
Onze selectiecriteria
Welkom bij onze grote tennisschoen test 2023. Hier stellen we alle tennisschoenen die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.
We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste tennisschoenen voor je te vinden.
Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je tennisschoenen wilt kopen.
Belangrijk om te weten
- Tennisschoenen zijn speciaal aangepast aan de tennissport. Ze zorgen ervoor dat de speler wendbaar genoeg is, maar toch de nodige stabiliteit heeft.
- Er wordt onderscheid gemaakt tussen modellen voor verschillende oppervlakken. Voor gravelbanen, indoorbanen of synthetische banen verschillen de schoenen vooral in hun zolen.
- De prijs van tennisschoenen varieert van oudere modellen voor 30-50 euro tot professionele modellen die ruim boven de 100 euro kosten.
Tennisschoenen: Onze selectie
Shopgids Tennisschoenen: Alles wat je moet weten
Wat zijn tennisschoenen?
De talrijke schokkerige bewegingen belasten je gewrichten zwaar. Dit geldt vooral voor de enkels.
Tennisschoenen ondersteunen je tijdens het spel door je een extreem hoge mate van bewegingsvrijheid te geven. Bij het tennissen moeten de schoenen schokken opvangen, mobiliteit garanderen en ook voorkomen dat de atleet overmatig zweet. Het tennisspel vereist daarom voortdurende richtingsveranderingen en sprongen, die enorme eisen stellen aan je voeten.
- Er zijn veel dingen die je fout kunt doen bij het kiezen van de juiste tennisschoen. Dat maakt het des te belangrijker om vooraf informatie in te winnen over de verschillende modellen. (Image source: tenisenelatlantico / pixabay.com)
Zonder specifiek schoeisel kun je snel je enkel verzwikken of je enkels overbelasten. De tennisschoen moet daarom een bijzonder stabiele schoen zijn die je voet voldoende steun geeft.
Toch moeten tennisschoenen een zekere lichtheid en elasticiteit hebben, zodat de speler mobiel blijft. Adequate demping geeft verlichting aan alle gewrichten. De zool moet ook een speciale textuur hebben, afhankelijk van de ondergrond.
Omdat je voeten bij tennis aan heel andere spanningen worden blootgesteld dan bij gewoon lopen, moeten de schoenen ook anders zijn. Tennisschoenen hebben speciale materialen die het schoensysteem stabiliseren naar gelang de sport. De zool en de demping van de schoen zijn ook aangepast aan verschillende ondergronden tijdens het spelen.
Wat onderscheidt tennisschoenen van hardloopschoenen?
De constructie van tennisschoenen, daarentegen, moet vooral de zijdelingse bewegingen afdekken. Daarvoor zijn tennisschoenen veel platter dan loopschoenen. Remmen, snel van richting veranderen – een loopschoen kan dat allemaal niet zonder risico.
Bij een vergelijking tussen hardloopschoenen en tennisschoenen valt op dat de dempende eigenschappen van hardloopschoenen beduidend beter zijn, terwijl tennisschoenen punten scoren voor stabiliteit. Het loopvlak van tennisschoenen is resistenter, omdat ze vooral op harde ondergronden gebruikt worden. In het algemeen is het schoeisel in beide gevallen aangepast aan de respectieve sport.
Hoe moeten tennisschoenen passen?
Je kunt alleen te weten komen of de tennisschoen de juiste maat is door hem te passen. Als je online bestelt, bestel dan verschillende maten.
Om bij het tennissen de juiste bewegingsvrijheid te hebben voor sprints en sprongen, moeten je tenen ook ongeveer een centimeter bewegingsvrijheid hebben in de schoen. Dit is de reden waarom veel tennissers ervoor kiezen hun tennisschoenen een maat groter te kopen.
Hoe vaak moet je je tennisschoenen vervangen?
Het loopvlak van de zool is echter altijd een goede leidraad. Nog een vuistregel: het is tijd voor nieuwe schoenen als demping en stabilisatie niet meer gegarandeerd zijn. Juist dan neemt het risico op verwondingen toe en is het hoog tijd voor een vervanger.
Hoeveel kosten tennisschoenen?
De goedkope producten van meestal onbekende fabrikanten kunnen soms gebruikt worden voor dagelijks gebruik, maar zijn meestal totaal ongeschikt als tennisschoenen.
Je kunt zeker koopjes doen en goed geld besparen als merken uitverkocht zijn. Tal van online winkels hebben ook af en toe zo’n uitverkoop.
Type tafeltennisschoen | Prijsklasse |
---|---|
Goedkope modellen | Vanaf € 35 |
Merkmodellen | Tot € 90 |
Welke soorten tennisschoenen zijn er en welke is de juiste voor jou?
In principe kun je drie soorten tennisschoenen onderscheiden
- Tennisschoenen op gravel
- All-court tennisschoenen
- Indoor tennisschoenen
Door de verschillende ondergronden op verschillende tennisbanen moeten je schoenen ook anders aangepast worden. De stabiliteit, demping en flexibiliteit van de schoen variëren naargelang de ondergrond. Ook de structuur van de zool past zich aan de uiterlijke omstandigheden aan. Daarom hebben de verschillende soorten schoenen hun eigen voor- en nadelen, die meer of minder belangrijk zijn, afhankelijk van het type speler en de individuele voorkeur.
Wat onderscheidt tennisschoenen voor gravelbanen en wat zijn hun voor- en nadelen?
Je kunt een clay court schoen vaak herkennen aan het woord “clay” in de naam. Op banen met zand of as hebben tennissers een goede grip op het loopvlak van hun schoenen nodig. Op die manier kun je snel wegtrekken of van richting veranderen.
Het zand mag echter ook niet in het loopvlak blijven steken, anders vermindert de grip op de grond. De structuur van de zool is daarom meestal een visgraat- of honingraatpatroon. Het patroon zorgt ervoor dat je niet uitglijdt of wegglijdt. Tegelijk kun je er gecontroleerd mee glijden.
Wat zijn de kenmerken van all-court tennisschoenen en wat zijn hun voor- en nadelen?
Op het eerste gezicht verschillen all-court tennisschoenen voor betonnen of synthetische ondergronden (hard court) niet van clay court schoenen. Er zijn aanvankelijk geen zichtbare verschillen in demping. Omdat betonnen en synthetische banen veel harder zijn dan gravelbanen, hebben all-court schoenen meer demping en stijfheid.
Maar wat bij aankoop meer in het oog springt, is de zool. Tennisschoenen voor alle ondergronden hebben een zool die een compromis vormt tussen de eisen binnen en buiten de zaal. Vaak hebben allcourts een overwegend visgraatpatroon, gepaard met enkele andere structurele elementen (ronde treden). Hun medium profiel verhindert zwaar uitglijden op zand, maar remt de speler ook binnenshuis niet af. Deze versie is dus geschikt voor gelegenheidsspelers op wisselende plaatsen.
Wat onderscheidt indoor tennisschoenen en wat zijn hun voor- en nadelen?
Indoorbanen hebben een vlakke vloer, wat een zo glad mogelijke zool vereist. Schoenen met een plat profiel of een volledig gladde zool zorgen daarom voor optimale tractie. Dit geldt ook voor zalen met vloerbedekking.
Bovendien moeten de zolen van deze categorie indoorschoenen slijtvast zijn, d.w.z. dat ze niet mogen vlekken. Sommige binnenbanen hebben synthetische korrels en je kunt er ook spelen met all-court of sand court schoenen.
Je moet opmerken dat veel fabrikanten schoenen van hetzelfde type in verschillende versies aanbieden. Op het eerste gezicht zien ze er allemaal hetzelfde uit, maar het zijn verschillende schoenen. Let op het respectieve achtervoegsel in de artikelbeschrijving (clay, all-court of indoor).
Waar moet je op letten bij je aankoop?
In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om tennisschoenen te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald model geschikt voor je is of niet. Samengevat zijn dat:
- Enig
- Boven- en binnenmateriaal
- Stabiliteit
- Kussen
- Fit
In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.
Zool
Zoals al eerder gezegd, sta je bij tennis bloot aan snelle veranderingen van beweging en richting. Moderne tennisschoenen voldoen aan deze eisen met een zool die meestal uit twee elementen bestaat: De buitenzool en de tussenzool.
De tussenzool bevindt zich onder de binnenvoering en boven de buitenzool. In moderne tennisschoenen is dit deel meestal een zogenaamde EVA zool. De term staat voor het schuim ethyleen-vinylacetaat.
Dit is bijzonder elastisch en dempt je voetval effectief. Bovendien is dit materiaal heel licht, maar toch robuust. EVA zolen worden daarom door de bekende fabrikanten Adidas, K-Swiss en Asics gebruikt als tussenzolen voor tennisschoenen.
- Afhankelijk van de ondergrond moet je verschillende modellen onderscheiden om op elk oppervlak voldoende grip te hebben. (Image source: nike159 / pixabay.com)
De buitenzool is de onderste laag van de schoen en raakt dus de grond. Daarom is hij meestal van hard rubber gemaakt en is hij zeer duurzaam. Zoals hierboven beschreven, heeft dit rubber een sterker of zwakker profiel voor het respectieve oppervlak.
Bovendien is de buitenzool meestal verstevigd aan de zijranden om de belasting van de voet en de gewrichten bij zijwaartse en glijdende bewegingen gering te houden.
Bovenmateriaal en binnenmateriaal
Als het om het bovenmateriaal van sportschoenen gaat, wordt meestal een materiaalmix gebruikt om twee eigenschappen tegelijk te bereiken. De schoen moet tegelijk duurzaam en soepel zijn. Veel bekende fabrikanten verstevigen de zijkanten of leesten met stevig weefsel voor betere steun.
De rand van de schoen is gemaakt van stevig materiaal dat de dempende eigenschappen van de zool naar boven voortzet.
Flexibiliteit en lichtheid tellen aan de bovenkant: Om de temperatuur van de voet optimaal te regelen hebben veel tennisschoenen bovenkanten met ventilatiegaten of inzetstukken van gaas. Deze stof heeft een honingraatstructuur en is uiterst luchtdoorlatend.
Een goede tennisschoen heeft ook een zacht binnenmateriaal, zodat de speler lange wedstrijden comfortabel kan doorstaan. Bovendien moet het materiaal aan de binnenkant van de schoen ademend zijn om hevige transpiratie te voorkomen. Ook op dit gebied gebruiken veel fabrikanten gaas als materiaal. Sommige fabrikanten bekleden de binnenkant van hun schoenen ook met antibacteriële stof, die de opeenhoping van geur door transpiratie vermindert.
Afhankelijk van het type speler (b.v. aanvallend aan het net of basisspeler) zijn de verschillende aankoopcriteria voor jou van verschillend belang. Houd hier rekening mee bij het kiezen van je schoen.
Stabiliteit
Onderschat in geen geval de extreme spanningen bij stoppen, glijden of aanvallen. Het risico op verwondingen is hier groot en je moet dit tegengaan met een stabiele schoen.
Eerst en vooral zijn een stevige pasvorm aan de hiel en stabiele steun rond de enkels belangrijk. Op deze plaatsen versterken bekende fabrikanten het materiaal om de stabiliteit te verzekeren. Bij sommige modellen (bv. Babolat) heb je ook de mogelijkheid om de stabiliteit zelf te beïnvloeden via klittenbandsluitingen op de hiel of over de wreef.
Andere fabrikanten (bv. Adidas) creëren een soortgelijk effect met asymmetrische vetersluiting. Dit geeft je verschillende mogelijkheden om de stabiliteit van je schoen te beïnvloeden.
Cushioning
Goede demping beschermt je gewrichten in het hielgebied en vermindert de belasting die optreedt bij balveranderingen. Ondanks het feit dat je zo snel mogelijk op je tenen wilt lopen, moet er ook demping aan de voorkant zijn.
Je kunt het zogenaamde “rebounce effect” opzoeken in de modelbeschrijvingen. Dit verwijst naar een speciaal soort demping in de voorvoet (vooral daar), waarbij het gebruikte materiaal enerzijds de botsenergie absorbeert, maar ze ook onmiddellijk weer beschikbaar stelt als potentiële kinetische energie (rebounce).
Fit
We hebben hierboven al uitgelegd dat er altijd ongeveer een duimbreedte ruimte tussen de tenen en de schoen moet zijn. Anders is er gevaar voor pijnlijke nagelbedproblemen of bloederige tenen bij het stoppen tijdens een wedstrijd of training.
Ook aan de breedte van de voet moet optimaal tegemoet gekomen worden: Veel Nike modellen, bijvoorbeeld, zijn iets smaller uitgesneden, wat vaak problemen geeft voor brede voeten. Er zijn speciale damesmodellen die meestal slanker en lichter van gewicht zijn.
Uiteindelijk moet je schoen je steun geven en comfortabel zitten bij alle bewegingen.
Interessante feiten over tennisschoenen
Hoe bepaal ik de juiste schoenmaat?
Heren
Lengte van de binnenzool in cm | Adidas | Nike | Wilson |
---|---|---|---|
25,5 | 40 2/3 | 40,5 | 41 |
26,5 | 42 | 42 | 43 |
27,5 | 43 1/3 | 42,5 | 43 1/3 |
28,5 | 44 2/3 | 44 | 44 |
Dames
Lengte van de binnenzool in cm | Adidas | Nike | Wilson |
---|---|---|---|
25,5 | 40 2/3 | 40 | 40 1/3 |
26,5 | 42 | 41 | 41 |
27,5 | 43 1/3 | 42,5 | 42 2/3 |
28,5 | 44 2/3 | 44 | 44 |
Wat is de beste manier om je tennisschoenen schoon te maken?
Vooral als je op klei of as speelt, verkleuren je tennisschoenen snel en wordt wit snel bruin. Maar in tegenstelling tot kleding zoals tennisrokjes of korte broeken, kunnen schoenen niet zomaar gewassen worden. Een gemakkelijke oplossing is om je tennisschoenen al in een donkere kleur te kopen. Als je echter de voorkeur geeft aan het meer gangbare wit, hebben we enkele tips voor het schoonmaken en verzorgen van sportschoenen voor je
- Synthetisch: Maak het bovendeel schoon met een zachte borstel en een beetje afwasmiddel
- Leer: Reinig het bovenleer met een vochtige doek en behandel het met leeronderhoud
- Alle materialen: Behandel de bovenkant met impregneerspray, vooral direct na de aankoop
- Binnenzool: Vervang regelmatig indien mogelijk
- Veters: apart wassen en verwijderen
- Zet je schoenen niet op de verwarming en houd er geen föhn op
- Als je schoenen nat zijn, droog ze dan binnenshuis door ze met een stuk krant te vullen
We horen vaak de aanbeveling om tennisschoenen gewoon in de wasmachine schoon te maken. Maar je moet voorzichtig zijn. Dit kan de lijm in de schoenen vloeibaar maken, waardoor ze instabiel worden.
Tennisschoenen van de profs
Als je goed naar de ATP of WTA kijkt, zul je zeker opmerken dat zelfs de topspelers heel verschillende schoenen dragen. Dit is geen toeval, maar eerder een aanwijzing dat ze elk spelen met de schoen die het best bij hun stijl past. De merken verschillen hier ook vaak van de rest van de uitrusting.
Wist je dat de eerste tennisschoen al in de 18e eeuw gemaakt werd?
Ze werden eerst voor iets heel anders gebruikt: Hun anti-slip zolen hielpen Navy Seals aan dek om niet uit te glijden! Toen, in 1892, kwamen de eerste tennisschoenen op de markt die “plimsolls” werden genoemd.
Net als de tennisrackets van profspelers dienen ook tennisschoenen als inspiratiebron voor veel spelers in de amateursector. Natuurlijk bieden de fabrikanten de beste spelers van de wereld ook overdadige reclamecontracten aan, zodat ze zich kunnen laten uitrusten met hun kleding en schoenen. Dit is om het merk te presenteren aan tennisfans over de hele wereld en het te associëren met de atleten.
Nike en Adidas domineren nog steeds de wereld van de tennissponsoring, maar Under Armour en verschillende andere merken zitten hen op de hielen. De merken worden onder meer gedragen door de volgende topspelers
- Nike: Roger Federer, Serena Williams en Rafael Nadal
- Adidas: Angelique Kerber, Novak Djokovic
- Under Armour: Andy Murray
De meeste schoenen zijn eenmalig, op maat gemaakt naar de individuele eisen van de speler. Sommige spelers werken echter ook met fabrikanten samen en ontwerpen hun eigen collecties. Zo brachten Serena Williams en Roger Federer onder hun naam collecties uit bij Nike.
Foto credit: John Fornander / unsplash.com