Laatst bijgewerkt: 23-09-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

26Bestede uren

11Beoordeelde onderzoeken

83Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote duindoornolie test 2023. Hier stellen we alle duindoorn oliën voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste duindoornolie voor je te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je duindoornolie wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Duindoornolie kan gewonnen worden uit het vruchtvlees van de duindoornvrucht, uit de duindoornkern of uit de resten van de sapbereiding. De duindoornvruchtensapolie is oranjerood van kleur, het lekkerst en combineert de meeste vitaminen.
 • In principe kan men onderscheid maken tussen biologische duindoornolie, duindoornolie capsules en duindoornolie crèmes. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen.
 • Duindoornolie kan zowel inwendig als uitwendig gebruikt worden. Bij inwendig gebruik versterkt het het immuunsysteem, is het werkzaam tegen maagstoornissen en bevochtigt het de huid en slijmvliezen. Bij toepassing heeft het een ontstekingsremmend en vochtinbrengend effect en helpt het bij de natuurlijke wondgenezing.

Duindoornolie test: favorieten van de redactie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je duindoornolie koopt

Wat is duindoorn?

Duindoorn behoort tot de olijffamilie. Het oorspronkelijke thuis van de duindoorn is Nepal. Ze krijgt in principe overal voet aan de grond waar zandige, kalkhoudende grond is en is nu vooral wijdverbreid in Oost- en West-Azië. Maar de duindoorn komt ook in Europa voor. Duindoorn groeit als een struik van 1 tot 6 meter hoog.

In Europa ontspruiten de kleine, geelachtige bloemen vanaf maart. Van begin augustus tot begin december produceert de plant ovale oranjerode tot geelachtige vruchten. Het heeft licht en kou nodig om te ontkiemen. De zaden zijn steenachtig en hebben binnenin een wit zaad.

Wat is duindoornolie?

Er kunnen twee verschillende oliën uit duindoorn gewonnen worden. De duindoornpulpolie en de duindoornzaadolie.

Wat is duindoornpulpolie?

Duindoornpulpolie is oranje tot donkerrood van kleur en ruikt fruitig zoet. Het wordt gewonnen uit het vruchtvlees van de duindoornvrucht. Het is goed om in te nemen omdat het vitamine C en vitamine B12 bevat en smakelijker is dan duindoornzaadolie.

Wat is duindoornzaadolie?

Duindoornzaadolie heeft een lichtgele kleur en een neutrale geur. Het wordt gemaakt van de pitten van de duindoornvrucht. Ze is beter voor huidverzorging omdat ze meer linolzuur bevat dan duindoornvruchtolie en de kleur minder intens is. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over rode vlekken op je kleren.

Beeren des Sanddorn

Het vruchtvlees van de duindoornvrucht bevat etherische oliën. (Foto: Antranias / Pixabay.com)

Hoe wordt duindoornolie gemaakt?

In principe zijn er drie verschillende methoden om duindoornolie te maken

 • Productie van duindoornzaadolie
 • Productie van duindoornzaadolie
 • Productie van duindoornolie uit de resten van de sapproductie

In het volgende laten we je kort kennismaken met de methoden.

Productie van duindoornpulpolie

De vruchten worden geoogst en het vruchtvlees wordt van de pit gescheiden. Een hoogwaardige oranje tot donkerrood gekleurde olie wordt verkregen door de pulp koud te persen.

Productie van duindoornzaadolie

De olie wordt uit de zaden gewonnen door koude persing. Het is neutraal van kleur en geur.

Productie van duindoornolie uit sapproductieresiduen

Duindoornolie wordt uit de sapproductieresiduen geëxtraheerd door koude persing. Dit is de goedkoopste methode, maar deze duindoornolie is ook van mindere kwaliteit. De meeste voedingsstoffen gaan over in het sap.

Als je gezondheidsvoordelen wilt halen uit duindoornolie, moet je niet de goedkopere olie gebruiken die gemaakt is van de resten van de sapproductie. In dit geval zijn veel waardevolle voedingsstoffen verloren gegaan.

Wat bevat duindoornolie?

Duindoornpulpolie bevat vitamine C, wat een zeldzaamheid is voor een olie van een plant. Het bevat ook vitamine B12, dat anders bijna uitsluitend in dierlijke producten voorkomt. Beide duindoornoliën hebben een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren en worden daarom als gezonde oliën beschouwd.

Ingrediënt werking
Vitamine E Transporteert schadelijke stoffen uit het lichaam
Linolzuur en linoleenzuur Versterken de natuurlijke beschermingsfunctie van de huid, hebben een verzachtende werking
Palmitoleenzuur vetzuur Heeft een antioxiderende werking, helpt bij het regenereren van de huid en slijmvliezen bij ontstekingen en verwondingen
Carotenoïden Beschermt de huid tegen UV-straling, bevordert anti-aging effect, werkt als radicaalvanger
Bètacaroteen Hydrateert, bevordert celvernieuwing
Bioflavonoïden Helpt de huid te voorzien van voedingsstoffen, werkt ontstekingsremmend

Waarvoor kun je duindoornolie gebruiken?

Duindoornolie kan zowel inwendig als uitwendig gebruikt worden.

Uitwendig gebruik

Duindoornolie is uitstekend geschikt voor huidverzorging. Duindoornolie helpt de huid snel te regenereren en beschermt haar tegen invloeden van buitenaf. Of het nu gaat om kleine verwondingen, acne of zonnebrand, duindoornolie helpt met zijn ontstekingsremmende en vochtinbrengende werking.

Toepassing Werking van duindoornolie
Bij acne Desinfecteert en laat ontstekingen sneller genezen
Voor het gezicht Bevat belangrijke voedingsstoffen voor de huid, UV-bescherming
Tegen rimpels Versterkt het celmembraan, ondersteunt de celvernieuwing
Voor wondgenezing Ontstekingsremmend, ondersteunt wondgenezing en nieuwe huidvorming
Voor het haar Voorziet het haar van vocht, gaat roos tegen
Als massageolie Helpt spanningen te verlichten

.

Inwendige toepassingen

Duindoornolie is zeer geschikt als voedingssupplement omdat het belangrijke vitaminen en voedingsstoffen bevat. Het versterkt ook het immuunsysteem en verzacht het maagslijmvlies. Het innemen van duindoornolie hydrateert de huid en de slijmvliezen van binnenuit.

Anwendung Wirkung von Sanddornöl
In der Küche Fruchtfleischöl zum aromatisieren von Joghurt, Salatsaucen und Smoothies
Bei Magenerkrankungen Schützt und beruhigt Magenschleimhaut, reduziert Säurebildung und beugt Sodbrennen vor 
Begleiter bei Erkältungen Hoher Vitamin C Gehalt
Nahrungsergänzung für Veganer/Vegetarier Liefert Vitamin B12, das sonst vor allem in Fleisch vorkommt

In de keuken mag duindoornolie alleen koud gebruikt worden. Het verhit niet goed en is te waardevol om te bakken.

Voor wie is duindoornolie geschikt?

Duindoornolie heeft een rijkdom aan ingrediënten en is daarom zeer geschikt voor gerichte voedingssuppletie. Het is bijzonder geschikt voor:

 • Vegetariërs en veganisten: Duindoornolie bevat vitamine B12, dat anders bijna uitsluitend in dierlijke producten voorkomt.
 • Mensen met ondervoeding: Duindoornolie levert veel belangrijke voedingsstoffen.
 • Vrouwen in de menopauze: Door de menopauze is de functie van de slijmvliezen verzwakt en hebben ze de neiging uit te drogen. Door het innemen van duindoornolie neemt de vochtigheid van de slijmvliezen aanzienlijk toe.

Hoe breng ik duindoornolie op de juiste manier aan?

Voor uitwendig gebruik staat in de meeste verzorgingsproducten met duindoornolie hoe het aangebracht moet worden. Voor wondgenezing breng je de duindoornolie zachtjes aan en herhaal je dit dagelijks tot de wond genezen is. In de keuken zijn een paar druppels duindoornolie voldoende om de smaak van duindoornolie naar boven te halen.

Bij het innemen van duindoornolie voor zijn gezondheidsbevorderende werking, hangt het altijd af van het betreffende gebied. Er is dus geen exact, algemeen doseringsadvies. Bij inname tegen maagstoornissen moet twee tot driemaal daags voor de maaltijd met 1 theelepel duindoornolie volstaan worden.

Wat is de houdbaarheid van duindoornolie?

Zoals de meeste oliën is duindoornolie relatief lang houdbaar, dankzij de vetten die ze bevat. Bacteriën hebben geen overlevingskans. Maar door blootstelling aan zuurstof en zonlicht kan de olie ranzig worden. Daarom moet duindoornolie altijd op een donkere, koele en goed afgesloten plaats bewaard worden. Als je duindoornolie op de juiste manier bewaart, is ze, eenmaal geopend, tot twee maanden houdbaar.

Bij twijfel kun je duindoornolie het beste in de koelkast bewaren.

Hoe smaakt duindoornolie?

De duindoornpulpolie heeft een zuurzure smaak, maar is ook fruitig en fris. De duindoornzaadolie, daarentegen, heeft een neutrale smaak.

Welke fabrikanten van duindoornolie zijn er?

Duindoornolie is in Europa nog niet zo lang bekend als geneesmiddel. Niettemin is er online al een ruime keuze aan fabrikanten en merken die producten met duindoornolie aanbieden. In het volgende vind je verschillende fabrikanten en merken van duindoornolie die volgens ons onderzoek bijzonder populair zijn:

 • Alpvital
 • Aromatika
 • Naissance
 • Naturra
 • Sanct Bernhard
 • Terezia
 • Unkuri
 • Weleda

Hoe kun je zelf duindoornolie maken?

Het volgende is nodig

 • Verse duindoornbessen
 • Plantaardige olie
 • Blender of standmixer
 • Een lege glazen fles
 • Theefilter of koffiefilter
 • Een amberkleurige glazen fles
 1. Maal de duindoornbessen fijn met de staafmixer of blender.
 2. Zeef de ontstane duindoornpulp door de theefilter of koffiefilter. Verzamel het sap.
 3. Laat de resten van zaden en schillen 24 uur drogen. Doe het dan in de glazen fles en giet er de tot 60° C verhitte plantaardige olie over.
 4. Sluit de pot en laat hem op een koele, donkere plaats staan gedurende 10 tot 14 dagen. Eenmaal daags schudden om de actieve bestanddelen op te lossen.
 5. Zeef de duindoornolie en vul af in een amberkleurige glazen fles.

De zelfgemaakte duindoornolie moet op een koele, donkere en goed afgesloten plaats bewaard worden.

Welke alternatieven zijn er voor duindoornolie?

Omdat duindoornolie vrij duur is, rijst de vraag welke oliën in plaats van duindoornolie gebruikt kunnen worden. Hieronder vind je enkele voorbeelden van oliën die als vervanger voor duindoornolie gebruikt kunnen worden.

Besluit: Welke soorten duindoornolie zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe kunnen de volgende soorten duindoornolie onderscheiden worden

 • Biologische Duindoorn Olie
 • Duindoornolie Capsules
 • Crèmes met Duindoornolie

Biologische duindoornolie en duindoornolie capsules behoren tot de oliën van levensmiddelenkwaliteit. Duindoornoliecrèmes zijn alleen geschikt voor cosmetische doeleinden. Om je te helpen de beste duindoornolie voor je te vinden, stellen we de drie soorten voor, met hun voor- en nadelen.

Wat zijn de eigenschappen van biologische duindoornolie en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Biologische duindoornolie moet maagdelijk, koudgeperst, onverdund en zuiver zijn. Het kan zowel voor interne als externe toepassing gebruikt worden. Biologische duindoornvruchtensapolie heeft een roodachtige kleur. Bij uitwendig gebruik moet voorzichtig te werk gegaan worden, zodat het geen vlekken maakt op kleding. Het is het beste om de duindoornvruchtensap olie altijd te verdunnen voor toepassing.

Nadelen
Voordelen
 • Geschikt voor uitwendig en inwendig gebruik
 • Natuurlijk
 • Goede kwaliteit
 • Duurder
 • Niet precies gedoseerd

Biologische Zaadolie kan ook onverdund gebruikt worden omdat ze van nature minder carotenoïden bevat, die de roodachtige kleuring veroorzaken. Biologische duindoornolie is lekker om een sladressing mee af te ronden of om yoghurt mee op smaak te brengen.

Wat zijn duindoornolie capsules en wat zijn de voordelen en nadelen ervan?

Duindoornoliecapsules bevatten duindoornvruchtensapolie, duindoornzaadolie of beide. Sommige capsules bevatten ook extra werkzame stoffen. Duindoornolie capsules kunnen inwendig gebruikt worden om een tekort aan essentiële vitale stoffen te compenseren, bijvoorbeeld. Ze zijn bijzonder geschikt voor vegetariërs, veganisten of mensen met een voedingstekort. Als voedingssupplement zijn twee tot drie capsules per dag voldoende. In elk geval moet de bijsluiter gevolgd worden.

Voordelen
 • Geconcentreerde vorm van de werkzame bestanddelen
 • Precies gedoseerd
 • Bijzonder gemakkelijk op de maag
Nadelen
 • Alleen geschikt voor inname
 • Minder smakelijk

Met duindoornolie capsules zijn de werkzame bestanddelen van de duindoorn in een bijzonder geconcentreerde vorm aanwezig. De capsules ondersteunen de normale functie van de slijmvliezen en versterken het immuunsysteem. Ze zijn ook bijzonder gemakkelijk voor de maag.

Wat zijn de eigenschappen van duindoornolie crèmes en wat zijn hun voor- en nadelen?

De meeste crèmes met duindoornolie bevatten andere toevoegingen, zoals kamille of paardenmelk. Het is belangrijk er zeker van te zijn dat deze extra stoffen natuurlijk zijn. De crème kan zowel op het gezicht als op het hele lichaam gebruikt worden. Het hydrateert en voedt de huid. De vitaminen van de duindoornolie ondersteunen de vernieuwing van de huidcellen en maken de huid soepel.

Nadelen
Voordelen
 • Hydrateert
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Goedkoper
 • Uitsluitend voor cosmetisch gebruik
 • Nog andere ingrediënten

Omdat de duindoornoliecrème met andere stoffen gemengd is, is ze aanzienlijk goedkoper dan pure biologische duindoornolie. Het heeft een consistentie die bijzonder geschikt is om aan te brengen.

Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om duindoornoliën te vergelijken en te evalueren

Je kunt de volgende factoren gebruiken om te beslissen welke duindoornolie geschikt is voor jou

 • Biologische teelt van duindoorn
 • Productie
 • Ingrediënten
 • Gebruik
 • Prijs
 • Vegan

In het volgende lees je over de respectieve criteria en kom je te weten waarom het voor jou zinvol is een olie te kopen op basis van de criteria of niet.

Biologische teelt van duindoorn

De duindoorn waarvan de duindoornolie gemaakt wordt moet afkomstig zijn van biologische teelt of van wilde verzamelingen. Deze informatie vind je meestal op het etiket van de duindoornolie. Zo weet je zeker dat er geen resten van pesticiden of andere chemische stoffen in je duindoornolie zitten.

Productie

Duindoornolie moet verkregen worden met de koude persmethode. Als het te sterk verhit wordt, gaan waardevolle bestanddelen van de duindoornolie verloren. De duindoornolie wordt idealiter gemaakt van duindoornpulp of van de duindoornkern.

Duindoornolie, die gemaakt wordt van het residu van de sapproductie, moet vermeden worden. Het is goedkoper dan de andere duindoornoliën, maar ook minder effectief.

Glas mit Sanddornöl

Duindoornolie kan gewonnen worden uit de resten van de produktie van duindoornsap. (Foto: Azalinka / Pixabay.com)

Duindoornolie uit de resten van de sapproductie is van mindere kwaliteit. De meeste voedingsstoffen van de duindoorn gaan in het sap en zo blijven er maar een paar over in de olie.

Ingrediënten

Goede biologische duindoornolie moet idealiter zuiver zijn, zonder andere toevoegingen. Als de duindoornolie gemengd wordt, let er dan op dat de andere stoffen natuurlijk zijn. Ze moeten bij voorkeur ook van biologische teelt afkomstig zijn. Er moeten zo weinig mogelijk additieven in de duindoornolie zitten.

Bij allergieën moet het etiket met de ingrediënten zo zorgvuldig mogelijk gelezen worden. Zo kun je er zeker van zijn dat er geen allergene stof in de verrijkte duindoornolie zit.

Gebruik

De productbeschrijving moet altijd zorgvuldig gelezen worden voor de aankoop. Zo weet je of de duindoornolie alleen geschikt is voor cosmetische doeleinden, voor inname of voor beide. In principe kun je zeggen dat duindoornpulpolie het meest geschikt is om in te nemen.

Het is smakelijk en heeft een hoog gehalte aan vitamine C en vitamine B12. Duindoornzaadolie, daarentegen, is beter voor uitwendig gebruik. Het bevat meer linolzuur, dat de natuurlijke beschermende functie van de huid versterkt. Het is ook kleurloos en er is geen gevaar voor vlekken op kleren.

Prijs

Goede duindoornolie kan niet goedkoop zijn. De produktie van duindoornolie en de extractie van duindoorn zijn daarvoor veel te kostbaar.

Veganistisch

Eigenlijk zijn de meeste duindoornoliën veganistisch. Let er bij het innemen van duindoornolie capsules echter op dat ze zonder gelatine zijn. Op veel producten staat ook een etiket, zodat je zeker weet dat het absoluut veganistisch is. Je moet er ook zeker van zijn dat het veganistische product zonder dierproeven geproduceerd werd.

Wetenswaardigheden over duindoornolie

Waarom is duindoornolie zo duur?

Duindoornolie is erg duur door het ingewikkelde productieproces. De oogstomstandigheden van de duindoornvruchten zijn o.a. erg slecht door de doornen en stekels van de struik. Bovendien draagt de duindoornplant pas na 6 jaar vruchten. De teler heeft een lange wacht- en verzorgingsperiode tot hij voor het eerst iets verdient.

De geschiedenis van duindoornolie

In Azië en vooral in Tibet zou duindoorn al heel lang bekend zijn als geneeskrachtige plant. In de Tibetaanse geneeskunde werd duindoorn gebruikt als een middel dat het immuunsysteem versterkt, voor mens en dier. Volgens de Tibetaanse geneeskunde helpt duindoornolie tegen zweren en huidziekten.

In mythologische termen wordt gezegd dat duindoornolie de ruiter Genghis Khan aan uithoudingsvermogen heeft helpen inboeten. In die tijd verenigde hij de Mongoolse stammen en veroverde grote delen van Centraal-Azië en Noord-China.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies