats zo nauwkeurig mogelijk te bepalen als het GPS signaal verstoord is, hebben sommige fiets GPS trackers een ingebouwde Bluetooth functie.

Hiermee kun je je fiets lokaliseren met de Bluetooth functie op je mobiele telefoon als je binnen bereik van het signaal bent. Dit is vooral handig als je fiets bijvoorbeeld in een kelder of ondergrondse parkeergarage geparkeerd staat.

Maandelijkse kosten

Om niet verrast te worden door extra kosten, moet je er van tevoren rekening mee houden. Behalve de aanschafkosten voor de fiets GPS tracker kunnen er ook maandelijkse kosten zijn. Deze kosten worden gemaakt door de SIM kaart in je tracker.

Of een fiets GPS tracker met of zonder SIM kaart geschikt voor je is, hangt af van het hoofddoel van de GPS tracker. Afhankelijk van het SIM kaart tarief dat je kiest, worden de kosten eenmalig, maandelijks of per tracking gemaakt. Ze verschillen ook in bedrag. Hieronder zie je welke mogelijkheden je hebt wat de SIM kaart betreft, en welke voor- en nadelen ze hebben.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een fiets-GPS tracker

koopt Welke fietsen geschikt zijn voor een GPS tracker en waar je hem het beste aan je fiets kunt bevestigen – deze en nog veel meer nuttige informatie vind je hieronder.

Wat is er bijzonder aan een fiets GPS tracker en welke voordelen biedt hij?

In tegenstelling tot een gewone GPS tracker is een fiets GPS tracker meestal kleiner en minder opvallend. Dit is belangrijk om hem goed verborgen op je fiets te kunnen monteren. Natuurlijk moet het ook niet bijzonder opvallend zijn, zodat het van buitenaf niet zichtbaar is.

Zelfs als je fiets met een GPS tracker is uitgerust, moet je hem tegen diefstal beveiligen met een goed slot. (Image source: Markus Spiske / Unsplash) Met behulp van een fiets GPS tracker kun je je activiteiten volgen. Je kunt de routes die je afgelegd hebt live of achteraf bekijken. Navigatie tijdens het rijden is ook mogelijk. Anderzijds kan een fiets GPS tracker je fiets beschermen tegen diefstal of je helpen je fiets terug te vinden als hij gestolen is. Fahrrad-mit-Schloss

Welke soorten fiets GPS trackers zijner?

Er zijn verschillende soorten fiets GPS trackers. Een belangrijk verschil is of de fiets GPS tracker met of zonder SIM kaart werkt. Afhankelijk daarvan kun je extra kosten krijgen. Dit is ook een belangrijk punt met betrekking tot functie en volgen.

Daarom moet je de verschillende mogelijkheden bekijken voor je koopt. In het volgende zullen we je de verschillen tussen de twee soorten laten zien. We hebben ook de voor- en nadelen van de fiets GPS tracker met en zonder SIM kaart voor je bekeken.

Fiets GPS tracker met SIM kaart

Een fiets GPS tracker met SIM kaart communiceert met je smartphone, bijvoorbeeld. Dit gebeurt met behulp van een app. De meeste apps zijn compatibel met zowel Apple als Android. Deze communicatie brengt echter ook kosten met zich mee.

Als je besluit een fiets GPS tracker met een SIM kaart te kopen, zijn er verschillende aanbieders en tarieven. Bijna elke aanbieder van mobiele telefonie is voldoende. Er zijn echter verschillende factureringsmethoden. Je hebt ook een fiets GPS tracker met een SIM kaart nodig om extra diensten zoals geofencing of het bewegingsalarm te kunnen gebruiken. Verschillende aanbieders van mobiele telefonie bieden verschillende tarieven aan.

Fiets GPS Tracker zonder SIM kaart

Een fiets GPS tracker zonder SIM kaart slaat de bewegingsgegevens intern op. Je kunt de gegevens opvragen door de tracker met een kabel of Bluetooth op je PC aan te sluiten, bijvoorbeeld. Het grootste voordeel is dat je geen extra kosten hebt.

Hieronder hebben we een overzicht samengesteld van de belangrijkste voor- en nadelen van een fiets GPS tracker zonder SIM kaart. geen extra kosten geen live tracking mogelijk; geen extra functies mogelijk; moet handmatig met de PC/mobiele telefoon verbonden worden Een tracker zonder SIM kaart kan ook een optie voor je zijn. Dit is het geval als je de GPS tracker wilt gebruiken, bijvoorbeeld om later je routes te evalueren. Zo’n tracker is echter niet geschikt voor live tracking.

Voor wie zijn fiets GPS trackers geschikt?

In principe is een fiets GPS tracker geschikt voor elke fietsbezitter. In principe helpt een fiets GPS tracker je om je fiets te lokaliseren. Dit is handig, bijvoorbeeld als je fiets gestolen wordt en je hem moet terugvinden. Maar het is ook handig als je niet meer weet waar je je fiets geparkeerd hebt. Bovendien kun je een fiets GPS tracker gebruiken om je bewegingsgegevens bij te houden.

Dit is handig voor korte of lange fietstochten, bijvoorbeeld. GPS trackers voor fietsen zijn niet alleen geschikt als bescherming tegen diefstal. Ze kunnen ook gebruikt worden voor navigatie. (Image source: Markus Spiske / Unsplash) Als je een of meer van deze functies nodig hebt, dan is het de moeite waard de aanschaf van een fiets GPS tracker te  overwegen

Voor welke fietsen is een fiets GPS tracker geschikt?

In principe is een fiets GPS tracker geschikt voor alle soorten fietsen. Of het nu een gewone fiets is, een mountainbike of een e-bike, het maakt niet uit. Een GPS tracker kan op elke fiets bevestigd worden. Het hangt dus niet af van het type fiets of het model.

Waar kun je een fiets GPS tracker het beste monteren?

Waar je de fiets GPS tracker bevestigt, kan soms bepalen of je je fiets in geval van nood terug kunt vinden. Vooral als je fiets gestolen is.
De fiets GPS tracker moet zo onopvallend mogelijk aan de fiets bevestigd worden.

De GPS tracker mag niet direct van buitenaf zichtbaar zijn.

Anders is het mogelijk dat het onmiddellijk door de dief verwijderd wordt. In het ergste geval kun je je fiets niet meer terugvinden. Sommige fietsen hebben al een ingebouwde GPS tracker. Als je je fiets achteraf met een GPS tracker wilt uitrusten, moet je een geschikte plaats vinden om hem te monteren. Er zijn verschillende manieren om dit te doen.

Afhankelijk van de grootte en het model van de GPS tracker, kan hij direct in het achterlicht of zelfs in het stuur gemonteerd worden.

Als je fiets een waterfleshouder heeft, kan dit ook een goede plaats zijn. Waar je de fiets GPS tracker uiteindelijk monteert hangt ook af van de grootte van de tracker. Niet elke tracker is klein genoeg om in het achterlicht gemonteerd te worden. Maar ook grotere modellen moeten zo goed mogelijk verborgen worden.

Hier is het bijvoorbeeld een goed idee om de fiets GPS tracker onder het zadel te monteren. Op deze manier worden zelfs iets grotere modellen niet direct herkend. Je moet ook praktisch denken bij het bevestigen van de tracker. Hoe kan de batterij opgeladen worden en hoe vaak moet ze opgeladen worden?

Je moet hier rekening mee houden. Het heeft weinig zin een batterij in het frame te plaatsen die om de 3 dagen opgeladen moet worden. Als je de batterij moet verwijderen om hem op te laden, is een gemakkelijk bereikbare plaats een goed idee.

Welke extra functies heeft een fiets GPS tracker?

Afhankelijk van het model hebben sommige fiets GPS trackers nuttige extra functies. Afhankelijk van waar je je fiets GPS tracker voor wilt gebruiken, moet je uitkijken naar verschillende extra functies. Enkele van deze functies zijn:

Extra functie Beschrijving
Geofencing Met de geofencing functie teken je een onzichtbaar hek rond je fiets (bijvoorbeeld met behulp van een app). Als je fiets dit gebied verlaat, krijg je automatisch een bericht op je mobiele telefoon.

Voor gelijksoortige modellen kunnen ze de aankoopbeslissing beïnvloeden.

Beeldbron: donterase / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies