Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

16Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

67Verzamelde opmerkingen

Met een telescoop kun je verre voorwerpen verkennen. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen twee soorten telescopen wat hun doel betreft. Er is de astronomische telescoop en de terrestrische telescoop, beter bekend onder de termen telescoop en monoculair. De telescoop wordt vooral gebruikt om de hemel te observeren, zodat je planeten, manen en sterrenbeelden kunt verkennen. De monoculair daarentegen is geschikt voor gebruik op aarde, waar je dieren in het wild kunt observeren of unieke landschappen kunt verkennen.

Met onze grote telescoop test 2021 willen we je helpen de juiste telescoop voor je project te vinden. We hebben terrestrische en astronomische telescopen voor je geanalyseerd en vergeleken. We vonden de voor- en nadelen van de modellen en vatten ze voor je samen in dit artikel. We willen je steunen bij je aankoopbeslissing, zodat je je perfecte telescoop kunt vinden.
De belangrijkste feiten in het kort

 • De telescoop is een optisch instrument waarmee je verre voorwerpen vergroot kunt waarnemen. Als je objecten op de Aarde wilt waarnemen, is een terrestrische telescoop de juiste keuze voor jou. Om de hemel te observeren, moet je een astronomische telescoop kopen.
 • De vergroting van je telescoop hangt af van de grootte van het objectief en de diameter van het oculair. Hoe meer licht je telescoop kan opvangen, hoe beter de beelden zullen zijn met het juiste oculair.
 • Je kunt je telescoop, of het nu een monoculair of een telescoop is, voor meer dan alleen waarnemen gebruiken. Met een speciale smartphone adapter kun je ook prachtige foto’s maken van planeten of wilde dieren.

Telescoop: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een telescoop koopt

Wat is een telescoop?

Een telescoop is een optisch apparaat waarmee voorwerpen op grote afstand vergroot bekeken kunnen worden. De telescoop maakt zo vergrote en scherpe beelden mogelijk van verre objecten, bijvoorbeeld planeten of dieren.

Hoeveel soorten telescopen zijn er?

Er zijn lenzentelescopen en spiegeltelescopen als supercategorieën. Ongeacht tot welke categorie ze behoren, worden telescopen onderscheiden in hun gebruik. Zo zijn er astronomische telescopen en terrestrische telescopen. Astronomische telescopen zijn, zoals de naam al zegt, geschikt voor het waarnemen van hemellichamen. Aardse telescopen zijn geschikt voor het waarnemen van objecten op de Aarde, want ze laten niet alles ondersteboven zien zoals astronomische telescopen door een omkeerlens.

De bekendste soort telescoop is de brekingstelescoop

De bekendste terrestrische en astronomische telescoop behoort tot het geslacht van de brekingstelescopen. Lens telescopen worden ook het meest gemaakt en verkocht. Daarom gaat dit gedeelte specifiek over dit type telescoop. De beroemdste astronomische telescoop is duidelijk de Kepler telescoop.

Hij werd uitgevonden door de Duitse wiskundige Johannes Kepler en heeft een scherpe beeldkwaliteit. Het bestaat uit een objectief met lange brandpuntsafstand en een oculair met korte brandpuntsafstand. Zoals reeds gezegd toont de astronomische Kepler telescoop een spiegelbeeld en is daarom onbruikbaar voor aardse waarnemingen. De meeste mensen kennen de Kepler astronomische telescoop als een telescoop.

De beroemdste terrestrische telescoop is de Hollandse telescoop. Het werd ontwikkeld door de Nederlander Jansen Zacharias en een paar jaar later geoptimaliseerd door een andere Nederlander, Heinz Lippershey. Hij bestaat ook uit een objectief met lange brandpuntsafstand en een oculair met korte brandpuntsafstand. Tussen het objectief en het oculair bevindt zich echter een convergerende lens die het beeld omkeert. Dit levert een rechtopstaand beeld op. De Nederlandse telescoop is in principe een verrekijker, maar in zijn enkele versie heet hij een monoculair. In het volgende hoofdstuk wordt de werking van de telescoop in detail uitgelegd.

Hoe werkt een telescoop?

Alle brekingstelescopen werken volgens hetzelfde principe: twee lichtstralen van het waargenomen voorwerp worden door de lens opgevangen en in de lens gebundeld om een tussenliggend reëel beeld te vormen. Dit echte tussenbeeld zendt weer stralen naar het oculair, dit oculair werkt als een vergrootglas op de stralen.

Deze uitvergrote stralen uit het oculair worden doorgegeven aan het oog en daar gebundeld en doorgegeven aan het netvlies. Vanuit het netvlies bereiken de stralen de hersenen via de oogzenuw. De hersenen nemen echter altijd aan dat licht in een rechte lijn wordt uitgezonden. Zo creëren onze hersenen een virtueel beeld in een rechtlijnige uitbreiding, dit virtuele beeld wordt ons sterk vergroot getoond.

Of het beeld al dan niet ondersteboven wordt weergegeven, hangt af van het feit of er een convergerende lens tussen de lens en het oculair is aangebracht. Als er een convergerende lens is, keert hij het tussenliggende beeld om en wordt het rechtop afgebeeld. Het verschil tussen een astronomische telescoop en een terrestrische telescoop ligt dus in de plaatsing van de convergerende lens.

Hoe ver kun je kijken met een telescoop?

De kwaliteit van het vergrote beeld hangt altijd af van de diameter van de lens. Dit betekent dat hoe groter de lens is, hoe meer licht erop valt en hoe beter het beeld kan worden uitvergroot. Om het beeld te bekijken heb je echter ook een oculair nodig. Dit oculair speelt ook een belangrijke rol bij het onderwerp maximale vergroting. Theoretisch gezien is er geen grens aan hoe ver je kunt kijken.

Fernrohr-1

Je kunt de nachtelijke hemel prachtig observeren met een Kepler telescoop.
(Image source: 123rf.com/ Sadovski)

Je kunt de maximale vergroting van een telescoop berekenen met een eenvoudige formule. Je neemt de brandpuntsafstand van het objectief en deelt die door de brandpuntsafstand van het oculair. Je vindt al deze informatie in de verkoopbeschrijving, vooral voor astronomische telescopen, waar in de meeste gevallen ook de maximale vergroting vermeld staat.

Nu terug naar onze formule, die het gemakkelijk maakt om na te gaan of alles in de beschrijving klopt. Hier is een klein rekenvoorbeeld ter verduidelijking:

Gebruik je een telescoop met een brandpuntsafstand van 600 mm en een oculair met een brandpuntsafstand van 5 mm, deel dan de brandpuntsafstand van het objectief door de brandpuntsafstand van het oculair, dus bereken 600/5=120.

Het resultaat 120 betekent dat je met deze telescoop een vergroting van 120x bereikt.

De gemiddelde vergroting van in de handel verkrijgbare telescopen ligt tussen 150 en 400, maar deze waarde varieert sterk, afhankelijk van het bijgeleverde oculair. Het is dus het beste om altijd de productbeschrijving te lezen.

Bij terrestrische telescopen, ook wel monoculairen genoemd, staat in de verkoopbeschrijving vaak geen informatie over het oculair. Hier vind je alleen beschrijvingen als 10×25. Als je deze getallen kunt lezen, is het eenvoudig om de maximale vergroting van het product te weten te komen. Het voorste getal in ons voorbeeld, 10, is de maximale vergroting en het achterste getal hier, 25, is de diameter van de lens. Zo kan een monoculair met deze cijfers een voorwerp met een factor 10 vergroten.

Welke telescoop voor welke activiteit?

Zoals de naam al zegt, gebruik je een astronomische telescoop in de eerste plaats om objecten in de ruimte waar te nemen. Dat kunnen manen zijn, sterren, asteroïden en verschillende planeten.

Het waarnemen van de maan is bijzonder opwindend, want het is het helderste en grootste object aan de nachthemel. De maan zelf zendt geen eigen licht uit, maar wordt door de zon verlicht en weerkaatst het licht. De telescoop is ook een prachtige manier om de verschillende fasen van de maan waar te nemen, zoals volle maan en halve maan.

Een telescoop is een prima manier om verre planeten en sterren te observeren

Je kunt ook verre planeten observeren met een Kepler telescoop. Net als de maan zenden de planeten niet hun eigen licht uit, maar worden ze verlicht door de zon. Dit licht is zeer helder, zodat je de planeten goed kunt zien, zelfs in het omgevingslicht van een grote stad. Als de nacht heel helder is en je geluk hebt, kun je zelfs details van de planeten zien, zoals de ringen van Saturnus.

Fernrohr-2

Een telescoop is ook een uitstekende manier om de tekens van de dierenriem te verkennen.
( Image source: 123rf.com/ Kotoffei )

De monoculair daarentegen is geweldig voor activiteiten op aarde. Of je hem nu gebruikt voor professionele doeleinden zoals de jacht of als uitrusting voor diverse hobby’s maakt geen verschil. Een goede telescoop kan je grote vergrotingen geven van dieren, landschappen en andere voorwerpen.

Monokijkers zijn ideaal voor buitenactiviteiten omdat ze klein en compact zijn, vooral vergeleken met omvangrijke verrekijkers zijn ze erg handig. Een handige monoculair geeft je de gelegenheid om dieren van een grote afstand te observeren zonder ze af te schrikken. Omdat er veel telescopen van dit type zijn in verschillende uitvoeringen, zijn er ook waterdichte verkrijgbaar. Dit is handig als je in een regenbui terechtkomt.

Als je ’s nachts op stap bent, zijn er ook veel monoculairen met nachtzichtfunctie. Zo heb je het best mogelijke zicht, zelfs in het donker. De nachtzichtfunctie is vooral interessant voor jagers die een gebied willen verkennen op wild. Maar het kan ook een voordeel zijn voor avonturiers die graag wandelen; tijdens een nachtwandeling kun je altijd uitkijken naar interessante gebeurtenissen.

Wat kost een telescoop?

Naargelang je een astronomische telescoop of een terrestrische wilt kopen, lopen de prijzen sterk uiteen. Natuurlijk is de prijs ook van invloed op de vergrotingskwaliteit van de telescoop, dus je krijgt betere beelden met een duurdere telescoop.

De prijsklasse voor een Kepler telescoop ligt tussen 100-1300 euro. Je ziet dus dat er hier veel speelruimte is. De prijzen voor monoculairen zijn veel lager, maar er zijn ook dure modellen. Je kunt goedkope modellen kopen voor zo weinig als 10 euro, maar er zijn ook duurdere voor maar liefst 450 euro. Ook hier is er een enorm verschil in prijs tussen de verschillende modellen.

Type telescoop Prijsklasse
Telescoop 100-1300 Euro
Monoculair 10-450 Euro

Of je een dure telescoop of een goedkope moet kopen, hangt af van de frequentie en de bedoeling van het gebruik. Als hobby-astronoom die in het weekend de sterren wil waarnemen, is een telescoop voor 100-200 euro voldoende. Maar als je ermee wilt werken en het voor studiedoeleinden wilt gebruiken, is een grotere investering de moeite waard voor betere resultaten.

Het is hetzelfde met monoculairen, als je gaat jagen zou een dure telescoop een voordeel zijn. Zo kun je verder zien en zo nodig ’s nachts alles in de gaten houden. Ga je echter van tijd tot tijd wandelen en wil je de natuur en vogels observeren, dan kun je ook een goedkopere versie kiezen.

Besluit: Welke soorten telescopen zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je een telescoop wilt kopen, zijn er twee soorten die je kunt kiezen, afhankelijk van wat je wilt gaan doen

 • Astronomische telescoop
 • Aardse telescoop (monoculair)

Afhankelijk van wat je met je telescoop wilt onderzoeken, kun je kiezen tussen een telescoop en een monoculair. Als je objecten in de ruimte wilt waarnemen, is de astronomische telescoop de juiste keuze voor jou. Wil je daarentegen dieren of soortgelijke dingen hier op aarde observeren, dan is de terrestrische telescoop iets voor jou.

Natuurlijk dienen de twee telescopen niet alleen verschillende doelen, ze moeten ook anders onderhouden, afgesteld en gebruikt worden. Ook zul je, afhankelijk van de telescoop en de geplande activiteit, in een andere prijsklasse terechtkomen. In het volgende deel leer je meer over de voordelen en nadelen van elke telescoop.

Wat zijn de kenmerken van een telescoop en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Het grote voordeel van een telescoop is dat je werkelijk geweldige uitzichten op het heelal krijgt. Het is mogelijk om verre planeten te zien met details en hele sterbeelden. Goede instapmodellen zijn hiervoor vaak voldoende. Of je nu jong of oud bent, beelden uit de ruimte zijn voor iedereen fascinerend.

Een telescoop kan heel nuttig zijn, vooral voor kinderen; hij leert hen dat natuurwetenschappen spannend en interessant zijn. De Kepler telescoop is er in verschillende lengtes en maten. Ook is altijd een statief nodig voor gebruik, want je moet de telescoop goed uitlijnen om iets te kunnen zien.

Voordelen
 • Lichtintensief instrument
 • Weinig schaduw
 • Groot gezichtsveld
Nadelen
 • Moeilijk hanteerbaar door lange constructie
 • Vaak erg zwaar
 • Opslag en onderhoud kostbaar

Omdat een brekingstelescoop veel goedkoper te maken is dan een spiegeltelescoop, kun je de ruimte voor een redelijke prijs verkennen. Een Kepler telescoop is een verstandige investering voor zo’n activiteit, maar je moet je wel bewust zijn van hoe intensief je wilt observeren. Als je ambitieuzere doelen hebt, zul je dieper in je buidel moeten tasten.

Je moet ook leren hoe je een telescoop moet gebruiken, want afstellen en uitlijnen spelen een grote rol bij je ontdekkingen. Veel fabrikanten voegen vaak een astronomische handleiding bij hun produkten. Als je helemaal nieuw bent in het onderwerp, moet je dit in de productbeschrijving zoeken.

Er zijn niet alleen dingen om rekening mee te houden bij het afstellen en uitlijnen van je telescoop, maar ook bij het opbergen en verzorgen ervan. Je moet je astronomische telescoop beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals warmte en vocht, anders kan er mechanische schade of beperkingen in de optiek optreden.

Wat zijn de kenmerken van een monoculair en wat zijn de voor- en nadelen?

Een monoculair geeft je het voordeel dat je vergrote beelden van verafgelegen voorwerpen kunt bekijken. Of je hem nu gebruikt tijdens het wandelen of bij een groot concert om naar het podium te kijken, het maakt niet uit.

Je moet echter voorzichtiger zijn bij het kopen van een monoculair, want niet elke monoculair is geschikt voor gebruik buitenshuis. Afhankelijk van wat je wilt doen, moet je ook letten op de maximale vergroting. Je zult schuwe vogels hoogstwaarschijnlijk alleen kunnen waarnemen met een wat duurdere telescoop.

Voordelen
 • Perfect voor aardobservatie
 • Lichtgewicht
 • Gemakkelijk af te stellen
 • Voordelig
Nadelen
 • Omkerende lens veroorzaakt lichtverlies
 • Niet alle verrekijkers zijn geschikt voor gebruik buitenshuis
 • Geen ruimtelijk zicht

Vergeleken met verrekijkers zijn monokijkers veel praktischer en gemakkelijker in het gebruik, en je kunt ze gebruiken voor de jacht of voor natuurobservatie. In tegenstelling tot astronomische telescopen hoeven monokijkers niet uitgelijnd en afgesteld te worden.

Voor af en toe gebruik van een terrestrische telescoop hoef je niet al te veel geld uit te geven. Maar als je hem voor professionele doeleinden nodig hebt, kan een monoculair met nachtzichtfunctie enkele honderden euro’s kosten. Je moet er ook zeker van zijn dat hij waterdicht is, want veel modellen zijn alleen gebouwd voor gebruik binnenshuis.

Zoals de naam van de monoculair doet vermoeden, gebruik je maar één oog. Dit betekent dat je, vergeleken met een verrekijker, geen ruimtelijk zicht hebt. Bij het kijken naar voorwerpen ontbreekt het je aan dieptewaarneming, wat het moeilijk kan maken afstanden juist in te schatten.

Aankoopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om een telescoop te vergelijken en te beoordelen

In het volgende laten we je de aspecten zien die je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele verschillende telescopen.

De criteria die je kunt gebruiken om telescopen te vergelijken zijn onder andere:

Vergroting

De kwaliteit van de beelden die je uit een telescoop krijgt hangt af van de vergrotingsmogelijkheden van je instrument. Hoe langer de brandpuntsafstand van je objectief en oculair, hoe beter je telescoop of monoculair beelden kan vergroten. Dit komt doordat er meer licht in de behuizing van de telescoop komt.

 1. Vergrotingsbereik van telescopen: Het vergrotingsbereik van in de handel verkrijgbare telescopen ligt tussen 150 en 1000. Natuurlijk, hoe beter de telescoop kan vergroten, hoe hoger de kosten. Daarom is het belangrijk dat je een telescoop kiest met de juiste vergroting voor je project.
 2. Aanbevolen vergroting: Voor goede beelden in het hobbygebied zijn vergrotingen in het bereik tussen 200 en 400 voldoende. Dit houdt ook de kosten beheersbaar. Als je de telescoop intensiever gebruikt, moet hij een vergroting van 600 en hoger aankunnen.
 3. Vergrotingsbereik monoculair: Hetzelfde principe geldt voor monoculairs, hoe beter je telescoop kan vergroten, hoe verder je kunt zien. Het vergrotingsbereik ligt hier tussen 6-40.
 4. Aanbevolen vergroting: Als je van plan bent wilde dieren van een veilige afstand te observeren, moet je minstens een monokijker kopen met een vergroting van 10.

Gezichtsveld

Behalve het vergrotingsvermogen van de telescoop is ook het gezichtsveld van belang. Het gezichtsveld beschrijft de afstand in meters van de linker tot de rechter rand van het oculair op een afstand van 1000 meter. Dit betekent hoeveel meter horizontaal gezichtsveld je hebt in een kilometer. Een breder gezichtsveld maakt het je gemakkelijker je weg te vinden.

Bij een telescoop kan het gezichtsveld je kijkplezier beïnvloeden. Met een groter gezichtsveld kun je gemakkelijker en comfortabeler waarnemen, en je kunt ook kleine details rond de planeet zien. Als het gezichtsveld klein is, kun je bijvoorbeeld alleen de planeet in je oculair zien. Details of de omgeving rond de planeet passen niet meer in het gezichtsveld.

Als je meer tijd bij de telescoop doorbrengt, dan is een groter gezichtsveld geschikt, want dat is op den duur prettiger voor het oog.

Ook als je een terrestrische telescoop gebruikt, kan een breed gezichtsveld je helpen een beter overzicht te houden. Vooral in situaties waarin je snel moet handelen, kan dit een voordeel zijn omdat je de omgeving al in je hoofd hebt. Natuurlijk zijn telescopen met een groter gezichtsveld duurder.

Waterdichtheid

Omdat astronomische telescopen alleen bij goed weer gebruikt kunnen worden, d.w.z. een heldere nachthemel en goed weer, beantwoordt de vraag naar de waterdichtheid zichzelf. Een telescoop is niet gemaakt om in de regen te gebruiken, dus is hij er niet tegen beschermd. Zelfs als je je telescoop op het balkon opbergt, moet hij altijd afgedekt zijn.

Als je een monoculair voor gebruik buitenshuis wilt kopen, dan moet je er in de productbeschrijving op letten dat hij waterdicht is. Waterdichte monokijkers hebben vaak een iets dikkere rubber coating rond de behuizing. Dit is ter bescherming tegen weersinvloeden.

Waterdichte monokijkers zijn er al vanaf 10 euro. Je hoeft niet per se een dure monokijker te kopen alleen omdat je een model zoekt voor gebruik buitenshuis.

Fernrohr-3

Je kunt ook een waterdichte monokijker gebruiken tijdens een regenachtige wandeling.
( Image source: 123rf.com/Kuznetcova)

Gewicht

Het gewicht van telescopen is sterk afhankelijk van hun afmetingen, logisch is dat een grotere en langere telescoop veel zwaarder is dan een lichtere. Commercieel verkrijgbare telescopen wegen tussen de 2 en 25 kilogram.

Je ziet betere beelden met de zwaardere telescopen omdat ze door hun afmetingen meer licht kunnen opvangen. Je zult ze echter veel moeilijker kunnen afstellen en uitlijnen. Dit kan een probleem zijn als je niet veel kracht hebt of als je je kinderen de telescoop wilt laten gebruiken.

Vooral in het tweede geval moet je op zoek gaan naar een lichtere telescoop, want er zijn er waarmee je ondanks hun relatief geringe gewicht toch prachtige opnamen kunt maken.

Het gewichtsbereik voor monokijkers ligt tussen 100 en 500 gram. Zwaardere monokijkers zijn vaak ook groter en hebben een grotere objectieflens. Als je de telescoop lang in je hand moet houden, b.v. bij het vogels kijken, dan is een niet te zware uitvoering de moeite waard.

Type telescoop Gewicht
Telescoop 2-25kg
Monoculair 100-500gr

Schemeringsgetal

Als je een astronomische telescoop wilt kopen, is het schemeringsgetal niet van belang voor je. Het schemeringsgetal vertelt ons hoe goed een telescoop details kan zien in omstandigheden met weinig licht.

Omdat bij weinig licht kleinere voorwerpen de neiging hebben gemakkelijk herkenbaar te zijn worden grotere voorwerpen met een zwak oppervlak, zoals een komeetstaart, pas echt door het oog waargenomen als het hele netvlies gebruikt wordt en niet slechts een deel ervan. Voor waarnemingen bij weinig licht in de ruimte is de uittredepupil een betere waarde.

Bij monoculairen daarentegen is de schemerfactor een betrouwbare waarde om de mogelijkheden van de telescoop bij slecht licht te bepalen. Goede waarden liggen hier tussen 12 en 25.

Oculairvergroting met meegeleverde oculairen

Zoals eerder gezegd is de uittredepupil een betere waarde voor het waarnemen in de ruimte dan het schemergetal. De uittredepupil vertelt je hoe groot of klein de vergroting is. Hoe groter de waarde van de uittredepupil, hoe kleiner de vergroting en omgekeerd.

Je vraagt je waarschijnlijk af wat de uittredepupil met het oculair te maken heeft. Wel, de waarde van de uittredepupil hangt af van de grootte van je oculair. In het rekenvoorbeeld hierboven kun je zien welke invloed het oculair op de vergroting heeft.

Als je goede waarnemingen wilt doen, moet je in de productbeschrijving kijken naar de bijgeleverde oculairen en hun waarden. Dit zal je vertellen hoe nuttig je telescoop zal zijn.

Mounts

Of het nu om een telescoop of een monoculair gaat, de vatting is heel belangrijk voor het gebruik. Vooral bij telescopen is een stabiel statief onontbeerlijk. Alleen dan kun je hem perfect uitlijnen en genieten van een aangename kijkervaring. Het statief mag niet wiebelen en moet antislip zijn, zodat je telescoop geen schade oploopt.

Goede monoculairen hebben vaak geïntegreerde handriemen, zodat je ze comfortabel in je hand kunt houden. Dit heeft het voordeel dat je een vastere greep hebt en wiebelvrije beelden krijgt. Omdat de meeste telescopen met rubber bekleed zijn, is de handriem erg praktisch. Zo krijg je geen zweethanden, ondanks de rubberen bekleding van de monokijker.

De beste manier om te weten te komen of het montuur geschikt is voor gebruik, is het lezen van de recensies over het betreffende product. Hier kun je van veel kopers te weten komen hoe goed je met het apparaat kunt werken.

Wetenswaardigheden over telescopen

Hoe stel ik een telescoop goed af?

De meest populaire montering is de parallactische montering, waarbij de telescoop op twee assen zit, waarvan er een evenwijdig aan de aardas is gericht. Dit betekent dat je maar aan één as hoeft te draaien om de sterren in de gaten te houden.

1. Voorafstellen: Het eerste wat je moet doen is de schaalverdeling aan de zijkant van de telescoop voorafstellen op de geografische hoogte van je waarneemplek. Dit doe je door de hoogteschroeven aan te draaien. Voor je dit doet, moet je natuurlijk eerst de breedtegraad van je streek bepalen.

2. Tarreren: Na de voorinstelling moet je je telescoop nog tarreren, zodat geen van de assen in een bepaalde richting overbelast wordt. Open eerst de rechte klimming as, die later je volgas zal worden. Nu kun je de as op de contragewichtstang houden en controleren of de as in één richting te zwaar is. Draai dan de schroef voor het contragewicht open, beweeg het gewicht een beetje en test opnieuw of de as krom is. Doe hetzelfde met de declinatie-as, door hem weer te openen en te kijken of de buis in één richting valt. Als dat zo is, open je de klemmen en schuif je de buis voorzichtig op en neer tot hij stabiel is.

3. Stel de scoop af: Als je de assen juist ingesteld hebt, hoef je alleen nog de scope juist af te stellen. Zoek een hoog voorwerp ver weg, zoals een elektriciteitspaal of kerktoren. Beweeg dan de telescoop met de vooringestelde assen in de richting van het voorwerp. Nu kun je door de kleine kijker kijken en de telescoop bewegen tot het voorwerp in het midden van het dradenkruis staat. Na de hele procedure is je telescoop klaar voor gebruik en kun je het oculair in de focuser zetten.

Het parallactisch beslag wordt hier nader uitgelegd.

Het afstellen van een monoculair is veel gemakkelijker, omdat je in de meeste gevallen geen montuur hebt. Neem de monoculair in je hand, sluit één oog en kijk er doorheen. Gebruik het wieltje aan de zijkant om de zoom in te stellen.

Wat heb ik nodig om mijn smartphone met de telescoop te verbinden?

Om je smartphone op je Kepler telescoop aan te sluiten, heb je een smartphone adapter nodig. Dit kun je vergelijken met een mobiele telefoonhouder voor in de auto. Je monteert de smartphone adapter op je telescoop en de mobiele telefoon camera rust op het oculair. Op deze manier registreert het alles wat je oog werkelijk zou zien.

Via de ontspanner kun je nu prachtige foto’s maken van je waarnemingen, zodat je mooie foto’s krijgt om met je vrienden te delen. Zulke adapters zijn meestal niet duur, je moet er alleen voor zorgen dat de breedte van je smartphone compatibel is met de adapter.

Zulke adapters bestaan ook voor monoculairen. Natuurlijk zijn ze anders ontworpen omdat een monoculair veel kleiner is dan een telescoop. Het concept is echter identiek, en ook hier moet je rekening houden met de afmetingen van je smartphone.

Hoe gebruik ik de telescoop op de juiste manier?

Als je je telescoop al goed hebt afgesteld, heb je de basis voor een juist gebruik. Het is belangrijk de twee apparaten voorzichtig te behandelen, want het zijn technische apparaten en ze kunnen snel stuk gaan.

De monoculair is natuurlijk robuuster en kan meer weerstaan, want hij is veel kleiner en compacter. Of je nu een terrestrische of astronomische telescoop gebruikt, je mag nooit rechtstreeks naar de zon kijken. Dit kan je netvlies beschadigen en, in het ergste geval, je blind maken.

Een telescoop gebruik je alleen ’s nachts en als de hemel helder is. Voor waarnemingen overdag kun je speciale zonnefilters kopen. Deze filters moeten altijd op het objectief bevestigd zijn. Je moet deze filters nooit op het oculair bevestigen, want ze kunnen daar verbranden. Zelfs als je de filters gebruikt, moet je nooit naar de zon kijken.

Hoe verzorg ik een telescoop goed?

Telescopen voor aardobservatie moeten tegen heel wat bestand zijn, want ze worden de hele dag buiten gebruikt. Om er zeker van te zijn dat je je monokijker in verschillende weersomstandigheden kunt gebruiken, moet je hem goed verzorgen.

Vuilresten op de lens kun je verwijderen met lensreiniger. Je kunt dit kopen op het Internet of in speciaalzaken, en een microvezeldoek is het beste om het schoon te maken. Kleinere stukjes vuil in de openingen en op de randen van de telescoop kun je gemakkelijk met een borsteltje verwijderen.

Om je telescoop te onderhouden heb je veel meer gereedschap nodig. De belangrijkste zijn isopropylalcohol, een doseerflesje, microvezeldoekjes, een luchtpompje en talkpoeder.

Laten we beginnen met de oogdop, die het oog beschermt tegen strooilicht. Hier kun je eenvoudig wat talkpoeder nemen en het in de oogdop wrijven. Dit houdt het rubber zacht en voorkomt dat het broos wordt. Stof op de lens kun je verwijderen met een luchtpomp. Voor streeploos reinigen van vetresten vul je een fles met isopropanol en veeg je erover met een microvezeldoek. Je kunt het ook gebruiken om de lenzen in de telescoop schoon te maken.

Beeldbron: sorax/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies