Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Bepaalde dingen mogen op geen enkele reis ontbreken, waarvan er veel in een toilettas te vinden zijn. Deze kleine zakjes geven je de mogelijkheid om je op elke plaats van een voldoende minimum aan hygiëne te voorzien. Een goede reden om de belangrijkste eigenschappen van dit handige reishulpje uit te zoeken voor je koopt.

Met onze toilettas test 2022 willen we je de belangrijkste achtergrondinformatie geven over de nieuwste modellen toilettassen. We willen je graag helpen bij je aankoopbeslissing, zodat je de meest geschikte toilettas voor jou kunt vinden. We beantwoorden ook de meest gestelde vragen over toilettassen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • De toilettas is een populaire reisgenoot. Het geeft je de gelegenheid om je belangrijkste hygiëneartikelen gemakkelijk en geordend mee te nemen.
 • Behalve enkele criteria waarin toilettassen kunnen verschillen, zijn ze onder te verdelen in toilettassen om op te hangen en klassieke toilettassen.
 • Veel vragen die vóór de aanschaf van cruciaal belang zijn, kunnen het best beantwoord worden als je bedenkt welke speciale eisen je aan je toilettas stelt.

Toilettas: Onze selectie

Criteria voor het kopen en beoordelen van Toilettas

In de volgende paragraaf kom je te weten welke criteria bijzonder belangrijk zijn bij het kopen van een Toilettas

De criteria die je kunt gebruiken om ijzeren pannen met elkaar te vergelijken zijn:

Volume

Een belangrijk criterium vóór het kopen is het volume of de grootte. Over het algemeen zijn toilettassen er in verschillende inhoudsmaten, en je moet je afvragen welke maat het beste bij je beoogde doeleinden past. Hier zijn een paar suggesties over welk formaat toilettas je voor je volgende reis moet aanschaffen.

 • Lange reizen met koffers: Grotere toilettassen zijn ideaal voor dit doel, als er maar genoeg ruimte is, hoef je het niet zonder hygiëneproducten te stellen.
 • Buitentrip: We raden kleine, extra lichte toilettassen voor buitenshuis aan. Ze nemen niet veel plaats in en zijn slijtvast
 • Weekendje weg: Een kleine, compacte toilettas is voldoende. Als je van plan bent in een hotel of zo te verblijven, is een ophanghaakje ook een goed idee.

Vooral voor reizen waarbij je misschien maar een kleine koffer bij je hebt, is een bijzonder kleine toilettas gewoon beter omwille van de ruimte. Toilettassen voor buiten kunnen wat groter zijn om genoeg ruimte over te laten voor nuttige kleine voorwerpen. Bedenk dus welke voorwerpen je in de tas wilt stoppen.

Functionaliteit

Er zijn ook grote verschillen tussen de hygiënezakjes op het gebied van functionaliteit. Behalve de eenvoudige tas met één vak voor al je spullen, zijn er ook allerlei andere modellen ontstaan.

Zorg ervoor dat ze gemakkelijk te gebruiken zijn.

Sommige hebben kleinere en grotere zijvakken, of een vakverdeler om je te helpen je spullen netjes te houden. Andere modellen kunnen worden uitgeklapt en aan de muur gehangen, waardoor ze tot mobiele badkamerkasten worden. Er zijn zelfs modellen met een geïntegreerde spiegel.

Toiletzakjes zijn ook verkrijgbaar met verschillende sluitmechanismen: rits, knoop of lus. Denk ook hier na over welke functies het best het beoogde gebruik ondersteunen.

Design

Als het op vormgeving aankomt, proberen fabrikanten specifieke doelgroepen aan te spreken. In de meeste gevallen is dit een kwestie van smaak, maar sommige fabrikanten bieden ook speciale ontwerpen voor toilettassen aan.

Toilettasjes worden vaak in dezelfde rij genoemd als cosmeticatasjes of make-up tasjes.

Anders is er een grote keuze aan toilettassen voor dames, heren en kinderen in de respectieve ontwerpen van bekende merken of met klassieke patronen en kleuren. Iedereen moet een geschikte toilettas kunnen vinden.

Vorm

De vorm van de toilettas is vooral belangrijk als hij op een bepaalde plaats moet worden opgeborgen of als hij bijzonder goed moet passen.

Sommige modellen kunnen naar wens gevormd worden.

Door hun vorm zijn sommige tassen omvangrijker of moeilijker in handbagage op te bergen dan andere. Als dit belangrijk voor je is, kun je het beste nagaan hoe groot de toilettas idealiter moet zijn en welke vorm dit het beste ondersteunt. Sommige tassen kun je vanwege hun vorm oprollen, wat je meer mogelijkheden geeft bij het inpakken.

Materiaal

Er is nu ook een ruime keuze aan materialen die voor toilettassen gebruikt worden. Vele zijn gemaakt van een combinatie van textiel en kunststoffen. Vooral de buitenste bekleding is vaak van stof, plastic of leer. De meeste fabrikanten volgen een individuele strategie.

Er zijn ook toilettassen van gerecycleerd materiaal, die ook duurzaam zijn.

Plastic is bijzonder geschikt voor het interieur om de toilettas de nodige reinheid te geven. Vaak is het na gebruik gemakkelijk schoon te maken, wat vooral bij veelvuldig gebruik handig is.

Besluit: Welke soorten toilettassen zijn er en welke is geschikt voor jou?

Toilettassen kunnen het best in twee verschillende soorten verdeeld worden. Hier vind je een compact overzicht van de verschillende soorten.

Type Voordelen Nadelen
Hangende toilettas Praktisch en eenvoudig, veelzijdig Vereist een geschikte plaats
Klassieke toilettas Veelzijdige toepassing Niet geschikt om op te hangen

In het volgende gedeelte willen we je helpen de juiste toilettas voor je te kiezen. Om je beslissing te vergemakkelijken, gaan we in detail in op de voor- en nadelen van de verschillende toilettassen.

Hangende toilettasjes

Hangende toilettasjes

Hangende toilettasjes kunnen heel praktisch zijn op reis, want je kunt je toiletspullen gemakkelijk aan de muur hangen. Ze zijn vaak verdeeld in afzonderlijke vakken om je een goed overzicht te geven.

Dit betekent dat je je toilettas op reis voor allerlei doeleinden kunt gebruiken. Behalve de gebruikelijke badartikelen kun je er ook gemakkelijk een noodpakket in opbergen, of bijvoorbeeld schoonmaakspullen.

Zulke toilettasjes zijn meestal voorzien van een haakje waarmee ze op een geschikte plaats bevestigd kunnen worden. Alleen het vinden van een geschikte plaats kan enige tijd in beslag nemen. Anders hebben hangende toilettassen meestal minder stabiliteit en volume, en daarom moeten ze niet te zwaar ingepakt worden.

Voordelen
 • Praktisch
 • Veelzijdig
 • Overzichtelijk
Nadelen
 • Geschikte plaats om op te hangen nodig
 • Meestal minder stabiel en kleiner
Klassieke toilettas

Klassieke toilettas

De klassieke toilettas is nog meer een kleine tas om je toiletspullen in op te bergen. Dit model is nog steeds erg populair, vooral op reis. Met behulp van een eenvoudige vakverdeling en kleine zijvakjes kun je met deze toilettas gemakkelijk orde scheppen tussen je spullen.

Deze modellen zijn er in vele maten en verschillende uitvoeringen. Vooral kleine zijn goed voor handtassen en grote zijn goed voor langere reizen. Je moet voor elke situatie de juiste toilettas kunnen vinden.

Voordelen
 • Veelzijdig
 • Diverse modellen
Nadelen
 • Niet geschikt om op te hangen

Gids: Veel gestelde vragen over toilettassen in detail beantwoord

In het volgende gaan we dieper in op vragen die vaak over toilettassen gesteld worden.

Voor wie is een toilettas geschikt?

Toilettassen zijn erg populair bij reizigers en mensen die veel onderweg zijn. De zekerheid dat je alle essentiële hygiëneartikelen netjes in een tas opgeborgen hebt, is een probleem minder.

Kulturbeutel

Vooral wie veel reist stelt een goed gevulde toilettas op prijs. (Bron: JESHOOTS.COM / Unsplash)

De reis hoeft niet bijzonder lang te zijn. Het is vrijwel altijd handig om een toilettas te hebben als je badkamer een paar dagen buiten bereik is. Het eenvoudig scheiden van nuttige en onbruikbare toiletartikelen kan de reisvoorbereiding vergemakkelijken.

Maar toilettasjes zijn ook een gemakkelijke manier om kleinere voorwerpen netjes op te bergen. In bepaalde situaties heb je misschien de wens om een of twee dingen uit je badkamer bij je te hebben, maar met de juiste toilettas is dat geen probleem meer.

Is een toilettas geschikt als handbagage in een vliegtuig?

Je moet op bepaalde details letten als je met een toilettas in je handbagage vliegt. Op Europese luchthavens gelden strenge veiligheidsvoorschriften. Hier is een kort overzicht van wat je moet weten.

 • Op alle vluchten die van binnen de EU vertrekken, ongeacht de bestemming, geldt een beperking op het meenemen van vloeistoffen in je handbagage.
 • Vloeistoffen mogen alleen in handbagage worden meegenomen in verpakkingen van 100 milliliter of kleiner.
 • In dit verband omvat de term vloeistof ook het dragen van pasta’s, lotions, gels of zelfs scheerschuim en sprays in grotere hoeveelheden.

Als je nog steeds niet zeker weet of je een product mag meenemen, kun je dat het beste even aan de luchtvaartmaatschappij vragen; ze helpen je meestal snel en betrouwbaar.

Welke maat toilettas moet ik kopen?

De optimale grootte van een toilettas hangt af van hoe je hem wilt gebruiken. Om daar achter te komen, kun je jezelf een paar eenvoudige vragen stellen. Wat wil ik echt in mijn toilettas stoppen? Heb ik veel ruimte in mijn koffer of moet ik proberen ruimte te besparen?

Kulturbeutel

Toilettassen zijn er ook in extra grote versies, zodat je alles veilig kunt opbergen. (Bron: Hans Braxmeier / Pixabay)

Probeer duidelijk te zijn over je eisen en kies dan het juiste voorwerp voor je uit. Toilettasjes zijn er in vele maten, van plat en smal tot kleine doosjes. Let goed op het aangegeven volume, zodat je later niet verrast wordt door een ongeschikte maat.

Hoeveel kost een toilettas?

Prijzen voor toilettassen beginnen meestal rond de 10 euro en kunnen oplopen tot 100 euro of meer. Modellen van hoge kwaliteit kosten rond de 20 euro.

Prijsklasse Prijs in €
Low tot 10
Medium 10 – 40
High vanaf 40

Het merk heeft de sterkste invloed op de prijs van het product. Merkproducten kunnen sterk in prijs verschillen, ongeacht hun grootte en mogelijkheden.
Geschikte toilettassen voor buitenshuis vind je nog steeds voor minder dan 40 euro, ook al zijn ze van bekende fabrikanten van sportieve producten.

Welke alternatieven zijn er voor een toilettas?

Als alternatief voor een toilettas kun je elke kleinere tas gebruiken waarin je kleine voorwerpen en toiletartikelen kunt opbergen. Idealiter moet de tas goed sluiten en een passend interieur hebben.

Kulturbeutel

Toilettasjes zijn ook heel geschikt om make-up en cosmetica in te bewaren. (Bron: fotostrobi / Pixabay)

Veel tassen die niet voor dit doel ontworpen zijn, hebben echter geen kleine vakjes of tussenschotten, waardoor het moeilijk is ze netjes te houden. Bovendien zijn conventionele zakken meestal niet zo gemakkelijk schoon te maken.

Meestal heb je alleen wat aan een alternatief als het goed werkt en je het geld voor een andere aankoop kunt bewaren.

Als dat niet het geval is, vinden we het in de meeste gevallen de moeite waard een toilettas te kopen.

Hieronder zie je hoe je zelf een toilettas naait.

Wat betekent de term “toilettas” en waar komt het vandaan?

Het woord komt van de Latijnse term cultura, wat o.a. verzorging betekent. In deze zin werd de definitie van zorg heel letterlijk opgevat en verwees ze naar de verzorging van het lichaam.

Beutel wordt toegeschreven aan het Oudhoogduitse woord butil, dat een voorwerp beschrijft dat in een doek gewikkeld was.
In het Frans heet de toilettas een necessaire, wat “iets noodzakelijks” betekent. Anders zijn er ook verschillende regionale termen in gebruik gekomen voor dit bijzondere voorwerp.

Hoe was ik een toilettas?

Hoe je je toilettas schoonmaakt hangt af van het materiaal. Toilettassen van textiel en wol zijn het gemakkelijkst in de wasmachine te wassen. Andere van plastic zijn gemakkelijker met de hand schoon te maken met een doek.

Voor zwaardere vervuiling kunnen reinigingsmiddelen voor leer ook helpen.

Dit is moeilijker met leren toilettassen, die niet zo gemakkelijk te wassen zijn omdat water het leer kan beschadigen. Het beste kun je de vuile plek voorzichtig met een vochtige doek opwrijven, waarbij je voorzichtig te werk gaat. Geef het leer voldoende tijd om te drogen.

Beeldbron: butus/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies