Laatst bijgewerkt: 15-08-2021

De aubergine staat bekend als de voedingsstoffenbom. Men gelooft dat het niet alleen gezond is, maar je ook helpt gewicht te verliezen. Men zegt ook dat het beschermt tegen ernstige ziekten en zelfs de kans op kanker vermindert. Maar zijn al deze veronderstellingen waar en zo ja, hoe kunnen ze verklaard worden? In dit artikel leggen we de gezondheidsvoordelen van aubergines uit.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Aubergines komen oorspronkelijk uit India. Ze zijn er al duizenden jaren over de hele wereld, maar vooral in Azië. In de 7e eeuw brachten de Arabieren de aubergine naar Spanje. Lange tijd werd deze vrucht bijna overal in Europa verbouwd en gegeten, maar alleen in Spanje (4).
  • De aubergine, die eigenlijk een eivrucht is, is buitengewoon rijk aan veel verschillende antioxidanten. Aubergines bevatten niet alleen weinig calorieën, maar ze brengen ook veel gezondheidsvoordelen met zich mee.
  • De vrucht bevat echter een zekere hoeveelheid giftig solanine. Vooral in onrijpe delen en zoals het steeluiteinde, bevatten de vruchten veel solanine (5).

Gezondheidseffecten van aubergines: Wat je moet weten

Inderdaad, aubergines brengen veel gezondheidsvoordelen met zich mee en stimuleren de. Ze hebben een watergehalte van meer dan 90 procent. Ze hebben ook maar 17 calorieën per 100 gram (6).

Dit alles vormt een perfecte basis voor een evenwichtige en gezonde voeding. Aubergines kunnen ook op veel verschillende manieren bereid worden, wat koken voor iedereen leuk maakt. keer kun je ze gratineren of gewoon kort sauteren en op het bord serveren. Aubergines zijn ideaal voor mensen die wat gewicht willen verliezen of gewoon mensen die graag gezond en licht eten.

Waarom zijn aubergines gezond?

Aubergines zijn een groenteplant. Ze worden tegenwoordig bijna overal ter wereld gekweekt. Omdat aubergines veel vitamines, flesjes en veel andere antioxidanten bevatten, bieden ze een enorm voedingsvoordeel. Bovendien kan aubergine een mogelijke farmaceutische toepassing hebben, maar dat wordt momenteel onderzocht (1). Deze bijzondere eivrucht bevat ook kalium. De schil van de aubergine bevat ook vitamine B en vitamine C (7).

Wat zeggen studies en wetenschap over de gezondheidswaarde van aubergines?

Aubergines behoren tot de familie Solanacea. Ze hebben een uiterst belangrijk en bijzonder antioxidant vermogen, waarvan in studies is aangetoond dat het oxidatie tegengaat. Dit kan veel ziekten veroorzaken en is ook schadelijk voor de gezondheid. Studies hebben aangetoond dat aubergines veilig zijn voor consumptie en dat de extracten zelfs kunnen beschermen tegen DNA schade. Aubergines brengen dus het gezondheidsvoordeel met zich mee dat ze het risico op het ontstaan van chronische ziekten, zoals kanker, verminderen (2).

Aubergines voorkomen niet alleen kanker, maar ze stimuleren vooral de leverfunctie en de alvleesklier (3).

Deze bijzondere eivrucht is rijk aan vitamines zoals vitamine A, B of C.

Studies hebben ook aangetoond dat aubergines goed zijn voor onze bloedsuikerspiegel. Bovendien is ontdekt dat aubergines zelfs tegen hartziekten kunnen beschermen. Wetenschappers ontdekten dat de vele antioxidanten in aubergines het risico op hartziekten verminderden (8).

Het is ook belangrijk te weten dat aubergines een mild laxerende werking kunnen hebben. Je kunt de aubergine beter niet rauw eten, want hij draagt een kleine hoeveelheid giftige stoffen bij zich. Daarom is het raadzaam de vruchten vóór het koken te schillen om de aanwezige bittere stoffen te verwijderen.

In een recente studie werd bij dieren aangetoond dat er een verband is tussen aubergines en een verbetering van de hartfunctie.

Aubergines zijn er in verschillende kleuren en zien er in bijna elk gerecht lekker uit. (Image source: Zen Chung / Pexels)

Na enkele geselecteerde dieren gedurende 30 dagen alleen gegrilde en rauwe aubergine gevoerd te hebben, was er een aanzienlijke verbetering van de cardiovasculaire functie. Men vond ook dat er minder celdood van hartspiercellen was. Deze effecten kunnen bijna uitsluitend aan de antioxidanten toegeschreven worden. Samenvattend kan dus gezegd worden dat regelmatige consumptie van aubergines een versterkend effect heeft op ons hart (9).

Wanneer is een aubergine giftig?

Tomaten, aardappelen en aubergines behoren allemaal tot de nachtschadefamilie. Vooral op plaatsen die nog onrijp zijn of meestal aan de basis van de stengel, zit een kleine hoeveelheid solanine. Solanine kan leiden tot hoofdpijn, misselijkheid of zelfs diarree en zelfs tot ernstige vergiftiging. Maar dit kan variëren naar gelang de dosis, en meestal bevat de doorsnee aubergine niet veel solanine.

Solanine in aubergines is ongeveer een zwak toxine.

De hoeveelheid gif is heel klein, zodat je nauwelijks iets voelt als je een aubergine normaal eet. Niettemin kan in het ergste geval een kleine inname tot maag- en darmproblemen leiden. Bovendien is het gehalte aan solanine in aubergines tegenwoordig veel lager dan vroeger.

Daardoor zou je de aubergine theoretisch rauw kunnen eten, maar dit is nog steeds niet aan te bevelen. Als je je zorgen maakt over de solanine, kun je de aubergine gewoon kort bakken of grillen en zo de giftige stoffen verwijderen. Solanine is hittebestendig.

Hoeveel aubergine is gezond?

Zoals al gezegd zijn aubergines nachtschadeplanten. Het is bekend dat ze solanine bevatten. Ook is gebleken dat men zich niet te veel zorgen hoeft te maken over de solanine. Solanine in kleine hoeveelheden, bijvoorbeeld, kan ook goed zijn voor het menselijk lichaam.

Koffein Wirkung

De aubergine is een heel gezonde groente, maar moet niet rauw gegeten worden. (Image source: Nina Luong/ Unsplash)

Het kan ontstekingsremmend, koortswerend en zelfs cholesterolverlagend werken in heel kleine doses. Maar je moet nog steeds voorzichtig zijn met het eten van aubergines, want ieders lichaam reageert anders en voor sommigen is slechts een klein beetje solanine al genoeg om misselijkheid en diarree op te wekken.

Waarom mogen aubergines niet rauw gegeten worden?

In het algemeen kan gezegd worden dat zelfs volledig rauwe aubergines tegenwoordig niet giftig zijn. Niettemin zijn ze rauw nauwelijks eetbaar en hebben ze een erg bittere smaak. In het verleden was het echter gevaarlijker om rauwe aubergines te eten, omdat die meestal meer solanine bevatten. Dit leidde bijgevolg tot gezondheidsproblemen.

Kun je aubergines eten tijdens de zwangerschap?

Deze vraag wordt heel vaak gesteld door aanstaande moeders. In feite mogen zwangere vrouwen zonder probleem aubergines eten. Artsen en andere voedingsdeskundigen zijn ook van mening dat aubergine geen risico vormt voor aanstaande moeders en het kind op geen enkele manier in gevaar brengt. Niettemin moet gezegd worden dat aubergine in het algemeen zeer moeilijk te verteren is en dit leidt bij velen tot spijsverteringsproblemen.

Conclusie

De millennia-oude aubergine uit India, brengt vele gezondheidsvoordelen met zich mee. Omdat aubergine bijna alleen uit water bestaat en veel vitamines bevat, is ze perfect voor een gezond dieet en helpt ze om af te vallen (10).

Het voorkomt niet alleen ziekten, maar kan ook de werking van zowel de lever als de alvleesklier stimuleren. Kortom, aubergine is een unieke eivrucht met bijzondere eigenschappen. Alleen moet men erop letten het kort te koken of te bakken voor men het eet, zodat de weinige aanwezige giftige stoffen verdwijnen.

Omslagfoto: Toa Heftiba / Unsplash

Referenties (10)

1. Gürbüz N, Uluişik S, Frary A, Frary A, Doğanlar S. Health benefits and bioactive compounds of eggplant. Food Chem. 2018 Dec 1;268:602-610. doi: 10.1016/j.foodchem.2018.06.093. Epub 2018 Jun 20. PMID: 30064803.
Bron

2. Sukprasansap M, Sridonpai P, Phiboonchaiyanan PP. Eggplant fruits protect against DNA damage and mutations. Mutat Res. 2019 Jan;813:39-45. doi: 10.1016/j.mrfmmm.2018.12.004. Epub 2018 Dec 21. PMID: 30594791.
Bron

3. dietechniker.de: Aubergine: stärkt die Leberfunktion, 2020
Bron

4. Zentrum-der-gesundheit.de: Aubergine - eine wunderbare gesunde Beere, Sybille Müller, 2021
Bron

5. ugb.de: Aubergine: Mediterranes für die Sommerküche, Dipl. oec. troph. Claudia Gaster, 2014
Bron

6. livingathome.de: Aubergine: vielseitig & lecker
Bron

7. apotheken-umschau.de: Aubergine: Gesunde Eierfrucht, 2014
Bron

8. Manson JE, Gaziano JM, Jonas MA, Hennekens CH. Antioxidants and cardiovascular disease: a review. J Am Coll Nutr. 1993 Aug;12(4):426-32. doi: 10.1080/07315724.1993.10718332. PMID: 8409105.
Bron

9. Das S, Raychaudhuri U, Falchi M, Bertelli A, Braga PC, Das DK. Cardioprotective properties of raw and cooked eggplant (Solanum melongena L). Food Funct. 2011 Jul;2(7):395-9. doi: 10.1039/c1fo10048c. Epub 2011 Jun 10. PMID: 21894326.
Bron

10. Blundell JE, Burley VJ. Satiation, satiety and the action of fibre on food intake. Int J Obes. 1987;11 Suppl 1:9-25. PMID: 3032831.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
Gürbüz N, Uluişik S, Frary A, Frary A, Doğanlar S. Health benefits and bioactive compounds of eggplant. Food Chem. 2018 Dec 1;268:602-610. doi: 10.1016/j.foodchem.2018.06.093. Epub 2018 Jun 20. PMID: 30064803.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Sukprasansap M, Sridonpai P, Phiboonchaiyanan PP. Eggplant fruits protect against DNA damage and mutations. Mutat Res. 2019 Jan;813:39-45. doi: 10.1016/j.mrfmmm.2018.12.004. Epub 2018 Dec 21. PMID: 30594791.
Ga naar bron
Aubergine: stärkt die Leberfunktion
dietechniker.de: Aubergine: stärkt die Leberfunktion, 2020
Ga naar bron
Aubergine - eine wunderbare gesunde Beere
Zentrum-der-gesundheit.de: Aubergine - eine wunderbare gesunde Beere, Sybille Müller, 2021
Ga naar bron
Aubergine: Mediterranes für die Sommerküche
ugb.de: Aubergine: Mediterranes für die Sommerküche, Dipl. oec. troph. Claudia Gaster, 2014
Ga naar bron
Aubergine: vielseitig & lecker
livingathome.de: Aubergine: vielseitig & lecker
Ga naar bron
Aubergine: Gesunde Eierfrucht
apotheken-umschau.de: Aubergine: Gesunde Eierfrucht, 2014
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Manson JE, Gaziano JM, Jonas MA, Hennekens CH. Antioxidants and cardiovascular disease: a review. J Am Coll Nutr. 1993 Aug;12(4):426-32. doi: 10.1080/07315724.1993.10718332. PMID: 8409105.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Das S, Raychaudhuri U, Falchi M, Bertelli A, Braga PC, Das DK. Cardioprotective properties of raw and cooked eggplant (Solanum melongena L). Food Funct. 2011 Jul;2(7):395-9. doi: 10.1039/c1fo10048c. Epub 2011 Jun 10. PMID: 21894326.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Blundell JE, Burley VJ. Satiation, satiety and the action of fibre on food intake. Int J Obes. 1987;11 Suppl 1:9-25. PMID: 3032831.
Ga naar bron
Recensies