Laatst bijgewerkt: 16-08-2021

Gember speelt een belangrijke rol in de traditionele Chinese geneeskunde en in de natuurgeneeskunde. De werking van de gemberknol is al eeuwenlang bekend. Extracten van de gemberwortel worden gebruikt om veel verschillende ziekten te behandelen en bacteriën en parasieten op hun plaats te zetten. We gaan nu kijken naar de vraag hoe gezond gember werkelijk is en welke ziekten het kan verlichten of zelfs genezen.
Hoe gezond is gember als geneesmiddel?

In Azië en Afrika is gember een belangrijk onderdeel van de volksgeneeskunde. De Indiërs kennen een oud gezegde:

Er is geen tinctuur zonder gember.

De meeste remedies van de oude Indiase leer van de Ayurveda bevatten gember, omdat gezegd wordt dat het de genezende kracht van andere planten versterkt.

Angeschnittene Ingwerwurzel auf Holzfläche

De gemberknol wordt beschouwd als een waar wondermiddel. Het verlicht veel klachten en kan ook sommige ziekten genezen. (Foto: pixabay.com / congerdesign)

In Duitsland wordt de gemberwortel al sinds 1988 als geneeskrachtige plant beschouwd. Dit betekent dat het ook in onze breedtegraden wetenschappelijk erkend wordt. Intussen hebben talrijke studies dit verder gestaafd. Aan gember worden in totaal 22 waardevolle gezondheidseigenschappen toegeschreven, waaronder:

  • antibacterieel
  • antioxidant
  • stimuleert de bloedsomloop
  • leverbeschermend
  • hartversterkend

Het voorkomen van reisziekte werd in 1997 aan gember toegeschreven en in de Duitse Farmacopee opgenomen. Samenvattend kan gember alle lichaamsfuncties stimuleren en ondersteunt het ook de eliminatie van afzettingen. Gember kan ook bijdragen tot geestelijke gezondheid door blokkades te helpen overwinnen en de levensenergie vrij te laten stromen.

Welke ziekten kunnen met gember positief beïnvloed worden?

Klachten Zo helpt gember
Asthma kalmeert, maakt slijm los, tempert hoest
Diarree krampt, kalmeert, beschermt tegen ontstekingen
Circulatiestoornissen verbetert de doorstroming van het bloed, beschermt tegen stolsels, versterkt het hart
Keelpijn verlicht pijn, bevordert de bloedsomloop
Ziekten van de urinewegen promoot de bloedsomloop, heeft een drainerende werking, voorkomt ontstekingen
Herpes promoot genezing, helpt gifstoffen af te voeren
Sciaticax remt ontstekingen, heeft een pijnstillende werking
Hoofdpijn hxh heeft een ontspannende werking, werkt verwarmend
Leverklachten ondersteunt ontgiftingswerk, werkt verwarmend
Menstruatieklachten werkt ontspannend, verlicht blokkades, werkt kalmerend
Pijnlijke spieren verbetert de bloedsomloop in de spieren, stimuleert de stofwisseling, verlicht pijn
Oorpijn verlicht ontstekingen, verlicht pijn
gingivitis geneest ontstekingen, verlicht pijn
reumax inhibeert ontstekingen, verlicht pijn, stimuleert stofwisseling
flebitis promoot de bloedsomloop, verlicht krampen

Hoe moet gember bij elke klacht gebruikt worden?

Allergieën

Een allergie ontstaat wanneer het lichaam overreageert op een schijnbaar onschadelijke stof. Dit leidt tot symptomen als kortademigheid, huiduitslag, koorts of spijsverteringsproblemen. Eerst moet een arts uitzoeken voor welke stof je allergisch bent. Een allergietest kan je dat betrekkelijk snel vertellen. De behandeling kan ondersteund worden met gemberthee. Als alternatief kan verse gember in stukjes gesneden worden en gekauwd.

Arteriosclerose

Arteriosclerose is een verkalking van de slagaders. Mogelijke risicofactoren zijn roken, zwaarlijvigheid of hoge bloeddruk. Geblokkeerde bloedvaten kunnen levensbedreigende gevolgen hebben bij een beroerte of hartaanval. Gember moet regelmatig in de voeding opgenomen worden. Verse gember kan aan een grote verscheidenheid van gerechten worden toegevoegd. Je kunt tot vier koppen gemberthee per dag drinken.

Astma

Een astma-aanval gaat gepaard met ernstige kortademigheid. Behalve allergische reacties kan ook vergiftiging van de urine astma opwekken. Warme gemberthee kan een ontspannend en kalmerend effect hebben bij acute astma-aanvallen. Ook de rug en borst kunnen met gemberolie ingewreven worden.

Diarree

Er zijn veel oorzaken van diarree. Het eten van bedorven voedsel of infecties lokken de symptomen uit. Gekookte plakjes gember kunnen gekauwd worden om het ongemak te verlichten. Hete gemberthee, in kleine slokjes gedronken, heeft ook effect. Als alternatief kun je de hele dag door zelfgemaakt gemberwater drinken.

Circulatiestoornissen

Als te weinig zuurstof bepaalde delen van het lichaam bereikt, leidt dat tot functiestoornissen. Het weefsel begint pijn te doen en in het ergste geval kan de schade de aangetaste huidzone doen afsterven. Als je regelmatig gemberthee drinkt, worden de doorstromingseigenschappen van het bloed verbeterd. De aangetaste huidgebieden kunnen met gemberolie gemasseerd worden. Baden waaraan een gembertinctuur is toegevoegd is ook mogelijk.

Ingwerscheiben auf Holzfläche

Door op vers gesneden stukjes gember te kauwen, kun je de behandeling van allergieën op een natuurlijke manier ondersteunen. (Foto: pixabay.com / gate74)

Keelpijn

Keelpijn gaat gepaard met een onaangenaam gevoel van druk en slikken. De symptomen kunnen een milde keelpijn zijn of ze kunnen overgaan in angina, die ernstig kan zijn. Hete gemberthee kan met tussenpozen van twee tot drie uur gedronken worden tot de symptomen verdwijnen. Een keelkompres van gemberazijn en uienpap verlicht ook de symptomen.

Aandoeningen van de urinewegen

Aandoeningen van de urinewegen moeten niet licht opgevat worden, want ze kunnen snel ook de nieren aantasten. Veel gemberthee kan de behandeling ondersteunen. De thee bevordert de bloedsomloop en heeft een mild uitdrogend effect.

Minze, Zitrone, Ingwer, Honig und eine Tasse mit Wasser auf einem Brett

Je kunt gemakkelijk je eigen gemberthee maken en er naar smaak munt, citroen of honing aan toevoegen. (Foto: pixabay.com / Leon_Ting)

Herpes

Herpes kan voorkomen in de vorm van een koortslip op de lippen of een infectie van de geslachtsdelen. De behandeling duurt meestal lang en bij veel mensen komen de symptomen vaak terug. Verdunde gemberolie kan direct op de koortslip aangebracht worden. Het drinken van gemberthee heeft een preventieve werking.

Ischias

Als de heupzenuw geïrriteerd is, kan dat tot hevige pijn leiden. Niet alleen de rug wordt aangetast, de pijn kan ook uitstralen naar de benen. De pijnlijke plekken worden gemasseerd met gemberolie.

Headaches

Stress, spanning, oogproblemen – de oorzaken van hoofdpijn zijn legio. Door zijn verwarmende werking kan gemberthee hoofdpijn verlichten en ontspanning geven. De slapen kunnen gemasseerd worden met gemberolie.

Leverklachten

De lever is essentieel voor onze stofwisseling. Overbelasting van het orgaan uit zich in de vorm van een gevoel van volheid, buikpijn of verlies van eetlust. Als regelmatig verse gember aan de maaltijden wordt toegevoegd, kan de lever effectief ondersteund worden bij het ontgiften.

Menstruatiekrampen

De vrouwelijke cyclus kan vaak verstoord zijn, heftig optreden of helemaal stoppen. Gemberthee heeft een verwarmend effect en stimuleert de bloedsomloop. Warme gemberkompressen op de buik kunnen ook helpen.

Pijnlijke spieren

Als de spieren overbelast zijn, vormen zich fijne scheurtjes die water binnenlaten. De vloeistof rekt de spiervezels uit en we ervaren de kenmerkende strekpijn. Verlichting wordt beloofd door een gemberbad en het behandelen van de pijnlijke plekken met gemberolie.

Oorpijn

Middenoorontstekingen kunnen erg pijnlijk zijn. Warme kompressen met gemberolie worden op het pijnlijke oor aangebracht.

Tandvleesproblemen

Als bacteriën het tandbed binnendringen, ontstaat een ontsteking, die het tandvlees en het kaakbeen aantast. Masseer het tandvlees meerdere malen per dag met gemberolie.

Reuma

Reuma veroorzaakt pijn in de wervelkolom en de gewrichten. Oorzaken kunnen zijn: erfelijke aanleg, stofwisselingsstoornissen of voedingsfouten. Kook regelmatig met verse gember. Ook gemberthee moet deel uitmaken van je dagelijkse voeding. Gemberolie of gemberpasta wordt direct op de aangetaste plekken aangebracht. Ben je op zoek naar andere manieren om je reuma te bestrijden? Dan hebben we je doorgelinkt naar ons artikel over reumatische zalven.

Aderontsteking

Aders raken ontstoken als het bloed traag stroomt door verstoppingen. Gemberthee bevordert de bloedsomloop. Massages met gemberolie kunnen ook een medische behandeling ondersteunen.

Welke symptomen kunnen met gember behandeld worden?

Klachten HHoe werkt gember? Wat te doen?
Winderigheid Gember stimuleert de spijsvertering en brengt de darmflora in evenwicht, en bacteriën worden vernietigd. Drink meerdere koppen gemberthee per dag, masseer de maag met gemberolie, voeg verse gember toe aan voedsel
Maagproblemen Gember stimuleert de productie van spijsverteringssappen, de spieren worden ontspannen en de bloedsomloop wordt verbeterd. Drink gemberthee voor de maaltijd, masseer de maag met gemberolie
Misselijkheida De shogaol die gember bevat remt misselijkheid, de maag en darmen worden gekalmeerd en verlicht. Kook met gember, kauw op verse gember, gebruik gemberstokjes op reis
Cardiovasculaire problemen Gember verbetert de bloedsomloop in de vaten. De betere doorstromingseigenschappen van het bloed ontlasten het hart. Drink regelmatig gemberthee.Kook regelmatig met verse gember.
Koorts Gember vermindert koorts en versterkt de afweer van het lichaam. Toep kuitkompressen gedrenkt in gemberazijn.

Is gember ook gezond voor de geest?

Als je onder stress staat, kan dat tot tal van klachten leiden. Vermoeidheid, gebrek aan concentratie of slaapstoornissen zijn de gevolgen van een aangetaste psyche.

Gember bevat werkzame stoffen die een stabiliserende werking op de ziel hebben en je weer in evenwicht kunnen brengen.

Regelmatige inname van gember stimuleert de aanmaak van noradrenaline, dat verantwoordelijk is voor prestaties en een intact immuunsysteem. Gember kan helpen als je denkt dat je aan het eind van je Latijn bent. Blokkades en krampen kunnen losgelaten worden en je vertrouwen in je eigen mogelijkheden en grenzen neemt toe. Op die manier kun je je verwachtingen verlagen en jezelf beschermen tegen overweldiging.

Kan ik me met gember tegen bloedstolsels beschermen?

Als bloedvaten verwond zijn, vormt het lichaam bloedklonters om zich te beschermen en meer bloedverlies te voorkomen. Bloedklonters zijn gevaarlijk omdat ze tot verstopping van de bloedvaten kunnen leiden en beschouwd worden als een trigger voor hartaanvallen. Rauwe gember werkt als een natuurlijke bloedverdunner en is zelfs effectiever dan knoflook.

Gember bevat werkzame stoffen die chemisch lijken op aspirine.

Je krijgt de beste bescherming als je gember rauw eet. Geraspte rauwe gember moet onmiddellijk na het koken aan de maaltijden worden toegevoegd.

Is gember ook gezond voor huid en haar?

Gember stimuleert de bloedsomloop in de huid. Dit betekent dat het ook wordt aanbevolen bij huidoneffenheden of acne. Acne wordt uitgelokt door hormonen en leidt tot ontsteking van de talgklieren en de haarzakjes. Wie last heeft van een rode huid, schilfering, jeuk of tintelingen kan gember ook uitwendig aanbrengen in de vorm van olie of tinctuur. Veel intensieve zonnebaden leiden na verloop van tijd tot zogenaamde zonnevlekken.

Deze bruinachtige pigmentvlekken zijn op zichzelf onschadelijk en hoeven niet behandeld te worden. Maar omdat ze vaak een cosmetisch probleem zijn, kunnen ze behandeld worden met verdunde gemberazijn. Als de azijn regelmatig wordt aangebracht, zullen de vlekken na verloop van tijd vervagen.

Tussen de 50 en 80 haren per dag verliezen is volkomen normaal. Als je meer dan 100 haren per dag verliest, heb je last van haaruitval.

Er zijn verschillende soorten haaruitval. Hoofdhuidmassages met gemberolie stimuleren de bloedsomloop en werken tegelijk tegen schimmels en bacteriën.

Beeldbron: pixabay.com / Couleur

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies