Laatst bijgewerkt: 26-08-2021

Onze selectiecriteria

9Onderzochte producten

64Bestede uren

35Beoordeelde onderzoeken

157Verzamelde opmerkingen

Ben je geïnteresseerd in rolschaatsen maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Of ben je al enthousiast over de sport, maar voldoen je huidige rolschaatsen gewoon niet meer aan je verwachtingen? Dan vind je hier misschien de juiste oplossing voor jou!

In onze rolschaatstest 2023 geven we je gedetailleerde achtergrondinformatie over rolschaatsen. Je vindt er antwoorden op de belangrijkste vragen en we laten je kennismaken met verschillende soorten rolschaatsen. We leggen ook enkele criteria uit waar je op moet letten bij het kopen van rolschaatsen.
Belangrijk om te weten

 • Rolschaatsen is een geweldige sportbeoefening die, behalve dat ze je uithoudingsvermogen verbetert, je ook de gelegenheid geeft om je hobby in de frisse lucht uit te oefenen.
 • Er zijn twee soorten rolschaatsen: rolschaatsen voor de vrije tijd en rolschaatsen voor de beroepssport. Rolschaatsen voor de vrije tijd zijn er in vele uitvoeringen, terwijl professionele modellen meer nadruk leggen op de duurzaamheid en stabiliteit van de rolschaats.
 • Vrijetijdsrolschaatsen zijn voor iedereen die graag buiten wandelt of naar rolschaats disco’s of rolschaatshallen gaat. Professionele modellen zijn meestal veel duurder en zijn vooral geschikt voor sportieve activiteiten, zoals rolderby of rolschaatsen.

Rolschaatstest: Onze selectie

Shopgids Rolschaatsen: Alles wat je moet weten

Wat zijn de voordelen van rolschaatsen ten opzichte van andere sporten?

Rolschaatsen is niet alleen heel leuk, het heeft ook veel voordelen voor je conditie en uithoudingsvermogen. Vooral de spieren in het onderlichaam worden getraind. Bovendien is de training betrekkelijk gemakkelijk voor de gewrichten en kan in de frisse lucht gedaan worden.

Rollschuhe auf Laufbahn

Rolschaatsen is een inspannende en leuke sport die je kan helpen je fitnessdoelen te bereiken. (Image source: pixabay.com / manfredrichter)

Rolschaatsen stelt je in staat je sport buiten te beoefenen, vooral in de zomer, en je vrije tijd niet in een sombere sportzaal door te brengen.

Rolschaatsen stimuleert je vetstofwisseling en doet je hartslag niet te veel stijgen. Daardoor is het ideaal voor je cardiovasculaire systeem en houdt het je hele lichaam fit.

In tegenstelling tot joggen is rolschaatsen gemakkelijk voor je gewrichten en rug, vanwege de vloeiende bewegingen. Tegelijk train je je evenwicht, behendigheid en je reactievermogen.

Coördinatievaardigheden worden ook getraind. Vooral de binnenste en buitenste kont- en beenspieren en je onderrug worden getraind.

Wist je dat rolschaatsen een goede workout is?

Het is bewezen dat rolschaatsen even effectief is als hardlopen, zwemmen of fietsen. Je bouwt je uithoudingsvermogen en evenwicht op en verbrandt calorieën. Het belast je gewrichten ook veel minder dan bijna elke andere training.

Hoeveel kosten rolschaatsen?

De prijs van rolschaatsen varieert sterk naargelang de behoeften van de koper. Zo zijn recreatieve modellen te krijgen voor zo weinig als 60 euro, terwijl rolschaatsen voor professionals steeds vaker in de drie-cijferige range liggen, afhankelijk van de sport.

Modellen voor recreatief gebruik beginnen bij ongeveer 30 euro (kinderen) of 60 euro (volwassenen). De werkelijke prijs hangt echter af van de gekozen fabrikant en de kwaliteit van de gebruikte materialen. Als je regelmatig wilt schaatsen en lang van je schaatsen wilt genieten, moet je in het prijssegment van ongeveer 70 tot 120 euro zoeken.

Vrijetijds Prijs
Rolschaatsen voor kinderen en peuters ab ongeveer €30
Rolschaatsen voor volwassenen ab ongeveer €60

Professionele modellen variëren ook in prijs, afhankelijk van kwaliteit en fabrikant. Derbyschaatsen zijn er al vanaf 90 euro, maar als je professioneel wilt schaatsen, moet je op zoek naar modellen van rond de 140 euro.

Professioneel Prijs
Roller derby schoenen ab ongeveer €90-140
Roller kunstschaatsen ab ongeveer €160-350

De duurste zijn rolschaatsen. De instapprijs is hier ongeveer 160 euro. Professionele kunstschaatsen kosten echter meestal tussen 350 en ongeveer 760 euro en zijn dus allesbehalve een koopje.

Welke rolschaats ontwerpen zijn nu in?

Rolschaatsen in retro ontwerpen van de jaren 70 tot en met de jaren 90 zijn momenteel bijzonder trendy. Felle kleuren of opvallende patronen zorgen ervoor dat je de aandacht trekt en voeren je terug naar de gouden tijd van de rolschaatsen.

Rolschaatsen met LED-lampjes in de wielen die oplichten als je rijdt zijn momenteel ook in de mode.

Kan ik ook rolschaatsen huren?

Ja, in veel vakantiegebieden, parken en op populaire rolschaatsroutes zijn er winkels of pop-up winkeltjes die rolschaatsen verhuren.

Bovendien verhuren de meeste uitbaters van rolschaatshallen en rolschaats disco’s rolschaatsen voor een paar euro per uur.

Wat zijn de voordelen van verstelbare rolschaatsen?

Verstelbare rolschaatsen zijn vooral geschikt voor kinderen in de groeifase. Met de verstelbare riempjes kunnen de schoenen aan de grootte van de kindervoeten aangepast worden.

Omdat de schoenen met het kind meegroeien, hoeven ze niet zo snel vervangen te worden door nieuwe, grotere schoenen. Een schoen kan met wel 10 maten verlengd worden.

Welke accessoires heb ik nodig en waar kan ik ze krijgen?

Hoewel helmen en beenbeschermers niet wettelijk verplicht zijn, worden ze toch sterk aanbevolen voor beginners en atleten. Er zijn beschermers speciaal voor de ellebogen, handen, polsen en knieën. Afhankelijk van de soort sport die je beoefent, moet je nadenken over mogelijke extra beschermende maatregelen.

Je kunt helmen en beschermers kopen in sportwinkels en online winkels waar je ook rolschaatsen kunt kopen. De helm beschermt je hoofd tegen het raken van de grond als je valt. De kussentjes beschermen je tegen schaafwonden en gebroken gewrichten bij een val.

Als je ooit reserve-onderdelen voor je rolschaatsen nodig hebt, zoals losse wieltjes of remblokjes, kun je die ook in de online winkel krijgen of bij je plaatselijke sportwinkel vragen.

Je moet extra bescherming bieden voor rolschaatsderby, want vallen komt vaak voor. Een extra gebitsbeschermer is vooral belangrijk om je tanden te beschermen.

Ben ik geschikt voor rolschaatsen en welke alternatieven zijn er?

Hoewel rolschaatsen veel gezondheidsvoordelen biedt, is het niet aan te bevelen voor oudere mensen of mensen met gezondheidsproblemen zoals zwaarlijvigheid of heup- of rugproblemen. Ouders moeten hun kinderen pas leren rolschaatsen als ze 3 tot 4 jaar oud zijn.

In principe zijn kinderen geschikt om te rolschaatsen vanaf ongeveer 3 jaar. De geschikte leeftijd kan echter van kind tot kind verschillen.

De meeste rolschaatsen voor volwassenen zijn ontworpen voor een gemiddeld gewicht van 80 – 110 kg. Als je echter twijfelt of de schaatsen geschikt zijn voor jouw gewichtscategorie, vraag het dan rechtstreeks aan de fabrikant of de dealer.

Wegens het gevaar te vallen is rolschaatsen niet geschikt voor mensen met rug- of heupproblemen of mensen met motorische beperkingen.

Goede alternatieven voor quads zijn inline skates. Deze zijn vooral goed als je graag wat sneller en verder gaat. Inline skates zijn ook beter geschikt voor oneffen oppervlakken, want ze zijn vergevingsgezinder voor de kleinste gaten en hindernissen.

Voor mensen die om gezondheidsredenen van skeeleren moeten afzien, zijn fietsen of wandelen zachtere alternatieven.

Als je niet zeker weet of je geschikt bent om te rolschaatsen, kun je dat het beste aan je huisarts vragen! Misschien is een andere sport die gemakkelijker is voor je gewrichten meer geschikt voor je.

Welke soorten rolschaatsen zijn er en welke zijn geschikt voor jou?

Er zijn in principe twee soorten rolschaatsen

 • Rolschaatsen voor vrije tijd
 • Rolschaatsen voor professionals

Deze twee soorten rolschaatsen verschillen vooral in hun uiterlijk en de kwaliteit van de afwerking. Zo heeft elk van de twee categorieën voor- en nadelen.

Welke schoen de juiste voor je is, hangt grotendeels af van het soort rolschaatsen dat je wilt doen. Het maakt niet uit of je liever rolschaatst, rolschaats derby speelt of rustig door het park of in de rolschaats disco schaatst: In het volgende gedeelte willen we je helpen uit te zoeken welk type rolschaats het meest geschikt voor je is.

Daartoe laten we je kennismaken met beide bovengenoemde soorten rolschaatsen en geven je een overzicht van wat hun respectieve voor- en nadelen zijn.

Welke rolschaatsen zijn goed voor recreatieve rijders en wat zijn hun voor- en nadelen?

Het voordeel van een recreatieve rolschaats is duidelijk het ontwerp: er is van alles, van een chique retro look tot een Disney prinsessen ontwerp. Er is hier veel keus, vooral voor kinderen. Bovendien zijn de vrijetijds rolschaatsen verkrijgbaar in veel verschillende prijsklassen, zodat je ook met een klein budget iets kunt vinden.

Leisure rolschaatsen zijn er zowel voor volwassenen als voor kinderen en peuters. Er zijn ook rolschaatsen met riemen verkrijgbaar. Deze zijn vooral praktisch als je jezelf het gedoe van schoenen uit- en aantrekken wilt besparen.

Voor soepele sportievelingen zijn er ook combinatiemodellen die in korte tijd van rolschaatsen in inline skates of ijsschaatsen veranderd kunnen worden. Zo kunnen je rolschaatsen het hele jaar door gebruikt worden. Deze modellen zijn vooral populair bij kinderen.

Vrijetijdsrolschaatsen voor kinderen zijn er in veel verschillende uitvoeringen. Er zijn veel leuke ontwerpen voor zowel jongens als meisjes.

Voordelen
 • Modellen verkrijgbaar in verschillende prijsklassen
 • Niet erg onderhoudsgevoelig
 • Veel verschillende ontwerpen verkrijgbaar
Nadelen
 • Vaak slechte kwaliteit of afwerking in goedkopere modellen
 • Kortere levensduur

Er is ook een bijna eindeloze keuze aan ontwerpen voor rolschaatsen voor volwassenen. Van de klassieke elegante tot de slanke retro rolschaats, alles is vertegenwoordigd.

Leisure rolschaatsen zijn het meest geschikt voor bezoek aan rolschaats disco’s of rolschaatshallen en recreatieve uitstapjes buitenshuis. De wielen moeten echter aangepast worden in verband met de verschillende ondergronden voor binnen- en buitenactiviteiten.

Welke rolschaatsen zijn geschikt voor professionals en wat zijn hun voor- en nadelen?

De voordelen van professionele rolschaatsen zijn de kwaliteit van de afwerking en de gebruikte materialen. Bovendien zijn professionele rolschaatsen ontworpen voor een comfortabele pasvorm en maximaal comfort bij het beoefenen van de sport.

Stabiliteit is ook een belangrijk criterium voor een professionele schaats, vanwege de hoge belasting. Afhankelijk van de soort sport die beoefend wordt, verschillen rolschaatsen in hun respectieve constructie en snit.

Professionele rolschaatsen worden vooral gebruikt voor rolsporten. De twee bekendste rolschaatssporten zijn rolschaatsen en rolderby.

Bij beide sporten worden meestal rolschaatsen met vier wielen en een stopper gedragen.

Het belangrijkste van deze soorten schaatsen is dat de wielen gemakkelijk afneembaar zijn, zodat de rolschaatser zich kan aanpassen aan de verschillende ondergronden waarop hij optreedt.

Verder wordt bij rolschaatsen onderscheid gemaakt tussen freestyle en verplichte wielen. De hardheid van de wielen geeft hun slipweerstand aan. Hoe lager het getal, hoe beter de wielen aan het oppervlak kleven. De schoenen vergen meer onderhoud en zijn ook veel duurder in aanschaf dan gewone recreatieve rolschaatsen.

De schoenen zijn vaak ook thermoformeerbaar om ook na lange tijd een optimale pasvorm te garanderen.

Voordelen
 • Lange levensduur
 • Stabiele en wendbare constructie
 • Comfortabele pasvorm
 • Perfect aangepast aan de betreffende sport
Nadelen
 • Duur in aanschaf
 • Zeer veel onderhoud
 • Slechts enkele ontwerpen beschikbaar
 • Slechts enkele leveranciers beschikbaar

Professionele rolschaatsen zijn in de eerste plaats ontworpen voor snelle draai- en stuurmanoeuvres en hebben meestal speciale frames die dit mogelijk maken.

Omdat professionele rolsporten meestal het hele jaar door in hallen of op speciaal geprepareerde terreinen beoefend worden, zijn de schoenen niet geschikt voor normaal gebruik op straat, omdat dit tot ernstige slijtage van de speciale rolcoating kan leiden.

Let bij het kopen van professionele rolschaatsen altijd op de hoge kwaliteit van de afwerking en de gebruikte materialen! In de beroepssport is het risico op verwondingen aanzienlijk groter. Bespaar dus niet op de verkeerde plaats, maar geef liever meer geld uit ten gunste van je veiligheid!

Waar moet je op letten bij je aankoop?

In het volgende hebben we de belangrijkste factoren samengebracht waarmee je rekening moet houden als je rolschaatsen koopt. Dit maakt het gemakkelijker voor je om te beslissen of een paar rolschaatsen geschikt voor je is of niet.

De belangrijkste factoren zijn:

 • De reikwijdte van het gebruik
 • De grootte
 • Maximaal draagvermogen
 • De hardheid van de kussens/stuurrubbers
 • Hardheid van de wielen
 • Grootte van de zwenkwielen
 • Structuur van het kogellager
 • Type boot (zachte boot vs. harde boot)
 • De remstoppers
 • Soort slot
 • Materiaal van het chassis / de stuuras

In de volgende paragrafen leggen we je uit wat de afzonderlijke aankoopcriteria inhouden en bieden je enkele aanwijzingen zodat je de producten beter kunt indelen.

Het gebruiksgebied

Voordat je een paar rolschaatsen kiest, moet je duidelijk weten hoe en waar je de schaatsen wilt gebruiken. Zoals hierboven uitgelegd, kun je onderscheid maken tussen recreatief en professioneel gebruik. Afhankelijk van het gebied moet je letten op verschillende producteigenschappen.

Retro Rollschuhe gebraucht blau-weiß

De remstopper aan de voorkant van de schaats wordt niet alleen gebruikt om te remmen, maar vaak ook voor trucjes. Daarom moet hij vervangen worden als hij sterk versleten is. (Foto: pixabay.com / 378322)

Als je bijvoorbeeld rolderby of rolhockey wilt spelen, moet je rolschaatsen kopen die zo stabiel en stevig mogelijk zijn. Je kunt het beste altijd goed letten op de materialen die in professionele rolschaatsen gebruikt worden. Vooral de wielen en de stuuras (chassis) moeten van zo stabiel mogelijk materiaal gemaakt zijn.

Bij rolschaatsen moet je er ook altijd op letten dat je een schaats koopt die je voet optimaal ondersteunt. Bedenk steeds dat rolschaatsen ook sprongen en ingewikkelde trucs inhoudt, die de schoen extra belasten.

Vanwege de hoogwaardige materialen die gebruikt moeten worden, zijn de schoenen vaak duurder dan andere modellen.

Zelfs als je een recreatieve schaatser bent, moet je er zeker van zijn dat de rolschaats van duurzaam en stevig materiaal gemaakt is. Naargelang je de step binnen of buiten wilt gebruiken, zijn er ook speciale wielen die zich perfect aan de respectieve ondergrond aanpassen.

Investeer iets meer geld en je zult langer plezier hebben van je paar rolschaatsen.

De maat

Bij het kiezen van de maat kun je het beste de tabel op de betreffende produktpagina of van de betreffende fabrikant raadplegen. Als er geen tabel is, raden veel handelaars aan een maat groter te kopen dan je normale schoenmaat.

Bij twijfel kun je het echter het beste rechtstreeks aan de fabrikant of de klantenservice van de winkelier vragen.

Voor kinderen moet je ook bedenken dat verstelbare rolschaatsen het voordeel bieden dat ze met de voeten meegroeien. Dit is bijzonder praktisch, omdat anders tijdens de groeifase vaker nieuwe rolschaatsen gekocht zouden moeten worden. Let ook hier weer op de specificaties van de fabrikant of de winkelier.

Verstelbare schoenmaten worden altijd gegeven in maatreeksen. Bijvoorbeeld, een rolschaats maat 28 – 38 past een kind met maat 30 en zal zich aan de voet aanpassen tot het kind de maat 38 ontgroeid is.

De maat is erg belangrijk voor een optimale rijervaring, anders heb je geen vaste voet in je schaats en is het moeilijker om je evenwicht te bewaren.

Het maximale draagvermogen

Bij twijfel moet je altijd bij de fabrikant informeren naar het maximale gebruikersgewicht waarvoor een rolschaats geschikt is.

Je moet het zekere voor het onzekere nemen, vooral bij kinderen of als je overgewicht hebt. Veel verstelbare rolschaatsen voor kinderen, bijvoorbeeld, zijn slechts geschikt voor een gewicht tot 20 kilogram.

Het is heel belangrijk dat je van tevoren controleert, want te zware belasting kan tot ernstige ongelukken leiden of de schoen beschadigen.

De hardheid van de kussens

Hardere kussens zijn beter geschikt voor beginners, omdat ze stabieler rijden. Halfgevorderden of professionals kunnen voor zachtere kussens gaan, omdat die een wendbaarder rijstijl mogelijk maken.

De kussens, ook wel stuurrubbers genoemd, zijn aan de assen van de schaats bevestigd en bepalen de gevoeligheid van het stuurgedrag van de wielen.

Hier geldt: Hoe zachter de kussens zijn, hoe wendbaarder de rolschaatsen worden.
Anderzijds, hoe harder de kussens, hoe stabieler de schaatsen zullen zijn.

Hardheid van de wielen

Je moet de hardheid van de wielen altijd kiezen volgens je kunnen. Zachtere wielen zijn geschikt voor beginners omdat ze comfortabeler te berijden zijn. Profs die hogere snelheden willen bereiken kiezen best hardere wielen.

Hardere wielen gaan langer mee en bieden minder grip en schokdemping, maar directe krachtoverbrenging.

Zachtere wielen bieden meer grip en een soepelere rit. Ze slijten echter ook iets sneller.

De hardheid van de wielen wordt gemeten met de durometer schaal. Deze schaal loopt van 0 tot 100 A, waarbij geldt: hoe hoger de waarde, hoe harder het rubber op het wiel.

Bij de keuze van de hardheid van het wiel moet je ook rekening houden met je gewicht. Zwaardere schaatsers voelen zich vaak comfortabeler op bredere en hardere wielen dan op zachte, smalle wielen, omdat het kantelmoment kleiner is en de schaatsen meer steun bieden, vooral bij het draaien.

Grootte van de wielen

De breedte en diameter van de wielen beïnvloeden vooral de acceleratie, stabiliteit en topsnelheid.

Een grotere wieldiameter betekent meer topsnelheid. De rolschaats is echter trager in zijn versnelling.

Met een kleinere wieldiameter kun je sneller optrekken, maar de haalbare topsnelheid is lager.

Bredere wielen bieden meer grip en meer stabiliteit. Deze wielen zijn vooral geschikt voor beginners, omdat ze ook trager zijn dan smalle modellen.

Bijzonder smalle wielen zijn geschikt voor sport en professioneel gebruik, omdat ze minder grip bieden maar hogere snelheden en een betere reactiesnelheid mogelijk maken.

Kogellager

Bij de keuze van een kogellager moet je letten op het materiaal, de precisie en de smering. Er is ook een verschil tussen open en gesloten kogellagers.

Open kogellagers zijn vooral geschikt voor indoor rijders.
Gesloten kogellagers zijn vetgesmeerd en stoten daardoor vuil en stof beter af. Deze variant is dus voordelig als je buiten rijdt.

Materiaal: Er wordt onderscheid gemaakt tussen kogellagers van keramiek en van staal. Keramische kogellagers zijn duurzamer dan stalen kogellagers en roesten zelden. Als je stalen kogellagers koopt, let er dan op dat ze gemaakt zijn van hoogwaardig staal, zoals chroom, titanium of Zwitsers staal.

Precisie: De industriebrede ABEC norm is van toepassing op kogellagers. Dit wijst op de precisie bij de fabricage van een kogellager. Hogere ABEC waarden geven aan dat de wielen soepeler lopen. Anders heeft de waarde echter niet veel betekenis voor de kwaliteit van de wielen. Bovendien gebruiken niet alle merken deze standaard.

Rolschaatsen met een lagere ABEC waarde zijn geschikt voor beginners en kinderen, omdat de rolschaatsen niet zo snel rollen. Op deze manier wordt de versnelling automatisch afgeremd. Een lagere ABEC waarde is dus niet aan te bevelen voor gevorderde schaatsers!

Smering: Bij aankoop moet je er altijd op letten dat het kogellager gesmeerd is. Kogellagers zonder smering smelten of kunnen helemaal blokkeren.

Kogellagers kunnen met vet of olie gesmeerd worden.

Olie maakt een hogere snelheid mogelijk, maar vraagt ook meer onderhoud.

Grease beschermt de kogellager beter tegen vuil en water, maar maakt hem trager.

De kogellagers hebben een grote invloed op de snelheid en het gevoel van je rolschaatsen. Om onnodige slijtage van de kogellagers te voorkomen, moet je contact met water, zand en vocht vermijden.

Het type laars (harde laars vs. zachte laars)

Bij de keuze van het type laars moet je erop letten dat de laars geen problemen geeft bij het aan- en uittrekken. Vooral voor kinderen en beginners zijn hardboots beter dan softboots, vanwege de extra steun voor de voet.

Art Beschrijving
Hardboot De schoen is gemaakt van kunststof. Dit biedt de voet meer steun en ontlast zo de ligamenten en gewrichten. Deze versie is bijzonder geschikt om langdurig te dragen, d.w.z. voor langere afstanden.
Softboot Ze zijn lichter en daarom meestal comfortabeler om te dragen. Ze bieden ook een betere ventilatie. Softboots zijn het meest geschikt voor recreatief gebruik of voor de rolschaats disco.

De remstoppers

Remstoppers behoren tot de algemene slijtage-onderdelen bij rolschaatsen en moeten regelmatig vervangen worden. Let er bij de aanschaf dus op dat het remblok gemakkelijk te vervangen is en robuust is.

De remblokken bevinden zich aan de voorste punt van de rolschaats en zijn een karakteristiek kenmerk van het uiterlijk. Ze worden niet alleen gebruikt om te remmen, maar ook voor trucs en dynamisch gaan.

De sluitingsmethode

De meeste rolschaatsen worden gesloten met push-lock gespen, een vetersysteem of een combinatie van beide. Push-lock gespen geven de voet meer stabiliteit en passen strakker dan veters. Maar schoenen met een vetersluiting zijn meestal comfortabeler om te dragen en gemakkelijker aan en uit te trekken.

Het voordeel van veterschoenen is dat ze vaak comfortabeler zijn om te dragen en dat je ze gemakkelijker in en uit de schoen kunt schuiven dan met een gespsluiting.

Push-lock gespen zijn bijzonder populair voor rolschaatsen voor kinderen, omdat ze gemakkelijk te verstellen zijn en meer stabiliteit bieden voor de voet en de gewrichten.

Materiaal van het chassis / de stuuras

De stuuras, ook wel chassis genoemd, is meestal van kunststof of aluminium gemaakt. Welk materiaal het beste voor je is hangt af van hoe lang je al schaatst.

Een kunststof chassis is soepeler en biedt meer comfort bij het schaatsen omdat een groot deel van de trillingen gedempt wordt. Wel vermindert het de reactiviteit enigszins.

Een aluminium chassis is meer geschikt voor gevorderde of professionele rijders, want de stijvere as geeft meer precisie en reactievermogen. De as is ook stabieler en duurzamer dan een plastic model.

Wetenswaardigheden over rolschaatsen

Wanneer en door wie werd de rolschaats uitgevonden?

Rond 1760 probeerde Jean-Joseph Merlin, een muziekinstrumentenmaker in België, zijn hand te leggen op een ontwerp bestaande uit drie wielen die achter elkaar op de schoen gemonteerd waren. De bedoeling was om tijdens zijn concerten het schaatsen op de parketvloer na te bootsen.

In 1863 kreeg de Amerikaan James L. Plimpton een patent voor zijn verdere ontwikkeling: de rolschaats met vier wielen.

Wist je dat veel mensen op rolschaatsen trouwen?

In 1912 vond in Milwaukee het eerste huwelijk op rolschaatsen plaats. Hattie Baldwin en W. McGrath begonnen toen een echte trend. Tegenwoordig trouwen veel mensen over de hele wereld op rolschaatsen en dansen zelfs de openingsdans op de wieltjes.

Wanneer waren rolschaatsen in de mode?

Na de uitvinding van de rolschaats met vier wielen in 1863 duurde het nog een paar jaar voordat het tijdperk van de rolschaats kon beginnen. Rond 1870, toen er in de steden steeds meer geasfalteerde straten te vinden waren, groeiden rolschaatsen snel uit tot een cult-speelgoed voor de stadsjeugd.

Toen, in 1980, werden rolschoenen, zachte wielen gecombineerd met kleurige laarzen, eindelijk de trend.

Wat is het verschil tussen inliners, quad rolschaatsen & Heelys?

Inliners, quads en heelys verschillen vooral in de plaats en het aantal van hun wielen en de plaats van de remblokken.

 • Inline skates zijn een variant van rolschaatsen waarbij de wielen in een lijn staan, direct achter elkaar. Het remblok bevindt zich meestal aan het achterste eind van de rij wielen. In het algemeen zijn inline skates sneller dan rolschaatsen, omdat de wielen dunner zijn en de eenrijige opstelling een betere afzet mogelijk maakt.
 • Quad rolschaatsen hebben vier wielen, waarvan er twee evenwijdig aan elkaar staan, aan de achter- en voorkant van de schoen. Ze zijn bijzonder geschikt voor indoor rolsporten en worden gekenmerkt door een grote beweeglijkheid, die snel draaien en bochten nemen zonder veel inspanning bevordert.
 • Heelys zijn straatschoenen met een of twee afneembare wieltjes in het hielgedeelte. Ze zijn geschikt voor zowel gewoon lopen als rollen, want de assen en daaraan bevestigde wielen kunnen in een uitsparing in de schoen worden geschoven. Ze zijn veel wendbaarder dan gewone rolschaatsen en zijn vooral populair bij kinderen. In tegenstelling tot inline skates of rolschaatsen hebben Heelys geen remmen.

Waarom zijn rolschaatsen zo in?

Vooral de laatste jaren beleven rolschaatsen een opleving. De cult-sportuitrusting dankt dit vooral aan populaire formats, zoals de musical Starlight Express of de TV serie Soy Luna, die vooral bij meisjes populair is .

Maar ook rolsporten dragen bij tot het in stand houden van de trend. Vooral rolderby werd in de jaren 2010 steeds populairder in Europa.

Hoe rolschaats je of wat zijn de beste tips voor beginners?

Voor je in je rolschaatsen glijdt, zorg je dat je de juiste beschermende kleding aanhebt. Als je je eerste stappen op rolschaatsen zet, probeer je dan vast te houden tot je je evenwicht gevonden hebt. Zorg er altijd voor dat de ondergrond schoon, vlak en droog is voor je begint te schaatsen.

Als beginner moet je op z’n minst een helm dragen. Beschermende kleding is niet wettelijk verplicht, maar om pijnlijke schaafwonden te voorkomen, moet je naast je helm ook beschermende kleding op je knieën, ellebogen en handen dragen.

Zorg er altijd voor dat de beschermende kleding goed past en dat de rolschaatsen echt passen voor je gaat rijden! Laat kinderen nooit zonder toezicht oefenen in de buurt van drukke wegen!

Om snel te leren schaatsen is het belangrijk dat je de juiste schoenmaat voor je voeten vindt. Met de verkeerde maat is het moeilijker je evenwicht te bewaren.

Het is het beste om je eerste stappen in je quads langs een reling te zetten of een vriend te vragen je te helpen oefenen. Zo voorkom je veel valpartijen tot je het juiste evenwicht gevonden hebt.

Beeldbron: 123rf.com / 34095441

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies