Laatst bijgewerkt: 12-10-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

28Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

94Verzamelde opmerkingen

Welkom bij ReviewBox! Vitamine A, ook bekend als Retinol, is van vitaal belang voor het lichaam. Daarom biedt de markt een grote verscheidenheid aan producten die uit deze micronutriënt bestaan, zodat je het op verschillende manieren kunt consumeren en van al zijn eigenschappen kunt profiteren Vitamine A, die enorme voordelen voor het lichaam heeft, kan geconsumeerd worden via voedsel, capsules, tabletten en crèmes die in de handel verkocht worden.

De vraag is welke van alle producten en merken het beste is? In ReviewBox.com.mx laten we je de verschillende soorten vitamine A producten zien en hun eigenschappen, zodat je naar gelang je interesses en budget de voor jou beste kunt kiezen. Het is belangrijk dat je met elk detail rekening houdt om de beste aankoopbeslissing te nemen.
Belangrijk om te weten

 • Vitamine A, ook bekend als Retinol, heeft antioxidanten die vrije radicalen helpen elimineren en aandoeningen van de luchtwegen, de nieren en de lever helpen voorkomen. Het verbetert ook het gezichtsvermogen, de huid, de botten en het voortplantingssysteem, naast vele andere voordelen.
 • Het kan in twee soorten verdeeld worden: voorgevormde vitamine A, die voorkomt in vlees, eieren en melk, en provitamine A, die voorkomt in fruit (vooral groene, oranje en gele vruchten, zoals meloen en mango) en groenten (vooral wortels, pompoen en broccoli).
 • Vitamine A kan geconsumeerd worden via voedsel, of in supplementen zoals capsules, tabletten en pillen. Er zijn ook huidcrèmes en zalven die vitamine A bevatten, meestal in combinatie met andere vitamines.

Beste Vitamina A: Onze selectie

Koopgids

De bedoeling van dit artikel is vooral om je nuttige informatie te geven, zodat je het product dat je overweegt te kopen grondig kunt leren kennen. Daarom willen we je de belangrijkste aspecten over vitamine A vertellen, en waar je op moet letten bij je aankoop.

Vitamine A biedt enorme voordelen voor het gezichtsvermogen, de huid, het voortplantingsstelsel en het hart. (Bron: Varin Rattanaburi / 123rf.com)

Wat is vitamine A en wat zijn de voordelen ervan?

Vitamine A is een in vet oplosbare vitamine (die in vetten kan oplossen), en wordt door het lichaam uit bepaalde voedingsmiddelen gehaald. Het wordt in twee soorten verdeeld: voorgevormde vitamine A en provitamine A; de eerste wordt verkregen uit de consumptie van vlees, eieren en zuivelproducten, en de tweede uit de consumptie van fruit en groenten. Vitamine A helpt bij het behoud van een goed gezichtsvermogen, het immuunsysteem en het vermogen tot voortplanting. Het is ook gunstig voor hart, longen en nieren, naast andere organen.

Deze vitamine, die ook retinol of antixerophthalmic genoemd wordt, is een essentiële micronutriënt voor de mens, want behalve de bovengenoemde voordelen helpt ze ook bij de ontwikkeling van botten, tanden, zachte weefsels, slijmvliezen en huid. Het voorkomt ook acne en infectieziekten, vooral aandoeningen van de luchtwegen. Vitamine A kan ook verkregen worden via vitaminesupplementen, zoals retinylacetaat, retinylpalmitaat, bètacaroteen of combinaties van voorgevormde vitamine A en provitamine A. De kenmerken van deze supplementen worden verder uitgewerkt in een vergelijkende tabel hieronder.

Voordelen
 • Beschermt en verbetert het gezichtsvermogen
 • Helpt bij de groei en ontwikkeling van botten
 • Draagt bij tot de vorming en het behoud van gezonde tanden
 • Biedt voordelen voor hart, longen en nieren, naast andere organen
 • Voorkomt aandoeningen in het ademhalingsstelsel
 • Voorkomt vroegtijdige veroudering
 • Helpt bij de vorming van zenuwweefsel
 • Verzorgt onze huid, want ze hydrateert, herstelt beschadigd weefsel, vergemakkelijkt de celvernieuwing en helpt wonden te genezen
 • Het versterkt haar en nagels
Nadelen
 • Een teveel ervan kan anorexia, alopecia en ernstige hoofdpijn veroorzaken

 • Het kan misselijkheid, geelzucht, prikkelbaarheid, slaperigheid en spier- en buikzwakte veroorzaken
 • Ongeregelde consumptie ervan kan botveranderingen, ontstekingen en bloedingen veroorzaken
 • Hoge doses kunnen leiden tot misvormingen bij de foetus

Wat doet een tekort aan vitamine A?

Een tekort aan vitamine A kan ook gevolgen hebben, en manifesteert zich vaak door symptomen of ziekten. Daarom kunnen we, hoewel overleg met een specialist prioriteit heeft, door deze pathologieën in ons lichaam te herkennen een tekort aan vitamine A opsporen:

Skin. De huid wordt dikker van textuur, wordt rood en kan eczeem of schilferige schubben ontwikkelen.

Haar. Er treedt haaruitval of roos op.

Vision. Nachtblindheid, infectie, droogheid, pijn of ongemak aan oogleden en ogen, zweren en melkachtig, blauwachtig hoornvlies.

Andere. Gebrekkige groei, verzwakt immuunsysteem, botpijn, nierstenen, zware of overvloedige menstruatie, enz. Als je aan een van deze symptomen of ziekten lijdt, is het van essentieel belang dat je voedingsmiddelen met vitamine A eet (vooral oranje groenten zoals wortelen en pompoen), maar ook dat je een arts raadpleegt, want misschien heb je ook een vitaminesupplement nodig om het tekort aan deze belangrijke vitamine te verhelpen.

Vitamine A (Retinol) of Beta-caroteen – waar moet je

op letten Vitamine A kun je via twee soorten supplementen binnenkrijgen: retinol (van dierlijke oorsprong) of betacaroteen (van plantaardige oorsprong). Het is belangrijk voldoende voorzorgsmaatregelen te nemen bij de consumptie, vooral in het geval van retinol palmitaat, dat zeer giftig en contraproductief kan zijn als het zonder medisch advies wordt ingenomen.

Bèta-caroteen, dat van plantaardige oorsprong is, is onschadelijk, zolang het niet synthetisch is. Afhankelijk van de reden waarom je deze vitamine wilt kopen, moet je letten op enkele aspecten die we hieronder zullen noemen: T1 Dit zijn maar enkele van de kenmerken waarmee je rekening moet houden als je beslist welke vitamine A supplementen het beste voor je zijn; later zullen we het hebben over andere factoren waarmee je rekening moet houden om een goede aankoopkeuze te maken.

Hoeveel kost vitamine A?

Er is een ruime keuze aan vitamine A producten op de markt in verschillende consumptievarianten, die hun kenmerken en kosten bepalen. Hieronder geven we je geschatte prijzen, zodat je ze aan de hand van je budget kunt beoordelen. Vitamine A vind je in voedingsmiddelen, en via commerciële producten zoals crèmes, zalven, capsules en tabletten die, in veel gevallen, gecombineerd worden met andere vitamines. De prijzen liggen meestal tussen 200 MXN en 2000 MXN (nog meer), afhankelijk van de grootte en de bestanddelen.

De dosering van vitamine A varieert naar gelang leeftijd en geslacht, naast andere factoren. (Foto: Katarzyna Białasiewicz / 123rf.com)

Waar koop je vitamine A?

Vitamine A wordt plaatselijk (crème, zalf) of oraal (capsules, tabletten) gebruikt, en is in verschillende varianten verkrijgbaar in winkels als eVitamins, Walmart, GNC, Greenery en Garden of Life, o.a.. Ze zijn ook online verkrijgbaar bij Amazon, Ebay, Linio, en Mercado Libre, die de mogelijkheid bieden van thuis uit te kopen, waar je ook je bestelling kunt ontvangen. Je vindt er ook een ruime keuze aan producten en merken.

Koopcriteria: factoren waarmee je de verschillende soorten vitamine A kunt vergelijken en beoordelen

Omdat er zo’n ruime keuze aan vitamine A op de markt is, kan het soms moeilijk zijn te beslissen welk product het beste is om te kopen. Het is daarom belangrijk om bij het kopen van vitamine A met bepaalde factoren rekening te houden

 • Retinol of bètacaroteen
 • Aanbevolen dosering
 • Contra-indicaties

Retinol of bèta-caroteen

Zoals in de vergelijkingstabel vermeld, zijn er twee soorten vitamine A: voorgevormde vitamine A (Retinol), die voorkomt in rundvlees, gevogelte, vis, eieren en zuivelproducten; en provitamine A (bèta-caroteen), die voorkomt in fruit, groenten en andere plantaardige producten. Allereerst moet duidelijk gemaakt worden dat de beste manier om vitamine A op te nemen altijd via de voeding is, omdat dit de gezondste en meest effectieve manier is om deze heilzame vitamine in het lichaam te integreren.

Voedingsmiddelen met bèta-caroteen bevatten altijd veel grotere hoeveelheden vitamine A dan supplementen, en hebben bovendien betere eigenschappen. Het is aan te bevelen dat ze, indien mogelijk, van biologische oorsprong zijn, omdat ze vrij zijn van conserveringsmiddelen en pesticiden.

Vitamine A supplementen zijn echter nuttig als iemand niet via zijn voeding in zijn vitamine A behoefte kan voorzien. Ze worden ook gebruikt om mogelijke tekorten bij spijsverterings- of leverziekten te voorkomen.

Aanbevolen dosis

De hoeveelheid vitamine A die je nodig hebt, hangt af van je leeftijd en je voortplantingsstadium. De aanbevolen doses vitamine A voor mensen ouder dan 14 jaar variëren van 700 tot 900 microgram (mcg) retinol per dag. De aanbevolen inname voor vrouwen die borstvoeding geven varieert van 1.200 tot 1.300, en voor zuigelingen en kinderen jonger dan 14 jaar zijn de aanbevolen waarden lager.

Uiteraard hangt het altijd af van de klinische toestand en het gewicht, naast andere factoren. Suppletie met vitamine A (vooral retinol) moet echter altijd geïndiceerd zijn en onder toezicht van een arts gebeuren. Als referentiewaarden (variabel voor elk specifiek geval) bedraagt de dagelijkse behoefte van deze vitamine voor volwassenen 1500 mcg voor mannen en 900 mcg voor vrouwen.

Contra-indicaties

Er zijn veel vitaminesupplementen die geen waarschuwingsetiket op hun verpakking hebben, tenzij ze ijzer bevatten. In sommige gevallen geven ze wel waarschuwingen voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, of over mogelijke tegenstrijdigheden met niet nader te noemen medicijnnamen. Maar minder dan de helft van de supplementen waarschuwt of ze door iedereen ingenomen kunnen worden, of dat een consument met een medische aandoening ze kan innemen.

Ze kunnen zelfs weglaten of een bijwerking mogelijk is. Het is daarom van essentieel belang dat je arts of apotheker op de hoogte is van de supplementen die je neemt, en van alle andere geneesmiddelen die je gebruikt of overweegt te nemen, en dat hij je de juiste dosering voor je geeft. Te veel voorgevormde vitamine A kan duizeligheid, misselijkheid, hoofdpijn, buikpijn, zwakte, anorexia, prikkelbaarheid en slaperigheid veroorzaken, naast andere symptomen.

Bovendien zijn hoge doses erg gevaarlijk bij zwangere vrouwen, omdat ze aangeboren problemen bij de baby kunnen veroorzaken. Bij bèta-caroteen supplementen zijn er geen bijwerkingen, behalve dat de huid een beetje oranje wordt, maar dat is ongevaarlijk en verdwijnt met de dagen. Ze worden zelfs gebruikt om het bruinen te intensiveren, maar het effect is niet langdurig.

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies