
Onze selectiecriteria
Voor surfers is de zee hun eindeloze podium, waarop ze samen met hun vrienden één van de meest fascinerende en populaire sporten ter wereld beoefenen. Ben jij surfer? Hobbyist of professional? Waarschijnlijk weet je dan al wel dat het eerste aspect waar je bij surfen aan moet denken, de aankoop van het juiste surfboard is. Heb jij de jouwe al?
Een surfplank is als een verlengstuk van het lichaam van de surfer. De magie op de golven gebeurt altijd met de voeten op de plank. Daarom is het kiezen van een geschikt model ook zo belangrijk: niet alles hangt af van de vaardigheden van de surfer. Als je meer wilt weten over de verschillende soorten surfboards die er zijn en hoe je degene kiest die het beste bij je past, lees dan deze shopgids verder.
Belangrijk om te weten
- Een surfboard of surfplank is een plank die bij het golf- en windsurfen wordt gebruikt. Door te profiteren van de kracht van de golven, bestaat surfen uit het maken van bochten en allerlei andere manoeuvres op het bord, waardoor je blijft drijven en over het water glijdt. Een goed evenwicht is daarom cruciaal.
- Surfboards zijn er in diverse maten en met verschillende designs. Welk model bij je past, hangt onder andere af van je lengte en je surfstijl.
- Als je een surfboard koopt, raden we aan om rekening te houden met onder andere de volgende aankoopcriteria: de grootte, de fabricagematerialen en het ontwerp van het board, naast je surfstijl.
De beste surfboards: onze aanbevelingen
Als je je altijd aangetrokken voelt door de zee en de grootte van de golven, dan zit het surfen in je bloed. Je hebt dan het best mogelijke board nodig om je op je gemak te voelen en je als een professional door het water te bewegen. De markt biedt veel verschillende modellen. Om je te helpen bij het kiezen, hebben we een selectie gemaakt met de beste opties. Check it out!
Shopgids: Alles wat je moet weten over surfboards
Zoals bij veel sporten, heb je ook bij surfen de juiste uitrusting nodig om goed te presteren. Het surfboard maakt het verschil wanneer je op zee bent. Er zijn veel zaken waar je bij de aankoop van een surfplank rekening mee moet houden. Hieronder laten we je zien welke dat zijn. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!
(Bron: Luckybusiness: 105062761/ 123rf.com)
Hoe kies je een surfboard met de juiste grootte?
De lengte
- Wordt meestal gemeten in inches.
- Wordt gemeten vanaf de neus tot de staart.
- De juiste lengte hangt af van je surfniveau en -stijl, lengte en de kracht van de golven.
- Hoe groter je bent, hoe langer je board moet zijn.
- Een langer bord is stabieler dan een kort bord.
- Een shortboard heeft minder drijfvermogen, maar helpt je wel gemakkelijker bochtjes en manoeuvres te maken.
De breedte
- Geeft aan hoe breed de plank van de linker- naar de rechterzijde is.
- Hoe breder een bord, hoe stabieler het zal zijn.
- Veel beginners geven de voorkeur aan brede boards omdat ze hiermee beter blijven drijven.
Het volume
- Het volume weergeeft een getal dat het resultaat is van het gemiddelde tussen de lengte, de breedte en de dikte van het surfboard.
- Dit is een belangrijke indicator om te weten of de afmetingen van het board geschikt zijn voor jouw surfniveau, fysieke conditie, lengte en gewicht.
Welke surfplanken zijn er?
Soort surfboard | Geschikt voor | Surfniveau | Voordelen |
---|---|---|---|
Fish | Zachte golven of met weinig kracht | Beginner | Snel en stabiel, waardoor je gemakkelijk golven opvangt. |
Shortboard | Complexe manoeuvres en trucs die scherpe bochten vereisen | Expert | De kleinere afmetingen van tussen de 1,50 en 2,10 meter maken hem licht en geschikt voor speciale manoeuvres. |
Gun | Grote golven | Expert | De tail en de nose zijn erg scherp, waardoor je golven met een grotere snelheid opvangt en tegelijkertijd stabiliteit behoudt. |
Longboard | Beginnende, oudere of zwaardere surfers | Beginner | Het grote formaat biedt een maximale stabiliteit. |
Wil je een surfervaring zonder dat je het water in hoeft? Kijk dan eens naar onze selectie met de beste waveboards en longboards voor op straat.
Hoe moet je een surfplank schoonmaken en onderhouden?
- Controleer het surfboard iedere keer waneer je uit het water komt: Hoe sneller een probleem wordt opgemerkt, hoe gemakkelijker het kan worden opgelost voordat het onherstelbaar wordt.
- Geef prioriteit aan schade: Niet alle stoten en deuken zijn even belangrijk. Let echter op als je merkt dat er water naar de kern van het bord stroomt.
- Gebruik geen paraffine: Veel surfers hebben de neiging om alles met paraffine te repareren, alsof het een magische substantie is. Dat is het niet! Paraffine is geschikt voor onderhoud, maar niet om een scheur mee te bedekken.
- Pas op voor hoge temperaturen: Als er constant UV-stralen op je board schijnen, heeft dit na verloop van tijd invloed op de kleur en in sommige gevallen zelfs op de hardheid van het board.
- Bewaar het board horizontaal: De juiste manier om het surfboard op te bergen is horizontaal. Zo heeft de plank meer stabiliteit en loop je niet het risico dat hij omvalt.
- Was de leash regelmatig: Het onderhoud van de leash-lijn wordt vaak over het hoofd gezien. Dat is eigenlijk helemaal niet logisch, aangezien de riem juist een veelgebruikt accessoire is op surfplanken. Het is daarom erg belangrijk om de leash regelmatig schoon te maken en te controleren of deze niet beschadigd is.
Met deze tips zorg je er niet alleen voor dat je surfplank er verzorgd uit blijft zien, maar verleng je ook nog eens de levensduur van de plank.
(Bron: Maridav: 98008676/ 123rf.com)
Samenvatting
Een surfplank is als een verlengstuk van het lichaam van de surfer. De magie op de golven gebeurt altijd met de voeten op de plank. Het type surfplank en de grootte van het board bepalen grotendeels je surfstijl. Andersom hebben je ervaringsniveau en zaken zoals je gewicht en lengte ook invloed op het vinden van het juiste model. Het kopen van een surfplank is iets anders dan het kopen van flippers. Denk goed na over wat je zoekt voordat je de zee in springt!
Als je onze shopgids over surfboards interessant vond, laat dan hieronder een opmerking achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij alles ontdekken over surfplanken. Wat let je? Trek je wetsuit aan en ga de golven in!
(Bron van de header afbeelding: Datsenko: 116050426/ 123rf.com)