
Onze selectiecriteria
Welkom bij onze grote solar powerbank test 2023. Hier stellen we alle zonne-energiebanken die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.
We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste solar powerbank voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een solar power bank wilt kopen.
Belangrijk om te weten
- Zonne-energiebanken zijn je trouwe metgezel als je elektriciteit nodig hebt en er geen stopcontact in de buurt is.
- Dankzij de zonnepanelen wekt de powerbank volledig milieuvriendelijke, groene elektriciteit op.
- Zonne-energiebanken kunnen veel nuttige foefjes en functies hebben.
Beste solar powerbank: Onze selectie
Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een solar powerbank koopt
Voor welke toepassingen is een solar powerbank geschikt?
In principe kiezen kopers de zonnevariant omdat ze veel buiten zijn. Een krachtbron in de natuur is niet zomaar om de hoek, zoals we weten. Maar als je ook in de natuur bereikbaar wilt zijn, is een zonne-energiebank precies wat je zoekt.
We wijzen hier direct naar je smartphone, maar het maakt niet echt uit waar je je zonne-energiebank voor gebruikt. Als je zaklamp of hoofdlamp een geschikte aansluiting heeft, kun je hem ook opladen. Je hebt bij wijze van spreken altijd een klein groen krachtpakket bij je.
Praktisch, is het niet? Natuurlijk hangt het allemaal af van het doel. Voor een trektocht of een bergtocht raden we natuurlijk een steviger model aan. Een spaarpot op zonne-energie kan echter nog steeds in het dagelijks leven gebruikt worden.
Hoe werkt een spaarpot op zonne-energie?
Deze panelen bundelen het zonlicht en geven het door aan een circuit dat naar de batterij leidt. Daar wordt de zonne-energie dan omgezet in elektrische energie en opgeslagen. Een van de belangrijkste beperkingen van de panelen is echter, behalve het materiaal dat bij de fabricage ervan wordt gebruikt, de geringe hoeveelheid energie die door afzonderlijke panelen kan worden opgevangen.
Omdat een paneel van ongeveer 10 cm groot maar 100 mAh per uur zou halen. Je zou een bepaald aantal panelen tegelijk moeten aansluiten of grote panelen moeten hebben om praktisch en snel te zijn bij het opladen van een standaard smartphone-batterij. Die is meestal rond de 1800-3200 mAh capaciteit.
Welke functies kan een powerbank op zonne-energie hebben?
Sommigen laten je zien hoe ver de batterij van de powerbank opgeladen is door middel van een LED-display. Een andere leuke eigenschap is de meervoudige interfaces. Deze kunnen gebruikt worden om verschillende apparaten tegelijk op te laden. Let er alleen op dat de verbindingskabel ook compatibel is en dat het vermogen voldoende is voor meerdere apparaten.
Een zonne-energiebank kan ook verschillende uitklapbare panelen hebben. Met de extra panelen kunnen je apparaten sneller opgeladen worden.
Wat zijn de alternatieven voor een spaarpot op zonne-energie?
Het cruciale verschil hier is dat een gewone powerbank zonder zonnepaneel eerst via een andere stroombron opgeladen moet worden. We hebben het hier over het typische stopcontact. Hij kan dus niet met zonne-energie opgeladen worden. Nu naar variant 2, de zonnelader.
De zonnelader werkt op dezelfde manier als de solar powerbank. Het apparaat zet zonne-energie om in elektriciteit. Het verschil tussen de twee is de grootte. Zonneladers kunnen beschouwd worden als mobiele zonnecellen. Ze zijn meestal opvouwbaar en kunnen gemakkelijk op een rugzak gemonteerd worden.
Zonne-opladers zijn meestal uitgerust met meerdere en vooral grotere panelen, wat uiteindelijk tot hogere prestaties leidt. Door de vele panelen kan meer zonlicht opgevangen worden en zijn je andere apparaten sneller opgeladen.
Een zonnelader is veel groter dan een kleine, handige zonne-energiebank. Bovendien zijn panelen betrekkelijk breekbaar en kunnen ze gemakkelijk breken. Voorzichtigheid is dus geboden.
Besluit: Welke soorten spaarpotten voor zonne-energie zijn er en welke is geschikt voor jou?
Er zijn drie basissoorten zonne-energiebanken die we op deze pagina willen voorstellen. We hebben het volgende vastgesteld
- Solar Powerbank zonder batterij
- Zonne-energie Powerbank met batterij
- Zonne-energie spaarpot met LED
In het volgende gedeelte willen we deze soorten nader bekijken en hun voor- en nadelen op een rijtje zetten. Dit zou het je gemakkelijker moeten maken om te beslissen.
Wat onderscheidt een spaarpot op zonne-energie zonder batterij en wat zijn de voordelen en nadelen ervan?
Zoals hierboven al gezegd, werkt een zonne-energiebank met zonne-energie. De zonne-energie wordt omgezet in elektrische energie en deze energie voedt de batterij van je smartphone.
De versie zonder batterij werkt op dezelfde manier. Er kan echter geen elektrische energie opgeslagen worden. Dit betekent dat je smartphone alleen kan worden opgeladen als het zonnepaneel in de zon staat. Natuurlijk is dit een beetje beperkend.
Je kunt bijvoorbeeld je smartphone, zaklamp, enz. ’s nachts niet opladen, omdat er geen energie opgeslagen is. Een voordeel is echter dat de solar powerbank veel lichter is. Het zwaarste ingebouwde deel is natuurlijk de batterij. Als hij ontbreekt, is de powerbank zo licht als een veertje.
Wat zijn de kenmerken van een solar powerbank met oplaadbare batterij en wat zijn de voor- en nadelen?
Een powerbank op zonne-energie met een oplaadbare batterij heeft dezelfde functionaliteit als een powerbank zonder oplaadbare batterij. Maar zoals de naam al doet vermoeden, heeft deze versie een oplaadbare batterij. Deze batterij kan de omgezette energie opslaan en je kunt er op elk moment bij.
Deze versie van een spaarpot op zonne-energie is ook de populairste omdat hij veel vrijheid biedt. Het maakt niet uit of het slecht weer is of nacht. Met je batterij kun je je gadgets op elk moment opladen. Het enige nadeel is dat deze powerbanks wat zwaarder kunnen zijn.
Wat zijn de kenmerken van een powerbank op zonne-energie met LED en wat zijn de voor- en nadelen?
Deze leuke gimmick is hierboven al genoemd. In principe hebben alleen zonne-energiebanken met oplaadbare batterijen deze eigenschap. Door de opgeslagen energie kan een in de powerbank ingebouwde LED als zaklamp fungeren. Dit lijkt op het eerste gezicht praktisch, maar er moet op gelet worden dat het lampje de batterij niet te veel uitput.
Het kan gemakkelijk gebeuren dat de LED korte metten maakt met de batterij en veel stroom nodig heeft. We raden je daarom aan een gewone zaklamp mee te nemen.
Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om zonne-energie banken te vergelijken en te evalueren
Je weg vinden in de zonne-energie banken is niet altijd gemakkelijk, gezien de grote verscheidenheid aan producten. In dit gedeelte willen we je helpen een weloverwogen en beredeneerde beslissing te nemen.
Op deze manier willen we het je gemakkelijker maken om de beste powerbank voor je te vinden. Daarom willen we ingaan op factoren waarmee je rekening moet houden als je overweegt een spaarpot op zonne-energie aan te schaffen. We hebben het volgende vastgesteld
- Verbindingen
- Grootte en gewicht
- Robuustheid
- Capaciteit
- Laadsnelheid
Connectors
Connectors zijn enorm belangrijk bij de keuze van je solar powerbank. Zoals we al weten kun je elk apparaat opladen met een powerbank op zonne-energie, zolang de aansluiting en het vermogen van je powerbank voor het apparaat geschikt zijn.
Apparaten zoals lampen, smartphones en dergelijke zijn meestal geen probleem voor een gewone powerbank.
Maar wees voorzichtig. De meeste toestellen gebruikten voorheen een micro-USB aansluiting. Deze verbinding was ook zeer wijdverbreid in Android smartphones. Intussen wordt de micro-USB verbinding langzaam vervangen door de USB-C verbinding.
Ook aan alle iPhone gebruikers onder jullie: zorg dat je de juiste kabel bij je hebt. Je moet ook letten op hoeveel aansluitingen of interfaces de powerbank heeft. Het kan heel praktisch zijn om verschillende apparaten tegelijk op te laden.
Grootte en gewicht
Je pakt je wandelrugzak in voor een trektocht en na een tijdje besef je dat hij nogal zwaar is. De solar powerbank is meestal niet het zwaarste voorwerp in je rugzak, maar het kan geen kwaad voorzichtig te zijn met het meedragen van onnodig gewicht.
Als je wandelrugzak een doorzichtig vak aan de buitenkant heeft, dan raden we beslist een powerbank op zonne-energie zonder batterijaan. Terwijl je van het prachtige uitzicht geniet, kun je overdag de hele tijd je smartphone enz. opladen en onnodig gewicht besparen. Ook de grootte speelt een belangrijke rol. Een omvangrijke powerbank neemt alleen maar ruimte in beslag. Let dus goed op het beoogde gebruik.
Robuustheid
Laten we het eens hebben over robuustheid. Vooral wandelaars en buitensporters moeten precies uitzoeken hoeveel hun toekomstige zonne-energiebank kan weerstaan. Enerzijds mag er geen stof of vuil op de een of andere manier de binnenkant van de behuizing binnendringen, anderzijds moet de powerbank waterdicht zijn. Er zijn speciale normen die aangeven hoe stof- en waterbestendig toestellen zijn. Hier volgt een kort overzicht.
Aantal | Toelichting |
---|---|
0_ | Geen bescherming |
1_ | Beschermd tegen vaste vreemde voorwerpen met een diameter van 50 mm of meer |
2_ | Beschermd tegen vaste vreemde voorwerpen met een Het geeft aan hoeveel milliampère per uur (mAh) je powerbank kan opslaan. |
In principe kun je uitrekenen hoe vaak je je telefoon met een powerbank kunt opladen. Doe een beetje onderzoek op het internet en je zult zeker te weten komen hoeveel mAh je smartphone batterij heeft. Hij moet ergens tussen 1800 en 3800 mAh zijn. Alles wat daarna komt is eenvoudige wiskunde.
De capaciteit van de powerbank gedeeld door de capaciteit van de batterij van de mobiele telefoon geeft je het aantal keren dat je je smartphone kunt opladen met een volle powerbank.
Als voorbeeld: Powerbank met 20.000mAh/2000mAh batterij = ongeveer 10 keer opladen. Waarom ongeveer? Wel, er is altijd een beetje restspanning over en het hangt ook af van de temperatuur. Je kunt dus praktisch nooit de volledige capaciteit gebruiken.
Laadsnelheid
In principe zijn powerbanks ontworpen om je smartphone snel en gemakkelijk op te laden. Het hangt echter ook af van de transmissiekabel en hoe snel die oplaadt. We raden ofwel de kabel aan die bij je smartphone geleverd werd, ofwel een die ontworpen is voor snelladen.
Je moet er ook op letten hoe snel de spaarpot voor zonne-energie oplaadt. Zoals gezegd zijn zonnepanelen niet echt Ferraris als het om opladen gaat. Daarom bieden fabrikanten de mogelijkheid om het toestel vooraf met een stroombron op te laden.
Wetenswaardigheden over zonne-energiebanken
Kan ik zelf een zonne-energiebank maken?
Ja, het is mogelijk om zelf een solar powerbank te maken. Je kunt vrijwel alle losse onderdelen op het Internet kopen en met een paar instructies meteen aan de slag. Toch moet je verwachten dat het eindresultaat waarschijnlijk niet zo robuust en handzaam zal zijn.
Mag een powerbank op zonne-energie in de handbagage in een vliegtuig?
Ja, het is toegestaan om een powerbank in je handbagage mee te nemen. Er zijn echter beperkingen. De International Air Transport Association staat powerbanks toe met een totale capaciteit van maximaal 100 Wh. Dit kan echter van luchtvaartmaatschappij tot luchtvaartmaatschappij verschillen.
Maar nu vraag je je waarschijnlijk af: Hoe bereken ik het aantal watt per uur van mijn powerbank? Wel, de vraag is gemakkelijk te beantwoorden: Wiskunde! Als het wattage per uur niet op je powerbank staat aangegeven, kun je een eenvoudige berekening gebruiken.
Milliamp-uren x Volt : 1000 = Watt-uren Laten we dus aannemen dat je een powerbank hebt met 25.000 mAh en 3,7 Volt: 25.000 mAh x 3,7 Volt /1.000 = 92,5 Watt-uren / Wh. Dit betekent dat je onder de 100wh zit en je powerbank gemakkelijk mee kunt nemen.
mAh | Volt | Wh |
---|---|---|
3. 000 | 3,7 | 11,1 |
10. 000 | 3,7 | 37 |