
De aubergine staat bekend als de voedingsstoffenbom. Men gelooft dat het niet alleen gezond is, maar je ook helpt gewicht te verliezen. Men zegt ook dat het beschermt tegen ernstige ziekten en zelfs de kans op kanker vermindert. Maar zijn al deze veronderstellingen waar en zo ja, hoe kunnen ze verklaard worden? In dit artikel leggen we de gezondheidsvoordelen van aubergines uit.
De belangrijkste feiten in het kort
- Aubergines komen oorspronkelijk uit India. Ze zijn er al duizenden jaren over de hele wereld, maar vooral in Azië. In de 7e eeuw brachten de Arabieren de aubergine naar Spanje. Lange tijd werd deze vrucht bijna overal in Europa verbouwd en gegeten, maar alleen in Spanje (4).
- De aubergine, die eigenlijk een eivrucht is, is buitengewoon rijk aan veel verschillende antioxidanten. Aubergines bevatten niet alleen weinig calorieën, maar ze brengen ook veel gezondheidsvoordelen met zich mee.
- De vrucht bevat echter een zekere hoeveelheid giftig solanine. Vooral in onrijpe delen en zoals het steeluiteinde, bevatten de vruchten veel solanine (5).
Gezondheidseffecten van aubergines: Wat je moet weten
Dit alles vormt een perfecte basis voor een evenwichtige en gezonde voeding. Aubergines kunnen ook op veel verschillende manieren bereid worden, wat koken voor iedereen leuk maakt. keer kun je ze gratineren of gewoon kort sauteren en op het bord serveren. Aubergines zijn ideaal voor mensen die wat gewicht willen verliezen of gewoon mensen die graag gezond en licht eten.
Waarom zijn aubergines gezond?
Wat zeggen studies en wetenschap over de gezondheidswaarde van aubergines?
Aubergines voorkomen niet alleen kanker, maar ze stimuleren vooral de leverfunctie en de alvleesklier (3).
Studies hebben ook aangetoond dat aubergines goed zijn voor onze bloedsuikerspiegel. Bovendien is ontdekt dat aubergines zelfs tegen hartziekten kunnen beschermen. Wetenschappers ontdekten dat de vele antioxidanten in aubergines het risico op hartziekten verminderden (8).
Het is ook belangrijk te weten dat aubergines een mild laxerende werking kunnen hebben. Je kunt de aubergine beter niet rauw eten, want hij draagt een kleine hoeveelheid giftige stoffen bij zich. Daarom is het raadzaam de vruchten vóór het koken te schillen om de aanwezige bittere stoffen te verwijderen.
In een recente studie werd bij dieren aangetoond dat er een verband is tussen aubergines en een verbetering van de hartfunctie.
Na enkele geselecteerde dieren gedurende 30 dagen alleen gegrilde en rauwe aubergine gevoerd te hebben, was er een aanzienlijke verbetering van de cardiovasculaire functie. Men vond ook dat er minder celdood van hartspiercellen was. Deze effecten kunnen bijna uitsluitend aan de antioxidanten toegeschreven worden. Samenvattend kan dus gezegd worden dat regelmatige consumptie van aubergines een versterkend effect heeft op ons hart (9).
Wanneer is een aubergine giftig?
De hoeveelheid gif is heel klein, zodat je nauwelijks iets voelt als je een aubergine normaal eet. Niettemin kan in het ergste geval een kleine inname tot maag- en darmproblemen leiden. Bovendien is het gehalte aan solanine in aubergines tegenwoordig veel lager dan vroeger.
Daardoor zou je de aubergine theoretisch rauw kunnen eten, maar dit is nog steeds niet aan te bevelen. Als je je zorgen maakt over de solanine, kun je de aubergine gewoon kort bakken of grillen en zo de giftige stoffen verwijderen. Solanine is hittebestendig.
Hoeveel aubergine is gezond?
Het kan ontstekingsremmend, koortswerend en zelfs cholesterolverlagend werken in heel kleine doses. Maar je moet nog steeds voorzichtig zijn met het eten van aubergines, want ieders lichaam reageert anders en voor sommigen is slechts een klein beetje solanine al genoeg om misselijkheid en diarree op te wekken.
Waarom mogen aubergines niet rauw gegeten worden?
Kun je aubergines eten tijdens de zwangerschap?
Conclusie
De millennia-oude aubergine uit India, brengt vele gezondheidsvoordelen met zich mee. Omdat aubergine bijna alleen uit water bestaat en veel vitamines bevat, is ze perfect voor een gezond dieet en helpt ze om af te vallen (10).
Het voorkomt niet alleen ziekten, maar kan ook de werking van zowel de lever als de alvleesklier stimuleren. Kortom, aubergine is een unieke eivrucht met bijzondere eigenschappen. Alleen moet men erop letten het kort te koken of te bakken voor men het eet, zodat de weinige aanwezige giftige stoffen verdwijnen.
Omslagfoto: Toa Heftiba / Unsplash
Referenties (10)
1.
Gürbüz N, Uluişik S, Frary A, Frary A, Doğanlar S. Health benefits and bioactive compounds of eggplant. Food Chem. 2018 Dec 1;268:602-610. doi: 10.1016/j.foodchem.2018.06.093. Epub 2018 Jun 20. PMID: 30064803.
Bron
2.
Sukprasansap M, Sridonpai P, Phiboonchaiyanan PP. Eggplant fruits protect against DNA damage and mutations. Mutat Res. 2019 Jan;813:39-45. doi: 10.1016/j.mrfmmm.2018.12.004. Epub 2018 Dec 21. PMID: 30594791.
Bron
3.
dietechniker.de: Aubergine: stärkt die Leberfunktion,
2020
Bron
4.
Zentrum-der-gesundheit.de: Aubergine - eine wunderbare gesunde Beere, Sybille Müller, 2021
Bron
5.
ugb.de: Aubergine: Mediterranes für die Sommerküche, Dipl. oec. troph. Claudia Gaster, 2014
Bron
6.
livingathome.de: Aubergine: vielseitig & lecker
Bron
7.
apotheken-umschau.de: Aubergine: Gesunde Eierfrucht, 2014
Bron
8.
Manson JE, Gaziano JM, Jonas MA, Hennekens CH. Antioxidants and cardiovascular disease: a review. J Am Coll Nutr. 1993 Aug;12(4):426-32. doi: 10.1080/07315724.1993.10718332. PMID: 8409105.
Bron
9.
Das S, Raychaudhuri U, Falchi M, Bertelli A, Braga PC, Das DK. Cardioprotective properties of raw and cooked eggplant (Solanum melongena L). Food Funct. 2011 Jul;2(7):395-9. doi: 10.1039/c1fo10048c. Epub 2011 Jun 10. PMID: 21894326.
Bron
10.
Blundell JE, Burley VJ. Satiation, satiety and the action of fibre on food intake. Int J Obes. 1987;11 Suppl 1:9-25. PMID: 3032831.
Bron