Laatst bijgewerkt: 26-08-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

46Bestede uren

25Beoordeelde onderzoeken

156Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote tennisracket test 2023. Hier stellen we alle tennisrackets voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen het beste tennisracket voor je te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Bovendien vind je op deze pagina enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een tennisracket wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Kies het racket dat het beste bij je past en bij je favoriete speelstijl. De prijs van een tennisracket hangt af van je behoeften en de intensiteit van je training.
 • Gemiddeld kosten kindertennisrackets 20 tot 50 euro, rackets voor beginners 30 tot 120 euro en hoogwaardige toernooibrackets meer dan 120 euro.
 • Een licht racket is goed voor beginners, een zwaar racket kan ervaren spelers een hogere slagsnelheid geven.

Tennisracket: Onze selectie

Shopgids Tennisracket: Alles wat je moet weten

Welk tennisracket is geschikt voor mij?

De vraag naar het juiste of optimale tennisracket kan niet universeel beantwoord worden. Het probleem is dat iedereen deze vraag voor zichzelf moet beantwoorden, ook jij.

Het hangt af van je aanleg, je swingstijl, je techniek, je kracht, je trefzekerheid en je versnelling. Deze factoren kunnen gebruikt worden om bepaalde groepen van tennisrackets uit te sorteren.

Om je keuze voor het juiste tennisracket te beperken, moet je kijken naar de vaardigheidsfactor. Ben je een beginner of ervaren op de baan?

Oefen je sporadisch om de paar weken of regelmatig en intensief? Als beginner kies je best een licht maar stevig tennisracket dat een foutje of twee kan vergeven. Zo zijn rackets van aluminium of carbon een goede keuze.

Als je jezelf als een ervaren tennisspeler beschouwt, kun je beter een tennisracket voor gevorderden kiezen. Deze zijn meestal iets zwaarder, hebben een dunnere framebreedte en zijn uitgerust met speciale technologieën om je spel te verbeteren. Meestal zijn deze rackets ook iets harder bespannen.

Het is belangrijk te weten dat linkshandigen en rechtshandigen verschillende behoeften hebben aan een tennisracket.

Wat voor tennisracket heb ik nodig?

Tennisrackets voor beginners

Als je onregelmatig oefent, nog onzeker bent over het spel en problemen hebt om de bal in de sweet spot (optimale slagzone op het slagoppervlak) te raken, kun je beter voor een lichter beginnersmodel gaan. Een goed tennisracket voor beginners is licht om gemakkelijk te kunnen draaien en om comfortabel te hanteren.

De bespanning moet niet te hard en niet te zacht zijn: een te harde bespanning kost je veel kracht bij het slaan van de bal, en een te zachte leidt tot onaangename trillingen in de slagarm. Lees hier meer over in de koopcriteria.

 • Racket oppervlak: Groter dan 645 cm²
 • Gewicht: 240-280 gram
 • Tennissnaar: 24-26 kilogram snaarstijfheid
 • Gripsterkte: L2 of L3
 • Prijs: 80 tot 140 euro

Tennisrackets voor gevorderde spelers

Train je regelmatig, ben je nauwkeurig en voel je je al thuis op de baan? Dan moet je een racket kiezen met meer kracht en precisie.

Tennisrackets voor professionals zijn zwaarder dan die voor beginners om voldoende slagsnelheid mogelijk te maken. De kop van het racket is kleiner, wat je een betere wendbaarheid, precisie en hogere snelheden geeft.

Balans speelt een niet onbelangrijke rol, afhankelijk van je favoriete speelstijl: Als je liever aan het net speelt, moet je een handzwaar evenwicht kiezen. Speel je echter liever op de baseline, dan zul je blij zijn met een kopzwaar evenwicht.

Welke tennisrackets bespelen de profs?

Iedereen vindt het interessant en nuttig om te weten met welke tennisrackets de profs spelen. Ook al spelen de meeste tennisprofs met aangepaste rackets. Tennisrackets van HEAD, Wilson en Babolat zijn bijzonder populair bij tennissterren. De Duitse tennisster Alexander Zverev en het Spaanse tennisidool Rafael Nadal vertrouwden op een racket van de fabrikant Babolat.

Tennisiconen als Steffi Graf of Roger Federer, maar ook Serena Williams en de beste Duitse tennisspeelster Angelique Kerber, speelden en spelen nog steeds met een racket van Wilson. Andy Murray en Maria Sharapova gebruiken ook rackets gemaakt door HEAD.

Een van ’s werelds beste tennissers, Rafael Nadal, speelt met rackets gemaakt door Babolat. (Foto bron: moerschy / pixabay.com)

Hoeveel kost een tennisracket?

Dat hangt af van de eisen: Tennisrackets voor kinderen kosten gemiddeld 20 tot 50 €, voor robuuste beginnersrackets koop je voor 30 tot 120 €.

Voor een goed toernooiracket dat aan alle eisen voldoet, moet je op meer dan 100 € rekenen. Daarvoor krijg je een stabiel racket dat je spel kan verbeteren door gebruik te maken van de nieuwste technologieën.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van de bespanning van mijn racket?

Het kiezen van de juiste bespanning is belangrijk omdat die cruciaal is voor balcontrole en krachtoverbrenging. Bijvoorbeeld, een extreem harde bespanning kan een hoge balcontrole mogelijk maken, maar tegelijk is er minder krachtoverdracht naar de bal.

Als je een recreatieve speler bent, geef je de voorkeur aan een zachte bespanning, omdat je daarmee het “trampoline-effect” in de sweet spot (de optimale slagzone op het clubvlak) kunt benutten. De zachte bespanning genereert veel kracht zonder bijzonder hard te slaan.

Natuurlijk lijdt de precisie er een beetje onder, maar het zou geen grote invloed op het spel moeten hebben. Wat aantallen betreft zijn snaren met een bespanning van 22-24 kilo aan te bevelen.

Als je een speler bent die al lang tennist, kun je ook zonder problemen met hardere snaren spelen. In dit geval is 24-26 kilo aan te bevelen. De hardere snaren geven je meer controle over de ballen. Vooral voor spelers die graag naar het net gaan, zijn harde snaren een voordeel.

Toch moet gezegd worden dat de snaar niet veel bijdraagt aan de winst. De speler zelf heeft de meeste invloed. Het tennisracket voor recreatieve spelers ondersteunt je alleen in dit opzicht.

Hoeveel kost een snaar van een tennisracket?

Iedereen die in zijn vrije tijd tennist kent het probleem dat na een bepaalde tijd de snaren moeten worden aangespannen of vervangen. De kosten van het bespannen van een tennisracket kunnen variëren.

De prijs voor het bespannen van een tennisracket varieert van 30 tot 60 euro. Uiteindelijk hangen de kosten af van de keuze van de snaren. De meeste sportwinkels bieden bespanning aan als een service, dus er zijn geen extra kosten.

Wanneer moet je tennisrackets opnieuw bespannen?

Een vuistregel zegt dat je de snaren even vaak moet vervangen als je per week per half seizoen met het tennisracket speelt. Natuurlijk kunnen de speelduur en de speelstijl van invloed zijn op de slijtage van de snaren.

Een speler die veel topspins speelt, heeft een grotere slijtage van de snaren van een tennisracket dan een speler die veel rechte ballen speelt.

Het racket verliest tot 20% van zijn snaargewicht als het opgeborgen wordt.

Normaal moet je het racket bij het begin van elke zomer- en indoorronde opnieuw laten bespannen. Als een racket lange tijd niet bespeeld is, neemt de snaarhardheid door klimatologische invloeden binnen een half jaar aanzienlijk af. Daarom moeten ook deze rackets opnieuw bespannen worden.

Welke soorten tennisrackets zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen twee soorten tennisrackets

 • Hoofdzware tennisrackets
 • Gripzware tennisrackets

Door hun textuur en balans zijn de stuit van de ballen en het gevoel van het racket verschillend. Er zijn dus voordelen en nadelen aan elk van deze racket soorten. Afhankelijk van het type speler en voorkeur zijn er voordelen en nadelen aan deze tennisrackets.

In het volgende gedeelte worden de verschillen tussen de verschillende soorten kort uitgelegd, zodat je zelf kunt beslissen welk tennisracket voor jou geschikt is. Bovendien worden de voor- en nadelen van deze soorten nader toegelicht en duidelijk voor je vergeleken.

Het gewicht van het tennisracket mag hier niet onvermeld blijven. Afhankelijk van je voorkeur en ervaring is of een kopzwaar of een greepzwaar racket meer geschikt voor je. Ook het totale gewicht speelt een essentiële rol.

Zware rackets hebben de voorkeur van ervaren spelers die een lange slagbeweging hebben en het racket helemaal doortrekken. Lichtere rackets worden eerder door beginners gebruikt, omdat ze nog niet de nodige kracht hebben voor een goede doorloop.

Hoe werkt een topzwaar tennisracket en wat zijn de voordelen en nadelen ervan?

Een kopzwaar tennisracket is vooral aan te bevelen voor topspin spelers die een korte swing hebben bij het slaan. Het grotere gewicht aan de kop van het racket versterkt de eigen slag van de speler en levert zo hogere impulsen. Gecontroleerde topspins kunnen heel goed gespeeld worden.

Voordelen
 • Voor topspin spelers
 • Hoge impuls
Nadelen
 • Lage precisie
 • Lage controle

In tennisjargon is balans het zwaartepunt van het racket. De afstand tussen het uiteinde van de greep en het zwaartepunt wordt gemeten. Vanaf dit punt hebben beide racketdelen hetzelfde gewicht. Een topzwaar racket heeft meestal een balans van 330 millimeter naar boven.

Gewoonlijk zijn topzware rackets heel licht, wat het niet alleen voor kinderen, maar ook voor senioren en recreatieve spelers gemakkelijker maakt om te tennissen. De bescherming van armen en gewrichten gaat echter ten koste van verminderde controle met het racket. Bovendien is de precisie met zo’n racket niet zo hoog.

Hoe werkt een gripzwaar tennisracket en wat zijn de voordelen en nadelen ervan?

Een gripzwaar racket is het meest geschikt voor zogenaamde gravers op gravel die hun opslag teruggeven met een middengreep en voor spelers die vaak aan de netlijn spelen en volleyen. Spelers met een hoog niveau van technische en fysieke prestaties gebruiken graag dit type racket vanwege de hoge mate van controle.

Een gripzwaar racket heeft meestal een balans van wel 320 millimeter. Het kopoppervlak is dus vrij licht in verhouding, waardoor de bal tijdens de slag minder versneld wordt. Vooral voor gevorderde of professionele spelers is dit type racket het meest geschikt.

Voordelen
 • Voor clay court achtervolgers
 • Hoge controle
Nadelen
 • Beter geschikt voor netspel

Ondanks de hoge controle die met zo’n racket bereikt kan worden, is dit racket het meest geschikt om dicht bij het net te spelen. Maar de snelle wendbaarheid en reactie op onverwachte tegenaanvallen maken dit racket tot een zeer populair hulpmiddel in het moderne en competitieve tennis.

De hoge slagbeweging wordt echter het best gebruikt door een speler die al vele jaren ervaring op de baan heeft. Met een goede techniek kunnen tennissers echter beter omgaan met een gripzwaar racket. Een groot atletisch uithoudingsvermogen is echter noodzakelijk, vooral voor lange slagen.

Factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een tennisracket:

type factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een tennisracket
de trefzekerheid nauwkeurig, voldoende, precies
de lichamelijke conditie hxathletisch, normaal, zwak
de trefsnelheid langzaam, medium, snel
het slagtype dynamisch, gemengd, statisch
het driltype spin, lift, drive
de speltactiek basislijnspel, allrounder, serveerder en volley

Welk tennisracket voor kinderen?

Het juiste racket voor kinderen vinden is helemaal niet eenvoudig. Door de voortdurende ontwikkeling van nieuwe technologieën en een enorme keuze aan tennisrackets wordt het kiezen van het optimale racket voor de bijzondere speelstijl van het kind een beproeving. Om de keuze gemakkelijker te maken, is hier wat je moet weten over kinderrackets

 • Kinderrackets zijn geschikt voor kinderen tot en met 13 jaar
 • Het frame en de vorm van tennisrackets voor kinderen zijn aangepast aan de maten van kinderen

In de volgende tabel vind je informatie over hoe je de juiste racketlengte voor kinderen kunt kiezen:

lichaamslengte lengte van het racket
tot 100 cm 485 mm
101-114 cm 540 mm
115-127 cm 580 mm
128-142 cm 640 mm
vanaf 143 cm 660 mm

Waar moet je op letten bij je aankoop?

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om tennisrackets te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald product geschikt voor je is of niet.

Samengevat zijn dat:

 • Racket kopmaat
 • Frame lengte
 • Framehoogte
 • Racket gewicht
 • Evenwichtspunt
 • Racket lengte en greepdikte

In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Racket kopmaat

De kopmaat van een racket is de maat van het oppervlak van het racket. Het wordt meestal gegeven in cm² of inches². Eén inch² = 6,45 cm². De slaghardheid van een bal staat in direct verband met de grootte van het rackethoofd. Hoe groter de kop van het racket, hoe meer kracht het genereert, maar hoe minder controle je over het racket hebt

Als je een beginner bent, kies je best een racket met een groot slagoppervlak, want de optimale slagzone is groter en je zult minder problemen hebben om de bal te raken. Als je een ervaren speler bent, kun je nog preciezer en sneller zijn met een kleiner clubhoofd of clubvlak.

Framelengte

De framelengte beschrijft de volledige lengte van het tennisracket. De standaardlengte van een tennisracket is tussen 68,5 en 69 cm. Langere tennisrackets hebben een grotere slagkop en worden ook wel stretch tennisrackets genoemd.

Het voordeel van lange rackets is de grotere reikwijdte en grotere slagkracht, maar ook hier het verlies aan slagbeheersing.

Framehoogte

De dikte en hoogte van het frame van een tennisracket wordt framehoogte genoemd. De slagkracht van het racket wordt beïnvloed door de dikte van het frame van het racket.

Het materiaal van het tennisracket speelt ook een belangrijke rol bij de slaghardheid en het comfort. Hoe dunner het racket, hoe zwaarder het is en meer slagcontrole geeft. Met een dunner racket moet je aannemen dat het racket minder stootkracht zal genereren.

 • 17,0 – 20,9 mm – tennisrackets met veel controle
 • 21,0 – 22,9 mm – tennisracket met gemiddelde controle
 • 23,0 – 24,9 mm – allround tennisracket
 • 25.0 – 26.9 mm – allround tennisracket
 • 27.0 – 28.9 mm – tennisrackets met gemiddelde kracht
 • meer dan 29,0 cm – tennisracket met veel kracht

Racketgewicht

Het gewicht van tennisrackets wordt gegeven in grammen. De regel is dat hoe zwaarder een tennisracket is, hoe beter de controle met het racket is. Hoe lichter een tennisracket, hoe groter de slagkracht.

Overzicht van het gewicht van tennisrackets

 • meer dan 320 g – zeer zwaar tennisracket
 • 300 – 319 g – zwaar tennisracket
 • 280 – 299 g – gemiddeld gewicht van tennisrackets
 • 260 – 279 g – redelijk licht tennisracket
 • 240 – 259 g – licht tennisracket
 • 220 – 239 g – zeer licht tennisracket
 • minder dan 220 g – superlicht tennisracket

Balanspunt

Het balanspunt van een tennisracket is het punt waarop het racket in balans is. Het evenwichtspunt wordt gemeten in centimeters. Als het balanspunt minder dan 33 cm is bij een gemiddelde tennisracketlengte van 68 cm, wordt gezegd dat het racket een zwakke greep heeft. Als het balanspunt meer dan 34 cm is, heet het een topzwaar tennisracket.

Tennissers die bij voorkeur op de baseline spelen kiezen het best een racket met een kopzware balans. Een racket met een handzware balans is voor spelers die graag aan het net spelen.

Racketlengte en greepsterkte

Kindertennisrackets zijn meestal iets korter dan de gewone rackets of toernooireckets. Wat de greepsterktes betreft, hebben vrouwen meestal de maten L1 tot L3 en mannen L4 tot L5/ L6.

Volgens de ITF normen mogen rackets niet langer zijn dan 73,7 cm. Gemiddeld zijn de huidige modellen 67 tot 69 cm lang.

Greepdikte Omtrek (inch) Omtrek (mm)
L1 4 1/8 105
L2 4 1/4 108
L3 4 3/8 111
L4 4 1/2 114
L5 4

5/8

118
L6 4 3/4 121
L7 4 7/8 124
L8 5 127

Interessante feiten over tennisrackets

Wanneer werd het tennisracket uitgevonden?

Het eerste tennisracket werd aan het eind van de 15e eeuw uitgevonden. Het was gemaakt van massief hout en bedekt met perkament. Aan het eind van de 16de eeuw werden de rackets bespannen met darmsnaar in plaats van perkament. De darmsnaar gaf ook aanleiding tot de term “bespannen”.

Wist je dat de kleuren op het racket aan beide kanten voorgeschreven zijn?

Vanaf 1 januari 1984 moest elke speler bij alle internationale evenementen verschillend gekleurde rubbers gebruiken, hoewel de kleuren zelf aanvankelijk niet voorgeschreven waren. Om een eind te maken aan alle interpretatiegeschillen werd de regel daarna in 1985 zo herschreven dat vanaf 1 juli 1986 alleen helderrood en zwart als rubberkleuren waren toegestaan bij internationale evenementen.

Waarom heb je een demper nodig op een tennisracket?

De demper is als trillingsdemper aan het tennisracket bevestigd. De demper vermindert de trillingen van de tennissnaren. De vermindering van de trillingen ontlast de arm. Dus als je een typische tenniselleboog hebt, moet je een demper voor je tennisracket aanschaffen.

De kleine demper vermindert de trillingen van het tennisracket. (Image source: gefun / pixabay.com)

Waar laat je oude tennisrackets?

Als je besloten hebt een nieuw tennisracket te kopen, rijst de vraag, waar je de oude tennisrackets laat? Behalve ze weggooien zijn er nog een paar andere mogelijkheden. Buren of kinderen in de familie kunnen blij zijn met het afgedankte racket en ook hun passie voor tennis ontdekken. Bovendien hebben tennisclubs meestal oude maar nog bruikbare rackets nodig voor de tennistrainingen.

Foto credit: Moises Alex / unsplash.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies