Laatst bijgewerkt: 23-09-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Zwemtassen zijn onmisbare metgezellen bij een zwemuitstapje. Omdat je veel zwemkleding moet inpakken, en ook een verschoning van kleren en bescherming tegen de zon, zijn zwemtassen erg belangrijk.

Ze zijn waterafstotend en kunnen gebruikt worden om droge en natte kleren van elkaar te scheiden. Met onze zwemtas test 2023 willen we je helpen de beste zwemtas voor jou te vinden.

Daarom hebben we enkele aspecten op een rijtje gezet die je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk moeten maken.




Belangrijk om te weten

  • Zwemzakken zijn er in verschillende maten en zijn van verschillende materialen gemaakt. Afhankelijk van de grootte van de zwemtas, verschilt ook de capaciteit.
  • De meeste zwemtassen hebben ook verschillende vakken. Bijzonder zijn de koel- en natte compartimenten.
  • Er zijn ook enkele alternatieven voor de typische zwemtassen, zoals de zwemrugzak of zwemtas, die vooral geschikt is voor kinderen.

Beste Zwemtas: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor zwemtassen

Hieronder staan enkele aspecten die bij zwemtassen onderscheiden kunnen worden. De criteria die je kunt gebruiken om zwemtassen te vergelijken zijn als volgt:

Materiaal

Zwemtassen kunnen van verschillende materialen en combinaties van materialen gemaakt zijn. De meest gebruikte materialen voor zwemzakken zijn:

  • Polyester.
  • Nylon.
  • Katoen.

Polyester: Dit is een synthetisch, d.w.z. door de mens vervaardigd materiaal, gemaakt van kunstvezels. De kunstvezels worden verkregen uit verschillende basisstoffen, zoals steenkool, kalk, ruwe olie en aardgas.

Polyester wordt gebruikt in de meeste zwemtassen.

Polyester wordt vaak gebruikt in combinatie met andere materialen, omdat het goed samengaat met bijvoorbeeld katoen, waardoor een sterke en toch elastische stof ontstaat. Bovendien is polyester heel gemakkelijk te verzorgen, gemakkelijk in vorm te brengen en bestand tegen licht en weer.

Nylon: Er zijn ook enkele zwemtassen die van nylon gemaakt zijn. Nylon is ook een synthetisch materiaal. Nylon bestaat uit volledig synthetische vezels die gemaakt zijn van anorganische stoffen zoals koolstof, water en lucht.

Nylon wordt gekenmerkt door zijn scheurvastheid en rekbaarheid. Nylon stoffen worden echter meestal speciaal gecoat voor gebruik buitenshuis of vervangen door polyester, omdat nylon alleen minder vloeistof kan opnemen.

Katoen: Katoen wordt gewonnen uit de katoenplant. Katoen wordt verbouwd op plantages. De vrucht van het katoen bestaat uit een capsule die bij de bloei een pluizige inhoud bevat. De katoenbalen worden dan verzameld en verwerkt.

Katoen wordt gekenmerkt door de volgende eigenschappen: Absorberend, scheurvast, huidvriendelijk, hittebestendig, duurzaam en gemakkelijk te verzorgen, en bovendien slijtvast en zeer rekbaar.

Een speciale katoenen stof, Oxford genoemd, wordt soms gebruikt voor zwemtassen. De belangrijkste reden hiervoor is dat oxford iets glinstert en iets sterker is.

Opbergmogelijkheden

Veel zwemtassen of sporttassen worden gekenmerkt door het feit dat ze verschillende vakken hebben. Er is vaak een voorzak aan de buitenkant en een binnenzak aan de binnenkant. Deze zijn meestal voorzien van een ritssluiting.

De binnenzak is meestal vrij klein, wat hem bijzonder geschikt maakt om sleutels of portefeuilles in op te bergen. Een ander detail dat zwemtassen herkenbaar maakt is het extra schoenenvak, meestal een nat vak genoemd.

Deze is meestal voorzien van een rits aan de zijkant van de tas. Deze compartimenten hebben meestal een ventilatiefunctie, zodat de kleren snel drogen en de geur van bijvoorbeeld schoenen tot een minimum beperkt wordt.

Maar sommige zwemtassen hebben ook minder opbergruimte. Deze worden meestal strandtassen genoemd. Ze hebben meestal een binnenzak met een rits en een buitenzak zonder rits.

Grotere zwemtassen of sporttassen kunnen tot 5 vakken hebben. Er is het zogenaamde hoofdvak, het schoenen- en natte vak, een groot zijvak, een extra vak en ook een lang voorvak en een ID vak.

Veel tassen hebben ook een dubbele trekrits voor het grotere hoofdvak in plaats van een enkele ritssluiting. Kinderzwemtassen hebben meestal ook 2 zakken met trekkoord aan de zijkanten, waarin je bijvoorbeeld drinken kunt opbergen.

Bij de meeste tassen kun je ook kiezen of je ze met handbanden of met een schouderband wilt dragen. In sommige gevallen is de schouderband ook afneembaar.

Maten

Er zijn ook verschillende maten zwemtassen om uit te kiezen. Merk op dat elke fabrikant verschillende maten aanbiedt, maar dat de maat niet bij elke fabrikant dezelfde is.

Er zijn geen gestandaardiseerde maatspecificaties voor zwemtassen.

De meest gebruikelijke maataanduidingen voor zwemtassen hebben betrekking op de leeftijdsgroep. Maar het is veilig aan te nemen dat er minstens 3 tot 4 maten zijn om uit te kiezen.

Meestal zijn zwemtassen verkrijgbaar in de maten S, M, L. Sommige fabrikanten bieden ook zwemtassen in maat XL aan.

Maat Maat in cm Geschikt voor Leeftijdsgroep in jaren
S Ca. 25 x 38 x 15 Kinderen en bambini 1 tot 6
M Ca. 37 x 25 x 20 Tieners en kinderen 6 tot 16
L 51 x 23 x 26 Tieners en volwassenen 16+
XL 58 x 22-38 x 44 Volwassenen 18+

De leeftijden en maten kunnen echter nog variëren. Dit is heel individueel en hangt af van de grootte van de persoon en of je de zwemtas voor één of meer personen inpakt. De maten in centimeters geven de binnenmaat van de tas aan.

Het eerste getal staat voor de lengte, het tweede getal voor de breedte en het derde getal voor de hoogte van de zwemtas. Soms wordt echter alleen het volume van het vat gegeven.

Capaciteit

Net zoals er verschillende maten zwemzakken zijn, zijn er ook zwemzakken met verschillende capaciteiten. Deze worden in liters gegeven. Voor kleinere zwemtassen, die vooral voor kleine kinderen gebruikt worden, zijn de tassen met een inhoud van ongeveer 8 liter meestal ideaal.

Voor adolescenten en kinderen ouder dan 6 jaar zijn zwemtassen met een inhoud van ongeveer 13 tot 32 liter geschikt. Tassen voor volwassenen kunnen een inhoud hebben van tot 76 liter.

Voor volwassenen begint het gamma bij ongeveer 40 liter. De grootte van de tas en hoeveel inhoud hij kan hebben hangt ook af van de fabrikant.

Kleuren

Zwemzakken zijn verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan kleuren. Voor kinderen zijn er ook vaak zwemzakjes met motieven. De meest voorkomende kleuren van zwemtassen zijn: Rood, grijs, zwart, blauw en roze.

Er is ook een ruimere keuze aan motieven voor kinderzwemtassen. Er zijn bijvoorbeeld zwemzakjes met eenhoorns, Spiderman, zeesterren, voetballers, auto’s en nog veel meer.

Reiniging en onderhoud

Veel zwemzakken kunnen in de wasmachine gereinigd worden. Er wordt echter vaak geadviseerd de zwemtas of sporttas met de hand te wassen om de zak lang te laten meegaan. Het is ook het beste om de zwemtas liggend te laten drogen.

Opmerking: Laat goed drogen na het wassen!

Als de zak sterk vervuild is, moet hij in de wasmachine gewassen worden op ongeveer 30 – 40 graden op lage snelheid.

Om de binnenkant van de zwemtas schoon te maken, is het aan te bevelen hem regelmatig uit te vegen met een vochtige doek. Men zegt dat dit vooral goed werkt tegen geurtjes.

Besluit: Welke soorten zwemtassen zijn er en welke is geschikt voor mij?

Als je een zwemtas wilt kopen, zijn er verschillende mogelijkheden waaruit je kunt kiezen:

Type Voordelen Nadelen
Zwemtas met koelvak Drankjes en eten blijven koel Koelpakketten worden meestal niet meegeleverd
Zwemtas zonder koelvak Minder gewicht Geen koeleffect
Zwemtas met nat vak Natte kleding kan apart van droge kleding worden opgeborgen Tas heeft meer volume
Zwemtas zonder nat vak Minder draagvolume Droge kleding wordt nat door de natte kleding

Bij zwemtassen heb je de keuze of je een koelvak geïntegreerd wilt hebben om voedsel koud te houden, of dat je dat zonder doet. Je kunt ook zwemtassen kopen met of zonder een nat vak.

Zwemtas – koelvak

Zwemtas – koelvak

De meeste zwemtassen hebben een koelvak. Dit is ideaal om op een dagtocht voedsel mee te nemen dat sneller kan bederven. Er zijn echter ook nadelen aan zwemtassen met een koelvak.

Voordelen
  • Drankjes en voedsel blijven koel
  • meer ruimte in de tas
Nadelen
  • koelpakken worden niet meegeleverd
  • meer draagvolume

Kleinere zwemtassen of zwemtassen voor kinderen en jongeren hebben meestal geen koelvak. Daarom zijn zwemtassen met een koelvak meestal bedoeld voor gezinnen of meerdere personen.

Zwemzak – nat vak

Zwemzak – nat vak

Veel zwemzakken hebben een nat vak. Dit wordt soms een schoenenvak genoemd, omdat het van sporttassen is overgenomen. Het schoenen- of natte vak heeft ook voor- en nadelen.

Voordelen
  • natte kleren kunnen apart van droge kleren opgeborgen worden
  • schoenen kunnen ook in
Nadelen
  • de tas heeft meer volume
  • er kan een onaangename geur ontstaan

Bij natte vakken is het vooral belangrijk dat de zwemtas ook ventilatie biedt. Anders kun je een onaangename geur van je schoenen of natte kleren verwachten. Je moet er ook voor zorgen dat je de tas voldoende lang laat drogen na gebruik van het natte vak.

Gids: Veelgestelde vragen over zwemtassen in detail beantwoord

Als je een zwemtas wilt kopen, zijn er zeker vragen die je vooraf moet beantwoorden. In onze grote zwemtas gids hebben we de belangrijkste en meest gestelde vragen van klanten eruit gefilterd en beantwoord. De gids moet je helpen de perfecte zwemtas voor je te vinden.

Wat is een zwemtas?

Een zwemtas is qua structuur vergelijkbaar met een sporttas.

Schwimmtasche-1

Er zijn verschillende soorten zwemtassen, en ze worden vaak anders genoemd. Sommige tassen kun je zelfs in het water meenemen.
(Image source: Dylan Alcock /Unsplash)

De volgende voorwerpen moeten in de zwemtas zitten voor een perfecte zwemtocht:

  • Zwemkleding (bikini, badpak, zwembroek).
  • Badslippers en eventueel badjas.
  • Douche accessoires.
  • Dekens of matten.
  • Geld.
  • Zonnebrandcrème.
  • Verandering van kleren.
  • Eten / snacks en drankjes.

Er zijn meestal verschillende vakken in de zwemtas waarin alle genoemde voorwerpen passen.

Welke maat zwemtas moet ik kopen?

Zwemzakken kun je kopen in verschillende maten. De meest voorkomende maten zijn Small, Medium, Large en X-Large. Afhankelijk van het feit of iedereen zijn eigen zwemtas gebruikt of dat meerdere mensen een zwemtas delen, zal de maat verschillen.

Schwimmtasche-2

Zwemzakken zijn er in verschillende maten. Kleinere zwemtassen bieden ook ruimte voor de belangrijkste dingen. (Image source: Anna Hamilton /Unsplash)

Een kleine zwemtas is meestal genoeg voor kinderen. Voor tieners ga je vaak voor de medium maat. Grote zwemtassen zijn ook voldoende voor individuele volwassenen.

De maat van de zwemtas wordt altijd individueel gekozen.

Als verschillende volwassenen een zwemtas delen of als er maar één zwemtas voor het hele gezin ingepakt wordt, kies je een heel grote zwemtas, zoals de X-Large tas.

Hoeveel kost een zwemtas?

Er is een breder prijsbereik tussen de zwemtassen. Het hangt af van de grootte, maar ook van de kwaliteit van de zwemtas. De prijsklasse is van ongeveer 15 tot 42 euro, hoewel de meeste goede zwemtassen ook verkrijgbaar zijn in de prijsklasse tussen 20 en 35 euro.

Grootte Prijs
Small Ca. 13 tot 26 €
Medium Ca. 20-33 €
Large Ca. 20 tot 41 €

Als het om zwemtassen gaat, is de grootte van de tas de belangrijkste factor die de prijs bepaalt. Hoe groter de zwemtas moet zijn, hoe groter de prijs kan zijn.

Verder hangt het ervan af of je heel bekende merken zwemtassen koopt of minder bekende merken. Je moet ook uitkijken naar kortingsacties.

Welke alternatieven zijn er voor een zwemtas?

Er zijn verschillende alternatieven voor zwemzakken die je kunt gebruiken. Een rugzak, met of zonder wieltjes, of een zwemtas zijn bijvoorbeeld goede alternatieven voor een zwem- of sporttas.

Zwemrugzakken hebben, net als zwemtassen, een relatief grote hoeveelheid ruimte en verschillende vakken waaruit je kunt kiezen. De meeste rugzakken hebben echter geen koel/nat vak. Rugzakken zijn meestal duurder in aanschaf dan zwemtassen.

Schwimmtasche-3

Zwemtassen worden ook vaak sport- of strandtassen genoemd. (Image source: Debora Cardenas /Unsplash)

Met de zwemtas heb je meestal maar één vak tot je beschikking. Daarom is de zwemtas meer geschikt voor kinderen die minder ruimte nodig hebben voor hun zwemkleding en verkleedkleren. Deze zijn het goedkoopst om te kopen.

Hoe kun je zelf een zwemtas maken?

Zwemzakjes voor kinderen kun je ook zelf maken. Katoenen stoffen, oliedoeken en dekzeilen voor vrachtwagens zijn bijzonder geschikt voor dit doel, omdat ze ook waterdicht zijn.

De gemakkelijkste manier is om een zwemtas te maken. In de meeste gevallen zijn gratis patronen op het Internet te vinden. Voor de tas zelf heb je de volgende materialen nodig: twee sterk geweven stoffen, oliedoek of vrachtwagenzeil. Voor de handvatten is 3 cm brede singelband gebruikt.

Eerst moet je de patroondelen uit het patroon voorbereiden. Je hebt twee van de buitenkant en twee van de binnenkant nodig. Je kunt ze markeren met kleine insnijdingen. In de volgende stap kun je een zakpatroon vouwen, dat je met een korte naad kunt vastzetten.

Dan is het belangrijk dat je de 2 buitenkanten of de 2 binnenkanten met de goede kanten op elkaar legt. Dan kun je beginnen met de lange zijden aan elkaar te naaien. Bij het naaien moet je een naadtoeslag toevoegen die je na het aan elkaar naaien van de lange kant apart strijkt.

Doe dit met de buitenkant en de binnenkant. Nu komt de onderste naad. Vouw, voor je dit doet, de hoeken naar binnen met behulp van knipmarkeringen. Als alle randen gelijk met elkaar liggen, speld je ze vast. Dan kun je de onderste naad naaien.

Doe hetzelfde met de binnen- en buitenzakken. Draai dan een van de zakken met de goede kant naar buiten en steek hem in de tweede zak. Speld dan beide delen vast, zodat de zijnaden en plooien op één lijn liggen. Laat 12 centimeter open bij het aan elkaar naaien van de bandjes.

Schwimmtasche-4

Zwemzakjes of buidels kun je ook gemakkelijk zelf naaien. Deze zijn bijzonder geschikt voor kinderen.
(Image source: Morning Brew /Unsplash)

De naadtoeslagen worden dan met gelijkmatige tussenpozen in de rondingen geknipt. Als dit gedaan is, kun je de zakken door een van de riemen draaien. De eerste zak, die eerder in de tweede verstopt zat, wordt zichtbaar als buitenzak.

Speld dan de bandjes aan beide kanten, goede kanten op elkaar, de bandjes van de buitenstof en de bandjes van de binnenstof. Dan kun je de buitenste stoffen banden aan elkaar naaien. Doe hetzelfde met de binnenkanten.

Strijk tenslotte de randen en vouw ze om, zodat ze een mooie vorm hebben. Naai dan de bandjes aan de binnenkant en de buitenkant aan elkaar.

Beeldbron: Yastremska/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies