Laatst bijgewerkt: 24-09-2021

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

24Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

82Verzamelde opmerkingen

Hebben je hardloopschoenen hun langste tijd gehad en heb je nieuwe nodig, maar je kunt niet door de grote keuze aan modellen heen kijken? Of wil je beginnen met hardlopen, maar weet je niet welke loopschoen geschikt voor je is? Om kwaliteitsloopschoenen te vinden, moet je veel onderzoek doen. Ze moeten duurzaam zijn, goed aan je voeten passen en je goede steun geven.

De keuze kan echter averechts werken. Voor onze productvergelijking hebben we verschillende modellen hardloopschoenen vergeleken en de belangrijkste aspecten voor je uitgewerkt om je aankoopbeslissing te vergemakkelijken.
Belangrijk om te weten

  • Goede loopschoenen zijn essentieel voor joggen op asfalt, voor wandelen, en ook voor marathons. Zowel beginners als profs kunnen bij de keuze van een loopschoen alleen maar baat hebben bij een goede gezondheid.
  • Belangrijke koopcriteria zijn voettype, demping, maat en loopvlak.
  • Hardloopschoenen zijn er in een grote verscheidenheid aan prijsklassen. Kwaliteitsproducten zijn al verkrijgbaar vanaf een gemiddelde prijsklasse.

Beste Hardloopschoenen: Onze selectie

We hebben hieronder onze favorieten samengesteld. Dit moet je helpen om je aankoopbeslissing gemakkelijker te maken en de juiste loopschoenen voor je behoeften te vinden.

Koop- en beoordelingscriteria voor loopschoenen

Om de perfecte loopschoen te vinden, hebben we enkele koopcriteria uitgewerkt waarmee je bij je aankoop rekening moet houden. Deze criteria moeten het gemakkelijker maken de afzonderlijke modellen te vergelijken, zodat je een objectieve en weloverwogen keuze kunt maken.

De criteria die je kunt gebruiken om loopschoenen met elkaar te vergelijken zijn:

We gaan nu dieper in op de afzonderlijke criteria en leggen ze voor je uit.

Voettype

Alvorens te kopen moet je aandacht besteden aan welk type voet je hebt. Als je voet naar binnen kantelt als je loopt, heb je overpronatie. Als dat het geval is, heb je hardloopschoenen nodig met een speciaal voetbed dat je voeten optimaal ondersteunt. Als je voeten niet naar binnen kantelen als je rent, dan hoef je niet aan een speciaal voetbed te denken en kun je kiezen voor neutrale schoenen.

Maat

Voor de juiste maat moet er een duimbreedte ruimte zijn aan de voorkant van de schoen, gemeten vanaf de grote teen. Zo worden je tenen niet afgekneld als je loopt. Je kent je schoenmaat waarschijnlijk al, maar de juiste maat voor loopschoenen is ongeveer een halve tot een hele maat groter, afhankelijk van het merk.

Cushioning

Cushioning is verantwoordelijk voor demping bij het lopen. Hoe meer demping, hoe beter de voet beschermd wordt en, op zijn beurt, hoe minder de voet belast wordt. Daarom gebruiken professionele hardlopers loopschoenen zonder demping, omdat ze voldoende getraind zijn.

Als je lange afstanden wilt lopen, moet je er ook voor zorgen dat het hiel- of voorvoetgedeelte goed gedempt is. Op asfalt, zoals in de stad, is goede demping ook belangrijk. Anderzijds is op het platteland, waar de ondergrond zachter is, een middelmatige demping geschikt.

Profiel

In welke gebieden en op welke ondergronden je wilt lopen bepaalt welk profiel je loopschoenen moeten hebben. Natte en zachtere oppervlakken hebben een goede grip in het loopvlak nodig, zodat je houvast hebt en niet uitglijdt.

Gids: Veelgestelde vragen over loopschoenen in detail beantwoord

In het volgende willen we de belangrijkste vragen over loopschoenen beantwoorden. Op deze manier willen we je een dieper inzicht in het onderwerp geven.

Voor wie zijn hardloopschoenen geschikt?

Hardloopschoenen zijn onmisbaar voor elke loop.

Niet alleen beginners moeten aandacht besteden aan de juiste loopschoenen, ook gevorderde lopers en profs hebben ze nodig om te trainen.

laufschuhe-test

Loopschoenen voor zachte ondergrond moeten een goed loopvlak hebben. (Image source: Emma Simpson / Unsplash.com)

Hardlopen met de juiste hardloopschoenen is ook geschikt voor mensen met overgewicht. Zelfs mensen die over het algemeen problemen en pijn hebben bij het hardlopen, hoeven met de juiste hardloopschoen een training in de frisse lucht of op de loopband niet op te geven.

Welke soorten loopschoenen zijn er?

Er zijn vijf soorten loopschoenen, die verschillen in hun functie. We hebben de soorten hieronder op een rijtje gezet en vergeleken.

  • Neutrale schoenen: Deze schoenen hebben geen speciaal voetbed. Ze zijn licht tot goed gedempt en geschikt voor zowel beginnende als gevorderde lopers.
  • Dempende schoenen: Zeer goede demping is vooral belangrijk voor lange afstanden. Dempende schoenen zijn ook goed voor zware lopers.
  • Stabiliteitsschoenen: Deze loopschoenen hebben een speciaal voetbed en zijn ook bijzonder stabiel. Dit is belangrijk bij misvormingen, platvoeten en overpronatie. Ze bieden optimale steun en corrigeren de vervorming, en ontlasten zo de voeten en gewrichten tijdens het lopen.
  • Wedstrijdschoenen: Zulke modellen hebben weinig tot geen demping voor directe feedback van de grond. Daarom zijn ze ontworpen voor getrainde lopers voor wedstrijden en marathons.
  • Trail loopschoenen: Nette grip in het loopvlak voor een goede voetafdruk op ondergronden als zand, wortels, aarde en modder vormen deze speciale loopschoenen voor terrein en bos. Sommige modellen zijn ook waterdicht.

Welke loopschoen je ook kiest, bedenk welke functie hij moet vervullen en zorg ervoor dat hij voldoende demping en stabiliteit heeft.

Hoe vind ik de juiste loopschoen voor mij?

De juiste sportkleding vinden is soms niet zo gemakkelijk. Je kunt het beste een blik werpen op de soorten loopschoenen die worden voorgesteld, want ze hebben verschillende functies. Ben je een loper die voor het eerst loopt, dan zijn dempende schoenen meestal geschikt. Ze maken het lopen gemakkelijker door de goede demping. Bedenk ook of je in de stad wilt lopen of in parken en meer landelijke gebieden waar de grond meestal zachter is.

Om te zien of je voet uit de stand is, observeer je hoe je rolt als je rent. Als je voet naar binnen buigt, heb je een stabiliteitsschoen met een goed voetbed nodig. Dit beschermt je voet tegen knikken. Maar om je gangwerk professioneel te laten beoordelen en uiteindelijk de perfecte loopschoen voor je te vinden, kun je het beste naar een speciaalzaak gaan voor advies.

Wanneer past een loopschoen goed?

Een loopschoen past goed als je tenen voldoende ruimte hebben en geen pijn gaan doen. Het past ook als je voeten een stabiele steun hebben en je gewrichten niet te veel pijn beginnen te doen. Je moet je vederlicht en rondom veilig voelen als je rent.

Hoe lang gaat de demping van loopschoenen mee?

Na ongeveer 600 tot 1000 km kan de demping, zoals de zool en het loopvlak, al helemaal versleten zijn. Afhankelijk van de toestand van de ondergrond kan de schoen ook sneller slijten. En afhankelijk van het merk en model varieert de duurzaamheid extra.

Daarom raden we aan je loopschoen na 500 km gebruik te vervangen om mogelijke blessures te voorkomen. Merk je echter dat de demping tijdens het hardlopen afneemt, dan is het tijd om nieuwe hardloopschoenen te kopen.

Conclusie

Na het lezen van onze gids over loopschoenen weet je nu in meer detail welke loopschoen geschikt is voor jou. Afhankelijk van je gebruik, de conditie van je voeten en gewrichten en de intensiteit van je training, moet je er altijd op letten dat je loopschoen niet te strak zit en voldoende demping heeft. Ze moeten je voldoende stabiliteit geven om te voorkomen dat je uitglijdt of verdraait.

Als je een misvorming, een platvoet of overpronatie hebt, raden we je aan een stabiliteitsschoen te kopen die speciaal aan jou aangepast is. Zo kun je gemakkelijk en zonder pijn hardlopen. Meer gespecialiseerde loopschoenen, zoals trail running schoenen en stabiliteitsschoenen, zijn meestal duurder, maar effectief en ondersteunen je gezondheid en je favoriete sport.

Beeldbron: Dulcey Lima / unsplash

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies