Laatst bijgewerkt: 12-10-2021

Onze selectiecriteria

6Onderzochte producten

65Bestede uren

24Beoordeelde onderzoeken

175Verzamelde opmerkingen

Roeien, trainen en uit de kou blijven? Nieuwe roeimachines voor thuis maken dit mogelijk. De machines kunnen gemakkelijk geïnstalleerd en gebruikt worden, niet alleen in de sportschool, maar ook thuis. In onze roeimachinetest 2021 kom je te weten wat belangrijk is bij de aanschaf van een roeimachine.

Alvorens een roeimachine te kopen, moet je vooral letten op het soort remmen dat gebruikt wordt en ook op het gewicht, de ruimte en de inrichting als je een roeimachine als hometrainer zoekt. Je kunt met een roeimachine zo veel verschillende spiergroepen trainen, dat het de moeite waard kan zijn er voor elk trainingsgebied een te kopen. Krijg voldoende informatie en breng je conditie naar een hoger niveau.

Inhoud
Belangrijk om te weten

 • Een roeimachine, ook wel roei-ergometer genoemd, is een sporttoestel dat bewegingssequenties in een roeiboot simuleert. De bijbehorende sport wordt ook wel ergo roeien genoemd en vindt hoofdzakelijk binnenshuis plaats.
 • Er zijn verschillende technieken die gebruikt worden, afhankelijk van het apparaat. Er zijn bijvoorbeeld roei-ergometers met hydraulische cilinders.
 • Door te trainen op de roeitrainer kunnen een groot aantal spiergroepen tegelijk effectief gewerkt worden, zodat het, afhankelijk van de intensiteit, zowel voor spieropbouw als voor zuivere gezondheidsaspecten nuttig is.

Beste Roeimachine: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een roeimachine koopt

Roeimachines zijn standaarduitrusting in sportscholen en hebben ook een plaats in veel particuliere huishoudens. De training kan niet alleen heel leuk zijn, maar ook effectief voor het lichaam.

Om een zo nauwkeurig mogelijk beeld van het onderwerp te krijgen, staat hieronder alle belangrijke informatie.

Wat is een roeimachine?

Een roeimachine, ook wel roeierergometer of indoor roeier genoemd, is een sporttoestel dat gebruikt kan worden om tal van spiergroepen te trainen.

De intensiteit, maar bijvoorbeeld ook de snelheid, kunnen individueel ingesteld worden. Dit betekent dat de roeimachine voor talloze trainingsdoeleinden gebruikt kan worden.

Bovendien biedt de markt een enorme verscheidenheid aan producten in alle prijsklassen, zodat het nauwelijks een kwestie van budget is om er thuis fit mee te blijven.

Omdat de toestellen nauwelijks meer plaats innemen dan een loopband, kunnen ze ook in kleinere ruimten worden ondergebracht.

Voor wie is een roei-ergometer geschikt?

Roeien oefent niet alleen een groot deel van de hele spiermassa, maar wordt ook beschouwd als weinig kwetsend en gemakkelijk voor de gewrichten. Er is geen impact tijdens de oefening.

Zo is een roei-oefenfiets niet alleen geschikt voor krachtsporters en fitnessenthousiastelingen, maar ook voor beginners en ouderen die gewoon iets goeds voor hun lichaam willen doen zonder het te overbelasten.

Bovendien is de training ook geschikt voor mensen met een zittend beroep die last kunnen hebben van houdingsproblemen en rugpijn door de voortdurende belasting van de rug.

De training heeft een positief effect op de rompspieren en stabiliseert de wervelkolom, wat op zijn beurt voor een betere houding zorgt.

Hoe gebruik je een roeitrainer?

Oefenen met een roeimachine is niet ingewikkeld. Bij het gebruik ervan moet je echter op de volgende dingen letten, zodat je je tijdens de training niet verwondt.

Roeien bestaat uit twee delen: de herstelfase en de trekfase.

In de trekfase strek je eerst je benen, dan leun je iets achterover en trek je tenslotte je armen op tot de bovenkant van je ribben. De bovenste rib bevindt zich onder de borstkas, ongeveer in het midden van het bovenlichaam. De volgende volgorde is belangrijk:

Trekfase: 1. benen 2. rug 3. armen

De volgorde voor de herstelfase is precies omgekeerd. Strek eerst je armen, buig dan je rug iets naar voren en trek tenslotte je benen naar je lichaam toe.

Herstelfase: 1. armen 2. rug 3. benen

Hoe meer je traint op de Indoor Rower, hoe gemakkelijker het wordt om de beweging te volgen tot je er niet meer bij hoeft na te denken.

Vier belangrijke tips voor het gebruik van roei-ergometers

Om het je gemakkelijker te maken met de training te beginnen, willen we je nu een paar tips geven. Je moet de volgende dingen in gedachten houden als je met een roeitrainer traint

 • Tip 1: Houd je aan de precieze volgorde in elke fase.
 • Tip 2 : Houd je rug altijd recht en buig niet voorover.
 • Tip3 : Houd je ellebogen dicht bij je lichaam.
 • Tip4 : Houd je polsen recht en laat ze niet buigen in de beweging.

Tijdens de training moet je erop letten dat je niet te snel roeit. De meeste indoor roeiers hebben een display waarop je kunt zien hoe snel je gaat.

Bij roeien gaat het niet om snelheid, maar om de juiste uitvoering van de roeibeweging. Het is ook een sport die tot op hoge leeftijd beoefend kan worden omdat hij gemakkelijk is voor de gewrichten.

Voor welke delen van het lichaam is een roeimachine goed?

Zoals je al gezien hebt in het gedeelte over “Gebruik”, werkt de roeimachine de armen, benen en rug tijdens de trek- en herstelfasen. Dit geeft al een aanwijzing dat een roeimachine vele delen van het lichaam tegelijk traint en ze positief beïnvloedt. Meer precies zijn het alle delen van het lichaam die tot de benen, het bovenlichaam en de romp behoren.

Terwijl je jezelf op de roeimachine met je benen naar achteren duwt en dan naar voren gaat terwijl je de spanning in je benen houdt, worden de hele benen gebruikt. Voor het bovenlichaam is de reden dat je je armen en schouders veel moet gebruiken, en voor de romp zijn het de buik en de onder- en bovenrug die getraind worden. In het volgende punt gaan we meer in detail in op de precieze spiergroepen op basis van de lichaamsdelen.

Welke spiergroepen worden getraind met een roei-ergometer?

Roeien op een roeimachine traint talrijke spieren, ook grotere spiergroepen. Om precies te begrijpen hoe en welke spieren tijdens het roeien geactiveerd worden, is kennis van de bewegingsvolgorde of techniek essentieel.

In de bevallingshouding zijn de heup-, knie- en enkelgewrichten gebogen. De onderbenen zelf moeten in een rechte hoek staan, terwijl het bovenlichaam bijna op de dijen rust.

Tijdens het doortrekken moeten de benen gestrekt zijn. Het is belangrijk dat de knieën niet helemaal doorgedrukt worden.

De juiste uitvoering van het roeien is bijzonder belangrijk om blessures te voorkomen. (Beeldbron: 123rf.com / langstrup)

Terwijl je het bovenlichaam stabiliseert in een lichte rugligging, moet de greep naar de onderste ribbenkast getrokken worden. De ellebogen zelf worden dicht tegen het lichaam getrokken.

De armen worden dan gestrekt en moeten tot aan de knieën reiken. Terwijl het bovenlichaam de beweging van de handen volgt, moet het vanuit de rugligging rechtop gaan staan.

Het rollen mag pas gebeuren als het bovenlichaam gestrekt is – liefst bewust en ontspannen, terwijl je een gelijkmatige snelheid aanhoudt.

De volgende spiergroepen worden tijdens de oefening geoefend

 • Schouders
 • Biceps en triceps
 • Vingerbuigers
 • Billen
 • Kniebuigers
 • Dij
 • Onderbeen
 • Kalveren
 • Voetspieren (lengte- en breedteboog)
 • Voorste buikspieren

Zoals je ziet wordt bij het trainen met de roeimachine het hele lichaam gebruikt. Daarom is training ermee bijzonder goed om af te vallen, maar ook om spieren op te bouwen.

Wat zijn de voordelen van een roeimachine?

Roeien gebruikt tot 85 procent van het gehele spierstelsel, wat een extreem groot aantal spieren is. Daarom wordt roeien ook beschouwd als een training voor het hele lichaam. Afhankelijk van de intensiteit en de snelheid, kan de nadruk worden gelegd op uithoudingsvermogen en kracht.

Vooral bij een lagere belasting wordt het krachtuithoudingsvermogen getraind, terwijl tegelijkertijd de inwendige organen, zoals hart en longen, worden belast door een langere belasting. Dit maakt het mogelijk om op efficiënte wijze gewicht te verliezen door enerzijds veel calorieën te verbranden en anderzijds de conditie te verbeteren.

[Wist je dat professionele roeiers regelmatig trainen op de roei-ergometer?

Vooral in de winter leven de profs praktisch op de ergometer of in de gewichthefkamer. Ze trainen tot 90 minuten per keer op de ergometer. Ze trainen vaak 10 x 2.000 meter intervallen en wisselen regelmatig van moeilijkheidsgraad.
[/su_note]

Een groter uithoudingsvermogen heeft ook een positief effect op krachttraining, omdat het lichaam het langer uithoudt onder hoge belasting en er effectief spiermassa kan worden opgebouwd.

Aangezien de oefening ook verschillende grote spiergroepen traint, zoals de billen, de dijen en de rug, wordt de eiwitsynthese bijzonder goed gestimuleerd met de juiste voeding. Het is bekend dat grote spieren meer bijdragen tot de uiterlijke verschijning dan kleine spiergroepen.

Bovendien komt er bij roeien zogenaamde endorfine vrij. Dit zijn hormonen waarvan bekend is dat ze de stemming verbeteren.

Zij hebben een direct effect op de hersenen en zorgen voor een aantal positieve effecten, bijvoorbeeld op het immuunsysteem en het stressniveau.

Trainingseffect Uitleg
Vermindering van het lichaamsgewicht Met ongeveer 700 calorieën per uur heeft roeien een zeer hoog calorie/vetverbruik en is daarom ideaal om af te vallen. Bovendien worden de gewrichten nauwelijks belast, wat vooral voor mensen met overgewicht een voordeel is.
Spieropbouw 80% van alle spieren is betrokken bij de roeibeweging. Hoewel de focus meer op kracht- en duurtraining ligt, is de roeimachine ook geschikt voor beginners of ouderen als training voor het hele lichaam.
Verbetering van kracht en uithoudingsvermogen De roeibeweging combineert kracht- en duurtraining als geen andere hometrainer. Beide onderdelen kunnen individueel worden aangepast door weerstand en tijd op de roeimachine en zijn daarom geschikt voor iedereen.
Versterking van het cardiovasculaire systeem Het cardiovasculaire systeem wordt door de duurbelasting op de lange termijn belast en versterkt. Dit leidt op zijn beurt tot het voorkomen van hoge bloeddruk, zwaarlijvigheid en stofwisselingsstoornissen, alsmede tot verbetering van de longcapaciteit en het hartvermogen.
Preventie van rugklachten In Duitsland heeft één op de twee mensen ten minste af en toe last van rugpijn. Wanneer een roeimachine correct wordt uitgevoerd, dient hij om de rugspieren te versterken en kan hij dus worden gebruikt om een slechte houding te corrigeren.

Zoals u ziet, heeft trainen met de roeimachine veel positieve effecten op ons lichaam. Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)

Waar moet je op letten als je een roeimachine koopt?

Aangezien een roeimachine technisch vrij complex is in vergelijking met andere krachttrainingstoestellen, zijn er veel criteria en verschillen als gevolg van de vele kenmerken. Voorbeelden hiervan zijn de verschillen in het weerstands- of remsysteem, waarbij er de alternatieven luchtweerstand, waterweerstand en magnetische weerstand zijn, of de trainingscomputer, waarbij het basisdisplay meer of minder informatie kan geven. Er zijn ook verschillen in de beschikbaarheid van opleidingsprogramma’s, onlinemodus of polsslagmeting.

Daarnaast zijn er nog andere criteria die verschillend kunnen worden beoordeeld, afhankelijk van de koper. Wat de afmetingen betreft, zijn veel goedkopere roeimachines bijvoorbeeld slechts ontworpen voor hoogtes tot 1,85 of 1,90 meter. Er zijn ook grote verschillen in het laadvermogen in de vorm van het maximumgewicht, dat gewoonlijk tussen 120 en 200 kg ligt. Het is daarom raadzaam dat de koper bij de keuze van de juiste machine rekening houdt met zijn of haar eigen lichaamsbouw. Last but not least is er een zeer grote prijsklasse voor roeimachines, daarom moet u altijd kritisch naar de prijs kijken.

Welke alternatieven zijn er voor een roeitrainer?

Natuurlijk kun je ook andere apparatuur gebruiken als alternatief voor een roeimachine. We willen echter wel opmerken dat veel van de alternatieven niet alle spiergroepen zo intensief bewerken als een roei-ergometer.

In principe zijn er de volgende alternatieven voor de roeimachine

 • Ergometer: Oefenen met een ergometer, ook wel fietsergometer of hometrainer genoemd, simuleert het rijden op een fiets. Met behulp van mechanische en elektronische instellingen kun je de moeilijkheidsgraad aanpassen aan je persoonlijke fitness niveau. Het belangrijkste doel van de hometrainer is de buikspieren te trainen.
 • Crosstrainer: De crosstrainer, ook elliptische trainer genoemd, is vooral geschikt voor training van het uithoudingsvermogen. Je traint er veel meer spiergroepen mee dan met een hometrainer. Trainen met de crosstrainer is ook heel gemakkelijk voor de gewrichten en is daarom ook geschikt voor oudere mensen.
 • Loopband: Vooral voor hardlopers biedt de loopband een alternatief trainingstoestel voor de roei-ergometer. Ze bevorderen vooral de algemene conditie, waarbij vooral de gewrichten zwaar belast worden. In tegenstelling tot de roeimachine wordt het bovenlichaam niet belast bij training met de loopband.

Bij je beslissing moet je rekening houden met je voorkeuren en behoeften. Het is vooral belangrijk dat je plezier beleeft aan het trainen met het toestel, om het op lange termijn vol te houden.

Besluit: Welke soorten roei-ergometers zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen vier verschillende soorten roei-ergometers

 • Waterrem / roeier met waterweerstand
 • Magnetische rem / roeier met magnetische rem
 • Luchtrem / roeier met windmolen
 • Hydraulische cilinder

Om je zoektocht naar de perfecte roeimachine te vergemakkelijken, gaan we in het volgende deel dieper in op de verschillende soorten.

We zullen ook de voor- en nadelen van roeimachines uitleggen om je een goed overzicht te geven van de mogelijkheden.

Wat is een roeier met een waterrem en wat zijn de voor- en nadelen?

Een roeier met waterrem, ook wel waterroeier genoemd, is een roeimachine met waterweerstand. Het heeft een bak waarin een watervliegwiel zit.

Hoe sneller je roeit, hoe groter de weerstand. Hierdoor lijkt de Waterrower het meest op het klassieke roeien op water.

Voordelen
 • Voelt aan als klassiek roeien
 • Duurzaam en onderhoudsarm
 • Prettig opspattend water
 • Automatische weerstandsinstelling
Nadelen
 • Weerstand kan niet afzonderlijk worden ingesteld
 • Relatief hoge aanschafprijs
 • Gemiddeld volume
 • Meestal niet voor opvouwen

Zo kun je gemakkelijk de intensiteit bepalen door je trekkracht en hoef je de weerstand niet in te stellen op de trainingscomputer. Bovendien zijn roei-ergometers met waterweerstand een echte blikvanger in je huis, dankzij hun waterreservoir.

Wat is een roei-ergometer met magneetrem en wat zijn de voor- en nadelen?

Roeimachines met magneetremmen worden gekenmerkt door hun bijzonder lage geluidsniveau. Dit maakt ze ideaal voor bijvoorbeeld huurflats.

Voordelen
 • Uiterst laag geluidsniveau
 • Geen onderhoud nodig
 • Heeft gewoonlijk een hogere maximale weerstand dan de andere machines
Nadelen
 • Persoonlijke trainingsstijl tot op zekere hoogte mogelijk
 • Weerstand blijft onveranderd, ongeacht de snelheid

Omdat er geen wrijving is tijdens het gebruik, heeft een roeimachine met magneetrem bovendien geen onderhoud nodig.

Wat is een roeimachine met luchtrem en wat zijn de voor- en nadelen?

Veel van de duurdere roeimachines zijn uitgerust met een luchtrem en worden ook wel een windmolen roei-oefenfiets genoemd. Tijdens het trekken wordt lucht in een trommel gezogen. De weerstand kan ingesteld worden met behulp van een vliegwiel.

Voordelen
 • De luchtstroom wordt door sommige mensen als aangenaam ervaren
Nadelen
 • Hoog geluidsniveau
 • Sommige machines hebben een lage maximale weerstand

Hoe hoger de weerstand, hoe meer lucht er in de turbine komt. Bovendien betekent sneller trekken tegelijk een grotere luchttoevoer, zodat ook de weerstand toeneemt.

Wat is een roeimachine met een hydraulische cilinder en wat zijn de voor- en nadelen?

Roeimachines met hydraulische cilinders zijn bijzonder goedkoop en doen soms sterk denken aan klassieke trainingsmachines in de sportzaal.

Dit type roeimachine biedt meestal een bijzonder hoge weerstand en belast de armen zwaar, zodat effectieve spiertraining mogelijk is.

De instelling van de weerstand moet echter volledig synchroon zijn, anders worden sommige spieren intensiever getraind en andere minder, wat tot onevenwichtigheid kan leiden.

Voordelen
 • Uiterst goedkoop
 • Spiertraining is goed uitvoerbaar
Nadelen
 • Bewegingsvolgorde minder natuurlijk
 • Verkeerde weerstandsinstellingen kunnen snel tot onevenwichtigheden leiden

Er zijn ook hybride roeimachines, die een combinatie zijn van windmolen en magneetsysteem.

Koopcriteria: Je kunt deze criteria gebruiken om roeimachines te evalueren en te vergelijken

In het volgende laten we je zien welke criteria je kunt gebruiken om roei-ergometers te vergelijken en te evalueren. Dit zal het je gemakkelijker maken een overzicht te krijgen en een geschikte en effectieve machine te kiezen.

Samengevat gaat het om de volgende criteria

 • Kwaliteit en prijs
 • Weerstand
 • Maat
 • Extra functies
 • Ergonomie
 • Trekkoord vs. verlengarm model

In het volgende lees je over de respectieve criteria en kom je te weten waarom het voor jou zinvol is om een toestel op basis van de criteria te kopen of niet.

Kwaliteit en prijs

Roeiergometers zijn veel goedkoper in aanschaf dan andere trainingsapparatuur. Wel moet je van tevoren bedenken hoe vaak en hoe intensief je wilt sporten.

Roei ergometers zijn al voor een heel lage prijs verkrijgbaar, maar deze modellen zijn aan veel slijtage onderhevig en je moet misschien betalen voor dure vervangingsonderdelen.

Daarom raden we je aan je geld goed te investeren, zodat je lang van je roeimachine kunt genieten.

Weerstand

Weerstand beschrijft de kracht die je met je lichaam moet overwinnen. Hoe hoger de weerstand, hoe intensiever je spieren getraind worden.

Afhankelijk van het doel van de training is een hoge weerstand aan te bevelen. Voor oudere mensen of voor uithoudingsvermogen is een lage weerstand echter prima geschikt en beter geschikt.

De weerstand moet veranderd worden afhankelijk van het trainingsdoel, om zo effectief mogelijk te trainen. (Image source: 123rf.com / nd3000)

Je moet ook nagaan in hoeverre de weerstand merkbaar is. Bij klassiek roeien, bijvoorbeeld, neemt de weerstand toe met de snelheid. Dit geldt voor roeitrainers met water- of luchtremmen.

Deze eigenschap is minder belangrijk voor spieropbouw. Hier kun je ook zonder aarzelen een roei-oefenfiets met een hydraulische cilinder of magnetische rem gebruiken, zolang de maximale weerstand maar voldoende is.

Grootte

De grootte van het toestel is niet belangrijk voor de training zelf. Grote roeimachines vragen echter meer ruimte. Kleinere kamers, zoals die in veel flats, kunnen soms de beschikbare ruimte voor oefeningen met grote toestellen aanzienlijk beperken.

In dit geval is een roei-ergometer met een hydraulische cilinder een goede keuze omdat hij betrekkelijk weinig ruimte inneemt. De Waterrower, daarentegen, heeft een aantrekkelijk ontwerp en een realistisch roeigevoel, maar hij neemt veel plaats in.

Extra functies

Sommige modellen hebben een display dat bijvoorbeeld het aantal slagen, de geroeide tijd of de theoretisch afgelegde afstand aangeeft. Je moet zelf beslissen of zo’n vertoning belangrijk voor je is.

Een indoor roeier met waterweerstand geeft je een gevoel dat heel dicht bij echt roeien op water komt. (Image source: 123rf.com / nd3000)

Bovendien bieden sommige machines, zoals modellen met magneetremmen, de mogelijkheid om ze op te vouwen. Dit maakt zowel gemakkelijk vervoer als plaatsbesparende opslag mogelijk.

Ergonomie

Voor langdurig gebruik mag de ergonomie van de roeimachine niet verwaarloosd worden. Dit draagt onder andere bij tot een meer comfortabele training, wat een positief effect heeft op de motivatie.

Comfort wordt beïnvloed door de vorm van de zitting, bijvoorbeeld, en ook door het gevoel dat ermee verbonden is. Zowel het materiaal als de afwerking spelen hier een belangrijke rol.

Bovendien moeten de handgrepen voor de trein goed gemaakt zijn om een stevige grip te garanderen. Het moet mogelijk zijn de voeten goed op het steunvlak te plaatsen, zodat je je volledig op de training kunt concentreren.

Rope pull vs. outrigger model

Met een rope pull Rower trek je met beide handen aan één handvat, wat de bewegingsvolgorde vergemakkelijkt. Je vindt kabelmodellen als deze in elke fitnessstudio.

Als alternatief zijn er roei-ergometers waarbij je traint met twee roeigrepen. Dit type heet een stempelmodel.

Hoewel je de indruk krijgt dat het lijkt alsof je op water roeit, maken de stempels het toestel toch moeilijker te gebruiken en ben je geneigd tijdens de training veel meer fouten te maken.

Outrigger modellen zijn meestal minder duur en nemen ook minder plaats in dan kabelmodellen. Het is echter beter iets meer te investeren, want je krijgt veel betere kwaliteit voor je geld.

Wetenswaardigheden over roeimachines

Roeimachines zijn een uitstekende manier voor wedstrijd- en amateursporters, maar ook voor ouderen en beginners om hun gezondheid te verbeteren en hun lichaam te versterken.

Concentreer je op één doel, ofwel uithoudingsvermogen, krachtuithoudingsvermogen of spiergroei.

Afhankelijk van hoe je op de roeitrainer traint, kun je je richten op uithoudingsvermogen, krachtuithoudingsvermogen of spiergroei. Vooral voor het laatste is het zinvol vooraf informatie in te winnen over de juiste uitrusting.

Hieronder staat wat meer informatie over de roeimachine die je zeker zal interesseren.

Hoe lang bestaat roeien al?

Roeien bestaat al duizenden jaren. De roeimachine zelf werd echter pas aan het eind van de 19e eeuw uitgevonden.

In 1957 ontwikkelden de Australiërs John Harrison en Frank Cotton de eerste roeimachine met behulp van een ijzeren wiel en een magnetische weerstand.

Roeien werd echter niet alleen gezien als een manier om zich op het water te verplaatsen, maar werd ook als sport beoefend. In de 18e eeuw verfijnden de Engelsen de sport.

De eerste regatta op de Theems vond plaats in 1775, de zogenaamde “Doggett’s Coat and Badge Race”.

De bekendste regatta op de Theems is de wedstrijd tussen de roei-achten van de universiteiten van Cambridge en Oxford, de zogenaamde Boat Race, die in 1829 voor het eerst gehouden werd.

In Duitsland daarentegen werd in 1836 de Hamburgse Roeivereniging opgericht. Acht jaar later vond de eerste Duitse roeiregatta plaats.

Roeien wordt al sinds 1900 op de Olympische Spelen gehouden. Lange tijd werden alleen mannen toegelaten, maar sinds 1976 zijn er ook roeiklassen voor vrouwen.

Roeien als groep in de acht wordt een teamsport. (Foto bron: 123rf.com / Chaiyon Srichiangha)

Al in de jaren ’70 werden roeimachines gebruikt om de conditie van atleten te beoordelen. In 1980 produceerde de firma Repco de eerste roei-ergometer met luchtweerstand.

Tegenwoordig worden roeitrainers zeer veel gebruikt, bijvoorbeeld in CrossFit en in fitness studio’s.

Hoe gezond is roeien?

Zoals reeds gezegd is roeien een van de weinige sporten waarbij bijna alle spiergroepen gebruikt worden en tegelijkertijd uithoudingsvermogen, coördinatie, hart en bloedsomloop getraind worden.

Trainen met de roeimachine is geschikt voor alle leeftijdsgroepen.

Bovendien is het risico op verwondingen bij training met de roeimachine zeer gering. Om deze redenen is roeien bijzonder geschikt voor revalidatie en gezondheidspreventie.

Bovendien helpt training met de roei-ergometer om stress te verminderen en worden belangrijke risicofactoren zoals een gebrek aan beweging, zwaarlijvigheid, hoge bloeddruk en stofwisselingsziekten verminderd.

Waar moet je rekening mee houden als je roeit voor gewichtstraining?

Om de spieren effectief te versterken en/of spiermassa op te bouwen, is het vooral belangrijk de weerstand bijzonder hoog in te stellen, terwijl je de oefening langzaam en beheerst uitvoert.

Zo is het raadzaam te trainen in een frequentiebereik van 15 tot 20 bewegingen per minuut.

Hoe lang moet je met een roeimachine trainen?

Het antwoord op de vraag is deels relatief, want de duur van de trainingssessie op de roeimachine hangt ook af van de respectieve conditie en fitheid. Bovendien is de trainingsintensiteit ook een factor die de duur beïnvloedt. Een getraind iemand kan bijvoorbeeld langer trainen dan een ongetraind iemand bij dezelfde intensiteit, of een hogere intensiteit gebruiken voor dezelfde duur.

Als je nog wat houvast nodig hebt om de geschikte tijd te schatten, is een maximum van 30 tot 40 minuten een ruwe richtlijn. Bedenk ook dat een goede warming-up en warming-down net zo belangrijk zijn als duur en intensiteit wat het risico op blessures betreft.

Waar moet je rekening mee houden als je op hoge leeftijd roeit?

Zoals we weten nemen met toenemende leeftijd zowel spierkracht als spiermassa af, zodat het dagelijks leven uit lichamelijk oogpunt inspannender wordt.

Bovendien leiden zwakke spieren vaak tot houdingsproblemen, waardoor veel oudere mensen last hebben van rugklachten.

Wist je dat de introductie van roei-ergometers een revolutie teweegbracht in de roeitraining in de topsport?

De ergometer biedt nu een controleerbaar en herhaalbaar hulpmiddel om de roeiprestaties te evalueren. De prestatie over 2.000 meter op een roei-ergometer is geheel afhankelijk van de functionele capaciteit van zowel de aerobe als de anaerobe energiebanen en wordt niet beïnvloed door de omgevingsomstandigheden.

Roeien heeft ook het uitgesproken voordeel dat het de gewrichten uitzonderlijk weinig belast, waardoor de sport bij uitstek geschikt is voor oudere mensen.

Bovendien worden bijna 80 procent van het hele spierstelsel en ook het hart en de bloedsomloop getraind, zodat houdingsbeschadiging kan worden voorkomen en de levensverwachting effectief kan worden verbeterd.

Hoe effectief is roei-ergometertraining om af te vallen?

Door de betrokkenheid van talrijke spiergroepen van het lichaam verbruikt roeien veel energie, zodat vetophopingen effectief worden tegengegaan.

De belasting van hart en bloedsomloop stimuleert de stofwisseling, wat samengaat met een hoger calorieverbruik. Het is dan ook moeilijk een sport te vinden die geschikter is om af te vallen dan roeien.

Niettemin moet, net als bij elke andere sport, bedacht worden dat visuele resultaten tijd vergen. Een merkbare gewichtsvermindering moet je dus niet al na een of twee weken verwachten.

Bovendien is een gezonde, caloriearme en evenwichtige voeding de basis voor succes.

Trainen met een hoog calorieverbruik is nutteloos om af te vallen als daarna via de voeding weer veel energie in de vorm van grote hoeveelheden koolhydraten en vetten wordt opgenomen.

Welke bootklassen zijn er en welke is het zwaarst?

In principe zijn er vier verschillende bootklassen, die op hun beurt weer zijn onderverdeeld in individuele verschillende bemanningen. Om u een overzicht te geven, hebben wij de verschillende bootklassen en hun bemanningen in de volgende tabel opgenomen.

Boot klassen bemanning
Eén 1 roeier met 2 roeispanen
Twee-man dubbele sculls: 2 personen met elk 2 roeispanen
dubbel: 1 persoon met elk 1 roeispaan
Twee met coxswain: 2 roeiers en 1 coxswain
[Vier
dubbel vier: 4 personen met elk 2 roeispanen
Viertal: 4 roeiers met elk 1 roeispaan
Vier met stuurman: 4 roeiers, 1 stuurman
Achten: 8 roeiers met elk 1 roeispaan, 1 stuurman

Waarschijnlijk de moeilijkste bootklasse is het stuurlooskoppel. Want hier moeten beide roeiers volledige inzet tonen. De coördinatie moet perfect zijn, want het roeien moet honderd procent synchroon zijn.

Er is geen stuurman om de boot te besturen. Een van de twee roeiers moet deze taak ook op zich nemen. Beide roeiers nemen verschillende taken op zich, die worden verdeeld over meerdere personen in een grotere bootklasse.

Afbeelding bron: 123rf.com / lightfieldstudios

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies