Laatst bijgewerkt: 24-08-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

25Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

68Verzamelde opmerkingen

Met het verstrijken van de jaren treedt bepaalde lichamelijke slijtage op, waarvan er vele meer merkbaar kunnen worden in aspecten zoals ons bewegingsapparaat; daarom hebben we het vandaag over wandelstokken en over elk van de kenmerken die je moet kennen voor je er een aanschaft.

Naarmate de tijd verstrijkt begint de vooruitgang in de wereld van de geneeskunde zich steeds vaker te manifesteren; deze vooruitgang weerspiegelt zich zelfs in wandelstokken, want omdat het een orthopedisch hulpmiddel is dat het bewegingsapparaat helpt verbeteren, moet het steeds meer verbeterd worden, zodat het aan alle mogelijke behoeften aangepast kan worden.

Alvorens tot aankoop over te gaan, heb je misschien enkele vragen, want het aanschaffen van een artikel als dit vereist veel zorgvuldigheid. Daarom willen we je vandaag helpen, door je de nodige informatie te geven, zodat je bij je aankoop helemaal tevreden bent.
Belangrijk om te weten

 • De wandelstok is een soort stok van hout of metaal die gewoonlijk in de hand gedragen wordt ter ondersteuning en evenwicht. Ze worden meestal gebruikt voor orthopedische doeleinden, maar er zijn ook soorten die voor andere doeleinden gebruikt worden.
 • Er is een grote verscheidenheid aan wandelstokken, die voor verschillende doeleinden geschikt zijn en zich aan allerlei behoeften aanpassen. We willen dat je de kenmerken van elk van hen kent, zodat je weet welke voor jou ideaal is.
 • Alvorens zo’n product te kopen, moet je weten dat er allerlei aspecten zijn waarmee je rekening moet houden, zoals het gewicht dat het kan dragen, de lengte van de wandelstok en de omgeving waarin het gebruikt zal worden; want door over elk van deze kenmerken duidelijk te zijn, zul je tot een succesvolle aankoop komen.

Beste Wandelstok: Onze selectie

Koopgids

Voor je een voorwerp koopt, is het echt belangrijk om elk aspect en kenmerk ervan te kennen, want zo kunnen we vergelijkingspunten maken voor een betere keuze. We vertellen je over deze aspecten in deze koopgids.

Een wandelstok helpt je om je bewegingsapparaat te verbeteren. (Foto: stevepb / pixabay.com)

Wat is een wandelstok en wat zijn de voordelen ervan?

Een wandelstok is een soort stok van hout of metaal die gewoonlijk in de hand gedragen wordt om steun en evenwicht te bieden. Ze worden meestal gebruikt door oudere mensen die geneigd zijn slijtage aan hun lichaam te vertonen.

Er zijn veel soorten wandelstokken, sommige worden zelfs alleen als symbool van bevel of gewoon als accessoire gebruikt. Decoratieve wandelstokken zijn meestal gemaakt van zilver, goud of zelfs ivoor.

De andere soorten wandelstokken die er bestaan worden daarentegen meestal gebruikt voor orthopedische doeleinden, hetzij om het evenwicht dat door ongelukken verloren gegaan is te helpen herstellen, hetzij gewoon als steun bij het lopen als gevolg van wat lichamelijke slijtage die ontstaan kan zijn.

Voordelen
 • Ze helpen het evenwicht te bewaren
 • Er is een grote verscheidenheid aan modellen, afhankelijk van het doel
 • Ze helpen het bovenlichaam te oefenen tijdens het lopen
Nadelen
 • Ze kunnen duur zijn
 • Je moet ze op de juiste manier leren gebruiken
 • Ze zijn niet geschikt voor alle soorten omgevingen

Standaard wandelstok, wandelstok met rechte handgreep of wandelstok met brede voet – Waar moet je op letten?

Er is een grote verscheidenheid aan wandelstokken, elk met een ander doel, waarvan er vele aan heel specifieke behoeften aangepast zijn. We willen dat je elk aspect ervan leert kennen, zodat je weet welke voor jou de juiste is.

Standaard riet. Dit type wandelstok heeft een rond haakvormig handvat. Ze kunnen van hout, plastic of metaal gemaakt zijn. Het is een van de meest gebruikte door mensen die alleen een beetje steun nodig hebben om hun evenwicht te bewaren. Ze zijn meestal vrij licht en gemakkelijk te leren gebruiken.

Stok met een rechte greep. Deze soort wandelstok kan van hout of metaal gemaakt zijn en wordt meestal gebruikt door mensen die niet alleen moeite hebben met evenwicht, maar ook wat zwakte in de hand hebben, zodat ze meer steun nodig hebben.

Wandelstok met brede voet. Deze stokken zijn veel lichter. Ze hebben een rechte steel en kunnen 3 tot 4 korte poten hebben, die maximale steun geven. Dit type wandelstok is meer aan te bevelen voor wie meer moeite heeft om zijn evenwicht te bewaren.

Standaard wandelstok Wandelstok met rechte handle Wandelstok met brede voet
Materialen Hout, metaal of kunststof Hout of metaal Metaal
Structuur Ronde handgreep en rechte romp T-vormige handgreep en rechte romp T-vormige handgreep met rechte romp en 3 of 4 poten

Wat zijn de ideale technieken voor een goed gebruik van de wandelstok?

Als je een beginner bent in het gebruik van wandelstokken, moet je weten dat een goede techniek bij het gebruik ervan garandeert dat het de resultaten geeft die je verwacht, anders kan het bijwerkingen geven, zoals rug- of enkelpijn.

Hoover techniek. Dit is een van de meest gebruikte en populaire technieken, en bovendien veilig en onafhankelijk. Ze bestaat uit het ritmisch voor het lichaam langs bewegen van de stok om mogelijke obstakels op het pad te ontwijken.

Aanrakingstechniek. Van deze techniek is bekend dat hij meer veiligheid biedt bij het gebruik van de wandelstok, want hij is perfect bij het lopen op ruigere plekken. Het bestaat uit het vasthouden van de wandelstok bij het glazuur en verschillende keren op de grond tikken.

Techniek om trappen op en af te gaan. Deze techniek houdt in dat de persoon een trap op of af gaat, rechts van de trap gaat staan en met de punt van de wandelstok de hoogte en breedte van de treden meet.

Aankoopcriteria: factoren waarmee je de verschillende modellen wandelstokken kunt vergelijken en kwalificeren

Hoewel we weten dat dit hulpmiddel veel aspecten ten goede komt en helpt verbeteren, moet je toch weten dat er allerlei kenmerken en aspecten zijn die je moet kennen voor je tot aankoop overgaat, want dat is wat ervoor zal zorgen dat je een goede keuze maakt en dat je aankoop een succes wordt

 • Gewicht
 • Bouwmaterialen
 • Lengte van het stokje
 • Omgevingen waarin het gebruikt zal worden
 • Gebruikt

Gewicht

Bij het kopen van een wandelstok moet je er rekening mee houden dat ze niet allemaal evenveel steun hebben, dus moet je je bij je aankoop bewust zijn van het standaard gewicht dat de wandelstok kan dragen, zodat hij beter functioneert.

Als je zwaarlijvig bent, kun je metalen of aluminium wandelstokken gebruiken, want die zijn veel resistenter dan andere materialen. Deze kunnen ongeveer 90 kg dragen.

Weten welk gewicht je wandelstok kan dragen, zorgt voor een betere functionaliteit. (Foto: sabinevanerp / pixabay.com)

Materialen van vervaardiging

Voordat je een willekeurig product koopt, moet je letten op de materialen waarvan het gemaakt is, want dat geeft je betere vergelijkingspunten en bij de aankoop ben je volledig op de hoogte van het product dat je koopt.

Hout. Stokken van dit type zijn meestal gemaakt van gevernist mahoniehout. Dit materiaal wordt het meest gebruikt om wandelstokken te maken die een rond handvat hebben, omdat ze veel eenvoudiger zijn en meer voorkomen, maar ze zijn ook populair omdat ze zeer resistent zijn.

Aluminium. Stokken van dit materiaal zijn het meest orthopedisch geschikt; dit niet-ferromagnetische metaal is een fundamenteel element geworden bij de vervaardiging van wandelstokken, omdat ze vrij sterk zijn.

Plastic. Het soort plastic dat gebruikt wordt om wandelstokken te maken is van het type PVC, wat betekent dat het een halfhard plastic is dat behoorlijk resistent is. Wandelstokken van dit type zijn niet zo populair, omdat ze geen maximale steun bieden, maar ze zijn toch heel nuttig voor mensen die weinig moeite hebben hun evenwicht te bewaren.

Kennis van de materialen waarvan wandelstokken gemaakt zijn, helpt je de ideale voor jou te kiezen. (Foto: cripi / pixabay.com)

Rietlengte

Het is heel belangrijk dat de lengte van de wandelstok die je koopt geschikt is voor de lengte van de persoon die hem gaat gebruiken. Als je precies wilt weten wat de ideale lengte is, ga je gewoon met beide armen langs je zij staan en zorg je ervoor dat de wandelstok de afstand meet van je pols tot de grond, inclusief het handvat.

Als je nu de voorkeur geeft aan eenvoud en aan het sneller vinden van de lengte, kun je gemakkelijk gaan voor een soort wandelstok die afstelbaar is, want dat maakt het je gemakkelijker om hem te gebruiken en helpt je de precieze maat te bepalen.

Omgevingen waarin je de wandelstok gaat gebruiken

Dit aspect is zeker van groot belang om rekening mee te houden, want de plaats waar de wandelstok gebruikt gaat worden is echt belangrijk, want je bewust zijn van dit bijzondere aspect helpt om ongelukken te voorkomen.

Stokken voor binnen. Als de persoon die een wandelstok gebruikt in huis is of op plaatsen waar een heel glad oppervlak is, is het raadzaam antislip stokken te gebruiken, want dat voorkomt dat de persoon uitglijdt

Outdoor stokken. Nu, als je iemand bent die graag buiten wandelt, kun je altijd lichtere wandelstokken met hoge weerstand gebruiken. Deze soorten wandelstokken hebben meestal 3 tot 4 poten met antislip uiteinden.

Houten wandelstokken staan er meestal om bekend steviger te zijn en een stevigere basis te hebben. (Foto: fotoblend / pixabay.com)

Gebruik

Zoals we al eerder zeiden is er een grote verscheidenheid aan wandelstokken met elk een andere functie, want vaak wordt gedacht dat wandelstokken alleen voor orthopedische doeleinden gebruikt worden, maar ze kunnen ook van grote sierwaarde zijn.

Wandelstokken voor orthopedische doeleinden. Deze wandelstokken worden gebruikt om de voortbeweging te verbeteren. Ze worden gebruikt om steun te geven en het lichaam in evenwicht te helpen houden terwijl de persoon loopt. Ze zijn meestal gemaakt van hout, kunststof of aluminium.

Stokken voor versiering of als aanvulling. Hoewel het tegenwoordig niet erg gebruikelijk is om deze soorten stokken gebruikt te zien worden, moet je weten dat in de oudheid deze stokken erg populair waren bij de hooggeborenen. Ze hadden vroeger prachtige juweelmotieven op het handvat en konden van goud, ivoor of zilver gemaakt zijn.

(Zichtbare foto: Junichi Suzuki / 123rf.com )

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies