Laatst bijgewerkt: 24-08-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

24Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

80Verzamelde opmerkingen

Weten hoeveel iets of iemand weegt is altijd belangrijk. Of we nu een zending moeten maken, een koffer inpakken voor een reis, een recept bereiden of weten of we te zwaar zijn, het is handig om een weegschaal in huis te hebben. Vandaag vertellen we je er alles over en welke de beste zijn.

Als je hier bent omdat je je gewicht wilt beheersen, gezonder wilt leven, de meest perfecte recepten wilt maken of alles onder het juiste gewicht in orde wilt houden, heb je een weegschaal nodig. Tegenwoordig zijn er duizenden modellen van dit product, die het zonder twijfel moeilijk maken er een te kiezen. We zijn er om je te helpen.

Bij Fitforbeach heb je toegang tot het beste van het beste op het gebied van productrecensies. Er is geen andere site zoals deze, die zich echt om je bekommert. We brengen je relevante informatie over producten, en ook over hun voordelen, nadelen, hun varianten, koopfactoren, curiosa en beoordelingen van gebruikers.
Belangrijk om te weten

 • Een weegschaal is een instrument waarmee je het gewicht, en soms het volume, van zowel een voorwerp als een persoon kunt meten. Er zijn verschillende markten waarin een weegschaal goed gewaardeerd wordt, bijvoorbeeld de keukengerei markt waar de weegschaal gebruikt wordt om ingrediënten voor verschillende recepten af te wegen.
 • Er zijn drie varianten van weegschalen waarvan je op de hoogte moet zijn. De eerste is de contragewichtschaal, die zelden gebruikt wordt. De tweede is de elastische veerweegschaal, die de werking van de zwaartekracht gebruikt om het gewicht te berekenen. Tenslotte is er de digitale weegschaal, die op het ogenblik het populairst is.
 • Wil je de beste weegschaal kopen? Volg gewoon onze koopfactoren, waaronder de fabricagematerialen, de gebruiksmogelijkheden van een weegschaal, de extra functies, en de draagkracht van dit instrument.

Beste Schalen: Onze selectie

Koopgids

De koopgids is een van de favoriete rubrieken van onze gebruikers, omdat ze er allerlei details kunnen vinden over het te kopen product. Inclusief de goede dingen en de minder goede dingen, zonder twijfel, als je een optimale maatstaf over weegschalen wilt hebben moet je dit allemaal lezen.

Houd je gewicht bij met een weegschaal, vooral als je op dieet bent. (Foto: Andriy Popov / 123RF)

Wat is een weegschaal en wat zijn de voordelen ervan?

Een weegschaal is een instrument of apparaat waarmee je het gewicht of de massa van een voorwerp en/of persoon kunt bepalen. Sommige worden in de keuken gebruikt om ingrediënten voor een recept te wegen, andere om het gewicht van een persoon te bepalen. Er is een weegschaal voor zware voorwerpen zoals koffers en auto’s.

Om een goede gezondheidstoestand te behouden is het nodig ons regelmatig te wegen om te weten of ons gewicht aan de normen voldoet. Tegenwoordig kun je met een weegschaal niet alleen je gewicht weten, maar ook informatie in een app invoeren om je lichaamsvet- en spierpercentage te achterhalen.

In de gastronomie worden ze zeer gewaardeerd, omdat je er identieke recepten mee kunt maken; met een weegschaal is 100 gram suiker altijd 100 gram suiker en niet “een beetje”. Dat laatste is belangrijk, want consistentie is een gewaardeerde eigenschap in restaurants, bars en zelfs thuis.

Voordelen
 • Hiermee kun je het gewicht en volume van een voorwerp of persoon meten
 • ideaal voor het afmeten van ingrediënten in de keuken
 • Help je gezondheid in de gaten te houden
 • Sommige weegschalen kunnen op je smartphone worden aangesloten
Nadelen
 • Nieuwe modellen zijn duur
 • Ze hebben de neiging (batterij) gemakkelijk te ontladen
 • Een stootje kan de kalibrator losmaken

Tegengewicht, veerbelaste of Digitale weegschalen – waar moet je op letten?

Alvorens een product te kopen moet je weten welke varianten het heeft, om de beste beslissing te kunnen nemen. Als het om weegschalen gaat, zijn er drie interessante alternatieven waarvan je op de hoogte moet zijn.

Tegengewicht weegschalen. De contragewicht weegschaal werkt met een hefboommechanisme, waarbij de kracht wordt omgezet in het gewicht van de persoon die hem uitoefent.

De kracht wordt in evenwicht gebracht met de verplaatsing van een meter op een staaf, een soortgelijke werking als die van een weegschaal. Hij kan van 1 kg tot meer dan 500 kg dragen.

Met elastische veer. In tegenstelling tot hefbomen, zoals bij de contragewichtweegschaal, gebruikt deze een elastische veer die onder druk wordt gezet door de zwaartekrachtswerking van het voorwerp of de persoon erop, waardoor het gewicht van het te meten voorwerp kan worden gemeten door de vervorming ervan. Hij kan gewichten van 10 gram tot meer dan 1 ton dragen.

Digital. Dit zijn de nieuwste weegschalen, waarmee je door middel van precisiesensoren het gewicht kunt weten van de persoon of het voorwerp dat gemeten wordt. Ze zijn zeer nauwkeurig en erg licht in vergelijking met de vorige varianten. De nieuwste kunnen via Bluetooth met toestellen verbonden worden. Ze variëren van 0.10 gram tot meer dan 1 ton.

Tegengewicht Veerbelast Digitaal
Gebruik Zakelijk, ziekenhuizen, bepaalde industrieën Badkamer, keuken, ziekenhuizen, zakelijk, bepaalde industrieën Badkamer, keuken, zakelijk, bepaalde industrieën, bepaalde industrieën
Meetsysteem Katrollen en hefbomen Elastische veer Load cell sensoren
Weegcapaciteit Van 1 kg tot meer dan 500 kg Van 10 g tot meer dan 1 ton Van 0,10 g tot meer dan 1 ton
Prijs Laag Middel Hoog

Is er nog een andere classificatie van weegschalen?

Toonladders zijn heel veelzijdige instrumenten, en er zijn verschillende manieren om ze in te delen. We vertellen je hier over weegschalen naar hun capaciteit, die je helpen in de richting van de voor jou perfecte weegschaal te wijzen.

Industriële weegschalen. Industriële weegschalen hebben een weegproces dat de zwaartekracht gebruikt om de massa van een voorwerp te bepalen. Ze bestaan uit een pan, of laadrecipiënt, waarop het te wegen voorwerp wordt geplaatst. De weegschaal meet het gewicht door de kracht die uitgeoefend wordt door het voorwerp dat erop geplaatst wordt.

Ze zijn over het algemeen erg in trek omdat ze de functie hebben van het wegen van allerlei voorwerpen die de industrie zelf kan produceren. De nauwkeurigheid die dit type weegschalen biedt is meestal bevredigend, maar omdat ze niet automatisch werken, moeten ze voortdurend gekalibreerd worden om de kwaliteit en betrouwbaarheid van de resultaten te behouden.

Professionele of precisie weegschalen. Professionele weegschalen worden niet voor één enkel doel gebruikt, maar kunnen voor allerlei taken gemaakt worden, zoals het wegen van voedsel in supermarkten, het wegen van juwelen, huisdieren of voor gebruik door voedingsdeskundigen.

In tegenstelling tot industriële weegschalen zijn professionele weegschalen meestal automatisch. Ze bestaan uit een plaat of voet om de producten of mensen op te zetten en hebben een display of meter die de massa nauwkeurig aangeeft.

Huishoudweegschaal. Deze zijn algemeen bekend als badkamer- of keukenweegschaal. Deze zijn kleiner van formaat en uiterst gemakkelijk in het gebruik, want hun doel is om op een eenvoudige en snelle manier de massa van zowel mensen als voedsel te berekenen.

Er is zowel een digitale als een analoge huishoudweegschaal, want de markt heeft keuzemogelijkheden voor allerlei smaken en voorkeuren. Net als andere weegschalen bestaan ze uit een basis waarop de te wegen voorwerpen of personen geplaatst worden en een display of meter die het resultaat van het gewicht in enkele seconden aangeeft.

Aankoopcriteria: factoren waarmee je de verschillende modellen weegschalen kunt vergelijken en beoordelen

Het beste product op de markt krijgen is geen gemakkelijke opgave, zeker niet als er een enorm aantal modellen zijn. We hebben echter enkele tips voor je die je werk kunnen vergemakkelijken. Dit zijn de koopfactoren waar je op moet letten als je een weegschaal wilt kopen

 • Gebruikt
 • Ondersteund gewicht
 • Bouwmaterialen
 • Extra functies

Gebruik

Een van de belangrijkste koopfactoren bij de aanschaf van een weegschaal is te weten voor welke doeleinden je hem kunt gebruiken, want ja, een weegschaal kan veel waard zijn en niet alleen in je huis. Als je op het punt staat de juiste voor je te kopen, denk dan aan alle gebruiksmogelijkheden ervan.

Badkamer. Een badkamerweegschaal is een van de meest gangbare op de markt, het kan een elektronische weegschaal zijn of een weegschaal met elastische veer. Hun functie is om een persoon te wegen en ze hebben de beste anti-slip materialen zodat de vochtigheid van de badkamer of het water geen ongelukken kunnen veroorzaken.

Bioimpedacia. Dit is een weegschaal die niet alleen je gewicht meet, maar je ook informatie kan geven over je body mass index (BMI). Het wordt vaak gebruikt in gezondheidszorg- en fitnessomgevingen, zoals dokterspraktijken, sportscholen en voedingsdeskundigenpraktijken.

Medical. Medische weegschalen kunnen veer-, contragewicht- of elektronische weegschalen zijn en zijn te vinden in dokterspraktijken, ziekenhuizen, klinieken en apotheken. Het zijn zeer nauwkeurige apparaten, waarmee je de gezondheid van de gewogen persoon kunt kennen. In laboratoria worden ze gebruikt om stoffen te wegen.

Keuken en voeding. Er zijn weegschalen die uitsluitend in de keuken gebruikt worden en voor voeding, sommige geven je het gewicht in grammen, ounces en ponden van de ingrediënten die je in je recepten gebruikt. Terwijl andere, veel geavanceerder, je een benadering kunnen geven van de voedingsstoffen in elk voedingsmiddel, zodat je controle hebt over wat je eet.

Bedrijven en pakhuizen. Bepaalde grotere, dragende weegschalen worden in bedrijven en magazijnen gebruikt om het gewicht en het volume van bepaalde voorwerpen, producten en andere artefacten te meten. Ze worden zelfs door automobielbedrijven gebruikt om auto-onderdelen te meten. Met sommige kun je auto’s in beweging wegen.

Maak de lekkerste recepten door de ingrediënten die je gebruikt te wegen. (Foto: belchonock / 123RF)

Ondersteund gewicht

Niet alle weegschalen kunnen evenveel kilo’s of ponden dragen, en daarom is het gewicht dat deze apparaten ondersteunen een van de belangrijkste factoren bij de aanschaf ervan. Als je weet dat je 200 kg weegt, kun je geen weegschaal van 180 kg kopen.

Laag. Je vindt weegschalen die tot op 1g kunnen ijken, weegschalen met een ongeëvenaarde nauwkeurigheid. Natuurlijk kunnen laag gewicht weegschalen, zoals keuken-, juwelen- en laboratoriumweegschalen, wegen van 0.1 gram tot 1 kg.

Medium. Er zijn weegschalen die dankzij hun sensoren en fabricagematerialen een regelmatig gewicht tussen 1 kg en 500 kg kunnen dragen. Deze worden meestal gebruikt om het lichaamsgewicht van mensen en bepaalde produkten te meten. Je vindt ze op plaatsen als klinieken, ziekenhuizen, huizen, bedrijven en magazijnen.

Hoog. Gewichten van meer dan 500 kg kunnen met veel grotere weegschalen gemeten worden en gebruikt worden in magazijnen, fabrieken en bouwplaatsen. Het zijn instrumenten die uitsluitend voor de industrie gemaakt worden en niet op alle markten verkrijgbaar zijn.

Houd je zwangerschap bij met een weegschaal. (Foto: georgerudy /123RF)

Fabricagematerialen

Goede fabricagematerialen garanderen je een product van hoge kwaliteit, kijk voor je een weegschaal koopt waarvan ze gemaakt is. Als ze betere materialen hebben zijn ze meestal wat duurder, dus je zult een paar pesos meer moeten geven als je iets beters wilt.

Plastic. Dit is een van de meest voorkomende, goedkoopste en bestendigste materialen. Het is echter geen materiaal dat veel gewicht kan verdragen, dus je vindt het meestal in weegschalen die weinig gewicht kunnen dragen, zoals voedings-, keuken- en juwelenweegschalen.

Roestvrij staal. Het is het meest duurzame materiaal en het is ook zeer goed bestand tegen druk, het komt voor in praktisch alle soorten schalen. Van de kleinste tot de grootste schalen. Dit maakt het natuurlijk duurder.

Rubber. Rubber is niet erg gebruikelijk in weegschalen, maar wel in badkamer- en personenweegschalen, omdat het een antislipfunctie heeft. Dit materiaal heeft meestal geen grote invloed op de prijs, maar het is belangrijk te weten hoe bruikbaar het is.

Gehard glas. Dit materiaal komt meestal voor in elektronische weegschalen, en vormt een ideale steun voor persoonlijk gebruik. Ze hebben niet alleen een grote weerstand, maar geven ook een mooie afwerking aan je schubben. De prijs van dit materiaal is meestal hoog in verhouding tot die van plastic.

Extra functies

Met de technologische vooruitgang heeft de weegschaal een verrassende gedaanteverwisseling ondergaan, waarbij aan de weegfunctie extra functies worden toegevoegd die hem aanvullen. Als koopfactor hebben we die extra’s die je ervaring transformeren.

Eenheidsverandering. Met één druk op de knop kun je de soort gewichtseenheid veranderen, dit is ideaal voor juwelen en koken, het laatste voor recepten waar verschillende maten worden gebruikt of het eerste voor hoeveel ons je juwelen wegen.

Slimme verbinding. Kun je je voorstellen dat je je weegschaal op je slimme toestel kunt aansluiten? Koppelen aan je fitness app is niet onmogelijk, je kunt je gewicht en conditie volgen vanaf je smart phone via bluetooth of wi-fi verbinding.

Fitnesstest. Met de celsensoren van de elektronische weegschalen kun je niet alleen je gewicht weten, maar ook je conditie, zoals bij een lichamelijk onderzoek. Je kunt je metabolisme achterhalen, het watergehalte in je lichaam, je spiermassa en zelfs je lichaamsvet.

Alarm. Laat je geheugen het af en toe afweten? De nieuwe weegschaal kan je vertellen wanneer je je dagelijkse weegmoment wilt hebben. Zo hoef je je hoofd niet de schuld te geven van het verwaarlozen van die extra kilo’s of je machtige spiermassa.

(Zichtbare foto: olegdudko/ RF123)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies