Laatst bijgewerkt: 17-08-2021

Onze selectiecriteria

52Onderzochte producten

42Bestede uren

50Beoordeelde onderzoeken

166Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote curcumine test 2021. Hier presenteren we alle curcumine producten die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen het beste curcumine product voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je curcumine wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Curcumine is een kruidengeneesmiddel dat uit kurkuma wordt gewonnen. De stof kan zowel als specerij en als gezondheidsbevorderend middel gebruikt worden.
 • Er is een verschil tussen curcumine poeder en curcumine capsules. Je persoonlijke behoeften zullen bepalen welk type product het beste bij je past.
 • Curcumine poeder wordt het best gebruikt als specerij en als toevoeging in dranken. Curcumine capsules bieden zowel een gemakkelijke dosering als een grote keuze.

Beste Curcumine: Onze selectie

 

Gids: Vragen die je jezelf kunt stellen voor je curcumine koopt

Wat is curcumine?

Curcumine is een geneeskrachtige en kleurende stof die uit de kurkumawortel wordt geëxtraheerd. Het is ook bekend als curcumine, geel kurkuma of diferuloylmethaan. Curcumine wordt vooral gebruikt bij spijsverteringsstoornissen en als specerij.

Kurkumin-1

Kurkuma lijkt op de smaak van gember, maar heeft een licht bittere smaak.
(Image source: pixabay.com / Ajale)

Curcumine wordt al vele duizenden jaren door de mensheid gebruikt. Het helpt bij het verlichten van allerlei kwalen en ziekten. De kleurstof wordt ingedeeld als (E 100) of E 100 in levensmiddelen. Curcumine wordt ook vaak gebruikt om voedsel te kleuren.

Hoe werkt curcumine?

Effect op spijsverteringsproblemen

Een Amerikaanse studie heeft ontdekt dat curcumine veel potentie heeft bij het genezen van ziekten van het maag-darmkanaal. Het gebruik van curcumine is veelbelovend voor therapeutisch gebruik tegen ontstekingen in het spijsverteringskanaal, zoals gastritis. (1)

Verder kan de werking van curcumine een positief effect hebben op de behandeling van leverfibrose. Nu kurkuma overvloedig beschikbaar is en de effecten beter begrepen worden, wordt het beschouwd als een van de meest veelbelovende middelen voor de medische verzorging van het maag-darmkanaal.

Effect op kanker

Asia Pacific Journal of Cancer Prevention heeft een studie gepubliceerd waarin curcumine positieve effecten zou hebben laten zien bij het remmen van kanker. Vooral in de preventie van leverkankercellen bleek het gebruik van curcumine veelbelovend te zijn. Op grond hiervan zou curcumine aanbevolen kunnen worden voor toekomstige kankertherapie. (2)

Het gebruik van curcumine is ook denkbaar bij de behandeling van eierstok- en longkanker. Er zou echter verder onderzoek gedaan moeten worden om het precieze effect van curcumine op kankercellen te bewijzen. (3)

Uit een studie van de Nationale Yang-Ming Universiteit is gebleken dat bij gebruik van curcumine de verspreiding van longkankertumorcellen vertraagt. Van de stof wordt gezegd dat hij een positief effect heeft op het immuunsysteem en zo bijdraagt aan de eigen strijd van het lichaam tegen tumorcellen.

Effect op Alzheimer

In een studie, uitgevoerd in het Kariya Toyota General Hospital, concludeerden artsen dat curcumine een mogelijke behandeling is voor de dementieverschijnselen van de ziekte van Alzheimer. De deelnemers aan de studie vertoonden duidelijke cognitieve zowel als mentale stoornissen. Na een therapie van een jaar met kurkuma poeder, zou hun toestand merkbaar verbeterd zijn. (4)

De ontstekingsremmende werkzame stoffen van kurkuma zouden verantwoordelijk zijn voor het positieve effect. Deze bevinding is in overeenstemming met de waarneming dat in Zuidoost Azië, waar kurkuma gewoonlijk deel uitmaakt van het dieet, de ziekte van Alzheimer betrekkelijk zelden wordt waargenomen.

Welke bijwerkingen kan curcumine veroorzaken?

Om bijwerkingen het best te vermijden, raden we aan de dosering niet te hoog in te stellen. Over het algemeen is curcumine relatief veilig in het gebruik. Normaal zouden er dus geen bijwerkingen moeten optreden.

Kurkumin-2

Bijwerkingen treffen vooral mensen die curcumine gedurende lange tijd in een hoge dosis innemen.
(Image source: pixabay.com / stevepb)

Wie bij het innemen van curcumine te maken krijgt met bijwerkingen, moet de dosering verminderen of het een bepaalde tijd zonder de stof doen. Men zegt dat de bijwerkingen na korte tijd verdwijnen. Meestal hebben zulke bijwerkingen invloed op het spijsverteringskanaal.

Mensen met een gevoelig maag-darmkanaal hebben bij gebruik van curcumine nogal eens last van allerlei maagklachten. Patiënten met leverziekte, maagzweren of gastritis kunnen curcumine beter alleen met kleine mate genieten.

Wist je dat het vermijden van kurkuma ongelooflijk belangrijk is voor mensen met trombocytopenische purpura?

In bepaalde gevallen van de ziekte trombocytopenische purpura kan het innemen van curcumine levensbedreigend zijn. Bij specifieke ziekteverschijnselen is het altijd belangrijk om bij je huisarts na te vragen of het veilig is om curcumine te gebruiken.

Hoeveel kost curcumine?

Het prijsverschil van curcumine is betrekkelijk groot en hangt af van de eigenschappen van de stof. Toepassingsgebied, dosering, combinatie van supplementen en volume van de inhoud dragen allemaal bij tot de prijsstelling van curcumine.

Curcumine poeder is in de handel verkrijgbaar met een ruime keuze aan producten. Verschillende inhoudsvolumes bepalen in belangrijke mate de vastgestelde prijs. Het goedkoopste product heeft een prijskaartje van 7 €. Het duurste product heeft een marktwaarde van 50 €.

Productsoort Prijsklasse
Curcumine poeder 7 €-50 €
Curcumine capsules 9 €-50 €

Er is ook een gevarieerd assortiment van verschillende curcumine capsules verkrijgbaar. De prijsklasse van curcumine capsules komt sterk overeen met die van curcumine poeder. Het product met de laagste prijs kost 9 €. De hoogste prijs van curcumine tabletten is 50 €.

Bekijk de prijsvergelijking voordat je Curcumine koopt. Zo ben je er zeker van dat je de beste deal krijgt.

Wat zijn de alternatieven voor curcumine?

Als alternatief voor curcumine zijn ook allerlei andere specerijen geschikt voor een genezend en heilzaam effect. We concentreren ons vooral op de verlichting van spijsverteringsklachten. Gember, venkel, kamille en salie zijn allemaal goede vervangers van curcumine.

Alternatieven Effect
Gember Gember bevat een hoog gehalte aan vitamine C en veel andere gezondheidsbevorderende stoffen, zoals calcium, ijzer en magnesium. De gemberwortel heeft antibacteriële en virustatische eigenschappen en helpt de spijsvertering.
Venkel Venkel is rijk aan vitamine C, A, K en E. Het kruid bevat ook veel heilzame mineralen, zoals mangaan, kalium en calcium. Venkel heeft ook actieve bestanddelen die kunnen helpen bij maagklachten, winderigheid, krampen en een opgeblazen gevoel.
Kamille Kamille is de geneeskrachtige plant bij uitstek voor ontstekingen in het gastro-intestinale gebied. Kamille heeft een zeer positief effect op spijsverteringsproblemen door zijn krampstillende, ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen.
Sagei Salie is rijk aan vitamine C en B3, en ook aan veel andere mineralen. De geneeskrachtige plant heeft antibacteriële, antivirale en zelfs antitumor eigenschappen. Door zijn ontsmettende, ontstekingsremmende werking ondersteunt het de spijsvertering.

Besluit: Welke soorten curcumine zijn er en welk is het juiste product voor jou?

Wat zijn de eigenschappen van curcumine poeder en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Curcumine in poedervorm is perfect om verschillende gerechten mee op smaak te brengen. De maaltijden worden niet alleen lekker gemaakt, maar ze worden ook verrijkt met waardevolle ingrediënten.

Curcumine poeder wordt ook gebruikt om aan vloeistoffen toe te voegen. Het poeder wordt bijvoorbeeld geserveerd als thee of als ingrediënt in shakes of smoothies.

Voor het grootste deel bevat curcumapoeder geen ongewenste toevoegingen. De substantie bestaat voor het grootste deel uit 100 procent zuivere kurkuma.

Voordelen
 • Geschikt als specerij en om mee te koken
 • Gebruik in dranken
 • 100% kurkuma
Nadelen
 • Ingewikkelder om in te nemen
 • Ingewikkelder om te vervoeren
 • Handmatige dosering

Om het curcumine poeder effectief in te nemen, moet het gebonden worden in andere stoffen, bijvoorbeeld water of sauzen. Het “puur” innemen, zonder de stof op te lossen, is minder aan te bevelen.

Het vervoeren van curcumine poeder is wat moeilijk. Je kunt de stof het beste luchtdicht afsluiten om mogelijke lekkage te voorkomen. Bovendien is het bijna noodzakelijk een extra vloeistof te vervoeren om in te nemen.

In tegenstelling tot capsules moet de dosering van curcumine poeder met de hand afgemeten worden. Een precisieweegschaal kan als hulpmiddel gebruikt worden.

Wat zijn de kenmerken van curcumine capsules en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

De dagelijkse aanbevolen dosering curcumine capsules wordt automatisch aangepast. Je kunt gemakkelijk een capsule pakken en die snel en gemakkelijk met water innemen. Het tijdrovende afmeten van de dosering wordt automatisch overgeslagen.

Curcumine capsules zijn in de handel in een grote verscheidenheid. Er worden grotere en kleinere met hogere of lagere doseringen aangeboden. Je kunt zelf bepalen welke capsules het beste bij je passen.

Curcumine in capsulevorm wordt gewoonlijk gecombineerd met aanvullende plantaardige actieve ingrediënten om een maximaal gezondheidsvoordeel uit het product te halen. Het meest beproefde is de toevoeging van piperine.

Voordelen
 • Gemakkelijke dosering
 • Groot bereik
 • Toevoeging van gezondheidsbevorderende stoffen
Nadelen
 • Gebruik van ongewenste toevoegingen
 • Moeilijk slikbaar
 • Mogelijk ongeschikt voor veganisten

In sommige gevallen zijn er ongewenste toevoegingen in curcuminecapsules gemengd. Ongewenste stoffen kunnen gelatine, cellulose en verschillende kleurstoffen zijn.

Als je vaak problemen hebt met het doorslikken van tabletten en dergelijke, is het kopen van curcumine capsules misschien niet de beste optie. Het innemen van kurkuma poeder lijkt in dit scenario veel gemakkelijker.

Zoals gezegd kunnen gelatine of andere dierlijke ingrediënten in de curcuminecapsules aanwezig zijn. Veganisten moeten beslist zoeken naar een keurmerk op de verpakking dat garandeert dat het product 100% veganistisch is.

Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om curcumine te vergelijken en te evalueren

Toepassingsgebied

Curcumine is heel geschikt om verschillende gerechten mee te kruiden. Vooral in de Aziatische keuken wordt vaak curcumine gebruikt. Als je je maaltijden een oosterse kick wilt geven, is curcumine een goede manier om dat te doen. Het kruid wordt ook gebruikt om drankjes op te leuken.

Curcumine heeft met zijn mineralen gezondheidsbevorderende eigenschappen. Consumenten die hun gezondheid en prestaties willen verbeteren overwegen vaak hun voeding aan te vullen met curcumine. De stof heeft veel gezonde bestanddelen en kan bijdragen tot het optimaliseren van het welzijn.

Natuurlijk kan curcumine tegelijk gebruikt worden als specerij en als gezondheidsbevorderende stof.

Dosering

Capsules hebben een groot aantal verschillende doseringsmogelijkheden. Pas de dosering van curcumine aan je persoonlijke behoeften aan. We bevelen vooral producten aan die in overeenstemming zijn met de aanbevolen dagelijkse dosis.

Het doseren van curcumine poeder moet handmatig gebeuren en is vaak wat ingewikkelder. Een precisieweegschaal kan gebruikt worden om de precieze hoeveelheid te bepalen. Ook hier pleiten we ervoor de aanbevolen dagelijkse dosis aan te houden.

Combinatie van supplementen

Curcumine producten, vooral curcumine capsules, worden vaak verrijkt met extra gezondheidsbevorderende ingrediënten om het maximale uit de werking te halen. In principe is de keuze aan jou of je zuivere of verrijkte curcumine verkiest.

Typisch is dat curcumine verrijkt is met piperine, d.w.z. zwarte peper. Wanneer het in curcumine poeder verwerkt is, versterkt piperine de smaak van het specerijenmengsel. Piperine heeft vooral de positieve eigenschappen dat het ontstekingsremmend en tumorbestrijdend werkt.

Inhoudsvolume

Bij het kopen van curcumine capsules kun je kiezen uit een groot aantal verschillende verpakkingsformaten. Voor wie het product eerst wil uitproberen, zijn kleinere inhoudsvolumes beter geschikt dan grote verpakkingen. Je kunt later altijd meer kopen als je het nodig hebt.

Curcumine poeder is op de markt in een grote verscheidenheid aan gehaltes. Je vindt er alles van pakjes met een paar 100 gram tot producten met een volume van enkele kilo’s. Nadat je curcumine poeder gekocht hebt, zorg je ervoor dat je het product op een koele, droge plaats bewaart.

Wetenswaardigheden over curcumine

Hoe smaakt curcumine?

Curcumine heeft een typisch oosters, kruidig aroma. De sterke, aardse smaak lijkt enigszins op die van gember, behalve dat curcumine iets bitterder is. Het aroma kan ook enigszins doen denken aan mosterdzaad of mierikswortel.

Kurkumin-3

Kurkuma is een van de vele populaire specerijen die in de oosterse keuken gebruikt worden.
(Image source: pixabay.com / atulkprajapati2000)

De sterke kleuring van kurkuma geeft kerriepoeder zijn typische gele kleur. Dit is nog een reden waarom curcumine kurkuma genoemd wordt. Curcumine is geschikt als goedkoop alternatief voor het kostbare saffraan om gerechten een rijke, gele kleur te geven.

Waar komt curcumine vandaan?

Kurkuma wordt al heel lang door de mensheid gebruikt als specerij en natuurlijk geneesmiddel. De precieze herkomst van de plant kan niet met 100 procent nauwkeurigheid bepaald worden. Men neemt echter aan dat kurkuma uit Zuid/Zuidoost Azië afkomstig is.

Men gelooft dat Marco Polo in de 14e eeuw kurkuma voor het eerst naar Europa bracht. Hij beschreef de kurkuma plant als een saffraanachtig kruid. Curcumine werd iets later in de Europese kloostergeneeskunde opgenomen.

Wist je dat curcumine al duizenden jaren in het Verre Oosten gebruikt wordt?

In China was er al in de 7e eeuw de eerste documentatie over het gebruik van curcumine als geneeskrachtige plant. Vooral in India wordt kurkuma al eeuwenlang gebruikt bij genezingspraktijken en als specerij.

Welke gerechten kun je met curcumine bereiden?

Oorspronkelijk wordt curcumine gebruikt als specerij in talloze oosterse gerechten. Traditioneel wordt curcumine gebruikt in de Indiase, Thaise, Indo-Maleisische, Arabische en Perzische keuken. Curcumine kan echter veilig gebruikt worden in veel westerse maaltijden.

De volgende gerechten kunnen harmoniëren met curcumine

 • Curry’s
 • Noedels
 • Soepen
 • Gevogelte
 • Groenten
 • Eieren
 • Rijst

Deze video laat je stap voor stap zien hoe je een veganistische Indiase curry klaarmaakt:

Image source: Kerdkanno / 123rf.com

Referenties (4)

1. Efficacy of turmeric in the treatment of digestive disorders: a systematic review and meta-analysis protocol
Bron

2. Dose-escalation and pharmacokinetic study of nanoparticle curcumin, a potential anticancer agent with improved bioavailability, in healthy human volunteers.
Bron

3. Oral supplementation of turmeric decreases proteinuria, hematuria, and systolic blood pressure in patients suffering from relapsing or refractory lupus nephritis: a randomized and placebo-controlled study.
Bron

4. Effects of turmeric on Alzheimer's disease with behavioral and psychological symptoms of dementia
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Studie: Wirkung bei Verdauungsbeschwerden
Efficacy of turmeric in the treatment of digestive disorders: a systematic review and meta-analysis protocol
Ga naar bron
Studie: Wirkung bei Krebs
Dose-escalation and pharmacokinetic study of nanoparticle curcumin, a potential anticancer agent with improved bioavailability, in healthy human volunteers.
Ga naar bron
Studie: Wirkung bei Krebs
Oral supplementation of turmeric decreases proteinuria, hematuria, and systolic blood pressure in patients suffering from relapsing or refractory lupus nephritis: a randomized and placebo-controlled study.
Ga naar bron
Studie: Wirkung bei Demenz
Effects of turmeric on Alzheimer's disease with behavioral and psychological symptoms of dementia
Ga naar bron
Recensies