Laatst bijgewerkt: 17-08-2021

Volg je een streng dieet, heb je een streng fitnessplan maar lukt het je nog steeds niet je gewenste gewicht te bereiken? Wil je blijvend afvallen maar vind je het moeilijk om chocolade of chips op te geven?

Dan moet je af en toe minder streng voor jezelf zijn en jezelf een cheat day toestaan! Cheat Days kunnen in je dieetweek ingepland worden en stellen je in staat je stofwisseling te stimuleren, jezelf te verwennen en te zorgen voor succesvol gewichtsverlies op lange termijn.

Je vraagt je waarschijnlijk af of een Cheat Day gezond is, waar je op moet letten bij een Cheat Day, en vooral, of het wel in je persoonlijke dieet past. In dit artikel beantwoorden we de belangrijkste vragen over cheat days en proberen we alle twijfels weg te nemen die je misschien hebt.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Cheat dagen zijn geplande pauzes van een dieet waarin je kunt eten wat je wilt en zoveel je wilt. Je moet echter op je gevoel van volheid letten en niet overdrijven. Het gaat er niet alleen om calorierijk voedsel te eten, het gaat er ook om iets goeds voor jezelf te doen.
  • Spiekdagen zijn een goede gelegenheid om even afstand te nemen van het diëten en weer van je lievelingseten te genieten zonder je schuldig te voelen, terwijl ze tegelijk je stofwisseling stimuleren en je leptine- en insulinespiegel reguleren.
  • Er zijn echter een paar dingen waar je op moet letten voordat je je cheat day plant. In sommige gevallen kan een cheat day ongezond zijn. Afhankelijk van je dieet zijn geen uitzonderingen toegestaan. Als je een eetstoornis hebt, zijn diëten en cheat days over het algemeen niet aan te bevelen.

Helpen cheat days je op de lange duur om af te vallen? Wat je moet weten

Eet ten slotte echt onredelijk en laat je na 6 dagen onthouding helemaal gaan! Dit is eigenlijk al een onderdeel van verschillende dieetplannen, zoals het eiwitdieet of het koolhydraatarme dieet. Het is eigenlijk super eenvoudig en bevrijdend: er zijn geen regels!

Op Cheat Day is alles toegestaan wat je lekker vindt tot je vol zit!

Of het nu chocolade, chips of fast food is, je wordt verwend met keuze! Het maakt niet uit of je je overgeeft aan een Kaiser ontbijt met pannenkoeken en ahornsiroop, naar Mac Donald’s gaat voor de lunch of jezelf trakteert op een avondje in de club met gin en tonic. Op die ene dag kan alles! En het kan je zelfs helpen je droomgewicht langer te behouden. Wie wist dat zoetigheid je kon helpen afvallen?

Wat is een cheat day?

Cheat day komt van het Engelse woord cheat, dat bedriegen, misleiden of bedriegen betekent, en betekent “cheat day”(1). Het is dus een cheat day waarop je je niet aan de regels van je dieet hoeft te houden.

De meeste diëten worden binnen een week gepland: Op 6 dagen eet je strikt volgens je dieetplan (eiwitrijk, vetarm, koolhydraatarm, enz.), maar op de zevende dag mag je alles doen.

Op deze dag vergeet je gewoon de regels en verwen je jezelf: Chocolade, alcohol, fast food en alles wat je doet watertanden is verboden tijdens de dieetweek! Het kan helpen bij het diëten, vooral als je anders een heel streng eetplan volgt.

Een cheat day geeft je motivatie en helpt je lang aan je dieet vast te houden, want je verbiedt in principe geen enkel voedsel, maar je mag het alleen op die ene speciale dag eten.

Waarom is een cheat day nuttig om af te vallen?

Aan de ene kant is een cheat day zeer motiverend! Het helpt je vol te houden op de moeilijkste dagen van je dieet, omdat je weet dat je jezelf binnenkort weer op iets lekkers zult kunnen trakteren. Dus in plaats van het dieet helemaal op te geven als je motivatie op zijn laagst is, kun je een cheat day houden zonder bang te zijn je successen te schaden.

Je kunt iets zoets of vets eten op een cheat day. (Image source: unsplash / American Heritage Chocolate)

Vooral als je op een streng dieet bent, is een cheat day als een reddingsboei: het helpt je het hoofd boven water te houden en nog een paar dagen door te gaan.

Een studie van de Universiteit van Bologna ontdekte dat mensen bij het afkicken van chocolade een verhoogd verlangen naar dit snoepje krijgen en dat het gebrek er zelfs voor zorgt dat ze daarna beter lijken te smaken.

Zelfs bij een normaal dieet kregen mensen die een week lang vrijwillig van chocolade hadden afgezien, maar foto’s te zien kregen van chocolade en ander calorierijk voedsel, meer trek in het zoete.

Afzien van zoetigheid maakt ze des te aantrekkelijker!

Vooral gemakkelijk gefrustreerde en impulsieve mensen zouden in zulke gevallen een verhoogd risico hebben hun dieet te breken. Op een gegeven moment wordt het verlangen zo groot dat je het niet langer kunt weerstaan en je razende eetlust de vrije loop laat.

Dus worden mensen gewaarschuwd hun favoriete caloriebommetjes niet helemaal op te geven, want “Deze voedingsmiddelen lijken opvallender en/of smakelijker”(2) en ze opgeven doet je er des te meer naar verlangen.

Dus het plannen van een cheat day kan je helpen je fitnessdoelen op langere termijn te bereiken zonder de moed helemaal te verliezen! De verleiding wordt als het ware minder, omdat je jezelf af en toe iets lekkers toestaat.

Hoe werkt een cheat day?

80% van de mensen komt weer aan na een dieet(4). Dit wordt veroorzaakt door een reactie van het lichaam om het lichaamsvet op een ‘ideaal’ peil te houden.

Je hersenen bepalen hoeveel dat is en als je eenmaal te veel of te snel afvalt, vecht je lichaam om weer op een bepaald gewicht te komen. Jarenlang heeft men gedacht dat “het lichaam het hoogste gewicht dat een volwassene over een lange periode heeft gehad als het instelpunt definieert”(3).

Als je meer eet dan je lichaam eigenlijk nodig heeft, kom je aan. Het lijkt dus logisch dat bijna alle diëten de calorie-inname verminderen. Het probleem is dat het lichaam begint te minderen.

“Eigenlijk lijkt het heel eenvoudig,” zegt voedingsdeskundige Dagmar Von Cramm: “Het

[der Körper] vermindert de lichamelijke activiteit – je wordt moe. Het verlaagt de temperatuur – je voelt je koud. Het metaboliseert elk snippertje voedsel – je raakt verstopt. Spiermassa wordt meer afgebroken dan vetophopingen – daarom daalt de caloriebehoefte, want spiercellen gebruiken energie – in tegenstelling tot vetcellen.” (5) .

Helaas kennen we allemaal het gevolg: zodra je het dieet voor langere tijd onderbreekt en weer “normaal” gaat eten, kom je weer aan. Het gevreesde jojo-effect treedt op en het gewicht is aan het eind nog hoger dan vóór het dieet. Het hormoon leptine speelt hierbij onder andere een belangrijke rol: het helpt de “vetopslag van het lichaam signalen naar de hersenen te sturen”(3) en waarschuwt het voor hongergevoelens.

Hormonen als leptine, maar ook insuline, beïnvloeden onze hersenen en hebben een “eetlustopwekkend of verzadigend effect”(3, 7) en geven “signalen over de omvang van de beschikbare vetreserves”(3).

Op deze manier regelen de hersenen de energiebalans en kort na het begin van een dieet worden hormonale veranderingen zichtbaar “die nog lange tijd na het einde van een dieet blijven bestaan, zonder dat een stabiele toestand wordt bereikt”(3, 8).

Een cheat day zorgt ervoor dat de leptine- en insulinespiegel gereguleerd wordt. Dit stelt je hersenen gerust dat je voldoende energie binnenkrijgt en geen honger lijdt. Calorierijk voedsel verhoogt kortstondig je leptinespiegel en regelt je hongergevoelens. In feite wordt na een koolhydraatrijke maaltijd de productie van leptine met bijna 30% verhoogd(13).

Zo voorkom je trek en een mogelijk jojo-effect later. Het is misschien contra-intuïtief, maar om succesvol langdurig gewichtsverlies te bereiken, moet je je lichaam verwennen en af en toe stevige maaltijden eten.

Is een cheat day gezond?

Cheat days hebben een positief effect op je stofwisseling en helpen je dus daadwerkelijk afvallen. Veel mensen proberen minder te eten in de hoop gewicht te verliezen.

Tijdens een dieet breng je je lichaam in een noodtoestand: omdat het door de lagere calorie-inname minder energie ter beschikking heeft, schakelt je lichaam over op een energiebesparende modus en verlaagt het je stofwisseling. Dit betekent dat je rondkomt met minder dagelijkse calorieën, maar tegelijk verlies je langzamer gewicht.

Je lichaam staat in de overlevingsstand en probeert je vetreserves te behouden. Zodra je gedurende langere tijd weer “normaal” zou eten, zou het bekende jojo-effect onvermijdelijk zijn. “Een stabiel of zelfs licht toenemend lichaamsgewicht is altijd een evolutionair voordeel geweest om te overleven”(3).

Een cheat day kan je stofwisseling stimuleren en je helpen gewicht te verliezen. (Image source: Bill Oxford / Unsplash)

Als je afvalt, ervaart je lichaam dat als een existentiële bedreiging en probeert er tegen te vechten. “Als er toch succesvol gewichtsverlies optreedt, nemen de behoefte om te eten en het hongergevoel sterk toe”(3, 9)

Dus een cheat day stelt je lichaam gerust dat het niet gaat om een langdurige hongerdood. Het is een gezonde manier om je eetpatroon te reguleren, om gezonde en evenwichtige maaltijden te eten zonder al te veel op te offeren van wat goed voor je is.

Ook het volledig verbieden van je lievelingseten kan tot een ernstige terugval leiden. Je hebt meer kans om een dieet te breken als je gefrustreerd en depressief bent(2). Vooral saaie, eentonige diëten leiden tot een verhoogde hunkering naar lekkernijen(10).

Afwisseling is dus ook heel belangrijk om je de beste kans te geven van je dieet een succes te maken! En dat is waar een cheat day om de hoek komt kijken: je trakteert jezelf op iets lekkers, gunt jezelf een traktatie en zorgt voor afwisseling.

Maar een cheat day kan ook ongezond zijn. Veel hangt af van wat je eet en hoe vaak. Een gezonde voeding is evenwichtig en gevarieerd. In principe kun je alles eten wat je wilt. Maar er zijn voedingsmiddelen die een positief effect op je gezondheid kunnen hebben en andere die die gezondheid kunnen schaden. Van geraffineerde suikers en onverzadigde vetten is bekend dat ze op de lange duur ongezond zijn.

Als je er op een cheat day zin in hebt, moet je je eraan overgeven, maar het moet geen gewoonte worden. Een cheat day moet een dag van verwennerij zijn, niet een uitnodiging om te gaan vreetbuien. Zorg ervoor dat je bewust van je eten geniet en laat je cheat day niet ontaarden in een eetbui. Diëten is niet aan te bevelen, zeker niet voor mensen met een eetstoornis.

Hoe doe ik een cheat day goed?

Je kunt eigenlijk je eigen perfecte cheat day ontwerpen volgens je voorkeuren! Het gaat erom je eetplan te plannen volgens je voorkeuren en jezelf te trakteren op een dagje verwennerij.

Of het nu frietjes, pizza of ijs is, jij bepaalt wat er op je bord komt, zonder dat je je aan je dieetregels hoeft te houden. Zorg ervoor dat je echt van het eten geniet en het niet alleen maar zo snel mogelijk opslurpt. Het gaat erom dat je je overgeeft aan wat je lekker vindt, niet dat je probeert een bepaald aantal calorieën te halen.

Op Cheat Day kun je jezelf trakteren op je lievelingseten. Zelfs chocolade! (Image source: Amirali Mirhashemian / Unsplash)

Veel mensen maken de fout om op Cheat Day veel te veel te eten zonder naar hun hongergevoelens te luisteren. De basis van een dieet is nog steeds een calorietekort. Een cheat day moet daarom in evenwicht gebracht worden op de volgende dagen.

Een kleine tip: Schrijf je lievelingseten van de week op, vooral dat wat je het meest mist. Met dit verlanglijstje kun je dan je droomrecepten op internet vinden en je de hele week verheugen op een feestmaal(6).

Anticipatie helpt je de week door te komen omdat je op korte termijn verlichting in gedachten hebt. Ga voor je je vastlegt op een cheat day eerst na of het geschikt is voor je dieet!

Hier zijn 5 eenvoudige regels die je moet volgen voor een geslaagde cheat day(14)

  • Plan van tevoren precies wat je wilt eten: De avond voor je cheat day kun je op je lijst kijken en 5 van je favoriete voedingsmiddelen kiezen. Zo weet je precies wat je wilt kopen en wat de precieze caloriebalans van je cheat day is.
  • Eet wat je anders de grootste verleiding zou vinden: trakteer jezelf op iets en vooral op wat anders niet mag. Het gaat er echt om op een geplande manier toe te geven aan verleidingen om sterker te blijven tijdens de week.
  • Stop meteten als je vol zit: Zodraje je vol voelt, moet je stoppen. Leer naar je lichaam te luisteren.
  • Let op je wekelijkse caloriebalans: Het is OK om over je dagelijkse hoeveelheid heen te gaan, maar probeer het de komende dagen in evenwicht te brengen.
  • Eet met een zuiver geweten en een goed gevoel: Je moet je ervan bewust zijn dat een cheat day op zich iets goeds is en dat je het verdiend hebt. Je kunt jezelf op de dag zelf belonen en trots op jezelf zijn!

Wanneer en hoe vaak moet ik een cheat day doen?

Hoe vaak je een Cheat Day moet doen hangt af van elk geval. Mensen met veel overgewicht die net met een dieet begonnen zijn, kunnen zichzelf één Cheat Day per week toestaan zonder een schuldig geweten te hebben. Een vuistregel is: zodra je vooruitgang vertraagt, moeten je cheat dagen minder frequent worden.

Je vooruitgang kan het gewicht zijn dat je verloren hebt, je lichaamsvetpercentage of je taille. Probeer op deze tekenen te letten en begin met één Cheat Day per week. Als er niets verandert of zelfs erger wordt, weet je dat het beter is om meer als 2-3 keer per maand een cheat day in te plannen.

Welke dag je kiest is eigenlijk minder belangrijk dan het goed plannen ervan. Probeer niet in een opwelling van een gewone dieetdag een cheatdag te maken, maar plan het van tevoren. Het hoeft ook niet altijd een hele dag te zijn: Soms is alleen een Cheat Meal al genoeg om je weer motivatie te geven. Als je bijvoorbeeld van plan bent om in het weekend met vrienden uit eten te gaan, is dit een prima Cheat Day.

Voor welke diëten is een cheat day nuttig?

Met het eiwitdieet concentreer je je op een eiwitrijk dieet en ondersteun je vetverlies op de lange termijn. Bij dit dieet is een cheat day toegestaan, zolang je aan het eind van de week niet meer gegeten hebt dan je maximale calorie-inname. Je kunt dus op die dag zonder schuldgevoel vetten en koolhydraten eten, als je er maar voor zorgt dat je op de andere dagen minder calorieën eet.

In de koolhydraatarme en vetarme diëten zijn ook cheatdagen toegestaan, zolang je je wekelijkse caloriebalans maar in de gaten houdt. Op een cheat day kun je ook voedsel eten dat vet of koolhydraten bevat.

Er zijn veel diëten die je kunnen helpen af vallen. Maar het is ook mogelijk om af te vallen zonder een specifiek dieet.

Er zijn een paar praktische trucjes die je in je dagelijks leven kunt toepassen om je te helpen je droomgewicht te bereiken. Ook als je niet op dieet bent in de zin van gewoon opletten wat je eet, kun je toch af en toe een cheat day houden.

Je kunt je gewoon laten gaan zonder na te gaan of wat je eet wel bijzonder gezond is of niet. Zolang het geen gewoonte wordt, hoef je geen slecht geweten te hebben!

Wanneer is een cheat day niet aan te raden?

Als je besloten hebt het anabolische dieet te volgen, bestaat er niet zoiets als een cheat day. Je moet in de tweede fase van het programma gedurende 1-2 dagen een grote hoeveelheid koolhydraten eten, maar je moet oppassen dat je alleen “schone” koolhydraten eet, die rijk zijn aan mineralen en vezels.

Op de zogenaamde “Refeed Dagen” worden je koolhydraatvoorraden weer aangevuld. Maar als je vals speelt, is een jojo-effect onvermijdelijk.

Om dit te vermijden is het “belangrijk om ook na het dieet geen calorieoverschot te hebben”(12). Zelfs de hoeveelheid suiker in een fles frisdrank of een bord chips zou de bloedvaten beschadigen. Op een anabool dieet is een cheat day dus helemaal af te raden(13).

Een cheat day is ook niet aan te bevelen bij intervalvasten of het 8-uurs dieet. Het gaat erom je eetritme op lange termijn te veranderen en hoewel je tijdens de eetfasen kunt eten wat je wilt, moet je er toch voor zorgen dat je evenwichtig eet en het niet compenseert met een cheat day.

Deze tabel geeft je een overzicht van welke diëten een cheat day toestaan en welke niet:

Dieet Cheat Day
Low-Carb Ja, als de caloriebalans voor de week niet overschreden wordt.
Low-Fat Ja, als je op je wekelijkse caloriebalans let.
ketogeen/anabolisch dieet Ja. Je kunt grote hoeveelheden koolhydraten eten op refeed dagen, maar nooit suiker.
Eiwitdieet Ja, het wordt zelfs aanbevolen om vetverlies te stimuleren.
Intermittent fasting Nee, je moet alleen tijdens de eetfasen eten en een evenwichtige voeding volgen.

Spiekdagen brengen het risico met zich mee dat je terugvalt in oude eetpatronen. In het algemeen wordt mensen die een hoog lichaamsvetpercentage hebben of net met diëten zijn begonnen aangeraden geen cheat days te houden.

Op een cheat day moet je altijd bedacht zijn op je verwennerij en luisteren naar je gevoel van verzadiging. Het gaat er niet om jezelf vol te proppen, maar jezelf een kleine pauze van het diëten toe te staan.

Als je geen zin meer hebt in eten, is het genoeg! Pas op dat het niet in een eetstoornis verandert. Binge-eating is een eetstoornis waarbij je dagenlang honger lijdt om je in één dag vol te proppen. Dat mag nooit je doel zijn!

Conclusie

Een cheat day kan een leuke, gezonde afwisseling zijn van een verder streng dieet. Het kan je motiveren, vooral als je bepaalde voedingsmiddelen mist. Het stimuleert ook je stofwisseling en reguleert je leptine- en insulinespiegel. Op deze manier kun je frustratie en hunkering naar voedsel bestrijden en tegelijk iets goeds voor jezelf doen.

In anabole en ketogeen diëten, net als in intervalvasten, is een cheat day niet aan te bevelen. Mensen met eetstoornissen of met overgewicht moeten ook een cheat day vermijden.

Beeldbron: Sander Dalhuisen / Unsplash

Referenties (14)

1. Jolie.de: Cheat Day: Warum Diät-Auszeiten schlanker machen, Lena Höhn, 22.05.2017
Bron

2. Blechert J, Naumann E, Schmitz J, Herbert BM, Tuschen-Caffier B., Startling sweet temptations: hedonic chocolate deprivation modulates experience, eating behavior, and eyeblink startle, 2016, PLoS ONE, 9(1), doi:10.1371/journal.pone.0085679
Bron

3. Özcan, Ö., Kern, W., Warum ist dauerhaft abnehmen so schwer?. CardioVasc 18, 2018, S. 38–43, doi: 10.1007/s15027-018-1366-3
Bron

4. Rosenbaum M, Leibel R., Adaptive thermogenesis in humans, 2010, Int J Obes (Lond), S. 47-55, doi: 10.1038/ijo.2010.184
Bron

5. Dagmarvoncramm.de: Wie sieht die ideale Diät aus?, Dagmar Von Cramm, 27.11/2018
Bron

6. Womenshealth.de: Cheat Day Schlemmen und dabei trotzdem abnehmen – funktioniert das wirklich?!, Amira Tröger, 01.09.2017
Bron

7. Secher A, Jelsing J, Baquero AF et al., The arcuate nucleus mediates GLP-1 receptor agonist liraglutide-dependent weight loss, J Clin Invest. 124 (10), 2014, S. 4473–88, doi: 10.1172%2FJCI75276
Bron

8. Sumithran P, Prendergast LA, Delbridge E et al., Long-term persistence of hormonal adaptations to weight loss, N Engl J Med, 365(17), 2011, S. 1597–604, doi: 10.1056%2FNEJMoa1105816
Bron

9. Doucet E, Imbeault P, St-Pierre S et al., Appetite after weight loss by energy restriction and a low-fat diet-exercise follow-up, Int J Obes Relat Metab Disord, 24(7), S. 906–14, doi: 10.1038%2Fsj.ijo.0801251
Bron

10. Pelchat, M., L., Schaefer, S., Dietary monotony and food cravings in young and elderly adults, Physiology & Behavior, 68 (3), 2000, S. 353-359,doi: 10.1016/S0031-9384(99)00190-0
Bron

11. dr-gumpert.de: Anabole Diät, Dr. Nicola Gumpert, 06.09.2020
Bron

12. University of British Columbia Okanagan campus, On the keto diet? Ditch the cheat day: Just one dose of carbohydrates can damage blood vessels, ScienceDaily, 2019
Bron

13. Pretty-Bodies.de: CHEAT DAY – Achtung: Das sind die Vor- und Nachteile!, Anette, 3.04.2019
Bron

14. diaet-ratgeber24.de: Cheat Day – wie oft und was darf man essen?, Kim Weiss, 17.04.2019
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Waarom dieetpauzes je slanker maken
Jolie.de: Cheat Day: Warum Diät-Auszeiten schlanker machen, Lena Höhn, 22.05.2017
Ga naar bron
Verrassende zoete verleidingen
Blechert J, Naumann E, Schmitz J, Herbert BM, Tuschen-Caffier B., Startling sweet temptations: hedonic chocolate deprivation modulates experience, eating behavior, and eyeblink startle, 2016, PLoS ONE, 9(1), doi:10.1371/journal.pone.0085679
Ga naar bron
Gespecialiseerd artikel
Özcan, Ö., Kern, W., Warum ist dauerhaft abnehmen so schwer?. CardioVasc 18, 2018, S. 38–43, doi: 10.1007/s15027-018-1366-3
Ga naar bron
Gespecialiseerd artikel
Rosenbaum M, Leibel R., Adaptive thermogenesis in humans, 2010, Int J Obes (Lond), S. 47-55, doi: 10.1038/ijo.2010.184
Ga naar bron
Gespecialiseerd artikel
Dagmarvoncramm.de: Wie sieht die ideale Diät aus?, Dagmar Von Cramm, 27.11/2018
Ga naar bron
Gespecialiseerd artikel
Womenshealth.de: Cheat Day Schlemmen und dabei trotzdem abnehmen – funktioniert das wirklich?!, Amira Tröger, 01.09.2017
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Secher A, Jelsing J, Baquero AF et al., The arcuate nucleus mediates GLP-1 receptor agonist liraglutide-dependent weight loss, J Clin Invest. 124 (10), 2014, S. 4473–88, doi: 10.1172%2FJCI75276
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Sumithran P, Prendergast LA, Delbridge E et al., Long-term persistence of hormonal adaptations to weight loss, N Engl J Med, 365(17), 2011, S. 1597–604, doi: 10.1056%2FNEJMoa1105816
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Doucet E, Imbeault P, St-Pierre S et al., Appetite after weight loss by energy restriction and a low-fat diet-exercise follow-up, Int J Obes Relat Metab Disord, 24(7), S. 906–14, doi: 10.1038%2Fsj.ijo.0801251
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Pelchat, M., L., Schaefer, S., Dietary monotony and food cravings in young and elderly adults, Physiology & Behavior, 68 (3), 2000, S. 353-359,doi: 10.1016/S0031-9384(99)00190-0
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
dr-gumpert.de: Anabole Diät, Dr. Nicola Gumpert, 06.09.2020
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
University of British Columbia Okanagan campus, On the keto diet? Ditch the cheat day: Just one dose of carbohydrates can damage blood vessels, ScienceDaily, 2019
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Pretty-Bodies.de: CHEAT DAY – Achtung: Das sind die Vor- und Nachteile!, Anette, 3.04.2019
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
diaet-ratgeber24.de: Cheat Day – wie oft und was darf man essen?, Kim Weiss, 17.04.2019
Ga naar bron
Recensies