Laatst bijgewerkt: 02-08-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Stuurtassen zijn een speciale vorm van tas die het gemakkelijker maakt bagage te dragen tijdens het fietsen. Het voordeel boven de gebruikelijke rugzakken en tassen is dat deze tassen aan de fiets bevestigd kunnen worden. Door de verschillende maten en soorten is er voor elke enthousiaste fietser wel iets te vinden.

Met onze stuurtas test 2023 willen we je helpen de beste stuurtas te vinden. We hebben stuurtassen van leer en polyester vergeleken en de respectieve voor- en nadelen op een rijtje gezet. Dit moet het je gemakkelijker maken te beslissen welke tas je koopt.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Stuurtassen stellen je in staat je bagage veilig en ongeschonden op je fiets te vervoeren.
 • In principe moet je onderscheid maken tussen de doeleinden waarvoor je de stuurtas nodig hebt, want bij de aanschaf ervan moet je kiezen tussen verschillende mogelijkheden.
 • Waterdichte stuurtassen zijn geschikt voor elektronische bagage, zoals smartphones of tablets. Leren stuurtassen scoren punten met hun trendy stijl.

Stuurtas: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor stuurtassen

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele mogelijke stuurtassen.

De criteria die je kunt gebruiken om stuurtassen met elkaar te vergelijken zijn:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat bij de afzonderlijke criteria belangrijk is.

Gewicht

Als het op gewicht aankomt, is het altijd belangrijk te weten waarvoor je de tas nodig hebt. Ben je bijvoorbeeld een fietser, dan is een frametas voor je smartphone en waardevolle spullen voldoende. Als je besluit tot een tas voor dagelijks gebruik, zou ik een stuurtas aanraden met een standaard gewicht van 629 – 679 g.

Omdat de meeste stuurtassen een KlickFix houder hebben, kan de stuurtas eraf gehaald worden en gemakkelijk meegenomen worden voor een korte boodschappenreis.

Maat

De lengte van een gemiddeld zakje begint bij 13 cm en kan oplopen tot 20 cm. De breedte is tussen 24 en 30 cm. In de regel is een stuurtas 16-20 cm hoog.

Hier moet je weten dat de meeste stuurtassen, zowel van polyester als van leer, tot een gewone draagtas omgevormd kunnen worden.

In de regel gebeurt dit vaker met leren tassen.

De afmetingen van een frametas zijn weer anders, hier heeft hij een standaard afmeting van 20 x 9 x 10 cm. Je moet echter wel de afmetingen van je smartphone controleren voor je hem koopt.

Stabiliteit

Omdat de meeste stuurtassen van polyester gemaakt zijn, is elke tas waterdicht en bestand tegen elke regenbui. Leren stuurtassen zijn anders; ze zijn gemaakt van buffelleer, dat vrij robuust en duurzaam is.

Het onderhoud met polyester is gemakkelijk, het droogt snel. Het neemt ook goed vocht op.

Dit soort leer moet echter onderhouden worden met Aniline Protector om het te beschermen tegen uitdrogen en verbleken.Eén ding dat opvalt aan de frametassen is dat ze van nylon gemaakt zijn. Nylon is een materiaal dat goed bestand is tegen schuren en scheuren en daardoor niet veel vloeistof opneemt.

Tegenwoordig zijn nieuwe stuurtassen voorzien van de Klickfix bevestiging. Het voordeel is zowel het gebruiksgemak als de mogelijkheid om ze naar wens aan de fiets te bevestigen.

Interieur

Bij het interieur moet je onderscheid maken tussen tassen met twee vaste vakken en tassen die uitwendige en organisatorische vakken hebben. Maar ik moet je meteen zeggen dat stuurtassen met meer vakken meestal zwaarder zijn.

Hoewel de frametas qua afmetingen niet overtuigt, biedt hij meer veiligheid voor kostbaarheden.

Het interieur is uiterst vormvast en blijft in vorm, ongeacht de voorwerpen die je in de tas draagt. Hetzelfde voordeel en comfort vind je ook in een leren stuurtas.

Compatibiliteit

Een stuurtas is het ideale hulpmiddel voor fietsers en voor mensen die graag naar het werk fietsen. Het kan echter altijd gebeuren dat een model je niet goed overtuigt. Dit is geen probleem want elke stuurtas kan gemakkelijk vervangen worden dankzij de kliksluitingstechniek.

Zoals al gezegd hebben stuurtassen een riem, zodat je ze zonder problemen mee kunt nemen op een wandeling.

Besluit: Welke soorten stuurtassen zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je een stuurtas wilt kopen, moet je een keuze maken uit drie mogelijkheden:

Type voordelen nadelen
Stuurtas robuust en waterdicht producten van hoge kwaliteit zijn duur, maar zinvoller dan de goedkope
Leren stuurtas buffelleer geeft een vintage look onderhoud is tijdrovend
Frametas klein, compact, perfect voor fietsers weinig ruimte voor waardevolle spullen

Afhankelijk van je gebruik, moet je beslissen wat je aanspreekt. Elk van deze tassen heeft zijn voor- en nadelen. Er is nog een punt dat je kan helpen bij je keuze voor een van deze drie mogelijkheden.

Stuurtas

Stuurtas

De eenvoud van deze tas zit hem duidelijk in de binnenruimte, waardoor hij veel bagage kan dragen. Van een werknemer die naar zijn werk reist tot een kort uitstapje naar een meer, deze tas is geschikt voor elke persoon en elke gelegenheid. Dus als je graag van comfort profiteert, is het kopen van een tas als deze iets voor jou.

Polyester wordt gebruikt bij de fabricage, dat waterdicht en robuust is. Het verschil is dat deze stuurtas geen speciale verzorging nodig heeft en veel ruimte biedt.

Voordelen
 • ruime ruimte
 • waterdicht
 • robuust
Nadelen
 • goedkope tassen gaan sneller kapot

Bij deze tas moet je er rekening mee houden dat je beter een iets goedkopere stuurtas kunt kopen, want klanten melden dat de goedkope tassen hun nut niet waarmaken.

Lederen-Stuurtas

Lederen stuurtas

In tegenstelling tot een gewone stuurtas is de lederen stuurtas een echte blikvanger. Met zijn vintage uiterlijk kan hij perfect gecombineerd worden met een vintage fiets.

Vergeleken met een stuurtas is de leren stuurtas goedkoper in aanschaf. Deze tas is een echte must-have voor modebewuste mensen, want je kunt hem gemakkelijk met een riempje van de fiets losmaken en als gewone tas meenemen.

Voordelen
 • Vintage look
 • echte blikvanger
 • buffelleer is robuust en waterdicht
 • eerlijke prijs
Nadelen
 • Onderhoud is ingewikkeld
 • zonder verzorging kan het uitdrogen en verbleken

Hier moet opgemerkt worden dat buffelleer robuust en waterdicht is. Bovendien heeft het een zacht en glad oppervlak. Voor liefhebbers van echt leer is dit product een koopje vergeleken met gewone leren producten.

Klanten zijn blij met de ruime ruimte en waarderen de mogelijkheid om de tas van de fiets los te maken, die dan als draagtas kan dienen.

Waar je op moet letten is onderhoud. De juiste producten moeten gebruikt worden om het leer niet te beschadigen

Frametas

Frametas

Echte fietsers dringen aan op een frametas, want fietsbroeken bieden geen plaats voor waardevolle spullen. Bovendien zijn veel fietsers onder de indruk van de eigenschap dat je de navigatie van het pad kunt zien door de doorzichtige coating van de tas.

Hier moet je je ervan bewust zijn of je een tas wilt kopen die het sportieve aspect moet vervullen of dat je de tas nodig hebt voor dagelijks gebruik. Als het eerste op jou van toepassing is, dan ben ik er zeker van dat je met de frametas de juiste keuze maakt.

Voordelen
 • klein
 • compact
 • ideaal voor fietsers
Nadelen
 • biedt weinig ruimte voor waardevolle spullen

Het verschil tussen de drie producten is dat deze tas de minste ruimte biedt omdat hij, zoals reeds gezegd, meer voor sportactiviteiten bestemd is. Niettemin doet het zijn werk en schept het vele voordelen.

De functie om een koptelefoon aan te sluiten betekent dat je tijdens het rijden niet op je smartphone hoeft te kijken, maar je akoestisch door de navigatie kunt laten leiden.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een stuurtas koopt

Voor je een stuurtas koopt, heb je waarschijnlijk een paar vragen die je eerst beantwoord wilt hebben. In onze grote gids hebben we de belangrijkste vragen van klanten geselecteerd en ze duidelijk beantwoord. Onze gids moet je helpen de perfecte stuurtas voor jou op de markt te vinden.

Voor wie is een stuurtas geschikt?

In de regel zijn stuurtassen geschikt voor fervente fietsers. Het is belangrijk dat je je fiets vaker gebruikt dan misschien één keer per jaar.

Lenkertaschen-1

Stuurtassen geven je fiets een bijzondere uitstraling. Ze zorgen er ook voor dat je kostbaarheden veilig vervoerd worden.
(Image source: m dietmaha / pixabay)

Je moet weten dat een stuurtas niet bedoeld is om al je boodschappen in te vervoeren, maar eerder voor een ontspannen ritje. Fietsers zijn letterlijk afhankelijk van een stuurtas of frametas.

Welke stof voor stuurtassen?

Je moet hier onderscheid maken; wil je er een kopen of er zelf een naaien?

Als je een tas koopt, heb je een standaard stuurtas van polyester, die waterdicht en stevig is. Bij de leren stuurtas is het gebruikelijke materiaal buffelleer, maar er zijn ook duurdere tassen met geitensuède. Tenslotte is de frametas gemaakt van nylon.

Als je echter zelf een stuurtas wilt naaien, moet je weten dat deze eerder voor kinderen gemaakt wordt, omdat het meer een klein accessoire is. Als je overweegt een stuurtas voor jezelf of je kind te maken, dan is dit wat je moet weten

 • Je hebt vier rechthoeken van 31 cm x 23,5 cm nodig, gemaakt van oliedoek of gecoat katoen. (voor de binnen- en buitenzak)
 • Twee rechthoeken van 16 x 6 cm (voor het handvat)
 • Kam-snaps of een klittenbandsluiting

Welke stuurtas?

Behalve de al genoemde tassen zijn er ook speciale tassen voor e-bikes. De vorm van het Klickfix systeem is echter geschikt voor elke fiets. De uitzondering is als de e-bike een speciale voorziening op de voorstang heeft. Als dit het geval is, moet je overwegen de zak ergens anders neer te zetten.

Welke stuurtassen zijn goed?

Het motto is:

Ga voor merken van hoge kwaliteit: Als je de beste fietsstuurtas zoekt, kom je niet verder dan fabrikanten als Ortlieb, Vaude, Norco, Deuter, Haberland of Rixen und Kaul. De Vaude Road II haalt bijvoorbeeld betere resultaten in de test dan veel goedkopere fietsstuurtassen.

Ze behoren tot de meest gerenommeerde en kwalitatief beste producenten van verschillende soorten fietstassen en rugzakken, waarmee we in andere tests al goede ervaringen hebben opgedaan.

Ook al heeft kwaliteit zijn prijs en zijn topmodellen meestal een stuk duurder dan de producten van de meeste merkloze fabrikanten, toch vinden we de investering in de bovengenoemde merken op de lange termijn meer waard, zodat we je zonder aarzelen een duidelijk koopadvies kunnen geven.

Beeldbron: Berovskis/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies