Laatst bijgewerkt: 13-10-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

18Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

70Verzamelde opmerkingen

Hallo! Welkom bij ReviewBox Brasil. Vandaag gaan we het hebben over een instrument dat ooit erg populair was en nog steeds onmisbaar is in verschillende typisch Braziliaanse muziekstijlen: de accordeon, ook wel accordeon of gaita genoemd.

De accordeon is een toetsinstrument dat bestaat uit een blaasbalg, vrije rieten en twee harmonische boxen. Als je er een zoekt, heb je waarschijnlijk de grote keuze aan mogelijkheden opgemerkt. Tussen aantallen bassen en toetsen, hoe beslis je welke accordeon het beste bij je past? Hier lossen we al je twijfels op, van de voordelen tot waar je op moet letten bij de aankoop. Kom met ons mee!
Belangrijk om te weten

  • Het aantal toetsen op de accordeon bepaalt hoeveel geluiden hij kan voortbrengen. Hoe meer toetsen, hoe luider je instrument zal klinken.
  • Sommige deskundigen beschouwen de accordeon als een van de rijkste instrumenten in termen van klank, harmonie en melodie. Dit komt omdat het veel mogelijkheden heeft om geluiden te combineren.
  • De meeste goede accordeons zijn duur, maar je kunt beginnen met een betaalbaarder model en andere accordeons kopen naarmate je ze nodig hebt.

Beste Accordeon: Onze aanbevelingen

Koopgids

Wat zijn platen? Hoe zit het met bassen? Wat voor verschil maakt een groter aantal toetsen? Dit zijn enkele van de vragen die we je helpen beantwoorden. Kom met ons mee om meer te weten te komen over dit melodisch rijke instrument.

 A imagem mostra um homem idoso sentado tocando acordeon em uma praça pública à luz do dia. À sua frente, há uma caixinha para as pessoas colocarem dinheiro. Ao fundo, diversas pessoas estão sentadas ou caminhando.

Welke accordeon is het meest geschikt voor jou? We helpen je het uit te zoeken! (Bron: danielchomiak6/Pixabay)

Wat zijn de voor- en nadelen van de accordeon?

Accordeon spelen vergt veel concentratie en verbetert je motoriek. Het is bewezen dat het bespelen van muziekinstrumenten verschillende gebieden van de hersenen stimuleert, zoals de luistervaardigheid. Het kan ook je IQ met wel 7 punten verhogen! Bovendien is het een essentieel instrument voor sommige soorten muziekstijlen, zoals forró, sertanejo, en andere. Met andere woorden, wie van dit soort muziek houdt zal het zeker goed kunnen vinden met de accordeon.

[su note] Wist je dat de accordeon in Brazilië in de jaren 1950 erg populair was? Het werd vooral bekend in Rio Grande do Sul, en werd daar het officiële symbool. Dit komt omdat, op het hoogtepunt van het succes van het instrument, 52 van de 65 accordeonfabrieken in Brazilië in de staat Rio Grande do Sul stonden. [/su note]

De accordeon is ook een zeer veelzijdig instrument, dat zowel lagere als hogere tonen kan bereiken. Zijn bassen zijn in staat klanken weer te geven die lijken op die van de tuba, de piano, de pedalen van een orgel, enz. Onder de nadelen ervan kunnen we de prijzen opsommen. De beste accordeonmerken hebben meestal dure prijzen, wat sommige leerlingen kan afschrikken. Bovendien is het, omdat het veel eigenaardigheden heeft, niet erg gemakkelijk te leren. Maar met veel oefening en studie kom je er wel!

Voordelen
  • Verbetert de concentratie en motoriek
  • Stimuleert verschillende gebieden van de hersenen
  • Is essentieel bij bepaalde muziekstijlen
  • Zeer veelzijdig instrument
  • Biedt een geweldige klank
Nadelen
  • Hoge prijzen
  • Moeilijk te leren

Wat is het verschil tussen accordeon, harmonica en accordeon?

Veel mensen kunnen, als ze het over de accordeon (of accordeon) hebben, het instrument aanduiden als harmonica en accordeon.

Maar wat is tenslotte het verschil tussen de nomenclaturen? In feite verwijzen al deze namen naar hetzelfde instrument. Wat verandert is alleen de taalvariatie in elk gebied van Brazilië. Het is zelfs mogelijk andere nomenclaturen te vinden, zoals pé-de-bode, cordeona, concertina, enz. De naam sanfona wordt het meest gebruikt in de noordoostelijke streek, die een rijke cultuur van de forró muziekstijl heeft.

Ook de streek Midwest heeft deze nomenclatuur aangenomen om over de accordeon te spreken. In het Zuiden, waar de accordeon heel gewoon is – vooral in de staat Rio Grande do Sul – wordt hij gaita genoemd. Traditionele gaucho muziek is ook erg op dit rijke instrument gebaseerd. De term accordeon wordt meestal gebruikt als de traditionele naam. Het is afgeleid van het Franse “accordéon”.

Homem grisalho com terno e gravata tocando um acordeon vermelho. Ao fundo, mostra o que parece um restaurante desfocado.

De accordeon neemt in elke streek van het land een andere naam aan. Doedelzakken en Sanfona komen het meest voor. (Bron: shutterbug41/Pixabay

Wat zijn de verschillende soorten accordeon?

Er zijn twee hoofdsoorten accordeon: de chromatische en de diatonische. De diatonische komt meer voor in Brazilië, en is zowel verkrijgbaar in de versie met toetsen als die met knoppen. Het belangrijkste kenmerk is dat de blaasbalg verschil maakt in het gereproduceerde geluid. Als je de balg opent en sluit, zijn de uitgestraalde tonen verschillend.

Het wordt gebruikt in alle streken van Brazilië, van het zuiden tot het noordoosten. De chromatische accordeon heeft knoppen aan beide kanten. Rechts volgen deze knoppen de volgorde van chromatische toonladders. Hij is aangewezen voor wie een accordeon zoekt die noten produceert met een groter potentieel bereik, maar hij wordt in Brazilië niet veel gebruikt.

 A foto em preto e branco mostra um homem com casaco pesado e touca tocando acordeon. Ao fundo, podemos ver prédios de tijolo.

De diatonische accordeon komt het meest voor in Brazilië. In het exterieur is er, ook, het chromatische. (Bron: dougdobrut/Pixabay)

Waar koop je een accordeon?

Wie het instrument liever eerst uitprobeert voor hij het koopt, kan het vinden in sommige muziekinstrumentenwinkels. Het kan echter zijn dat ze niet in alle te koop zijn, dus bel indien mogelijk even om te bevestigen voor je langsgaat. Voor wie al weet welk model hij wil, zijn er accordeons te vinden in verschillende online winkels, zoals Amazon, Mercado Livre, Lojas Americanas en muziekinstrumenten websites.

Aankoopcriteria: Belangrijkste kenmerken om een accordeon te beoordelen

Met de ruime keuze aan accordeon in de winkels, hoe kun je de beste modellen onderscheiden? Dit zijn enkele kenmerken waar je op moet letten voor je iets koopt:

Lees verder om te ontdekken waarom deze items belangrijk zijn in een accordeon!

Toetsen

Net als keyboards hebben ook accordeons een wisselend aantal toetsen. 34, 37, 41, er zijn verschillende mogelijkheden en aantallen toetsen aanwezig in accordeons. De accordeon met toetsen heeft een klavier in verticale stand. De laagste noten staan bovenaan en de hoogste onderaan. Als je een groter bereik aan noten wilt, kies je een accordeon met meer toetsen. Maar hoe meer toetsen, hoe groter het instrument wordt, waarmee ook rekening moet worden gehouden.

(De accordeon is) een van de meest complete instrumenten in termen van sonoriteit, harmonie en melodie, omdat hij alle kenmerken van muziek afzonderlijk kan weergeven.”

-Bruno Amaral, Michael’s vertegenwoordiger.

Stemmen

De meeste accordeons hebben vier stemmen, maar sommige modellen kunnen er meer of minder hebben. De stemmen zijn verschillende octaven op dezelfde toets of toets. Als je op een vierstemmige accordeon bijvoorbeeld een C speelt, kun je verschillende klanken laten horen:

twee in het octaaf dat je indrukte, een C in een octaaf erboven en nog een in een octaaf eronder. Dit is wat de accordeon onderscheidt van andere instrumenten en een completer geluid geeft. Daarom geldt: hoe meer stemmen je instrument heeft, hoe melodieuzer het zal zijn.

Bassen

De bassen van de accordeon worden met de linkerhand bespeeld en zijn in staat basnoten voort te brengen. Ze kunnen ook als orgelpedaal fungeren, met de functie van een vrije bas. Er zijn accordeons met verschillende aantallen bassen, van 4 tot 120. Bedenk bij de keuze van je instrument dat hoe groter het aantal bassen in de accordeon is, hoe meer bereik hij in de lage tonen zal hebben.

A imagem foca um acordeon de várias teclas com um detalhe em formato de águia. Uma mão está tocando-o, mas não vemos o rosto.

Hoe meer bassen je accordeon heeft, hoe meer basklanken hij zal kunnen weergeven. (Bron: adaoaalves/Pixabay)

Registers

De registers zijn verantwoordelijk voor het afwisselen van de octaven die gespeeld worden, waardoor de klank gewijzigd kan worden. In sommige accordeons is er de mogelijkheid van 30 registertoetsen. Het meest voorkomende register is het Meesterregister, aanwezig in alle accordeons.

Er zijn echter verschillende andere mogelijkheden aanwezig in accordeonmodellen, zoals Fagot, Piccollo, Klarinet, Orgel, Viool, Fluit, naast vele andere. Het aantal en de soorten registers in de accordeon stellen je in staat de octaven te veranderen en verschillende soorten klanken te produceren.

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies