Laatst bijgewerkt: 28-09-2021

Onze selectiecriteria

32Onderzochte producten

48Bestede uren

17Beoordeelde onderzoeken

51Verzamelde opmerkingen

De zon schijnt, de lucht is blauw en het is aangenaam warm buiten. Zo stellen we ons een mooie zaterdag voor. Zou je met dit weer ook graag naar buiten gaan? Houd een gezellige picknick in het park of rust uit tijdens een wandeling. Een picknickkleed is een must.

Of het nu met vrienden of familie is, samen tijd doorbrengen in de frisse lucht is leuk en goed voor je. Het is vaak goedkoper om in het park te picknicken dan naar een restaurant te gaan. Om je te helpen het juiste picknickkleed voor je te vinden, stellen we verschillende modellen voor in onze grote picknickkleed test 2023 en laten we je zien wat belangrijk is bij het kiezen van een deken.
Belangrijk om te weten

 • Picknickkleden zijn populaire zitvlakken voor allerlei buitenactiviteiten en bieden, afhankelijk van het materiaal, bescherming tegen vuil, kou en vocht.
 • Je kunt goede picknickkleden kopen voor zo weinig als tien euro in de meeste textielwinkels en doe-het-zelfzaken. Je moet er vooral op letten of het picknickkleed ook een coating heeft voor natte oppervlakken.
 • Wat de vormgeving betreft, zijn er bijna geen grenzen aan je creativiteit. Naargelang je meer belang hecht aan kleur, grootte, gewicht of materiaal, kun je kiezen uit een grote verscheidenheid van combinaties.

Beste Picknickkleed: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een picknickkleed koopt

Waar kan ik een picknickkleed kopen?

Je kunt picknickkleden kopen, vooral in de lente en de zomer – dus tijdens het picknickseizoen – in bijna alle winkels die (o.a.) woningtextiel verkopen. Hiertoe behoren decoratieshops, doe-het-zelfzaken, meubelzaken en sommige discounters. Volgens ons onderzoek zijn de volgende winkels bijzonder populair om picknickkleedjes te kopen

 • Depot
 • Butlers
 • Ikea
 • Tchibo
 • H&M
 • OBI
 • Aldi

Omdat mensen graag de kwaliteit van textielproducten zoals picknickkleden vooraf met hun eigen handen controleren, is naar een plaatselijke winkel gaan voor veel mensen beter geschikt. Dankzij het twee weken durende recht van teruggave is een kijkje op het Internet echter een even goed alternatief.

Hier krijg je een mooi overzicht van de verschillende aanbiedingen en kun je ze vergelijken zoals je wilt. Je vindt meer informatie over wat je moet zoeken in onze rubriek “Koopcriteria” hieronder.

Meru-Picknickdecke-Woodstock

Woodstock gevoel: Het gestreepte picknickkleed van Meru is het perfecte uitjeskleed. Of het nu voor de volgende kampeertocht is, een dagje aan het strand, een middag op het grasveld in het stadspark of voor gezellige leesuurtjes thuis in de tuin – de gewatteerde deken staat overal goed.

Van welk materiaal kan een picknickkleed gemaakt zijn?

Picknickdekens zijn hoofdzakelijk gemaakt van minstens een van de vier materialen. In de volgende tabel staan de afzonderlijke alternatieven en hun voordelen:

Materiaal Voordelen
Polyester Kreukt niet, droogt snel, warmte-isolerend
Fleece Verwarmend, waterafstotend, droogt snel, robuust
Katoen Verwarmend, slijtvast
Polyacryl Warmte-isolerend, onderhoudsvriendelijk, droogt snel

Niemand ligt liever op een deken die krast of, in het ergste geval, allergieën veroorzaakt. Daarom moet je van tevoren beslissen welk materiaal het meest geschikt is voor je behoeften.

Tip: Ruik aan de deken als jehem koopt.

Als het sterk naar fabriek en chemicaliën ruikt, laat het dan met rust!

Picknickkleed met of zonder coating?

Idealiter heeft je picknickkleed een beschermende laag aan de onderkant. Dit dient als warmte-isolatie en is waterafstotend. Ze kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn, zoals aluminium of PVC. Een coating maakt het ook gemakkelijker schoon te maken, want je kunt het meestal gewoon met een natte spons afvegen of met een waterslang besproeien.

Welk picknickkleed is geschikt voor welke ondergrond?

De toepassingsgebieden van picknickkleden zijn veelzijdig. Of het nu op het strand is, op gras, op de camping, of een knus hapje tijdens het beklimmen van een rotswand – de structuur van je deken moet aangepast zijn aan de verschillende omgevingsomstandigheden.

Terwijl een knusse gewatteerde deken met een mooi patroon waarschijnlijk meer geschikt is voor een zomerse afspraak aan het meer, kan een goed geïsoleerde, vuil- en waterafstotende deken uiterst praktisch zijn voor de volgende uitstap buitenshuis. Je moet weten welke eigenschappen voor jou van belang zijn om je project een beetje te verrijken, en je moet je daarover informeren en je beslissing daarop afstemmen.

Waar moet ik rekening mee houden als het gaat om schadelijke stoffen in picknickkleedjes?

In principe hoef je je geen zorgen te maken over ongezonde verontreinigende stoffen in picknickkleedjes, als je maar let op etiketten, testzegels en ingrediënten. Alle gerenommeerde fabrikanten zouden informatie moeten geven die onder de richtwaarden ligt.

Voor alle zekerheid kun je de nodige informatie rechtstreeks bij de fabrikant opvragen, vooral voor onbekende of buitenlandse producten. Vooral als je het deken voor kinderen of binnenshuis wilt gebruiken, is het belangrijk dat het vrij is van schadelijke stoffen.

Besluit: Welke soorten picknickkleden zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen vier soorten picknickkleden

 • Eenvoudige picknickdekens
 • Geïsoleerde picknickkleden
 • Waterdichte picknickkleden
 • Gevoerde picknickkleden

Een picknickkleed is bijna onmisbaar voor een picknick in de natuur. De dekens zijn er in een grote verscheidenheid van ontwerpen en maten, van XXL dekens tot kleine picknickkleedjes. Behalve de vierkante vind je ook enkele ronde modellen. Bij de keuze van het juiste picknickkleed is vooral de bekleding van de onderkant van belang.

Afhankelijk van waar je wilt picknicken, is een ander soort deken het beste. We willen je graag helpen het juiste deken voor je picknick te vinden. We laten je kennismaken met de verschillende soorten en tonen je de voor- en nadelen van elk.

Wat is een eenvoudig picknickkleed en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Het grote voordeel van het heel eenvoudige picknickkleed is dat het het goedkoopst is en dus voor minder dan tien euro te koop. Hij biedt echter geen extra’s en geen speciale coating aan de onderkant. Dit betekent dat deze deken noch tegen de kou noch tegen vocht beschermt en dus alleen op een warme en droge ondergrond gebruikt mag worden.

Voordelen
 • Bijzonder goed geprijsd
Nadelen
 • Geen extra’s
 • Geen bescherming tegen vocht
 • Geen bescherming tegen kou

Een ander nadeel is dat deze dekens meestal slecht gemaakt zijn. Bovendien moet je bij het kopen ook letten op de ingrediënten. Als de deken extreem chemisch ruikt, moet hij niet gekocht worden.

Wat is een geïsoleerd picknickkleed en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Als je geen koude billen wilt krijgen tijdens een picknick, moet je kiezen voor aangepaste isolatie. Deze speciale coating aan de onderkant is meestal van aluminium en beschermt tegen een koude onderkant. De lichaamswarmte wordt opgeslagen in de bovenste laag, zodat de deken je ook warm houdt op koudere dagen.

Voordelen
 • Slaat lichaamswarmte op
 • Grotendeels waterdicht
 • Gemakkelijk schoon te maken
Nadelen
 • Geen extra zitvulling

Een ander voordeel is dat deze dekens ook waterdicht zijn door de isolerende laag. Water kan de coating niet binnendringen en alles op de deken blijft droog. Bovendien is de onderkant van dit picknickkleed bijzonder gemakkelijk schoon te maken, want je veegt het er gewoon af met een natte spons of je spoelt het schoon met een tuinslang. Deze dekens bieden echter geen bijzonder hoog zitcomfort omdat ze betrekkelijk dun zijn.

Wat is een waterdicht picknickkleed en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Afhankelijk van waar de picknick plaatsvindt, kan een waterdicht deken onvervangbaar zijn, want zelfs in de zomer kan een weide ’s morgens nog vochtig zijn. De onderkant van dit picknickkleed is een waterdichte beschermlaag van plastic of een nylon stof. De laag zorgt ervoor dat vocht niet door de deken wordt geabsorbeerd en dat het zitoppervlak droog blijft.

Voordelen
 • Waterdicht
 • Gemakkelijk schoon te maken
 • Veelzijdig te gebruiken
Nadelen
 • Geen isolatie
 • Vaak erg duur

Een ander voordeel is dat de waterafstotende picknickdekens overal gebruikt kunnen worden waar over het algemeen vocht verwacht wordt. Daarom kunnen ze ook voor andere doeleinden gebruikt worden, zoals een stranddeken of een tarp. Bovendien kan de onderkant van deze dekens ook afgeveegd worden met een vochtige spons of met een gieter schoongemaakt worden.

Het nadeel is echter dat deze picknickkleden vaak duurder zijn dan alle andere soorten. Bovendien beschermt de waterdichte laag tegen vocht, maar niet noodzakelijk tegen de kou.

Wat is een gewatteerd picknickkleed en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Als je veel waarde hecht aan comfort bij het picknicken, daarentegen, zijn gewatteerde picknickkleden een goede keuze. Behalve isolatie hebben deze dekens ook extra vulling.

Deze vullingslaag bestaat meestal uit schuim of watten. De dikte van deze bekleding kan variëren, waarbij geldt dat hoe dikker de bekleding is, hoe hoger het zitcomfort. Met zwaar gevoerde picknickkleden heb je het gevoel dat je op een kussen zit.

Voordelen
 • Hoog zitcomfort
 • Meestal met een isolerende laag
Nadelen
 • Grotere pakmaat

Het nadeel van deze dekens is echter dat ze een grotere pakmaat hebben door de extra vullinglaag en dus meer ruimte innemen bij het vervoer.

Koopcriteria: Je kuntdeze factoren gebruiken om picknickkleden te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om picknickkleden te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen welk product voor jou het meest geschikt is. Concreet zijn dat:

 • Patroon
 • Materiaal
 • Afmetingen/Gewicht
 • Reinigingsmethode
 • Extra’s

In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Patroon

Er zijn bijna geen grenzen aan het ontwerp van je picknickkleed. Behalve de populaire traditionele rood-wit geruite look, die een romantische oud-Britse flair uitstraalt, worden nu ook allerlei combinaties van kleuren en patronen gebruikt.

Gestreept, gestippeld, effen of met verschillende vormen – als je even rondkijkt, merk je al snel dat er voor elk wat wils is. Vooral als de deken vaak gebruikt zal worden, is het raadzaam ervoor te zorgen dat vuil en vlekken enigszins verborgen worden door de kleurkeuze.

Materiaal

Zoals al in het hoofdstuk adviezen is uitgelegd, kunnen picknickkleden van verschillende materialen gemaakt zijn. Afhankelijk van de plaats en de frequentie van gebruik, kan dit een bijzonder belangrijke rol spelen bij de aankoop, vanwege het praktische gebruik.

Wil je een zachte, knusse en warme deken voor droge dagen, dan kun je niet fout gaan met een katoenen deken. Synthetische vezels zoals polyacryl, daarentegen, zijn gemakkelijk te wassen en bijzonder duurzaam. Het is moeilijk hier algemene koopadviezen te geven, want iedereen heeft zijn eigen voorkeuren en ideeën over het gebruik.

In principe kun je kiezen tussen synthetische en natuurlijke vezels en het juiste product voor je kiezen, afhankelijk van de eigenschappen ervan.

Picknickdecke mit Korb

Picknickdekens zijn er in veel verschillende patronen en materialen. Je persoonlijke voorkeuren spelen hier een grote rol. (Foto: Lucie Capkova / unsplash.com)

Afmetingen/gewicht

Picknickdekens zijn er in allerlei maten en vormen. Van de eenmansdeken tot het XXL formaat, bijna alles kan er in. Naast de gebruikelijke vierkante of rechthoekige producten zijn er ook enkele ronde ontwerpen. Omdat vervoerbaarheid in sommige gevallen ook een grote rol speelt, worden voor veel producten ook de afmetingen in opgevouwen toestand en het gewicht vermeld.

Reinigingsmethoden

Hoe je je picknickkleed schoonmaakt hangt altijd af van het materiaal waarvan het gemaakt is en hoe het verwerkt is, want niet elk deken kan op dezelfde manier behandeld worden. Terwijl sommige producten geschikt zijn voor de wasmachine, moeten andere alleen met de hand gewassen worden of zelfs lichtjes afgeveegd met een spons of borstel. De volgende tabel geeft een kort overzicht van de afzonderlijke materialen en hoe je ze schoonmaakt:

Material Art der Reinigung Temperatur
Polyester Waschmaschinentauglich max. 60 °C
Fleece Handwäsche oder Abbürsten max. 30 °C
Baumwolle Waschmaschinentauglich max. 40 °C
Polyacryl Handwäsche oder Abbürsten max. 30 °C
Nylon Waschmaschinentauglich max. 40 °C

Merk op dat veel picknickkleden van verschillende materialen gemaakt zijn. De meeste picknickdekens hebben een onderhoudsetiket dat je precies vertelt welke reiniging voor het product wordt aanbevolen. Om te zorgen dat je deken lang meegaat, moet je steeds de gebruiksaanwijzing precies volgen.

Idena-Picknickdecke

Het materiaal speelt ook een grote rol bij de reiniging die nodig kan zijn, want niet alle materialen kunnen op dezelfde manier behandeld worden. De meeste picknickkleedjes zijn voorzien van een verzorgingslabel. Deze symbolen vertellen je welke reinigingsmethode het beste is voor deze deken.

Extra’s

Veel picknickdekens bevatten enkele praktische eigenschappen die – als ze voor jou van belang zijn – een echt voordeel kunnen opleveren. Sommige hebben bijvoorbeeld een draagriem of een klittenbandsluiting om het vervoer veel gemakkelijker te maken. Ook de waterafstotende of isolerende functie kan tot de extra’s van picknickdekens gerekend worden. Hoe meer mogelijkheden, hoe hoger de prijs. Natuurlijk zijn ieders voorkeuren hier verschillend. Noodzakelijk voor sommigen, niet voor anderen – uiteindelijk moet je zelf beslissen hoeveel “luxe” je product je moet bieden.

Wetenswaardigheden

over picknickdekens

Kan ik zelf een picknickkleed naaien?

Ja, dat kan. Vaak heeft een picknickkleed niet alleen een praktisch nut, maar biedt het ook een mooi patroon voor het oog, zachte vulling voor comfort en voldoende ruimte voor de hele familie. Als je je perfecte deken niet in de winkel of op het World Wide Web kunt vinden, of als je gewoon een voorliefde hebt voor doe-het-zelven, kun je op het Internet en in boeken over woningtextiel heel wat instructies vinden om je eigen persoonlijke wensen met een beetje flair te naaien.

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies